30 июнь 2019 16

Ідеальний бефстроганов з яловичини: покроковий рецепт з фото

Бефстроганов – відоме блюдо російської кухні. Це м'ясо різних видів в ароматному соусі-підливі.

Рецептів страв багато, кожен кулінар має свій коронний список продуктів, з яким бефстроганов виходить ідеальним. Консистенція самої підливи також змінюється в залежності від особистих уподобань.

Хтось любить рідкіше, а кому-то потрібно, щоб ложка в ньому стояла. У будь-якому випадку під час приготування страви потрібно вкладати не тільки свіжі якісні продукти, але і частинку душі, тоді вийде справжній шедевр.

Історії багато не буває

Страва давно асоціюють з російською кухнею, але насправді ж, як і практично всі кулінарні шедеври, його придумав французький кухар.

За однією з версій кулінар придумав тушкувати м'ясо тонкими шматочками до м'якості для свого господаря, який був уже в поважному віці, любив добре попоїсти, але вже мав проблеми із зубами.

Інша версія говорить про те, що кухар пригощав м'ясом графа Строгановського, від прізвища якого й пішла назва страви.

Варто відзначити, що бефстроганов можна готувати з різного м'яса або субпродуктів. Яловичина, свинина, курка, індичка, кролик будуть чудовою основою.

Підлива ж може змінюватися і містити в собі сметану, томатну пасту або свіжі томати, вершки або навіть гірчицю. Все залежить від фантазії, улюблених продуктів, віку гостей, а, можливо, і наявності алергії на який-небудь інгредієнт.

Адже маленькі дітки напевно будуть раді страви з гіпоалергенних індички або кролика зі сметанним соусом, а дорослі під хорошу випивку виберуть м'ясо свині чи корови з томатною підливою.

Готувати бефстроганов традиційно потрібно в глибокій сковороді з товстим дном, так м'ясо не пригорить, а покриється рум'яною скоринкою. У разі відсутності потрібної посуду, підійдуть звичайна сковорода, каструля, сотейник або мультиварка.
Рецепт класичного бефстроганова з яловичини
Інгредієнти Кількість
яловичини (краще вирізка) - 400 г
цибулин - 1 шт.
рослинного і вершкового масла - по 2 ст. л.
помідорів - 2 великих
сметани - 120 г
борошна - 1 ст. л.
сіль, перець і зелень - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 162 Ккал

Що ж являє собою класичний рецепт страви? Виходячи з назви, в основі повинна бути яловичина. Як відомо, яловичина досить довго готується, але якщо шматки добре відбити, то страва буде готова протягом години.

Варто акцентувати увагу, що страва це не таке вже й дешеве, адже на хороший свіжий шматок м'яса потрібно витратитися, зате вийде ніжна апетитну страву.

Покроковий рецепт-інструкція з фото:

Яловичину потрібно добре промити під проточною водою, обрізати зайвий жир. Обсушити м'ясо рушником або серветками;

Нарізати яловичину поперек волокон тонкими довгими шматочками (приблизно 7-9 см). М'ясо потрібно відбити. Щоб воно не втратило форму, це можна зробити, накривши м'ясо харчовою плівкою або пакетом з поліетилену. Відбивати акуратно молотком для м'яса, плівка допоможе зберегти форму і не забризкати навколишню обстановку;

Цибуля очистити від шкірки і нарізати півкільцями;

Зелень помити і дрібно нарубати;

Помідори свіжі обшпарити і зняти шкірку, натерти їх на дрібній тертці. Краще прибрати кісточки, протерши отриману масу через сито;

В розпечену сковороду вилити олію, а через кілька хвилин покласти в нього яловичину. На сильному вогні м'ясо посмажити протягом 7 хвилин до отримання скоринки помішуючи;

В окремій сковороді розтопити вершкове масло і підсмажити в ньому цибульні півкільця до рум'яного кольору;

Всипати борошно в цибулю, добре перемішати і смажити ще 2 хвилини;

Туди ж покласти томатну масу і сметану, накрити кришкою і протушкувати 5 хвилин;

З'єднати в одній з сковорідок м'ясо і соус, приправити сіллю, перцем і протушкувати близько 8 хвилин;

Готову страву присипати зеленню. Можна подавати.

Бефстроганов зможе прикрасити будь-непоказний гарнір. Рис, гречка, відварна або запечена шматочками картоплю на тарілці наситяться фарбами з цією стравою.


Гуляш і курячого філе — ще одне блюдо з м'яса, яке вже давно виросла з національної кухні і стало класикою.Як швидко розморозити м'ясо в домашніх умовах — ми зібрали найкращі способи тут.А ви готували бігус зі свіжої капусти зі свининою? Ще немає? Тоді обов'язково пройдіть на #deletetag#/retsepty-blyud/vtory-e-blyuda/bigus-iz-svezhej-kapusty.html

Добрі поради

  • Яловичину вибирати потрібно найсвіжішу. Краще якщо це буде вирізка або філейна частина. Тоді страва буде особливо ніжним;
  • Якщо м'ясо заморожене, розморожувати його слід, помістивши в поліетиленовий пакет. Так, волога, що міститься в яловичині, не випарується і бефстроганов вийде соковитим;
  • Якщо готову страву вийшло рідким, його можна варити без кришки кілька хвилин до потрібної консистенції, зайва волога піде;
  • Не відбите м'ясо буде готуватися дуже довго, це призведе до того, що сік з шматочків випарується і страва вийде жорстким;
  • Борошно потрібна для того, щоб соус трохи загусла. Якщо борошна немає, можна взяти трохи крохмалю, розвести його водою і додати в соус. Ефект буде той же.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: