Курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи — райська насолода
Популярність китайської кухні неухильно зростає, ось і росіяни все частіше хочуть спробувати повторити вдома незабутній смак китайських страв, які їм довелося спробувати в ресторанах азіатської кухні.
Традиційним для китайської кулінарії вважається незвичайне поєднання кислого, солоного і солодкого смаків в одному блюді, при цьому одні і ті ж складові можуть мати різний смак в тому чи іншому рецепті залежно від комбінацій всіх складових, часто здаються несумісними на погляд європейців.
Не дивлячись на те, що це блюдо вимагає зусиль і чимало часу на поетапне приготування шматочків курки, соусу і їх подальшого спільного доведення до готовності, його можна приготувати вдома, суворо дотримуючись як рецептуру, так і технологію приготування, не забуваючи про деякі хитрощі, які впливають на кінцевий результат.
Курку по-китайськи в пряному і ароматному кисло-солодкому соусі можна готувати в спеціальному воке, на звичайній сковорідці, в духовці, мультипечи або мультиварці і навіть в мікрохвильовій печі.
Смак курячого м'яса буде прекрасним і насиченим в будь-якому випадку через оригінальних приправ і соусів. Пікантності та гостроти соусу додасть свіжий корінь імбиру, каррі або перець чилі з кетчупом.
Кисло-солодкий смак виходить, якщо в соус додано мед або цукор і столовий оцет. Для більш простого кислого смаку соусу використовують тільки томати і оцет.
Соус може бути гірчично-медовим або сметанним гострим. Дуже гарний і сирний соус з додаванням часнику, який добре гармонує зі смаком смаженої або запеченої курячого м'яса.
Якщо хочеться скоротити час приготування або є сумніви у тому, що соус вийде правильним, можна використовувати і відповідний готовий соус, багатий вибір яких є в будь-якому супермаркеті.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Куряча грудка - | 2 шт. |
Болгарський перчик - | 2 шт. |
Ананаси консервовані - | 300 г |
Цукор коричневий - | 50 г |
Крохмаль кукурудзяний (але можна взяти картопляний) - | 100 г |
Часник в гранулах - | 2 ч. л. |
Корінь імбиру - | 1 шт. |
Ядро арахісу (обсмажене) - | 50 г |
Кунжутне насіння - | 1 ст. л. |
Олія соняшникова - | 300 мл |
Олія оливкова - | 10 мл |
Сік лимонний - | 10 мл |
Кетчуп - | 50 г |
Соєвий соус - | 35 мл |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 220 Ккал |
Приготування курки в кисло-солодкому соусі по-китайськи почнемо з того, що обмытую курячу грудку потрібно розрізати на кубики. Скласти філе в посуд, залити соєвим соусом, розмішати.
Запечатати посуд з м'ясом харчовою плівкою і на пару годин прибрати в холодильник. Після того, як пройде час маринування, філе потрібно перекласти в пакет з харчового поліетилену, висипати в нього крохмаль і струшувати, слідкуючи, щоб всі шматочки виявилися покриті крохмалем, який буде служити паніровкою.
Соняшникову олію розігріти у великому сотейнику або товстостінній каструлі до необхідної для фритюру температури, перевіривши нагрівання за допомогою невеликого шматочка хліба, кинутий в гаряче масло: воно повинно запузыриться, а хліб засмажитися до золотистої скоринки.
Якщо фритюр нагрівся до потрібної температури — невеликими партіями в масло можна завантажувати куряче філе, обсмажуючи до красивого рівномірного приємного відтінку. Перемішуючи, обсмажити всі порції курки і викласти на серветку, щоб з нього стек жир.
Для приготування соусу вимитий і очищений болгарський перець нарізати рівними невеликими кубиками. Вимитий і почищений від шкірки корінь імбиру натерти дрібно.
Консервовані ананаси відокремити від рідини, слив її з банки в окрему ємність. Якщо ананаси у вигляді шайб, їх теж потрібно нарізати дрібним кубиком, а якщо вони шматочками, зробити їх дрібніші.
Оливкова олія розігріти в глибокій сковороді, краще, якщо це вок. Викласти болгарський перець і тушкувати до м'якості близько 5 хвилин, посипати гранульованим часником, імбиром, додати нарізані ананаси і влити оцет.
Все як слід змішати, вилити сироп з-під ананасів, після чого суміш накрити кришкою і тушкувати 10 хвилин. Додати в сковороду кукурудзяний крохмаль, кетчуп або розведену до напіврідкого стану томатну пасту, цукор і сік лимона.
Дати соусу випаруватися і увариться, додати до нього курку і обережно все змішати, покласти м'ясо під кришкою кілька хвилин. Перед подачею курку в кисло-солодкому соусі посипати горішками і кунжутом.
Курка по-китайськи, приготована в мультиварці
Інгредієнти:
- Курячі стегенця або стегенця курки – 4 штуки;
- Соняшникова олія — 30 грам;
- Мед, кетчуп, соєвий соус, зернова гірчиця – по столовій ложці;
- 1 зелене яблуко великого розміру;
- Сіль — за смаком.
Дно чаші від мультиварки змастити маслом. Підготовлені і нарізані на великі шматки частини курки натерти сіллю і викласти в чашу. Вибрати режим «Випічка» на 40 хвилин, підсмажити курку з обох сторін по 15 хвилин.
Яблуко очистити, видалити серцевину і порізати на часточки, після чого перекласти в каструлю до курки. Залишити м'ясо готуватися.
Тим часом зробити соус — змішати соєвий соус із кетчупом, гірчицею і медом. Для рівномірного з'єднання з іншими продуктами і отримання потрібної консистенції соусу мед можна трохи розігріти до рідкого стану (але не перегрівати).
Полити приготувалася курку приготованим соусом і знову встановити програму «Плов» і готувати заданий програмою час. Готове викладене на тарілку м'ясо полити соусом, прикрасити зеленню, гарнірувати за бажанням рисом, картоплею або овочами.

Приготуйте соковитий і смачний бігус зі свіжої капусти з куркою — це стане вашим улюбленим блюдом.Курячі стегна з картоплею в духовці, читайте як приготувати в нашій статті.Кращий рецепт гуляшу з курячого філе з підливою читайте, вивчайте дотримуйтесь наших порад на #deletetag#/retsepty-blyud/vtory-e-blyuda/gulyash-iz-kurinogo-file-gotovim-s-lyubovyu-vengerskoe.html
Курячі стегенця в медово-гірчичному соусі
Для цієї варіації азіатського страви візьміть:
- Курячі стегна — 1 кг;
- Текучий мед — 3 ст. л.;
- Гірчицю зернисту — 1 ст. л.;
- Соєвий соус — 2 ст. л.;
- Часник — пару зубчиків;
- Рослинна олія (краще оливкова) — 2 ст. л.;
- Порошок каррі, перець, сіль.
Починати потрібно з приготування маринаду: мед, соєвий соус, гірчицю двох видів, каррі, перець, сіль, подрібнений часник змішати з маслом.
Вимиті і добре обсушені курячі стегенця скласти в підходящу за розміром ємність або відразу в форму для запікання і залити маринадом, в якому курка повинна маринуватися не менше двох годин. А краще, якщо м'ясо з маринадом буде залишатися в холодильнику на цілу ніч (так його смак буде більш насиченим).
Промаринованное куряче м'ясо разом з маринадом прибрати в духовку, розігріту до 180 градусів. Готувати близько години, час від часу поливаючи зверху соусом і соком, що виділився.
Для отримання засмаженою апетитною скоринки в кінці запікання можна збільшити температуру в духовій шафі або поставити хвилин на 5-10 під гриль.
За таким же принципом куряче м'ясо можна маринувати з фенхелем і овочами, наприклад з цукіні, болгарським перцем, томатами, які потім запекти разом з куркою. Вийде повноцінне блюдо.
Гарніром до запеченої курки по-китайськи в кисло-солодкому соусі з медом і гірчицею подається відвареної жасминовий рис, картопля, овочевий салат із зеленню.