03 июнь 2019 14

Чай з молоком: користь, шкоду і способи заварювання

Чай з молоком популярний у різних країнах. Всім відома любов до «білого» чаю англійців і жителів Індії, а у монголів традиційно прийнято додавати в чай вершкове масло.

І, хоча в Росії такий варіант вживання чаю відноситься до розряду «на любителя», у напою все більше прихильників, незважаючи на виникаючі часом суперечки з приводу його шкоди або корисних якостей.

Чорний чай з молоком: корисні властивості

Чорний чай за обсягами споживання на планеті поступається хіба що чистій воді. І це не дивно. Адже в ньому безліч макро і мікроелементів, що сприятливо впливають на здоров'я людини.

Люди цінують чорний чай через високий вмісту кофеїну, який корисніше ніж той, що міститься в кавових зернах.

Дія кофеїну чайного листя м'якше, а ефект триваліша. Ось чому для бадьорості, поліпшення розумової діяльності і підвищення уваги рекомендують починати день саме з чашки міцного чаю, а не кава. Відмінно засвоюються з чаю мідь, марганець, цинк, фтор.

В користь молока теж сумніватися не доводиться. Воно — цінне джерело кальцію, білка, незамінне в профілактиці остеопорозу.

З'єднання чорного чаю та молока в одній чашці дозволяє об'єднати в собі всі корисні властивості двох напоїв:

  1. Чорний чай з молоком легко засвоюється, оскільки слизові оболонки шлунку подразнюються менше, ніж при вживанні незбираного молока. Тому його п'ють ті, хто не любить молоко в натуральному вигляді;
  2. Молоко послаблює дію кофеїну, тому такий чай п'ють навіть увечері, без побоювань, що виникнуть проблеми зі сном;
  3. Цей напій корисний, коли потрібно відновити сили, наприклад, після хвороби. Навіть при відсутності апетиту такий чайний напій забезпечить організм поживними елементами, тваринним білком і допоможе підняти тонус завдяки рослинним мікроелементів;
  4. Зміст в чорному чаї фтору, а в молоці кальцію корисно для зміцнення зубів і профілактики карієсу.
Калорійність напою залежить від рецепту приготування і співвідношення молока і чаю. Від 12 ккал до 80 ккал на 100 мл, коли мова йде про так званому рецепті «вареної» чаю або спосіб заварювання на молоці.

В чому полягає його шкоду

На сьогоднішній день шкоду вживання чорного чаю з молоком залишається недоведеним. Німецькі вчені провели дослідження і встановили, що катехін — антиоксидант, входить до складу чаю, руйнується при взаємодії з молочним білком козеином.

А саме катехину приписують провідну роль в профілактиці серцево-судинних захворювань. Молоко нібито нейтралізує корисні властивості чаю.

Але в чорному чаї антиоксидантів не так багато, як в інших сортах. І в чаї маса інших корисних речовин, які при одночасному вживанні з молоком нікуди не зникають.

Єдине, що точно відомо, у цього напою сильний сечогінний ефект. Тому його з обережністю слід пити людям з порушеннями в роботі нирок. Всім іншим пара чашок чаю з молоком у день шкоди не завдасть.

Способи заварювання напою

  • Для заварки за правилами, заварювальний чайник попередньо обдають окропом, засипають 3 чайні ложки крупно листового чаю, заливають гарячою водою, щоб вона покривала заварку. Через 5 хвилин слід долити окріп до половини обсягу, а ще через пару хвилин до верху. Поки чай настоюється, треба закип'ятити молоко. Спочатку наливають півчашки молока, потім чай. При бажанні кладеться цукор або мед;
  • Спосіб заварки чаю на молоці прийшов до нас з Індії. На склянку жирного молока знадобиться 1 чайна ложка чаю. Молоко нагрівається майже до кипіння, потім додається чайний лист, зменшується вогонь, і напій готується ще 2 хвилини. Можна поекспериментувати зі спеціями, такими як кардамон, гвоздика, кориця. Готовий чай залишити настоятися хвилин на десять.

Зелений чай з молоком: корисні властивості і шкоду

Зелений чай – це джерело антиоксидантів, а за кількістю хімічних, органічних сполук і вітамінів він значно перевершує чорний. Замість кофеїну в зеленому чаї міститься теїн, який вважається корисніше за рахунок м'якого впливу на організм.

Молоко, крім того, що додатково збагачує напій корисними властивостями, покращує смак, усуваючи зайву гіркоту зеленого чаю, за яку його не всі люблять.

  1. Напій із зеленого чаю та молока втамовує спрагу в спеку на тривалий час, і цим рятує від надмірного потовиділення;
  2. Молоко при додаванні в чай знижує дію теїну, а, значить, збудливий ефект зеленого чаю в чистому вигляді, тому такий напій буде корисний людям з проблемами нервової системи;
  3. Даний чайний напій допомагає виводити з організму шлаки і солі важких металів, що дуже цінно в умовах сучасної екологічної ситуації;
  4. Напій корисний мамам, що годують, так як посилює лактацію;
  5. Крім усього іншого, його можна назвати напоєм краси. Антиоксиданти уповільнюють старіння шкіри, роблять колір обличчя сяє. А тваринні жири, молочний білок необхідні для регенерації нових клітин, що теж сприяє продовженню молодості.


Калорійність напою нижче, ніж у чорного чаю і становить від 8 ккал на 100 мл Але при заварюванні індійським способом калорійність теж стає вище (до 80 ккал).

Що стосується шкоди зеленого чаю з молоком, то, як і у випадку з чорним, для здорового організму обмежень у помірному вживанні немає. Умовний шкоду і протипоказання пов'язані з містяться в зеленому чаї пуринами.

Продукти, які містять багато пуринів, уповільнюють швидкість виведення сечової кислоти, через що вона кристалізується у вигляді солей всередині суглобів. Тому протипоказань до вживання великої кількості зеленого чаю, навіть розведеного молоком, відносяться подагра, ревматоїдний артрит, літній вік. Небажано захоплюватися їм, якщо турбують камені в нирках.

Способи заварювання зеленого чаю з молоком

  • Для традиційного рецепту зеленого молочного чаю потрібно заварити міцний чай додати підігріте молоко в співвідношенні 1:1. Зелений чай прийнято пити без цукру;
  • Є ще індійський спосіб, коли чай заварюють на молоці з додаванням спецій. На склянку киплячого молока додають 2 чайні ложки крупно листового зеленого чаю, щіпку морської солі, кардамон і кмин.

Іван-чай з молоком: користь і шкода

Іван-чай відноситься до традиційних російських напоїв, відомим на Русі задовго до появи чорного чаю. Являє собою висушені особливим чином листя трави кипрея.

А разом з молоком виходить корисний і поживний напій. Причому один з здавна відомих способів заварювання іван-чаю – на молоці.

  1. Іван-чай не містить кофеїн, в поєднанні з теплим молоком виходить прекрасний заспокійливий засіб. Особливо корисно пити в період підвищеного емоційного напруження, після перенесених стресових ситуацій;
  2. Іван-чай багатий вітамінами, особливо вітаміном C, це сильний антиоксидант. Разом з корисними властивостями молока напій незамінний для підняття імунітету, зміцнення здоров'я, профілактики застуди;
  3. Молочний кипрей багатий легко засвоюваним білком, дає сили і енергію. Корисний спортсменам та при фізичних навантаженнях;
  4. Чинить обволікаючу дію на слизові шлунка, тому показаний при гастритах.

Калорійність іван-чаю з молоком 8-10 ккал на 100 мл, якщо чай заварений на молоці, калорійність набагато вище – 80 ккал.

Але такий напій настільки багатий вітамінами та поживними елементами, що чашка іван-чаю на молоці може замінити сніданок або полуденок. Тому для тих, хто дотримується дієти з метою схуднути або розвантажувальних днів, напій корисний.

При всій користь іван-чаю з молоком, варто пам'ятати, що кипрей відноситься до лікарських рослин, тому пити його регулярно і тривалий час без показань не рекомендовано.

Так, вживання частіше двох разів на день і більше двох тижнів підряд може викликати діарею. З обережністю слід пити вагітним і при лактації.

Іван-чай при одночасному прийомі заспокійливих зборів або препаратів дає небажаний седативний ефект.


Дивовижний рецепт кексів в домашніх умовах — простий рецепт, який вам обов'язково сподобається.

Готуйте бісквітний рулет рецепт з фото покроково за нашими підказками у статті.

Як приготувати млинцевий торт зі сметанним кремом читайте на #deletetag#/retsepty-blyud/desert/blinnyj-tort-so-smetannym-kremom-gotovim-nezatejlivo-no-iskusno.html

Способи заварювання

  • Сухе листя іван-чаю заварюють звичайним способом, заливаючи окропом в заварювальному чайнику;
  • Є інший метод, він краще, так як зберігає міститься в листі вітамін C. Воду треба закип'ятити, потім дати охолонути приблизно до 80 0C, і залити траву. Настоювати не менше півгодини, вийде запашний трав'яний настій, який використовують як заварку, додаючи за смаком молоко. Звичайно п'ють без цукру, але можна використовувати мед;
  • Кипрей на молоці заварюється наступним чином: на склянку гарячого молока кладуть чайну ложку трав'яного чаю, дають настоятися 10 хвилин, цукор не потрібно.

Чай з молоком – чудовий напій, здатний втамувати спрагу в літню спеку або допомогти зігрітися взимку. Серед всіляких рецептів приготування можна знайти такий, який підбадьорить або, навпаки, заспокоїть, зміцнить імунітет і доведеться за смаком.

Що ще почитати: