29 апрель 2019 1470

Як приготувати кисіль з крохмалю і ягід, варення, компоту

У магазинах зараз можна знайти різноманітність готових напоїв і десертів: соки, йогурти, газована вода, морси, желе. Але ніщо не зрівняється з смачним напоєм або десертом, приготованим самостійно, наприклад, киселем, смак якого пам'ятаю ще з дитинства.

Він не тільки має яскраво виражений смак, але і корисні властивості, а в процесі приготування немає нічого складного.

Трохи про користь киселя

Кисіль є корисним напоєм, а ще його можна приготувати самостійно.

Він допоможе вашому шлунку правильно працювати, так як обволікає слизову, тим самим покращує травлення і запобігає розвитку дисбактеріозу. Напій особливо корисно пити тим людям, хто страждає гастритом і надмірною кислотністю шлунка.

Крім корисного киселю можна приготувати ще й лікувальний. Такі властивості безпосередньо залежать від інгредієнтів, з яких готується напій. Його можна приготувати з соку, варення, свіжих ягід, готового компоту або навіть молока.

Але найбільш корисним вважається напій на основі темних ягід, таких, як ожина, чорниця, чорна смородина, вишня та багато інших. Такі ягоди містять важливі для організму людини компоненти, які покращують пам'ять і зміцнюють серцево-судинну систему.

А для збільшення цілющих властивостей краще складові киселя варити окремо один від одного: крохмаль і ягоди.

Як правильно варити напій з крохмалю

Для правильного приготування киселю існує кілька нюансів.

  1. Головна складова киселя – це картопляний, рисовий або кукурудзяний крохмаль. Саме він надає напою потрібну густоту. Причому картопляний крохмаль додасть киселю більшу прозорість, ніж будь-який інший;
  2. Крохмаль спочатку необхідно розвести в холодній рідини, з якої будемо варити напій: в компоті, сиропі, молоці або воді. Після чого процідити через сито, а вливати акуратно постійно помішуючи ложкою, щоб напій або десерт вийшов однорідним і без грудочок;
  3. Можна приготувати кисіль різної щільності: густий, який можна подавати, як десерту, середній і рідкий питної. Якщо ви хочете отримати густий десерт, то беріть не менше 70 грам крохмалю для літра рідини. Для середнього варіанту оптимальним кількість крохмалю буде близько 40 грам, а рідкий напій вийде з 30 грам. Простіше кажучи, на літр рідини береться 3, 2 або 1 велика ложка головного компонента киселя;
  4. Не можна, щоб напій довго кипів. Інакше він вийде зовсім невязким з-за того, що крохмаль при довгому кипінні перетворюється в глюкозу. Тому саме ідеальне час кипіння киселя — не більше 30 хвилин після того, як додали крохмаль;
  5. Щоб кисіль не мав неприємного запаху і не пригоріла під час приготування його найкраще варити в емальованому каструлі, а заважати ложкою з дерева;
  6. При готовності киселя посипте його цукром-піском, а зверху покладіть шматочок мармеладкі, тоді не утворюється неприємної плівки.

Якщо дотримуватися всі ці правила, то кисіль вийде смачним і ідеальним по консистенції.

Варимо кисіль з ягід або варення
Інгредієнти Кількість
будь ягоди за бажанням - 2 склянки
цукрового піску - півтора склянки
картопляного крохмалю - 3 великих ложки
води - 1,5 л
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 55 Ккал

Одним з найбільш популярних і поширених рецептів киселю є ягідний або фруктовий. Можна варити такий напій або десерт з абсолютно будь-яких заморожених і свіжих ягід. У будь-якому випадку кисіль вийде з прекрасним ароматом і смаком.

Якщо свіжа ягода, то перед тим, як подрібнити її в блендері, варто перебрати й почистити від гілочок і листочків.

Одночасно з цим можна вже почати варити сироп, що складається з цукру і води. Потрібно всього лише висипати цукор в холодну воду, поставити на плиту і заважати до тих пір, поки цукор не розчиниться повністю.

Після того, як сироп став прозорим, додайте в нього крохмаль, розведений у воді.

Десерт вариться 30 хвилин на повільному вогні, після чого переливається у форми і подається холодним.

Точно так само можна приготувати густий десерт з готового варення. Потрібно для цього:

  • Кілька столових ложок будь-якого улюбленого варення;
  • Літр холодної води;
  • Цукровий пісок за смаком. Може навіть не знадобитися, якщо варення і так солодке;
  • 3 великих ложки картопляного крохмалю.

Перед початком процесу варення розводять у холодній воді. Після чого проварюється кілька хвилин на середньому вогні і проціджують через сито.

Потім у каструлю з отриманим сиропом додаємо крохмаль, розведений в холодній воді і цукор.

Перемішуємо, доводимо до кипіння, перемикаємо на повільний вогонь і варимо ще хвилин 30.

Якщо хочете отримати, рі напій, то замість трьох ложок крохмалю візьміть одну і відразу після кипіння, зніміть з вогню.

Смачний кисіль з компоту з додаванням крохмалю

Є ще один простий спосіб приготування киселю, тільки замість ягід і варення береться готовий компот.

Інгредієнти для напою:

  • Літр компоту;
  • Столова ложка з гіркою картопляного крохмалю.

Залиште склянку холодного компоту, а решті доведіть до кипіння.

В останньому холодному напої крохмаль розводимо, і акуратно додаємо в загальну каструлю, при цьому постійно помішуючи суміш.

Після того, як компот дійшов до кипіння його можна знімати з вогню. Напій готовий і можна вживати тільки не обожгитесь.

Крім питного киселя з компоту можна приготувати густий десерт, який нагадує желе. Він відмінно підійде для тих, хто з якоїсь причини відмовився від вживання желатину.

Інгредієнти для густого киселю-десерту:

  • Літр готового компоту з ягід або фруктів;
  • 3 столових ложки картопляного крохмалю;
  • Свіжі або заморожені ягоди, фрукти;
  • Цукрова пудра і збиті вершки для прикраси.

Точно так само, як і в першому варіанті рецепта відливаємо склянку компоту, а залишився ставимо на вогонь. Одночасно з цим просійте крохмаль через сито і змішайте з холодним компотом.

Як тільки компот дійшов до кипіння, акуратно додаємо в нього холодну суміш з крохмалем при цьому постійно помішуйте. Щоб зварити густий десерт, перемикаємо плиту на повільний вогонь і варимо кисіль ще близько півгодини.

Після цього зніміть каструлю з вогню і розлийте по формах. Десерт подавати холодним. Можна перевернути з форми на тарілку і прикрасити збитими вершками або цукровою пудрою.

Як варити ніжний молочний кисіль

Останнім наведемо рецепт, завдяки якому можна приготувати кисіль з молока. Такий напій вимагає особливої уваги під час приготування, щоб не втік, а також його необхідно постійно помішувати, щоб не пригорів. Але результат виправдовує очікування. Десерт виходить дуже смачним і незвичайним.

Для приготування молочного киселю знадобляться такі продукти:

  • Літр молока;
  • Одне яйце;
  • 2 великі ложки будь-якого крохмалю;
  • Щіпка ваніліну;
  • І цукровий пісок для додання солодощі напою за смаком.

Щоб зварити смачний кисіль з молока робити це потрібно в емальованому посуді інакше може пригоріти. А помішувати бажано дерев'яною ложкою – вона позбавить напій від неприємного запаху, який може з'явитися з-за залізного приладу.

В обраній каструлі збити яйце з додаванням цукру і ваніліну. Після чого додати близько 700 мілілітрів молока. Суміш з яєць і молока, поставити на плиту і довести до кипіння. Під час цього процесу необхідно постійно помішувати ложкою.

Одночасно з цим залийте просіяний через сито крохмаль залишився холодним молоком. Як тільки суміш дійшла до кипіння, акуратно влийте в неї крохмаль.

Дочекайтеся того моменту, як на поверхні киселю почнуть з'являтися маленькі бульбашки – це означає, що напій пора знімати з плити, так як він вже готовий.

Желейний торт з фруктами і сметаною приготувати не так швидко, але це компенсується його ніжним смаком.

Гарячий шоколад можна просто і легко готувати в домашніх умовах. Читайте.

Читайте рецепт як приготувати дієтичну запіканку з сиру.

Корисний вівсяний кисіль з крохмалю

Крім рецептів киселя з основою з молока або ягідних сиропів існує варіант приготування вівсяного напою. Але готується він набагато довше, ніж попередні. Вівсяний кисіль – це традиційний російський напій. А також вважається найбільш корисним при захворюванні шлунку.

Для приготування вівсяного киселю знадобляться такі продукти:

  • Півкілограма вівсяних пластівців або крупи;
  • Літр молока або води;
  • Скоринка чорного хліба;
  • Столова ложка будь-якого крохмалю;
  • Кілька ложок меду або цукру.

Відповідальний момент приготування такого напою починається ще з вечора. Саме тоді вівсянка заливається обраною рідиною і туди додається чорний хліб.

З ранку виймається хліб, і протираються пластівці або крупа через сито. Отримана рідина нагадує вівсяне молоко, яке змішується з розчином крохмалю і води.

Після вся ця суміш відправляється на плиту і постійно помішується. В процесі додайте мед або цукор для солодощі напою. Після кипіння відразу знімати з плити.

Напій можна подавати.

Корисні поради

Для кожної гарної господині ніколи не будуть зайвими корисні поради з приготування чого-небудь. Так є декілька порад і для киселю:

  1. Щоб поліпшити смак киселя з ягодами можна додати трошки лимонної кислоти, яку перед додаванням розведіть в половині склянки холодної води;
  2. Для приємного аромату напою можна додати в кисіль цедру будь-яких цитрусових наявних будинку, щіпку ваніліну, або есенцію мигдалю. А додати пряний смак допоможе парочка нирок гвоздики або кориця;
  3. Якщо ви готуєте кисіль з ревеню, то його можна подавати тільки в холодному вигляді;
  4. Щоб смаком молочного киселю надати велику ніжність, то готувати його потрібно з кукурудзяного крохмалю;
  5. Густий кисіль-десерт розкладають у форми, попередньо змочені водою і посипані цукром, тоді його можна буде дістати;
  6. Можна уникнути утворення грудочок крохмалю, якщо лити розчин по краю каструлі;
  7. Щоб отримати не напій, а десерт варити кисіль потрібно виключно на маленькому вогні;
  8. Рідкий ж напій можна взагалі не кип'ятити, а після того, як закипів, відразу знімати з плити.

Варіть кисіль і радуйте близьких різними його смаками!

Що ще почитати: