31 март 2019 194

Рецепт і секрети приготування компоту з черноплодки

За рахунок того, що чорноплідна горобина поширена в середній смузі Росії, з цієї причина ягода часто стає основою, або ж начинкою для створення кулінарних шедеврів.

Тим не менш, багатьом невідомі корисні властивості черноплодки, і багато дикорослі дерева залишаються неприбраними.

Солодкуваті ягоди черноплодки підходять для створення смачного, а головне – поживного компоту.

Користь компоту з черноплодки

Чорноплідна горобина повністю дозріває у вересні-жовтні.

Ягоди насичені вітамінами групи В, Е, Р і С.

Крім того, в її складі містяться такі важливі мікроелементи, як молібден, мідь, марганець, залізо, фтор і бор.

Разом з ними на благо людського організму працює глікозид амігдаліна, сорбіт, дубильні і пектинові речовини.

Компот з черноплодки добре знижує тиск при гіпертонії, попереджає розвиток атеросклерозу, надає профілактичну дію на це захворювання, зміцнює серцево-судинну систему і знижує в крові рівень холестерину.

Напій з горобини чорноплідної в своєму складі містить йод, який допомагає зняти симптоми при захворюваннях щитовидної залози, при цьому зміцнюючи імунітет.

Крім того, вживання ягід у складі різних напоїв якісно виводить з організму радіоактивні речовини.

Представляємо відеозапис з розмовою в студії про це корисній рослині та його ягодах:

Варіанти приготування компотів з черноплодки на зиму

На основі чорноплідної горобини можна приготувати один з найбільш корисних і незвичайних "зимових" напоїв.

До складу такого компоту входить лише ягода черноплодки, цукор і вода.

Перше, що необхідно зробити для приготування компоту – підготувати ягоду.

Для цього горобина ретельно очищається, перебирається, промивається проточною водою.

Потім черноплодку потрібно гарненько просушити.

Так як компот заготовляють на зиму, наступним кроком буде підготовка банок.

Вони ретельно промиваються і слідом стерилізуються разом з кришками під паром.

Процес займає близько 3 хвилин.

Заздалегідь підготовлені банки заповнюються на третину свого обсягу ягодами (не більше).

Для компоту знадобиться сироп.

Щоб його приготувати, потрібно в каструльку залити літр води, після чого на сильному вогні довести її до кипіння.

При появі перших бульбашок повітря на поверхні можна додавати 0,5 кг цукру.

Сироп необхідно постійно помішувати, а час його кип'ятіння складе близько 10 хвилин (поки цукор повністю не розчиниться).

Готовий сироп відразу після його зняття з плити заливається в банки з ягодами.

Тут слід дотримувати особливу обережність, щоб не обпектися, ну і стояти трохи в стороні від банок, так як якщо на них присутні який-небудь дефект, скло може просто луснути.

Відповідно — законсервувати.

Зазначений вище рецепт приготування компоту з черноплодки на зиму вважається найбільш простим, однак, можна піти трохи іншим шляхом.

Так заздалегідь підготовлені ягоди засипаються в банки, і відразу ж заливаються окропом, після чого весь обсяг зливається в єдину каструлю.

Кип'ятити необхідно до того моменту, поки горобина не почне лопатися, а потім додати цукор і продовжити кип'ятіння ще хвилин 10, а після чого напій можна розливати по банках.

Приготування за цим способом займе, безсумнівно, більше часу, але результат того вартий: більш насичений колір і смак.

 

З закатыванием банок не слід зволікати.

Важливо при цьому використовувати тільки нові стерильні кришки.

Охолоджуючись, скляна банка зменшується в об'ємі, і через пару хвилин кришки необхідно підтягнути повторно.

Банки з компотів перевертаються догори дном і укутываются теплими рушниками.

Можна використовувати плед, або ж прийшла в непридатність шубу.

Протягом двох днів напій буде остигати, після чого його можна відправляти у підготовлену прохолодне сухе приміщення на зберігання.

Корисні поради кулінарів

Щоб підвищити освіжаючі властивості напою, виготовленого з чорноплідної горобини, в морси і компоти можна додати невелику кількість м'яти (свіжої).

Якщо всі зібрані ягоди черноплодки не вдалося законсервувати в будь-якому вигляді, це не привід засмучуватися, так як горобина навіть при нульовій температурі в темному приміщенні може зберігатися протягом усієї зими.

Це означає, що компот можна буде приготувати в будь-який момент.

Підвищена вологість необладнаних спеціально підвалів і погребів з часом руйнує кришки банок з соліннями.

Вони починають іржавіти, а окислення металу настільки інтенсивно, що здатна за кілька місяців "проїсти" діру.

Якщо ви любитель картоплі фрі, то навчитеся готувати її самостійно вдома і в будь-який момент ви зможете радувати себе її безсумнівно чарівним смаком. Покрокові рецепти хрусткої картоплі фрі в домашніх умовах.

Почалися літні канікули, і ваша дитина не знає, чим себе зайняти? А запропонуйте йому приготувати шоколадну ковбасу, рецептик її тут. Одна назва вже зацікавить його, а вже готування займе точно на кілька годин.

Зі всіма цими смакотами не забудьте подбати про фігуру. Наші експерти розглянули натуральний препарат для схуднення Ліда. Дізнайтеся докладніше в черговій статті.

Щоб убезпечити кришки від впливу негативної середовища, їх необхідно добре змастити вазеліном, солідолом або ж іншим маслянистим в'язким речовиною.

Зберігати компот необхідно в прохолодному і темному приміщенні.

Не слід допускати тривалий вплив прямих сонячних променів.

Чорноплідна горобина може стати не тільки основою компоту, але і розділити свій статус з іншими інгредієнтами.

В якості прикладу можна навести компот з яблук черноплодкой, де співвідношення складових 1:2.

Напій з черноплодки, заготовлений на зиму, наповнить організм в холодну пору року мінералами, мікроелементами і вітамінами, які доступні виключно ранньої восени і влітку в природному середовищі.

З цієї причини він дуже корисний для вагітних жінок і дітей.

З чорноплідної горобини можна робити навіть домашнє вино!

Всі подробиці та рецепт на відео:

Що ще почитати: