07 апрель 2019 42

Середземноморська дієта — знахідка для тих, що худнуть

Середземноморська дієта – це не стільки спосіб схуднення, скільки традиційна система харчування жителів Середземномор'я.

Однак завдяки своїй специфіці, така кухня може стати відмінним способом позбутися від надмірної ваги і зберегти досягнутий результат на тривалий час.

Подарунок для гурманів

Ця методика, як і середземноморська кухня в цілому – відмінний приклад здорової системи живлення.

Схуднення досягається за рахунок зниження споживання їжі з високим вмістом крохмалю.

Разом з втратою ваги знижується ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також зменшується вміст холестерину.

Суть дієти

Головна особливість середземноморської дієти для схуднення – збалансований раціон, а значить, ніяких протипоказань для застосування немає.

Разом з тим, така система схуднення, незважаючи на різноманіття меню і велика кількість продуктових поєднань, накладає заборону на споживання деяких страв.

В першу чергу, це різноманітні напівфабрикати, фастфуд, продукти з високим вмістом шкідливих жирів – одним словом, вся нездорова їжа, споживання якої неприпустимо під час будь-якої іншої дієти.

Основне правило для людини, яка бажає розлучитися із зайвими кілограмами, — це обмежене надходження калорій разом з їжею.

Тільки в такому випадку організм почне переробляти власні резерви жиру.

При складанні меню середземноморської дієти важливо враховувати обсяг порцій.

Оптимальною мірою об'єму для таких цілей є американська чи англійська «чашка» (1 чашка = 240 мл).

У Росії прийнято користуватися звичайним склянкою (одна чашка – неповний склянку).

Щоб від програми була видима користь, необхідно ретельно стежити за об'ємом страви.

У кожній трапезі один тип продукту повинен відповідати таким обсягам:

  • свіжі листові овочі – не більше однієї чашки;
  • відварені або приготовані на пару овочі – половина чашки;
  • паста або зернові – половина чашки;
  • бобові – чашка;
  • йогурт або інший натуральний молочний продукт – одна чашка;
  • картопля – не більше чашки;
  • одне яйце;
  • один фрукт;
  • горіхи – не більше 25-30 г;
  • нежирне м'ясо або риба – 110 р.

Представлений перелік обмежень носить скоріше рекомендаційний характер, але всім охочим швидко розлучитися із зайвою вагою обов'язково слід приймати його до уваги.

При складанні кожного меню середземноморської дієти або на тиждень, або інша кількість часу, можна скористатися спеціальною пірамідою пропорцій і основними принципами методики.

Піраміда продуктів для середземноморської дієти:

  1. Підстава піраміди: продукти, які треба їсти кожен день. Сюди входять: овочі, фрукти, крупи (рис, просо тощо), паста (макаронні вироби), цільнозерновий хліб, сири, кисломолочна продукція, насіння, горіхи, трохи оливкової олії.
  2. Середина піраміди: продукти, які можна включати в меню від 1 до 6 разів на тиждень. Це яйця, картопля, нежирне куряче м'ясо, риба, іноді – солодке.
  3. Вершина піраміди: продукти, що вживаються не більше 4 разів на місяць. Сюди входить червоне м'ясо.

Кількість прийомів їжі за день складає 5 разів: 3 основних прийому (сніданок, обід і вечеря) і 2 перекуси.

По можливості між трапезами потрібно дотримуватися однакових проміжків (рівномірне надходження калорій сприяє їх прискореному спалюванню).

Давайте послухаємо, що з приводу цього методу схуднення скажуть фахівці:

Основні принципи

Що потрібно пам'ятати в першу чергу:

  1. Злаки або шматочок висівкового хліба – на сніданок, овочі (відварені або свіжі) – на обід або вечерю. Рафіновані продукти замініть макарони з твердих сортів пшениці і рисом. Свіжі овочі можна поєднувати з термічно обробленими (наприклад, овочевий салат і вегетаріанський суп).
  2. Включіть в раціон часник, цибулю, запашні трави. Зелень сприяє збереженню молодості і знижує ризик виникнення онкологічних захворювань.
  3. Близько чотирьох разів на тиждень їжте рибу. Для зниження ваги ідеальним варіантом стане палтус, сьомга, тунець, лосось і форель.
  4. Пісне м'ясо – від двох до п'яти разів на тиждень. Одна порція м'яса – близько 100 р.
  5. Червоне м'ясо можна вживати раз на тиждень з метою поповнення запасів заліза.
  6. Кількість яєць у тиждень – від двох до чотирьох штук.
  7. Обов'язково включіть в меню натуральні йогурти, знежирений сир, кисле молоко, сир.
  8. Кількість фруктів в день – 3 порції.
  9. З кожною трапезою допускається один келих вина (жінкам – до двох келихів в день).

Продовжуємо розширювати свої пізнання:

Зразкове меню на один день

  1. Сніданок: 1-2 фрукта, шматочок цільнозернового хліба, склянку фруктового соку або трав'яний чай.
  2. Другий сніданок: салат з тунця, оливок і зелені, заправлений ложкою оливкової олії, склянку води.
  3. Обід: солодкий болгарський перець, фарширований рисом, м'ясом, томатами і ароматними травами, салат зі свіжих овочів, шматочок висівкового хлібці, склянку червоного вина.
  4. Перекус: салат з винограду і ківі, заправлений соком лайма.
  5. Вечеря: суп з томатів з грінками і зеленою цибулею.

Рецепти страв середземноморської дієти – це ідеальний варіант для тих, хто бажає розлучитися із зайвими кілограмами, але при цьому не хоче обмежувати себе в споживанні смачної і різноманітної їжі.

Вранці не можете придумати, що приготувати? Ось свіжі ідеї: Рецепти приготування корисних сніданків для здоров'я.

Щоб схуднути за допомогою грейпфрута, потрібно знати особливості його вибору та правила вживання. Тут можна дізнатися про це більше.

Кажуть, що куряче м'ясо є дієтичним продуктом. А що можна сказати про курячому бульйоні, скільки в ній калорій? Наші експерти відповідають тут.

Відгуки худнуть

Наші шановні читачки надіслали нам такі відгуки про середземноморської дієти:

Середземноморська дієта – самий підходящий варіант для мене. Можу їсти свої улюблені продукти: креветки, червону рибу, фрукти, овочі, пасту і т. д. А ще можна пити червоне вино і іноді їсти десерт. Дотримуюся такої системи живлення ось вже два місяці, вага йде повільно, але вірно. Поки пішло 3 кг, але все ще попереду.

Алевтина, 44 роки

Сиділа на рецептах середземноморської дієти чотири тижні. Мені дуже сподобалося! По-перше, переноситься дуже легко, по-друге, радує різноманітність меню. Я в основному їла рибу, свіжі овочі, фрукти, сир і іноді куряче м'ясо. Пару раз в тиждень дозволяла собі що-небудь смачненьке. За місяць схудла на 4 кг, але при цьому ще робила вправи вдома.

Діана, 25 років

Пропонуємо до перегляду ще один захоплюючий відео-матеріал про середземноморському способі розставання із зайвими кілограмами:

Що ще почитати: