19 июнь 2019 61

Як в домашніх умовах приготувати квас з березового соку

Якщо ви в спекотний літній день віддаєте перевагу газованій воді склянку квасу і можете оцінити всі переваги натуральних природних інгредієнтів, то вам варто ознайомитися з деякими рецептами приготування улюбленого освіжаючого напою прямо у себе вдома.

Ви зможете поєднати приємне з по-справжньому корисним.

Квас був улюбленим напоєм російської людини у всі часи.

Але мало хто знає, що квас готують не тільки з борошна і солоду, основою кислого напою можуть стати ще соки з натуральних інгредієнтів, фрукти і ягоди.

Чудодійні властивості квасу

Цей тонізуючий напій відмінно освіжає і благотворно впливає на організм:

  • Нормалізує роботу нашого шлунка і кишечника, а також травлення в цілому;
  • Виводить непотрібні шкідливі речовини;
  • Має сечогінну ефектом;
  • Є натуральним засобом профілактики хвороб.

Чим корисні компоненти, що входять до складу соку берези?

Традиційним напоєм давніх слов'ян, для яких береза була особливим деревом, був квас. Донині береза асоціюється у нас з чимось споконвічно російською.

Слов'яни поклонялися не тільки дерева, але і тим дарам, які вона давала.

Березовий сік – це справжній скарб, він зберігає в собі речовини, що благотворно впливають на організм, він містить:

  • Органічні кислоти;
  • Ферменти;
  • Кальцієві солі;
  • Магній;
  • Залізо;
  • Вітаміни та мікроелементи.
Березовий сік покращує кровообіг і відновлює організм після довгої зими, він особливо корисний навесні, коли люди страждають авітамінозом.

Цей натуральний напій служить відмінною основою для квасу, так як в процесі бродіння не втрачає своїх корисних властивостей. Це відмінна альтернатива неприродного збереженню напою з допомогою штучних консервантів.

Поради по збору березового соку

Якщо ви сумніваєтеся в натуральності соку, який красується на полицях магазинів, і готові відправитися в ліс, то озбройтеся гострим ножем, каністрою, та запам'ятайте деякі нескладні правила.

  1. Для збору «березової капели» не можна вибирати молоде дерево;
  2. Вночі рух соку зупиняється, тому у ліс треба їхати з ранку;
  3. Та берізка, що росте у вас під вікном, не підійде. Дерево треба шукати в лісі або у віддалених від трас і великих населених пунктів місцях (дерева вбирають шкідливі речовини, якими отруєний повітря);
  4. Коло берези повинна складати приблизно 25 сантиметрів;
  5. Щоб отримати сік, необхідно зробити виїмку (надріз) в стовбурі на висоті півметра від землі і вставити туди жолобок;
  6. Набравши сік, надріз обов'язково замажте брудом або мохом.

Нижче відео можна побачити весь процес збору соку берези:

Готуємо квас, настояний на березовому нектарі, в домашніх умовах

Цей різновид квасу готують з додаванням різних інгредієнтів (мед, родзинки, апельсин, м'ята, хліб). Класичним вважається поєднання березового нектару і родзинок.

Процес приготування квасу з березового соку в домашніх умовах простий, але для того, щоб у вас не виникло труднощів, ми подамо кілька докладних покрокових рецептів.

Класичний рецепт з родзинками
Інгредієнти Кількість
натурального березового соку (бажано самостійно зібраного) - 10 літрів
цукрового піску - 500 грам
висушеного родзинок - 50 штук
Час приготування: 4320 хвилин Калорійність на 100 грам: 34 Ккал

Приступаємо до приготування:

  1. Ізюм вимити і просушити;
  2. Сік процідити;
  3. Березовий сік змішати з цукровим піском, додати родзинки, дочекатися, коли цукор повністю розчиниться;
  4. Тару для закваски накрити ганчір'яної кришкою і залишити в приміщенні з середньою температурою 22 градуси.

Термін бродіння — 3 дні.

Готовий напій ще раз ретельно процідити.

Наповнити напоєм пляшки.

Рецепт цього напою з темним великим родзинками

Інгредієнти:

  • 3 літри соку берези (бажано самостійно зібраного);
  • 25 штук великого темного родзинок.

Приступаємо до приготування:

  1. Ізюм вимити і просушити;
  2. Сік процідити;
  3. У ємності для закваски змішати сік і ягоди;
  4. Закупорити ємність і відправити у прохолодне місце.

Термін бродіння: 3 місяця

Варіант приготування з апельсином

Цей напій буде мати приємні фруктові нотки, дуже сподобається дітям.

Інгредієнти:

  • 2,5 літра натурального соку берези (бажано самостійно зібраного);
  • Один апельсин;
  • Щіпка родзинок;
  • Кілька гілочок меліси і м'яти;
  • 250 грам цукрового піску;
  • 10 грам дріжджів.

Приступаємо до приготування:

  1. Порізати скибочками апельсин;
  2. Розтерти дріжджі і невелика кількість цукрового піску. Висипати всі в тару для закваски (відмінно підійде трилітрова банка);
  3. Додати мелісу і м'яту, апельсин та інший цукор;
  4. Залити в банку березовий сік.

Час закваски: 2 дні.

Заграв напій розлити по пляшках об'ємом в півлітра, родзинки додати в кожну з них. Відправити пляшки з квасом в холодильник.

Напій з березового соку з апельсином буде готовий через 24 години.

З додаванням меду

Квас, приготований за цим рецептом, володіє антибактеріальними властивостями і може запобігти простудні захворювання.

Інгредієнти:

  • Приблизно 10 літрів натурального березового соку (бажано самостійно зібраного);
  • 3 середніх лимона;
  • 3 ягоди родзинок;
  • 50 грам свіжих живих дріжджів;
  • 30-40 грам рідкого меду.

Приступаємо до приготування:

  1. Березовий сік процідити в глибоку ємність;
  2. Вичавити лимони і додати сік до напою;
  3. Висипати дріжджі, додати мед і родзинки;
  4. Отриману суміш добре перемішати і розлити по банках (пляшках);
  5. Банки або іншу скляну тару щільно закупорити і відправити в холодне місце.

Термін закваски: 3-4 дні

Ви напевно чули щось про чайне грибі, правда? Але толком не знаєте про нього нічого. Експерти нашого сайту постаралися розкрити цю тему повністю в статті: «Що таке чайний гриб і його корисні властивості». Тепер ви будете в курсі!

Про те, як правильно варити пшоняну кашу, ви можете дізнатися тут. Це смачне блюдо, головне — знати деякі хитрощі.

Щоб домашні булочки виходили ніжними, м'якими і повітряними, потрібно спочатку приготувати для них правильне здобне тісто. Про це і піде мова тут. Не пропустіть!

Готуємо з хлібом і зернами кави

Цей рецепт ідеально підійде любителям класичного хлібного квасу, однак приємною особливістю стане те, що ця варіація напою більш корисна: основа з натурального березового соку і ягоди родзинок збагатять квас вітамінами.

Інгредієнти:

  • 2,5 літра березового нектару;
  • 2-3 шматочка Бородінського хліба черствого);
  • 100 грам цукрового піску;
  • Родзинки (жменю);
  • Невелика кількість кавових зерен (рівне кількості родзинок).

Приступаємо до приготування:

  1. На сковорідці обсмажити кавові зерна (без додавання олії);
  2. Шматочки хліба підсушити в духовій печі;
  3. Вимити і просушити ізюм;
  4. В якості тари для закваски потрібно використовувати трилітрову банку. В ній змішати всі інгредієнти і залити соком;
  5. Щоб визначити, чи заграє напій, на горлечко банки потрібно натягнути звичайну медичну рукавичку (гумову), проколоту голкою;
  6. Банку залишити в теплі;
  7. Бродити квас почне через два-три дня (рукавичка надуется);
  8. Коли гумова рукавичка «здується», квас необхідно процідити і поставити «відпочивати» в холодильник;
  9. Квас настоїться і через три дні можна буде насолодитися напоєм.

З додаванням сухофруктів

Інгредієнти:

  • 5 літрів натурального березового соку;
  • Кілограм сухофруктів;
  • 300 грамів ізюму;
  • Для пікантності можна покласти кілька цукерок «Барбариска».

Приступаємо до приготування:

  1. Ізюм і сухофрукти вимити і просушити;
  2. В тарі для закваски змішати інгредієнти;
  3. Наполягати напій в теплому приміщенні протягом трьох-чотирьох днів;
  4. Періодично квас потрібно помішувати;
  5. По закінченні терміну бродіння розлити в скляну тару (в ідеалі по пляшках).

Маленькі хитрощі

  • Перш ніж переходити до першого кроку рецепта, натуральний, самостійно зібраний сік потрібно очистити від деревного сміття, процідивши його через тканину (найкраще підійде марля);
  • Квас на основі березового нектару краще готувати з використанням натуральної сировини, зібраного в лісі;
  • Не потрібно використовувати пластиковий посуд в якості тари для закваски. Ідеально підійдуть скляні (банки, пляшки) або емальовані ємкості;
  • Квас зберігається не більше 120 днів;
  • Рецепт приготування квасу з темним великим родзинками краще використовувати ранньою весною, щоб цей освіжаючий напій був готовий до літа. До речі, цей рецепт відмінно підходить для основи окрошки;
  • А ось квас з медом краще заготовити перед зимою, так як він допоможе підвищити імунітет;
  • В процесі приготування напою можна додавати різні цілющі трави;
  • Напій повинен зберігатися в холодильнику.

На полицях магазинів величезний асортимент напоїв з назвою «квас», але, навіть вивчивши склад, ми не можемо бути впевнені, до кінця чесний з нами виробник.

Найчастіше серед пляшок квасу ховаються «квасні напої», які не мають ніякого відношення до натурального хлібного квасу.

Щоб не тільки не нашкодити своєму організму, але і навіть забезпечити його корисними мікроелементами, готуйте квас вдома і радуйте близьких.

Пропонуємо вам до перегляду відео, в якому зібрані всі рецепти квасу з березового нектару, описані вище:

Що ще почитати: