21 март 2019 45

Домашній квас з вівса: користь, протипоказання і рецепти

Коли хочеться вгамувати спрагу, краще всього підійде щось натуральне і смачне. Багато воліють газовані напої, які, до речі кажучи, мають сто відсотковий хімічний склад, чай або кава. Але гарячі напої не дуже хочеться пити у спеку, а ось квас, особливо домашній — це відмінне рішення.

Кращим варіантом такого напою є квас з вівса, так як в його основі лежить злак, який славиться своїми корисними властивостями. Овес має в своєму складі великий комплекс білків, вуглеводів, жирів і вітамінів.

Головний компонент сам по собі — дуже цінна злакова культура. Він часто використовується не тільки на кухні для приготування їжі, але і в косметології, а також народній медицині.

Що стосується вітамінів, то до складу вівса входить велика кількість вітамінів А, В1, В2, В3, В5, В6, а також фолієва кислота, яка просто незамінна вагітним та тим, хто тільки готується завести дитину.

Страви з нього рекомендуються при різних захворюваннях, а також як дієтичне харчування. Калорійність вівса — 316 ккал у 100 г продукту. Незважаючи на таку високу калорійність, його вживання не призводить до зайвих кілограмів.

Цей злак має тільки 8% простих вуглеводів, які призводять до ожиріння, а ось складних вуглеводів – 65%. Саме складні вуглеводи пригнічують апетит і дають відчуття насиченості на тривалий час.

Корисні властивості

Квас на основі вівса неймовірно корисний. Він очищає організм, а також допомагає справлятися з різними інфекціями. Цей напій – це просто еліксир молодості й застава здоров'я.

Квас з вівса часто застосовують у народній медицині, адже він:

  1. Нормалізує цукор в крові, що дуже важливо при цукровому діабеті;
  2. Заспокоює нервову систему;
  3. Знижує рівень холестерину;
  4. Поліпшує обмін речовин, робить нігтьову пластину міцніше, а волосся менш ламкими;
  5. Відновлює серцево-судинну систему;
  6. Зміцнює кост;
  7. Виводить з організму токсини, шлаки і допомагає зменшити обсяги тіла;
  8. Часто застосовується для боротьби з безсонням, при перевтомі і поганому апетиті.

Дуже важливим моментом є те, що це бюджетний напій, який набагато дешевше, ніж безліч компотів або морсів. Його приготування займе всього кілька хвилин і з цим впорається будь-яка господиня.

Квас з вівса і меду
Інгредієнти Кількість
Овес - 0,5 л
Цукровий пісок - 7 ст. л
Мед - 2 ст. л.
Час приготування: 7000 хвилин Калорійність на 100 грам: 370 Ккал

Чудовим напоєм є квас з вівса і меду. Він досить швидко готується і дозріває.

Домашній квас з вівса зберігається в холодильнику не більше двох днів. Саме тому такого продукту в продажу не існує. Те, що продається в пляшках на полицях магазинів, має шкідливі хімічні елементи і консерванти і не має нічого спільного з природним аналогом.

Для початку варто купити півлітрову банку довгастого вівса, який ще неошелушенный. Ретельно промити зерна, перекласти у велику банку і залити холодною некип'яченої водою.

Воду наливати не до самого кінця банки, так як злак спливе нагору. Додати закваску 5 столових ложок цукру і все ретельно вимішати.

Залишити банку з закваскою в теплому місці на 5 діб, а потім злити всю воду в каналізацію. Це ще буде не квас, а закваска для приготування майбутніх напоїв.

Щоб приготувати квас, потрібно знову залити закваску з чистою холодною водою. Додати цукор, що залишився і мед.

По закінченню одного дня напій можна пробувати. Для цього слід процідити його через марлеву серветку і поставити в холодне місце. Закваску із зерен можна використовувати близько трьох місяців.

Від кількості використовуваного вівса залежить кількість напою. З півлітрової банки злаку виходить 2,5 літра напою. Якщо цього буде багато, то можна робити закваску з однієї склянки вівса.

Можна готувати квас без додавання цукру, а лише з медом. Так, напій виходить ще більш корисним.

Такий квас можна не тільки пити, але і готувати на ньому окрошку жарким літом. Вона виходить дуже смачною.

Квас з вівса з родзинками

Компоненти:

  • Неочищений Овес – 2 чашки;
  • Цукровий пісок – 5 ст. л.;
  • Родзинки – жменя.

Залити спочатку овес теплою водою, залишити на кілька хвилин. Потім злити воду і промити зерна холодною водою.

Викласти крупу в трилітрову банку, додати промиті родзинки і цукор, залити холодною водою, перемішати і накрити марлевою серветкою. Воду слід наливати не до повної банки.

Поставити настоюватися у теплому місці. Бродити напій буде 3-4 дні. Далі треба злити рідину, процідивши через марлю.

Залишився овес можна використовувати для подальшого приготування близько двох місяців.

Готуємо напій для схуднення

Такий напій часто використовують під час дієти. Кажуть, що він зменшує апетит, угамовує спрагу, очищає організм і поліпшує обмін речовин.

Інгредієнти:

  • Овес – 500 г;
  • Цукровий пісок – 5 ст. л.;
  • Вода.

Цей напій для схуднення можна ще назвати класичним квасом з вівса. Приготування не займе багато часу в домашніх умовах.

У першу чергу варто підготувати зручну тару. Для цього найкраще підійде трилітрова банка.

Банку треба ретельно вимити. Воду краще всього використовувати відфільтровану.


Овес перед приготуванням слід ретельно промити і викласти в трилітрову банку. Додати необхідну кількість цукру і залити холодною водою.

Банку потрібно зав'язати марлею і поставити настоюватися близько 2 діб. По закінченню цього часу на поверхні банки повинна утворитися плівка.

Після цього злити воду і закваску безпосередньо для приготування напою. Додати закваску ще 2 ст. ложки цукру і залити очищеною водою. Залишити бродити на 12 годин і можна процідити готовий напій.

Під час схуднення слід випивати по одній склянці квасу перед прийомом їжі. Повторювати таку процедуру можна три рази в день, щоб кожен раз зменшувався апетит.

Квас з вівса з гречаним медом та родзинками

Інгредієнти:

  • Неочищений Овес – 0.5 кг;
  • Чорний родзинки – 1 ст. л.;
  • Гречаний мед – 2 ст. л.

Ретельно промити крупу холодною водою. Перекласти в банку, додати помиту чорний родзинки, гречаний мед і залити теплою водою, яку необхідно перед приготуванням напою прокип'ятити і остудити.

Слід добре все перемішати, накрити марлею і поставити бродити. Через 2-3 дні можна куштувати напій на готовність.

Коли він буде готовий, процідити його і поставити в холодильник. Овес очистити від ізюму, промити і знову можна залити водою, додати родзинки і мед. Цю порцію злаків можна сміливо використовувати близько 1.5 місяці.

Мед в цьому напої дуже важливий, так як надає неповторний аромат і приємний солодкий смак, а от родзинки зробить квас красивого кольору і аромату. Окрошку з такого напою готувати не вийде, але для втамування спраги він просто незамінний.

Квас з вівса з курагою

Складові:

  • Овес – 0.5 л;
  • Цукор – 7 ст. л.;
  • Курага – жменя.


Для початку слід ретельно промити злаки, додати цукор в кількості 4 столові ложки залити водою для бродіння. Залишити закваску в такому стані на кілька днів. Цей квас краще не пити, а злити, так як він буде трохи гіркуватим.

Далі потрібно додати ще кілька ложок цукру, жменю кураги і залити водою в трилітровій банці, тільки не до кінця, так як овес підніметься під час бродіння на поверхню. Ретельно все перемішати і залишити ще на 2 дні.

Що стосується температури, то краще всього ставити напій не в дуже теплому приміщенні, тому що він може стати схожим на кисіль. Закваску можна використовувати протягом усього літа, тільки зберігати в холодному місці.

Квас з вівса з сухофруктами

Інгредієнти:

  • Овес – 400 г;
  • Цукор – 4 ст. л.;
  • Вода;
  • Сухофрукти.

Для цього напою слід використовувати не тільки родзинки і курагу, але і чорнослив, а також сушені яблука.

Крупу варто вимити і залити водою. Потім додати цукор і всі сухофрукти.

Залишити напій бродити близько 2 днів, але після першого бродіння воду не зливати, а розлити по чашках, так як він вже дуже смачний і ароматний, завдяки великим букетом сухофруктів. Такий квас ще більш багатий вітамінами і корисними речовинами.


Чай з молоком користь і шкода — обов'язково прочитайте статтю.Смачний і корисний чай з вишні, всі способи заварювання, користь і шкода — читайте статтю.Як виростити чайний гриб з нуля: поради, рекомендації. Читайте про це в нашій статті.

Протипоказання до вживання напою

Квас з вівса має деякі протипоказання. Його не можна пити тим людям, у кого:

  1. Хронічна виразкова хвороба, гастрит;
  2. Підвищена кислотність;
  3. Захворювання печінки;
  4. Загострена подагра;
  5. Якщо є алергія на глютен або будь-який інший компонент квасу.

Квас – це старовинний російський напій, який відразу рятує від спраги, на відміну від шкідливої газованої води. Приготувавши закваску один раз, готувати квас можна практично кожен день, просто заливаючи чистою водою.

Що ще почитати: