20 апрель 2019 29

Як смачно приготувати овочеве рагу

Якщо перекласти слово «рагу» з французької мови, то це буде означати гостру приправу. Вперше воно з'явилося в Росії в 18 столітті в епоху правління Петра Першого.

Популярність рагу б'є рекорд по всьому світу. На сьогоднішній день відомо безліч рецептів цього змішаного страви з овочами і будь-яким м'ясом. Не всі знають, що і гуляш, і бефстроганов є різновидами цієї страви.

Коротко кажучи, рагу — це страва, до складу якого входять овочі, м'ясо, риба і навіть гриби. Ще одна особливість рагу: всі ці інгредієнти потрібно дрібно або крупно нарізати.

А тепер найважливіше – як приготувати овочеве рагу? У даній статті ми зібрали найкращі рецепти цієї страви, пропонуємо вам їх розглянути.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
звичайної капусти - 300 грам
картоплі - 6-7 бульб
стручкової квасолі - 300 грам
моркви - 2 шт.
ріпи - 1 шт.
лука - 1 шт.
помідори - 2 шт.
вершкового масла - 3 столові ложки
борошна - 1 їдальня ложка
овочевого бульйону - 2 склянки
солі і перцю - за смаком
гвоздики - 2-3 шт.
кориці - на кінчику ножа
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 78 Ккал

Як відомо, рагу буває зимовий і літній, а ще й традиційне, яке подавалося в радянські часи в ресторанах і їдальнях. У даному рецепті розглядається саме таке рагу.

Спочатку добре миють овочі, потім їх потрібно почистити і нарізати хто як бажає, великим або дрібним кубиком. У гарячу воду кидається нарізана капуста, квасоля і доводиться до напівготовності.

Паралельно можна загасити моркву і ріпу, а щоб рагу було смачним і більш калорійним, цибулю і картоплю потрібно обсмажити на вершковому маслі в сковороді.

З помідор потрібно зняти шкірку і дрібно нарізати. Шкірка знімається так: помідори обливають окропом або тримаються сім хвилин в киплячій воді.

В окремій сковорідці потрібно підсмажити борошно, додати відвар з овочів і відразу додати дрібно нарізані помідори або розведену томатну пасту. Вийде смачний соус.

Напівготові овочі треба акуратно скласти в окрему каструлю, залити соусом, посолити, поперчити, додати 2-3 штучки гвоздики, трохи кориці, потім накрити каструлю кришкою і тушкувати овочі на повільному вогні приблизно хвилин двадцять.

Традиційний вид рагу готовий!

Овочеве рагу з м'ясом

Універсальний варіант

Для приготування овочевого рагу з м'ясом знадобляться будь-які овочі, а м'ясо краще брати молоде з кісточками.

Взимку в овочеве рагу додають багато моркви, картоплі, цибулі, селери, а влітку краще готувати його з кабачками, баклажанами, болгарським і гострим перцем, часник гарний і взимку, і влітку, а велика кількість зелені робить смак страви неповторним.

Отже, до складу рагу з м'ясом йде:

  • Половина кілограма яловичини або нежирної свинини;
  • Одна велика морква;
  • Головка ріпчастої цибулі;
  • Два болгарських перцю;
  • Половина кілограма картоплі;
  • Трохи капусти білокачанної, четверта частина;
  • Перець горошком, лавровий лист — 2 гілочки;
  • Сіль, чорний мелений перець;
  • Три зубчики часнику;
  • Свіжа зелень петрушки, кропу, кінзи, базиліка.

На всі приготування піде приблизно хвилин 80, калорійність страви складе 1180 ккал.

Тепер докладніше про те, як приготувати овочеве рагу з м'ясом. Яловиче м'ясо нарізати на невеликі шматочки і обсмажується в сковороді, бажано це робити так, щоб кожен шматочок як слід обжарился з двох сторін.

Якщо не виходить все м'ясо смажити одночасно, можна його тоді закладати партіями.

Цибулю нарізати на невеликі кубики, моркву нарізати за бажанням або на кубики або ж на довгі соломки, але, ні в якому разі, не натирати на тертці. Картопля теж нарізати на кубики.

Всі овочі поступово, додавати до м'яса, починаючи з лука. Як тільки вони обсмажаться, береться стакан з водою і наливають в посуд, в якій повинні тушкуватися овочі з м'ясом. Лавровий лист, горошини перцю, все посолити, поперчити і тушкувати хвилин п'ять.

Потім зверху викласти нашатковану капусту, перешкодити, зменшити вогонь і нехай все вариться ще хвилин 50. Час від часу потрібно перевіряти чи є там вода і, якщо її мало, то додати ще трохи. За п'ять хвилин до готовності додати дрібно нарубану зелень і часник.

Літній варіант

Якщо готувати овочеве рагу з курячим м'ясом літнього варіанту, то краще використовувати курячі гомілки або стегна, так як вони більш калорійні і страва від цього тільки виграє.

Отже, до складу страви входять такі інгредієнти:

  • 5 курячих гомілок, шкірку можна зняти;
  • Два середніх баклажана або один великий;
  • Два кабачка;
  • Два болгарських перцю;
  • Три картоплі;
  • Три середніх помідорів;
  • Одна велика морква;
  • Дві середні цибулини;
  • Три часточки часнику;
  • Рослинне масло — 70 грам;
  • Будь-яка зелень;
  • Сіль, перець за смаком.

Час приготування становить всього годину, калорійність — 1134 ккал.

Цей рецепт овочевого рагу хороший тим, що його можна готувати в духовій шафі, і при цьому всі овочі залишаються цілими.

Курячі гомілки спочатку обсмажуються на сковороді з двох боків до рум'яності, це допоможе зберегти соки і смак м'яса. За бажанням можна зняти шкірку, але це робити не обов'язково.

Всі овочі, крім моркви потрібно нарізати на рівні квадратики, моркву бажано нарізати на кружечки. Часник дрібно нарубати. Всі нарізані овочі (окрім помідорів), покласти у велику миску, перемішати і додати половину приготованого олії, посолити і поперчити.

Потім овочі викласти на деко разом з курячим м'ясом, додати масло і поставити в духовку на півгодини.

В цей час помідори потрібно промаринувати, тобто посипати сіллю, перцем, додати трохи олії і зверху полити часником.

Через 30 хвилин дістати овочі, додати помідори, часник і зелень. Поставити знову в духовку на 15 хвилин. Страва готова!

Готуємо страву з кабачками

Овочеве рагу з кабачками виходить смачним і з м'ясом, і без нього. В даному випадку підійде куряча грудка, тоді страву на смак буде вишуканим, і в той же час некалорійним. Його сміливо можуть вживати і діти, і дотримують дієту дорослі. З білим соусом люблять подавати до столу французи.

Що ж потрібно для приготування цієї страви?

  • Куряча грудка;
  • Кабачки — два (середнього розміру);
  • Головка цибулини;
  • Картопля — два бульби;
  • Помідори, краще взяти дві;
  • Одна морквина;
  • Один перець болгарський;
  • Рослинна олія;
  • Сметана — 5 столових ложок;
  • Спеції за смаком;
  • Лавровий лист і перець горошком.

Приготувати страву займе сорок хвилин, калорійність складе 882 ккал.

Розглянемо поетапно, як приготувати смачне овочеве рагу з кабачками.

Спочатку треба зварити курячу грудку і після того як вона охолоне, нарізати її на великі шматки.

Овочі потрібно як слід промити, очистити і нарізати на великі кубики.

Спочатку в сковороду наливають олію, потім, у першу чергу закладається картопля, обсмажується п'ять хвилин з двох сторін, слідом йде цибулю, болгарський перець і моркву.

Як тільки вони обсмажаться, відразу ж додаються кабачки і помідори.

Кухарі радять завжди знімати шкірку з помідорів. Це робить рагу ніжніше, а не на поверхні тарілки будуть попадатися непотрібні шматочки помідорної шкірки, псує не тільки вигляд, але і смак страви.

До овочів, наступним кроком, потрібно додати трохи води і як тільки вони потушатся три хвилини, влити сметану, покласти лавровий лист, перець горошком, нарізати курячу грудку, все посолити, поперчити, перешкодити і нехай все це гаситься на повільному вогні ще хвилин двадцять.

Овочеве рагу з грибами в мультиварці

Мультиварка зовсім недавно завоювала популярність, один раз спробувавши, захочеться кожен раз готувати там. Овочі та інші продукти виходять там соковитими, ароматними, і, що дуже цінно, варяться у власному соку.

Для рецепту овочевого рагу з овочами потрібно придбати:

  • Гриби, можна взяти шампіньйони — 300 грам;
  • Свинина — 250 грам;
  • Картопля — 4 бульби;
  • Солодкий болгарський перець, можна взяти три штуки;
  • Сіль, перець за смаком.

В належний час на столі буде ароматне, смачне блюдо, на яке піде всього тридцять хвилин, а калорійність його складе 2227 ккал.

Гриби потрібно промити, нарізати на великі шматки, свинину треба також підготувати, помити, нарізати, посолити, поперчити і залишити маринуватися хвилин на десять.

У болгарського перцю видалити насіння, промити і нарізати на великі квадрати.

Щоб страва гарно виглядало, перець можна взяти різних кольорів: червоний, жовтий і зелений.

Картоплю також потрібно нарізати на великі шматочки.

Якщо є бажання, страву можна додати моркву і цибулю, але і без цих овочів, страва виходить дуже смачним.

Всі продукти складаються в чашу мультиварки, вибирається режим «гасіння», але при цьому потрібно не забути овочі посолити і поперчити, поставити час на двадцять хвилин, включити старт, закрити кришкою і вже не думати про їжу.

Тепер ви знаєте, як приготувати овочеве рагу з грибами в мультиварці, щоб воно було дуже смачним і поживним.

Пропонуємо вам ознайомитися ще з однією статтею. Як приготувати смачний овочевий суп. Любителям овочів будуть корисні ці рецепти.

А тут ви знайдете домашні рецепти кабачкової ікри зі смаком магазинного аналога. Так-так, більше не треба купувати! Ми розкриваємо всі секрети приготування магазинної ікри з кабачків.

Любите малосольні огірочки? Ось рецепти швидкого приготування в пакеті. Смак виходить фантастичний!

Знаменитий «Рататуй»

Це овочеве рагу повністю французьке, особливість його полягає в тому, що у страву не додається масло, або його йде зовсім небагато.

Воно смачно і гарячим, і холодним, багато людей люблять класти невелику кількість тушкованих овочів на хліб, зробивши бутерброд і їсти вранці на сніданок.

У складі рецепту овочевого рагу «Рататуй» використовуються такі продукти:

  • Два кабачка, бажано молодих;
  • Баклажан (невеликий);
  • Головка ріпчастої цибулі;
  • Два помідора:
  • Половина болгарського перцю, можна взяти будь-якого;
  • Три часточки часнику;
  • Банку консервованої квасолі;
  • Зелень, можна взяти кинзу і петрушку;
  • Бальзамічний оцет;
  • 30 грам томатної пасти;
  • Сіль і перець за смаком;
  • Небагато червоного чи зеленого соусу табаско (можна взяти одну столову ложку);
  • 20 грамів лимонного соку;
  • 80 грам рослинної олії;
  • Води — півсклянки.

На приготування йде мало часу, всього 50 хвилин, а калорійність страви складає 1135 ккал.

Для початку кабачки, баклажани нарізати на великий кубик і запікаються в духовці хвилин 20-25, при цьому духовка повинна бути розігріта до 170 градусів.

Овочі, до складу яких входять: цибуля, помідори, болгарський перець нарізати кубиками. У сковороду додається трохи олії і овочі повинні обсмажитися з двох сторін по дві-три хвилини. Потім їх потрібно перекласти в казан або каструлю з товстим дном.

Туди ж додаємо вже запечені овочі, потім все потрібно перемішати, посолити, поперчити, налити води, додати лимонний сік бальзамічний оцет, табаско і все треба тушкувати, періодично помішуючи, хвилин десять.

Потім туди додається консервована квасоля, томатна паста, часник, зелень і все повинно потушиться ще п'ять хвилин.

Виходить дуже смачно, овочі не втрачають таким чином ні смаку, ні кольору.

Корисні поради

Якщо овочеве рагу готується в мультиварці, то може так статися, що автоматично включиться режим підігріву, але в цьому немає нічого страшного, просто м'ясо добре розвариться, а сама страва буде більше схожим на гуляш.

Овочі бажано нарізати на однакові шматочки, так страва буде краще виглядати, і ще: м'ясо і овочі потрібно попередньо обсмажують, потім закладати в посуд для гасіння.

Важливо не додавати багато води, тоді овочі будуть гаситися у власному соку.

Треба сказати, що різновидів овочевого рагу дуже багато і у будь-який час року можна готувати цю страву, тим більш вмілі господині заздалегідь запасаються овочами на зиму, заморожуючи в сучасних холодильниках велика кількість кабачків, баклажанів, помідорів, болгарського перцю і навіть зелені.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: