06 май 2019 44

Картопляне меню: приготування смачних рецептів

Були часи, коли дієтологи лякали своїх пацієнтів моторошної калорійністю картоплі, а фахівці з модних журналів називали його «важкою» для шлунка їжею.

На щастя, ці часи давно пройшли.

Вчені довели, що картопля добре засвоюється організмом, містить багато вітамінів і поживних речовин, дає тривале відчуття ситості і навіть сприяє зниженню ваги.

Цей цінний продукт незамінний для пісного меню, підходить людям, страждаючим гастритом і успішно справляється навіть з авітамінозом.

Цей овоч включений в дитяче меню у дитячих оздоровчих закладах.

Тепер, вживаючи в їжу улюблену картоплю, ми можемо бути впевненими, що їмо не тільки смачну, але й здорову їжу.

Важко собі уявити інший овоч, з якого можна було б приготувати таку величезну кількість страв.

Картопля використовується для приготування закусок, перших і других страв, і навіть десертів.

Вона – бажаний гість на сніданку, обіді і вечері.

Отже, якщо ви хочете поповнити свій запас рецептів і хочете дізнатися як можна смачно приготувати картоплю, то нижче наведено оригінальні варіанти страв.

Закуска «Картопляні крокети»
Інгредієнти Кількість
Картопля - близько 1 кг
Яйце - 2 шт.
Сіль - за смаком
Перець або інші спеції - за смаком
Вершкове масло - 40 грам для самих крокетів і трохи для змазування дека
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 210 Ккал

Для початку потрібно відварити картоплю і розтовкти до консистенції пюре.

Потім додати вершкове масло, сіль і спеції.

Останніми, коли пюре вже трохи охолоне, додаються яйця.

Отриману масу потрібно перекласти в кондитерський мішок або шприц.

Якщо немає спеціальних пристосувань, підійде звичайний поліетиленовий пакет.

Тільки переконайтеся, що він досить міцний і не порветься під час видавлювання картопляної маси.

Залишилося тільки змастити олією деко з антипригарним покриттям або пергаментний папір і видавити на поверхню наші крокети.

Приблизний обсяг кожного крокету – 1 столова ложка.

Випікати в духовці хвилин 10.

Температура повинна бути 180-200 градусів.

Крокети подають в гарячому вигляді зі сметаною, а в холодному — з олією.

Вони чудово підійдуть для сніданку, полуденка або вечері.

Якщо додати до цього рецепту гриби, то вийде наступний результат:

Вегетаріанський суп-пюре з картоплі

Для ніжного вегетаріанського супу нам знадобиться:

  1. Картопля очищений – 500 р.
  2. Морква варена – 1 шт.
  3. Вершки — 500 р.
  4. Масло – 50 р.
  5. Борошно – 2 ч. л.
  6. Сухарики з білого хліба — 100 р.
  7. Зелень (цибуля, кріп або будь-яка інша).
  8. Сіль за смаком.

Картоплю опустити в воду і варити до повної готовності.

Потім відвар злити в окрему ємність, він нам ще знадобиться.

Картоплю потовкти або збити блендером.

В окремій сковорідці розтопити масло і підрум'янити в ньому борошно.

Зелень дрібно порубати, злегка посолити і пом'яти, щоб виділився сік.

З моркви вирізати квіточки чи інші фігурки.

У пюре перекласти пасероване борошно і зелень, теплі вершки 200 мл картопляного відвару.

Суп поставити на плиту і підігріти, але не кип'ятити.

Готову страву розлити по тарілках, додати сухарики і прикрасити морквою.

Суп картопляний з грибами і м'ясом

Для ситного і смачного супу нам знадобиться:

  1. Картопля – 300 р.
  2. Гриби — 200 р.
  3. Цибуля-порей – 100 р.
  4. М'ясний фарш – 200 р.
  5. Рослинна олія (можна замінити водою).
  6. М'який сир – 100 р.
  7. Зелень і сіль.

У каструльку налити трохи більше літра води і поставити на вогонь.

Поки вода нагрівається, дуже дрібно порізати цибулю, гриби і картоплю.

У киплячу воду закинути спочатку цибулю, після закипання додати гриби, потім картоплю.

Варити на середньому вогні 15-20 хвилин.

Поки суп вариться, в окремій сковороді потрібно обсмажити фарш на рослинному маслі.

Якщо ви на дієті або просто не любите смажене, то замініть масло водою і тушкуйте м'ясо під кришкою.

У суп додати подрібнений сир і розмішати, поки не розплавиться і не розійдеться по всьому об'єму.

Готову страву розливають по тарілках, потім додають м'ясо і прикрашають зеленню.

Для цього супу підійдуть печериці або опеньки.

Гриби годяться і морожені і свіжі, але тільки не мариновані.

Сир підійде вершковий або звичайний плавлений сирок.

Ідеальний фарш – 50% свинини і 50% яловичини.

Але тут теж можуть бути будь-які варіації.

Змінюючи один або кілька інгредієнтів, ви отримаєте один і той же суп, але з абсолютно різними смаками.

А наступного відео ви дізнаєтесь метод приготування супу на основі картоплі з фрикадельками:

Запіканка з сирним соусом

Для незвичайної запіканки нам знадобиться:

  1. Картопля – 1 кг.
  2. Молоко — 400 мл
  3. Цибулина – 1 шт.
  4. Борошно – 3 ст. л.
  5. Сир – 200 р.
  6. Масло – 40 р.
  7. Сіль, перець за смаком.

Картоплю порізати тонкими скибочками і викласти ними дно змащеного дека.

На перший шар повинен піти приблизно 2-3 обсягу всієї картоплі.

Потім йде другий шар з дрібно посіченою цибулею.

Зверху викладається залишилася картопля.

Масло розігріти в сковороді, обсмажити в ньому борошно, додати молоко, сіль і спеції.

Отриману масу варити на середньому вогні.

Не забувайте постійно заважати соус, щоб не пригоріла і не утворив грудочок.

Соус повинен загуснути.

Тертий сир висипати в соус і розмішувати до повного розплавлення.

На це піде не більше хвилини.

Отриману сирну масу вилити поверх картоплі і акуратно розподілити по всій поверхні.

Деко або форму для випічки накрити фольгою або спеціальною кришкою і поставити в духовку на 1 годину при температурі 200 градусів.

Через годину фольгу прибрати і випікати ще 20 хвилин.

Ніжна картопляна запіканка готова!

Подавати запечену картоплю гарячою зі сметаною, маслом, майонезом або будь-яким іншим соусом.

Білоруські драники

Гарячі картопляні оладки, вони ж деруни, підійдуть для ситного дитячого полудня.

  1. Картопелька – 1 кг.
  2. Борошно — 3 ст. л.
  3. Сода – на кінчику ножа.
  4. Сметана — 200 мл
  5. Кріп і сіль за смаком.
  6. Олія для смаження.

Картоплю потерти на тертці, краще самій дрібній, або подрібнити в кухонному комбайні.

Соду погасити в двох чайних ложечку сметани, але ні в якому разі не в оцті!

Додати до картоплі борошно, соду.

Добре перемішати і випікати на розігрітій сковороді до золотистої скоринки з двох сторін.

Солити деруни краще під час смаження або відразу після зняття зі сковороди.

Сіль в сиру картопляну масу додавати не рекомендується, щоб не виділялося велику кількість рідини.

Готові оладки з картоплі подають зі сметаною, кропом, обсмаженою цибулею.

Існує безліч рецептів драніков, у більшості з них присутні яйця і цибулю.

Але білоруси воліють готувати національну страву без цих добавок, щоб нічим не перебивати чудового смаку улюбленої картоплі.

А як готують деруни в Росії?

Дізнайтеся у відео:

Картопляні пончики з медом

Для цього оригінального десерту нам знадобиться:

  1. Картопля – 300 р.
  2. Дріжджі свіжі – 10 р.
  3. Борошно – 250 р.
  4. Масло рослинне для смаження.
  5. Сіль за смаком.
  6. Мед (краще липового) для поливання.

Похудок в ток з допомогою соди: зважте всі за і проти. Багато хто, в тому числі і лікарі, відкидають цей спосіб зниження ваги за його небезпеки. У чому ж полягає його небезпека? Всі відповіді в статті.

Плов завжди цінувався своїм приголомшливим смаком, який подобається всім. Представляємо вам перевірений рецепт плову з куркою. Здивуйте рідних і близьких!

Якщо вам потрібен оригінальний торт, то радимо приготувати його з мастикою. З цією пастою можна творити чудеса! Дізнайтеся тут, які бувають види мастики, як її робити і потім прикрашати нею торт.

Картоплю відварити в шкірці, остудити, очистити і розтовкти.

Дріжджі розчинити в ½ склянки теплої води.

У борошно додати картоплю, дріжджі і сіль.

Добре вимісити тісто, поки не стане досить м'яким, пластичним і перестане прилипати до рук.

Якщо є необхідність, при вимішування, додати трохи теплої води.

Тісто накрити кришкою або фольгою і поставити в тепле місце години на два.

У глибоку товстостінну сковороду налити масло, шаром приблизно в 1 див.

Мокрими руками з тіста сформувати бублики і обсмажувати в олії по 3 хвилини.

Важливо, щоб вогонь був середнім, не перегрівайте сковорідку, інакше бублики-пончики не піднімуться і не пропечуться, як слід.

Готові пончики викладають на паперовий рушник, складену в 4 шари.

Так папір краще вбере зайву олію, і вони не будуть жирними.

Подавайте картопляні пончики до чаю, полив їх рясно медом або цукровим сиропом.

Ось крихітна частина того, що можна приготувати з картоплі.

Ми навели прості рецепти, з якими впорається навіть починаючий кухар.

Сподіваємося, вони вам сподобаються і підштовхнуть до подальших кулінарних подвигів.

Творіть, експериментуйте з інгредієнтами, дайте волю своїй фантазії, поєднувати непоєднуване!

А картопля — вірна помічниця на кухні — ніколи вас не підведе.

А зараз спеціально для студентів, які не мають часом і засобами, дуже ситні і смачні бутерброди з картоплею:

Що ще почитати: