30 май 2019 25

Як смачно приготувати гречану кашу

Гречка — продукт харчування, необхідний в раціоні людини. Адже в цих дрібних коричневих крупинках міститься надзвичайно багато користі.

Існує безліч способів приготувати смачну гречану крупу. Давайте розглянемо найпопулярніші, а також деякі не зовсім звичайні рецепти.

Гречка зварена на воді — як правильно її приготувати

Гречку готувати на воді простіше простого. Головне, дотримуватися правильні пропорції між крупою і водою. Ось кілька рецептів простих страв.

Як зробити розсипчастий гарнір
Інгредієнти Кількість
Гречка ядриця - півтора склянки
Вода - три склянки
Цибулю - 2 шт.
Гриби сушені - три або чотири штуки
Яйця - 2 шт.
Масло соняшнику - шість великих ложок
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 53 Ккал

Гриби необхідно подрібнити до порошкоподібного стану. Крупу просіяти, щоб позбутися від пилу та сміття, промивати її не потрібно. Потім гречку слід помістити в каструлю, залити водою і додати грибний порошок.

Включити сильний вогонь, помістити на нього каструлю, накриту кришкою, дочекатися закипання. Після цього зменшити полум'я до середнього, варити близько десяти хвилин, каша за цей час повинна помітно загуснути.

Після цього ставимо дрібний вогонь і проварюємо ще сім хвилин, поки не википить вода, що залишилася. Після цього прибрати каструлю з плити, закутати в рушник і залишити хвилин на 15.

Поставте яйця на варіння. Обсмажте цибулю до піджаристого стану. Варені яйця остудити і дрібно порізати. Засипати їх в кашу і перемішати.

Ситна і смачна каша

Варіант нескладного приготування поживного обіду або вечері. Потрібно взяти наступне:

  • Гречка – стакан;
  • Свинина – від двохсот до трьохсот грам;
  • Один перець болгарський;
  • Морква;
  • Один томат;
  • Одна середня цибулина;
  • Сіль і цукор – чайна ложка;
  • Олія соняшникова.

У сковорідку налийте трохи олії і помістіть туди дрібно нарізану свинину обсмажте її. Потім покладіть в сковороду моркву (подрібнену на терці) і шматочки цибулі, продовжуйте обжарку.

До продуктів додайте ще дрібні шматочки перцю. Все це смажиться, поки цибуля не стане золотистим.

Після чого до суміші додайте промиту крупу. Туди ж покладіть помідор, дрібно подрібнений, цукор. Посоліть блюдо.

Додайте киплячу воду в такій кількості, щоб вона повністю і рівномірно покривала продукти, добре все перемішайте, дочекайтеся закипання на великому вогні. Після чого зменшіть вогонь до маленького, накрийте сковороду кришкою і нехай блюдо готується хвилин двадцять.

Після чого зніміть посуд з вогню і залиште страву настоятися ще хвилин на десять або п'ятнадцять. В самому кінці можна заправити вершковим маслом.

Як приготувати молочну кашку з гречки

Така каша має смак набагато м'якше, ніж приготована на воді. Молочна каша виходить більш м'якою і повітряної. Спробуйте приготувати і переконаєтеся в цьому самі.

Простий рецепт за кілька хвилин

Для цього простого блюда знадобиться:

  • Два склянки крупи;
  • Чотири повних склянки молока;
  • Половина склянки вершків.

Просіяти крупу, промивати не потрібно. Помістити гречку в каструлю, налити туди ж молоко і варити до тих пір, поки не википить вся рідина. Потім зняти каструлю з вогню, підігріти вершки, влити їх в кашу, додати дещицю солі, перемішати. Каструлю укутати в рушник і залишити хвилин на п'ятнадцять.

Ніжна, пухова каша з дивовижною текстурою

З цим рецептом доведеться трохи повозитися, але зате в результаті ви отримаєте чудову по своїй структурі кашу з чудовим ніжним смаком. Необхідні продукти:

  • Ядриця – дві частини;
  • Чотири частини молока;
  • Вершкове масло;
  • Пара яєць;
  • Вершки – 350 або 400 мілілітрів.

Гречку не промивати, а тільки перебрати або просіяти. Яйця збити, гречку перетерти з ними. Перекласти її на деко.

Духовку добре нагріти, потім вимкнути вогонь і помістити всередину крупу і залишити її сушитися. Після сушіння помістити гречку в каструлю, залити молоком, додати масло і варити до википання молока.

Після закінчення варіння посолити за вашим смаком, залишити остигати. В кінці протерти крізь друшляк.

Як приготувати гречку з грибами в мультиварці

У цьому кухонному приладі, облегчающем жіноча праця на кухні, можна також приготувати розсипчасту і смачну кашу. Давайте подивимося, як це правильно зробити.

Смакове поєднання гречки і грибів дуже приємне і користується великою популярністю. Як же приготувати це смачне блюдо в мультиварці? Для початку візьміть наступне:

  • Гречана крупа – дві мірні чашки;
  • Чотири мірні чашки води;
  • Одна морква;
  • Печериці – півкіло;
  • Одна цибулина;
  • 50 грам вершкового масла;
  • Сіль і приправи за вашим смаком.

Дрібно наріжте цибулю. На середні шматочки поріжте печериці. Натріть моркву. Все це помістити в чашу мультиварки, на дно якої налийте трохи олії.

Обсмажуйте продукти від десяти до п'ятнадцяти хвилин (в залежності від моделі вашої мультиварки, виставте режим «Смаження», «Випічка» або «Експрес»). Промийте в цей час крупу.

Засипте її в чашу мультиварки, залийте водою, додайте сіль і приправи. Переміщайте все і виставте режим «Крупа» (в залежності від того, який режим є на вашому апараті).

Дочекайтеся закінчення, відкрийте кришку, додайте вершкове масло, перемішайте, закрийте кришкою і залиште хвилин на десять.

Готуємо кашу в термосі

Так, не дивуйтеся, кашу можна приготувати і в ньому. Приготування відбувається без особливих силових витрат. Що ж для цього потрібно?

  • Гречана крупа – один стакан;
  • Тільки що вскипевшая вода – дві склянки;
  • Сіль – за вашим смаком.

Термос промити окропом і всипати туди гречку (спочатку її слід промити). У крутому окропі розчинити сіль і залити їм крупу. Залишити години на три. Даний метод відмінно підходить для швидкого приготування сніданку – з вечора покласти все в термос, а до ранку отримуєте теплу кашу.

Є ще свого роду експрес-рецепт: гречку прогрівають на сковорідці, поміщають у термос. Заливають наполовину окропом, вичікують дві чи три хвилини, виливають рідину, що залишилася. Через двадцять хвилин вже можна їсти кашу.

Розсольник з рисом і солоними огірками рецепт ситного страви, яке вже стало традиційним на нашому столі.

Читайте як приготувати суп з білої консервованої квасолі, найсмачніші рецепти тут.

Як правильно запекти гарбуз шматочками. Це може бути як солодка закуска, так і цікаві овочеві чіпи до пива.

Рецепт приготування наваристою гречки з м'ясом у горщиках

Як же можна обійти увагою цей спосіб приготування каші, який максимально розкриває аромат і смак гречки? Каша виходить максимально наближеною до страви, приготовленому в російської печі.

Інгредієнти на один горщик:

  • Крупа – половина склянки;
  • Свинина або курка – двісті грам;
  • Вода – один стакан;
  • Ріпчаста цибуля – одна штука;
  • Сіль;
  • Рафінована олія;
  • Одна морквина;
  • Перець – на ваш розсуд.

У сковороду налийте масло, сильно розігрійте його і викладіть невеликі шматочки м'яса, обсмажте його до скоринки. Туди ж покладіть дрібно подрібнені моркву і цибулю, продовжуйте смажити ще хвилин п'ять.

Промиту гречку помістіть в горщик, посоліть, посипте перцем і покладіть лаврушку. Прилейте окріп, зверху покладіть м'ясо і овочі. Закрийте кришкою і поставте в духовку. Духовку попередньо не прогрівають, щоб уникнути тріщин на горщиках.

Виставте температуру 180 або 200 градусів і залиште горщики хвилин на сорок. Після чого витягніть їх з духовки і дайте настоятися хвилин десять.

Гречана каша для прикорму немовляти

Десь через півроку після народження малюка грудне молоко вже не в стані повністю його живити. Необхідно починати поступово привчати дитину до інших продуктів. Але робити це слід тільки за правилами, після консультування з педіатром.

Головне правило, якого слід дотримуватися без відхилень – при введенні в раціон нового продукту протягом трьох тижнів більш нічого нового давати не можна. У цей період ви будете ретельно спостерігати за всіма реакціями на продукт і зможете вчасно виявити алергію, якщо вона проявиться.

Гречка — продукт потрібний і корисний, її однією з перших вводять в раціон, але є певні правила, за якими з нею потрібно знайомити малюка.

  1. У самий перший раз кількість гречки буде дорівнювати половині чайної ложки;
  2. Після чого кількість її з кожним днем буде збільшуватися в два рази і за тиждень прийде до норми;
  3. Гречку краще всього давати з ранку, молоко або суміші дають після.

Особливості приготування страви для першого прикорму

Готувати крупу просто, єдиний клопіткий момент – в її кількості. Справа в тому, що каша для малюка повинна бути свіжоприготованою. Сіль і цукор не додають. Варять на воді. Каша по густоті повинна походити на грудне молоко. З часом її можна робити більш густий, як тільки дитина навчиться добре жувати.

Після варіння гречану кашу слід подрібнити в блендері і розвести грудним молоком або сумішшю.

Можна використовувати інший метод: подрібнити у блендері саму крупу. У результаті повинна вийти борошно. Одну столову ложку такого борошна розбавляють до тридцяти мілілітрах води, після чого доливають сто мілілітрів молока. Така каша вариться п'ять хвилин. Перемішувати слід постійно.

Ось ви і познайомилися з численними способами приготування гречаної каші. Важливо запам'ятати одне просте правило: гарна каша вийде при співвідношенні — частина крупи на дві частини рідини. Якщо правильно дотримуватися пропорцію, то ви зможете регулярно радувати себе й близьких смачними стравами, які прості у приготуванні.

Що ще почитати: