18 март 2019 104

З чого насправді роблять крабові палички

Звучить-то як – «крабові палички»! Можна подумати, що у них шляхетське походження. Насправді продукт виготовлений на виробництві не з крабового м'яса, а з рибного фаршу. Тому від натурального крабового м'яса вони відрізняються так само, як штучний квітка від цього.

Історія появи крабових паличок

Один з основних інгредієнтів якісних паличок – рибний фарш (сурімі). Його рецепт придумали в Японії ще в 12 столітті. Жителі острова помітили, що маса, отримана з меленою і віджатою від води риби, має добрі смакові якості, з цієї маси можна виліпити різні фігурки, щоб прикрасити страву.

Правда, експортувати сурімі і продукти, виготовлені з нього, довгий час японцям не вдавалося. Американці і європейці не бажали, купувати продукт. Це продовжувалося до тих пір, поки японські технологи не пофарбували виріб харчовим барвником, завдали їм червону смугу, після чого в продаж надійшов продукт «імітація крабового м'яса». В такій упаковці вони швидко заполонили не тільки європейські та американські ринки, але стали популярними у всьому світі.

З чого роблять крабові палички: склад і калорійність

Рибний фарш для крабових паличок роблять з філе риби, що живе в океані. Це може бути минтай, хек, оселедець або скумбрія. М'ясо подрібнюють і багаторазово промивають водою. Потім масу закладають в центрифугу, щоб прибрати зайву воду. На виході виходить практично без смаку суміш, яку люблять японці, а от жителі інших країн немає. Тому рибний фарш довелося приправити сіллю, цукром, смаковими добавками, а щоб продукт добре зберігався, додати ще і консервантів. Потім нанести харчовими барвниками червону смугу і продукт готовий до вживання.

Крабові палички належать до низькокалорійним продуктам. На 100 грам припадає всього 88 ккал. Вміст білків близько 17,5 г, 2 г жирів, вуглеводів немає. Вам не складе труднощів самостійно визначити калорійність однієї палички – за тим же вказівкам на упаковці.

В 100-грамовій упаковці може бути 8 штук, а значить при калорійності 88 ккал, цінність кожної палички складе 11 ккал.

Читайте як приготувати мамалигу по молдавськи — рецепт з фото і покроковими підказками, які допоможуть отримати кращу страву.

Як смажити арахіс в шкаралупі на сковороді читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт вишуканого салату для тарталеток — чудова закуска на будь-який випадок.

Як вибрати якісні крабові палички

На що звертати увагу, купуючи продукт в магазині:

  1. Вибирайте пружні і соковиті палички, у яких акуратно пофарбована тільки зовнішня сторона. Список інгредієнтів повинен починатися рибним фаршем (сурімі);
  2. Якщо слово «сурімі» написано в списку інгредієнтів другим або третім, риби в продукті мінімум. Зовсім не знайшли слово «сурімі», значить, їх зробили з крохмалю або соєвого білка;
  3. Гарантією якості можна вважати написане на упаковці назва фірми-виробника, дату виготовлення продукту і його термін придатності;
  4. Продукт може втратити соковитість, якщо його розморозили, а потім знову піддали заморожуванню. Тому не варто купувати палички, якщо на них є сніг і лід;
  5. Іноді палички продаються поштучно, такі взагалі краще не брати, так як ви не зможете достовірно дізнатися, з яких інгредієнтів, ким і коли створювався такий «делікатес».

Можна їсти крабові палички: поради експертів

У експертів до самих паличок претензій немає. В цілому вони зовсім непогані і смак у них приємний, якщо уважно вивчити склад і віддати перевагу продуктам тільки з натуральними складниками, то можна спокійно їх використовувати.

Їх не треба додатково піддавати обробці, продукт вже повністю готова, з ним не треба возитися, досить розкрити упаковку і можна вживати. У Росії і країнах колишнього СРСР традиційно їх додають у салати. Без них не обходиться жодне свято.

Хоча це не єдиний варіант їх використання в кулінарії. Наприклад, у Франції їх просто вмочують у різні соуси, готують з них запіканки, супи, оладки і навіть кладуть як начинку в пироги.

Взагалі французи за вживання цього продукту не поступаються жителям Японії. А французи вже точно розбираються у здорової їжі і хороших стравах. Крім того, малокалорійним продуктом можна замінити стандартний калорійний перекус – чіпси, булочку, шоколад, які зазвичай купують, коли хочуть «заморити черв'ячка».

Але водночас експерти стверджують, що ні колір, ні смак, ні які-небудь інші критерії якості не є показанням до вживання цього продукту дітьми. Однозначно ні! В палички додають різноманітні підсилювачі смаку плюс ароматичні добавки і консерванти. Навряд чи вони будуть корисними для зростаючого дитячого організму, адже їх поживна цінність практично зведена до нуля.

Крім того, в крабових паличках міститься глютен, а у дітей часто зустрічається непереносимість цього білка. Медики попереджають, що якщо годувати таких дітей продуктами, що містять глютен, то результат може бути дуже сумним, тому що він впливає на слизову кишечника, в результаті вона може атрофуватися і всмоктування корисних речовин в кишечнику порушиться. Дитина буде худнути, і відставати у фізичному розвитку і навіть у психічному.

Що ще почитати: