«Пташине молоко»: рецепти приготування в домашніх умовах
Всім відомий десерт під назвою «Пташине молоко» був придуманий в СРСР, а рецепт навіть запатентований. За цим тортом шикувалися черги.
Зараз він дефіцитом вже не є, знайти його можна практично в кожному магазині, але, звичайно ж, буде набагато смачніше приготувати його самостійно і порадувати близьких цим ніжним ласощами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Білки - | від 4-х яєць |
Желатин - | 2 ч. л. |
Цукрова пудра - | в середньому з розрахунку 1 ст. л. на кожне яйце |
Шоколад - | 2 стандартні плитки без добавок |
Вершкове масло - | половина пачки |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 315 Ккал |
Етапи приготування:
- Замочити у воді желатин для набухання.
- Приготувати глазур, розплавивши шоколад і масло.
- Підготувати будь-яку форму для суфле, головне, щоб у неї були бортики. Застелити дно спеціальної папером, викласти половину шоколадної маси і поставити застигати в холодильник.
- Тим часом набухлий желатин розчинити за допомогою водяної бані і повільно влити його в сильно збиті з цукровою пудрою яєчні білки, при цьому продовжувати збивати.
- Збите суфле розрівняти по вже застиглої глазурі і полити цю масу залишилися шоколадом. Форму знову ставимо в холодильну камеру і не менше, ніж на півгодини.
«Пташине молоко» — класичний рецепт торта
Щоб приготувати в домашніх умовах торт за цим рецептом, потрібно більше зусиль, але результат вас порадує – на столі буде стояти даний «Пташине молоко» — рідкісне задоволення для радянських громадян, а в даний час таке доступне, але при цьому не менш бажане.
Що знадобиться для здобної частини:
- Масло вершкове – половина упаковки;
- Борошно – 7 ст. л.;
- Яйця курячі – 2 шт.;
- Цукровий пісок – половина склянки;
- Ванілін – за бажанням.
Для суфле:
- Білки 2-х яєць;
- Масло вершкове – одна упаковка;
- Молоко згущене – половина банки;
- Желатин – 4 ч. л.;
- Лимонна кислота – половина 1 ч. л.;
- Ванілін – за бажанням;
- Цукровий пісок – 1 склянка з половиною;
- Вода – 150 мл
Для глазурі:
- Масло вершкове – половина упаковки;
- Шоколад – 2 плитки.
Етапи приготування:
-
- Спочатку займемося тестом. Збиваємо масло і цукор, потім додаємо інші інгредієнти.
-
- Випікаємо два коржа на пекарської папері в духовці близько 10 хвилин при 200⁰С. Для зручності краще відразу зробити їх придатними за розмірами формі, в якій плануєте збирати готовий торт.
-
- Робимо суфле. Збиваємо розтоплене масло і згущене молоко. Желатин замочуємо на півгодини в чверті склянки води. Варимо з цукру та зазначеного в інгредієнтах кількості води сироп: чекаємо, коли закипить вода, і висипаємо в неї цукор, варимо до готовності (поки не буде стікати тонкою ниткою).
-
- Яєчні білки збиваємо з лимонною кислотою до стану стійких піків. Коли сироп досяг необхідної консистенції, його потрібно повільно влити до білків, не припиняючи їх збивати, а потім не кваплячись вливаємо розтоплений допомогою водяної бані желатин. Міксер вимикаємо. Додаємо до збитої маси ванілін і суміш масла зі згущеним молоком. Обережно перемішуємо.
-
- Приступаємо до складання торта «Пташине молоко»: корж — половина суфле — другий корж — час, що залишився суфле. Ставимо в холодильник.
-
- Коли суфле застигне торт можна полити глазур'ю. Щоб її приготувати, топимо шоколад, застосувавши водяну баню, і додаємо сюди ж вершкове масло, перемішуємо. Готовий торт знову залишаємо в холодильнику.
Сирне «Пташине молоко»
Що потрібно для суфле:
- Сир (не зерненный) – 100 гр.;
- Вершки – 100 мл;
- Згущене молоко – 150 гр.;
- Коров'яче молоко – 70 мл;
- Харчовий желатин – 15 гр.;
- Какао в порошку – 20 гр.
Для глазурі:
- Шоколад – 100 гр.;
- Вершки високої жирності – 30 мл
Спосіб приготування:
- Залити желатин залити холодним молоком для набухання.
- У згущене молоко вливаємо вершки, доводимо цю суміш до кипіння і кип'ятимо ще пару хвилин, збавивши газ. Додаємо в цю суміш нагріте желатин. Ретельно перемішуємо з додаванням какао. Залишаємо цю масу остуджуватися при кімнатній температурі.
- Тим часом збиваємо блендером сир до такої міри, щоб не залишилося ні грудочки. Додаємо приготовлену раніше суміш і продовжуємо збивати блендером ще кілька хвилин.
- Розподіляємо збиту масу за формою і ставимо її в холодильник.
- Тепер готуємо глазур. Розтоплюємо шоколад. Вливаємо в нього вершки і ретельно розмішуємо.
- На застигле суфле виливаємо глазур і знову ставимо форму в холодильник.
«Пташине молоко» з манним суфле
Варто спробувати цей тане в роті десерт хоч раз, він обов'язково доведеться вам до душі. І головне – ніхто не зможе вгадати основний компонент цього суфле.
Що потрібно для коржа:
- Вершкове масло – половина упаковки;
- Цукровий пісок – 190-200 гр.;
- Яйця курячі – 3 шт.;
- Борошно пшеничне – 200 гр.;
- Какао в порошку – 20 гр.;
- Ванілін – за бажанням;
- Сода харчова – половина 1 ч. л.
Для суфле:
- Вершкове масло – 1 упаковка з половиною;
- Цукровий пісок – 180-200 гр.;
- Манна крупа – 4-6 ст. л.;
- Молоко коров'яче – 400-500 мл;
- Ванілін – за бажанням.
Для глазурі:
- Молоко коров'яче – 50 мл;
- Какао в порошку – 40-50 гр.;
- Цукровий пісок – половина склянки;
- Вершкове масло – 10 гр.
Етапи приготування:
- Робимо основу торта. Змішуємо какао, цукор, ванілін, додаємо масло і залишаємо на повільному вогні. Ретельно перемішуємо до одержання однорідного стану.
- Коли суміш охолоне, додаємо в неї по одному яйцю і добре перемішуємо. Всипаємо борошно сюди вже змішану з гашеного содою.
- Випікаємо корж в духовці на 200⁰С.
- Далі готуємо суфле. Головний його секрет у тому, що манну крупу попередньо слід перемолоти в кавомолці до стану борошна.
- Варимо манну борошно в молоці до загустіння. Збиваємо масло, цукор і ванілін. Цю суміш додаємо до манної масі і добре розмішуємо.
- Викладаємо готову суміш на корж і поміщаємо для застигання у холодильник.
- Займемося глазур'ю. Змішуємо какао і цукор з молоком. Треба довести цю суміш до кипіння і додати масло. Даємо глазурі трохи охолонути, перш ніж полити нею суфле.
Цукерки домашнього приготування «Пташине молоко»
Ці цукерки подобається як дорослим, так і дітям. Однак не всі здогадуються, що це ласощі легко приготувати і вдома.
Що потрібно:
- Шоколад – 1 стандартна плитка;
- Вершкове масло – 1/2 пачки;
- Яйця (тільки білки) – 4 шт.;
- Желатин – 15 г;
- Цукрова пудра – за смаком (з розрахунку в середньому 1 ст. л. на кожне яйце).
Етапи приготування:
- Желатин висипаємо у воду для набухання, потім нагріваємо його, але обходимося без кип'ятіння і залишаємо остигати.
- Яєчні білки збиваємо з цукровою пудрою до щільного стану і не поспішаючи влити желатин, продовжуючи працювати міксером. Суфле укладаємо у форму для застигання, потім його ріжемо на квадратики або розкладаємо застигати за готовим формочках.
- Готуємо глазур з шоколаду і вершкового масла. Застигле суфле мачає в шоколадну суміш, укладаємо на фольгу і ставимо в холод.

Любителям десертів сподобається рецепт торта черепаха зі згущеним молоком, візьміть на замітку.Смачний рецепт торта «Снікерс» з безе, читайте всі нюанси приготування тут.Як приготувати торт «Сметанник» в мультиварці рецепти з покроковими фото і рекомендаціями тут.
Корисні поради
Якщо вам хочеться домогтися найбільшої схожості з пташиним молоком, виробленим на кондитерській фабриці, то спробуйте замість желатину в суфле додавати агар-агар. Він робить його більш ніжним.
Придбати агар-агар можна у відділах спецій, іноді його продають в аптеках. Тільки пам'ятайте, що суфле з ним застигає набагато швидше, ніж суфле з желатином, так що, приготувавши таке суфле, його потрібно буде дуже швидко перекласти у форму.
У деяких рецептах білкове суфле пропонують збивати з цукром. Краще ж завжди додавати цукрову пудру, оскільки білки не піддаються тепловій обробці, і цукор дуже важко розчиняється, особливо якщо він великий.
Якщо ви хочете додати білкового суфле якийсь смак, то желатин можна замочувати не у воді, а у фруктовому соці або домашньому компоті.