12 май 2019 231

Приготування рубаних котлет з курячого філе: способи та поради

Котлети беруть свій початок у Франції, спочатку вони готувалися не з подрібненого продукту, а це було м'ясо на кістці. Набагато пізніше з'явилося блюдо з фаршу, це заслуга російської кухні.

Рубані котлети готуються з різних видів м'яса — це і свинина, і яловичина, і різні види м'яса птиці.

Рецептів рубаних котлет з курячого філе велике розмаїття! З мінімальними витратами за часом, використовуючи прості інгредієнти, ми отримуємо апетитне блюдо.

Рецепт смачних рубаних котлет з філе курки
Інгредієнти Кількість
курячого м'яса (філе) - 400 г
цибулі ріпчастої - 170 г
молока - 200 мл
хліба - 100 г
борошна - 50 г
яєць - 1 шт.
олії соняшникової - для смаження
перцю дрібного помелу - по вашому смаку
часнику - пару зубчиків
зелені - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 151 Ккал

Котлетам з курячого м'яса, безсумнівно, відведено роль одного з найбільш широко відомих страв. Отже, приступимо до приготування рубаних котлеток з курки.

Основна відмінність рубаних котлет від традиційних полягає в способі рубки м'яса — нарізається кубиками, без використання м'ясорубки.

Готуємо курячу грудку – звільняємо від шкірки і ретельно промиваємо холодною водою, потім відокремлюємо від кісток. Подрібнюємо філе на кубики, але занадто дрібнити не варто, щоб в котлетах можна було відчути шматочки курки.

Ріжемо дрібно цибулю, часник пропускаємо через часникодавку, змішуємо з рубленою куркою і додаємо перець мелений. Добре вимішуємо і залишаємо маринуватися в холодильнику.

Цибулю, часник і перець віддають при цьому свій аромат і сік м'яса курки. Котлетки виходять соковиті і ароматні. Краще всього залишити маринуватися на ніч.

Житній хліб подрібнюємо на шматочки, скоринку теж залишаємо, замочуємо в молоці і залишаємо хвилин на 15-20.

 

Вбиваємо в наш мариноване філе яйце, хліб розтираємо до кашкоподібного стану або руками, або за допомогою блендера.

Все змішуємо, додаємо борошно і ретельно вимішуємо отриману масу.

Зелень дрібно рубаємо і всипаємо в наш фарш, ще раз вимішуємо.

Тепер слід приступати до приготування (смаження) рубаних котлет з курочки.

Биточки курячі з сиром

Достоїнств у рубаних котлет з філе курки з додаванням сиру безліч – вони соковиті, м'які, натуральні, смачні.

Приготувати це блюдо настільки легко, що навіть, якщо ви ще малодосвідчений кулінар, з цим завданням напевно впораєтеся. Отже, почнемо.

Необхідні інгредієнти:

  • Філе курки — 800 г;
  • Сир-150 г;
  • Яйце - 1 шт;
  • Цибуля-ріпка (за розміром середній) — 1 шт.;
  • Борошно – 2 ст. л.;
  • Мелений чорний перець, сіль (за смаком);
  • Олія (для смаження).

Філе подрібнюємо ножем на дрібні шматочки. Сир або тремо на тертці, або теж ріжемо на кубики. Цибулю дрібно ріжеться або пропускається, або натирається на тертці.

З'єднайте підготовлені інгредієнти, добре змішуємо. Далі отриманий фарш змоченими водою руками перетворимо в котлетки.

Готуємо на заздалегідь розігрітій сковороді, підсмажуємо на середньому вогні до приємної золотої скоринки, і, збавивши вогонь, доводимо до готовності наше блюдо методом гасіння. При приготуванні таких котлет можна використовувати панірування.

Пропонуємо подивитися відеозапис про те, як зробити січені котлети з курячого філе з сиром:

Рецепт ніжних рубаних котлет з курячого м'яса з майонезом

Буде потрібно мінімум часу і інгредієнтів, щоб порадувати себе і близьких незабутнім стравою ніжного смаку.

Цей рецепт ароматних соковитих котлет поповнить вашу кулінарну скарбничку», адже не даремно існує вислів — краса в простоті. Отже, почнемо.

Список інгредієнтів:

  • М'ясо курки (філе) -0,5 кг;
  • Яйце — 2 шт;
  • Крохмаль - 1 ст. л.;
  • Майонез - 100 г;
  • Цибуля – 1 штука;
  • Зелень (кріп або петрушка, можна і те, і інше);
  • Сіль, перець мелений (за смаком);
  • Масло рослинне (для обжарювання).

Готуємо філе куряче — промиваємо в прохолодній воді, обсушуємо, потім нарізаємо, бажано дрібніші. Цибулю шаткуємо ножем маленькими кубиками або тремо на тертці. Зелень миємо і подрібнюємо.

З'єднуємо всі інгредієнти в мисці, добре вимішуємо, щоб крохмаль не дав грудочок. Даємо постояти фаршу і приступаємо до обжарке котлет.

Формувати можна вручну, попередньо зволоживши руки, або за допомогою ложки викладати на розпечену сковорідку. При отриманні золотистої скоринки зменшити полум'я і протушкувати 5-7 хвилин на повільному вогні.

Пропонуємо до перегляду ще відео про те, як робити биточки з рубленого філе курки з майонезом.

Рецепт відрізняється від того, що описано вище, але теж простий і смачний.

Биточки з філе курки з грибами, запечені в духовці

Курка відмінно поєднується з грибами, а приготовлені в духовці котлети з рубленого курячого філе можуть прикрасити навіть святкове застілля. Список необхідних інгредієнтів:

  • Філе курчати – 0,6 кг;
  • Шампіньйони свіжі (або будь-який інший вид грибів) — 300 г;
  • Батон – 2 скибочки;
  • Жирні вершки — 200 мл;
  • Цибулина (середня за величиною) — 2 штуки;
  • Яйце - 1 шт;
  • Спеції (приправа для курки, сіль, мелений перець)– за смаком;
  • Масло для смаження (вершкове);
  • Сухарі для панірування.

Готуємо фарш. Цибулю подрібнюємо і підсмажуємо на сковорідці, до нього додаємо гриби, нарізані невеликими пластинками, і тушкуємо до випаровування зайвої рідини.

Подрібнюємо на невеликі квадратики філе куряче. А батон замочуємо в вершках і збиваємо за допомогою блендера в однорідну кашку.

У миску збираємо інгредієнти, гриби з цибулею попередньо остуджуємо. Фарш гарненько вимішуємо.

Тим часом встановлюємо температуру в духовій шафі на 180 градусів. Деко рясно змащуємо маслом.

Формуємо котлети руками (кожен раз руки змочуємо водою), обвалюємо паніровкою, потім мачає в яйці (збитому раніше), а потім ще раз обвалюємо в паніровці і смажимо. Готуються ці котлетки близько 40 хвилин.

У черговому відео-сюжеті ви зможете дізнатися, як приготувати інший рецепт рубаних котлеток з додаванням грибів:

Калорійність страв

У білому курячому м'ясі міститься низька кількість жиру, завдяки цьому страви з курки рекомендуються в дієтичному харчуванні. Філе курки являє собою повноцінний білок, багатий магнієм, фосфором, калієм і залізом, а також представляє цілий вітамінний ряд.

Одним з найбільш поширених страв в повсякденному меню є котлети з курячого м'яса. Калорійність цієї страви залежить від вибору додаткових інгредієнтів, таких, як сир, гриби, майонез, вершки, масло та інше.

Калорійність котлети з рубленого м'яса птиці — щодо величина непостійна. Мінімальної калорійності можна домогтися, якщо котлети з рубленого м'яса приготувати на пару, тоді її величина буде коливатися в межах 120-180 ккал на 100 гр продукту, в залежності від додаткових інгредієнтів, що входять до складу.

Якщо котлети обсмажувати в маслі, то калорійність зростає від 160-200 ккал.

Хитрощі та корисні поради по приготуванню і подачі страви

Рубані котлети виходять більш соковитими і ніжними, якщо заздалегідь підготувати м'ясо курки шляхом маринування його у власному соку, додавши цибулю, часник і спеції. І залишити на ніч у холодильнику.

Якщо ви хочете отримати в результаті більш пишну форму котлеток, використовуйте в фарш борошно або крохмаль, але при формуванні котлет стежте, щоб руки були вологими.

Без використання даних компонентів котлети виходять як оладки, викладають на сковороду ложкою.

Редакція нашого сайту пропонує вам ще цікаві та смачні рецепти! Апетитні їжачки в мультиварці. Особливо дітки такі їжачки будуть їсти із задоволенням.

На обід можна приготувати рисовий суп з куркою. Рецепт його знаходиться тут. Ця страва готується швидко, тому воно заощадить ваш час, при цьому сім'я буде ситою.

Якщо ви любитель кальмарів, то ця стаття вам неодмінно стане в нагоді. В ній зрозуміло розказано про те, як правильно і скільки варити такі дари моря. Читайте і беріть на замітку!

До котлет підходить будь-який гарнір, а щоб ще більше урізноманітнити страву можна приготувати смачний соус, наприклад, на сметанною основі.

Такий соус підійде і у випадку, якщо ви готуєте котлети в духовці.

Що ще почитати: