17 апрель 2019 571

«Пташине молоко»: рецепти приготування в домашніх умовах

Всім відомий десерт під назвою «Пташине молоко» був придуманий в СРСР, а рецепт навіть запатентований. За цим тортом шикувалися черги.

Зараз він дефіцитом вже не є, знайти його можна практично в кожному магазині, але, звичайно ж, буде набагато смачніше приготувати його самостійно і порадувати близьких цим ніжним ласощами.

Простий варіант «Пташиного молока»
Інгредієнти Кількість
Білки - від 4-х яєць
Желатин - 2 ч. л.
Цукрова пудра - в середньому з розрахунку 1 ст. л. на кожне яйце
Шоколад - 2 стандартні плитки без добавок
Вершкове масло - половина пачки
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 315 Ккал
Даний рецепт відрізняється простим списком інгредієнтів, так і легким способом приготування в домашніх умовах, тому втілити його в реальність під силу навіть недосвідченим господаркам. І головне — це не займе багато часу.

Етапи приготування:

  1. Замочити у воді желатин для набухання.
  2. Приготувати глазур, розплавивши шоколад і масло.
  3. Підготувати будь-яку форму для суфле, головне, щоб у неї були бортики. Застелити дно спеціальної папером, викласти половину шоколадної маси і поставити застигати в холодильник.
  4. Тим часом набухлий желатин розчинити за допомогою водяної бані і повільно влити його в сильно збиті з цукровою пудрою яєчні білки, при цьому продовжувати збивати.
  5. Збите суфле розрівняти по вже застиглої глазурі і полити цю масу залишилися шоколадом. Форму знову ставимо в холодильну камеру і не менше, ніж на півгодини.

«Пташине молоко» — класичний рецепт торта

Щоб приготувати в домашніх умовах торт за цим рецептом, потрібно більше зусиль, але результат вас порадує – на столі буде стояти даний «Пташине молоко» — рідкісне задоволення для радянських громадян, а в даний час таке доступне, але при цьому не менш бажане.

Що знадобиться для здобної частини:

  • Масло вершкове – половина упаковки;
  • Борошно – 7 ст. л.;
  • Яйця курячі – 2 шт.;
  • Цукровий пісок – половина склянки;
  • Ванілін – за бажанням.

Для суфле:

  • Білки 2-х яєць;
  • Масло вершкове – одна упаковка;
  • Молоко згущене – половина банки;
  • Желатин – 4 ч. л.;
  • Лимонна кислота – половина 1 ч. л.;
  • Ванілін – за бажанням;
  • Цукровий пісок – 1 склянка з половиною;
  • Вода – 150 мл

Для глазурі:

  • Масло вершкове – половина упаковки;
  • Шоколад – 2 плитки.

Етапи приготування:

    1. Спочатку займемося тестом. Збиваємо масло і цукор, потім додаємо інші інгредієнти.

    1. Випікаємо два коржа на пекарської папері в духовці близько 10 хвилин при 200⁰С. Для зручності краще відразу зробити їх придатними за розмірами формі, в якій плануєте збирати готовий торт.

    1. Робимо суфле. Збиваємо розтоплене масло і згущене молоко. Желатин замочуємо на півгодини в чверті склянки води. Варимо з цукру та зазначеного в інгредієнтах кількості води сироп: чекаємо, коли закипить вода, і висипаємо в неї цукор, варимо до готовності (поки не буде стікати тонкою ниткою).

    1. Яєчні білки збиваємо з лимонною кислотою до стану стійких піків. Коли сироп досяг необхідної консистенції, його потрібно повільно влити до білків, не припиняючи їх збивати, а потім не кваплячись вливаємо розтоплений допомогою водяної бані желатин. Міксер вимикаємо. Додаємо до збитої маси ванілін і суміш масла зі згущеним молоком. Обережно перемішуємо.

    1. Приступаємо до складання торта «Пташине молоко»: корж — половина суфле — другий корж — час, що залишився суфле. Ставимо в холодильник.

    1. Коли суфле застигне торт можна полити глазур'ю. Щоб її приготувати, топимо шоколад, застосувавши водяну баню, і додаємо сюди ж вершкове масло, перемішуємо. Готовий торт знову залишаємо в холодильнику.

Сирне «Пташине молоко»

Такий десерт з сирним суфле припаде до смаку любителям рахувати калорії. По-перше, він не дуже калорійний (тим більше, якщо використовувати сир і вершки з низькою жирністю), а по-друге, шалено смачний.

Що потрібно для суфле:

  • Сир (не зерненный) – 100 гр.;
  • Вершки – 100 мл;
  • Згущене молоко – 150 гр.;
  • Коров'яче молоко – 70 мл;
  • Харчовий желатин – 15 гр.;
  • Какао в порошку – 20 гр.

Для глазурі:

  • Шоколад – 100 гр.;
  • Вершки високої жирності – 30 мл

Спосіб приготування:

  1. Залити желатин залити холодним молоком для набухання.
  2. У згущене молоко вливаємо вершки, доводимо цю суміш до кипіння і кип'ятимо ще пару хвилин, збавивши газ. Додаємо в цю суміш нагріте желатин. Ретельно перемішуємо з додаванням какао. Залишаємо цю масу остуджуватися при кімнатній температурі.
  3. Тим часом збиваємо блендером сир до такої міри, щоб не залишилося ні грудочки. Додаємо приготовлену раніше суміш і продовжуємо збивати блендером ще кілька хвилин.
  4. Розподіляємо збиту масу за формою і ставимо її в холодильник.
  5. Тепер готуємо глазур. Розтоплюємо шоколад. Вливаємо в нього вершки і ретельно розмішуємо.
  6. На застигле суфле виливаємо глазур і знову ставимо форму в холодильник.

«Пташине молоко» з манним суфле

Варто спробувати цей тане в роті десерт хоч раз, він обов'язково доведеться вам до душі. І головне – ніхто не зможе вгадати основний компонент цього суфле.

Що потрібно для коржа:

  • Вершкове масло – половина упаковки;
  • Цукровий пісок – 190-200 гр.;
  • Яйця курячі – 3 шт.;
  • Борошно пшеничне – 200 гр.;
  • Какао в порошку – 20 гр.;
  • Ванілін – за бажанням;
  • Сода харчова – половина 1 ч. л.

Для суфле:

  • Вершкове масло – 1 упаковка з половиною;
  • Цукровий пісок – 180-200 гр.;
  • Манна крупа – 4-6 ст. л.;
  • Молоко коров'яче – 400-500 мл;
  • Ванілін – за бажанням.

Для глазурі:

  • Молоко коров'яче – 50 мл;
  • Какао в порошку – 40-50 гр.;
  • Цукровий пісок – половина склянки;
  • Вершкове масло – 10 гр.

Етапи приготування:

  1. Робимо основу торта. Змішуємо какао, цукор, ванілін, додаємо масло і залишаємо на повільному вогні. Ретельно перемішуємо до одержання однорідного стану.
  2. Коли суміш охолоне, додаємо в неї по одному яйцю і добре перемішуємо. Всипаємо борошно сюди вже змішану з гашеного содою.
  3. Випікаємо корж в духовці на 200⁰С.
  4. Далі готуємо суфле. Головний його секрет у тому, що манну крупу попередньо слід перемолоти в кавомолці до стану борошна.
  5. Варимо манну борошно в молоці до загустіння. Збиваємо масло, цукор і ванілін. Цю суміш додаємо до манної масі і добре розмішуємо.
  6. Викладаємо готову суміш на корж і поміщаємо для застигання у холодильник.
  7. Займемося глазур'ю. Змішуємо какао і цукор з молоком. Треба довести цю суміш до кипіння і додати масло. Даємо глазурі трохи охолонути, перш ніж полити нею суфле.

Цукерки домашнього приготування «Пташине молоко»

Ці цукерки подобається як дорослим, так і дітям. Однак не всі здогадуються, що це ласощі легко приготувати і вдома.

Що потрібно:

  • Шоколад – 1 стандартна плитка;
  • Вершкове масло – 1/2 пачки;
  • Яйця (тільки білки) – 4 шт.;
  • Желатин – 15 г;
  • Цукрова пудра – за смаком (з розрахунку в середньому 1 ст. л. на кожне яйце).

Етапи приготування:

  1. Желатин висипаємо у воду для набухання, потім нагріваємо його, але обходимося без кип'ятіння і залишаємо остигати.
  2. Яєчні білки збиваємо з цукровою пудрою до щільного стану і не поспішаючи влити желатин, продовжуючи працювати міксером. Суфле укладаємо у форму для застигання, потім його ріжемо на квадратики або розкладаємо застигати за готовим формочках.
  3. Готуємо глазур з шоколаду і вершкового масла. Застигле суфле мачає в шоколадну суміш, укладаємо на фольгу і ставимо в холод.

Любителям десертів сподобається рецепт торта черепаха зі згущеним молоком, візьміть на замітку.Смачний рецепт торта «Снікерс» з безе, читайте всі нюанси приготування тут.Як приготувати торт «Сметанник» в мультиварці рецепти з покроковими фото і рекомендаціями тут.

Корисні поради

Якщо вам хочеться домогтися найбільшої схожості з пташиним молоком, виробленим на кондитерській фабриці, то спробуйте замість желатину в суфле додавати агар-агар. Він робить його більш ніжним.

Придбати агар-агар можна у відділах спецій, іноді його продають в аптеках. Тільки пам'ятайте, що суфле з ним застигає набагато швидше, ніж суфле з желатином, так що, приготувавши таке суфле, його потрібно буде дуже швидко перекласти у форму.

У деяких рецептах білкове суфле пропонують збивати з цукром. Краще ж завжди додавати цукрову пудру, оскільки білки не піддаються тепловій обробці, і цукор дуже важко розчиняється, особливо якщо він великий.

Якщо ви хочете додати білкового суфле якийсь смак, то желатин можна замочувати не у воді, а у фруктовому соці або домашньому компоті.

Що ще почитати: