29 март 2019 41

Що таке хумус і з чим його їдять: склад, користь, рецепти

Хумус – найдавніша єврейська закуска. У світі відомо багато її рецептів.

Щоб вибрати підходящий для себе, доведеться спробувати все і усвідомити безліч тонкощів приготування і способів подачі.

Що таке хумус. Історія його походження

Кожна країна світу має свою коронну страву і асоціюється з ним. Наприклад, Росія – це млинці. Україна – борщ і сало. Італія – паста і піца. Німеччина – пиво і ковбаски. А от Ізраїль – це, звичайно ж, хумус!

Будь-яка людина, що відвідав цю країну, обов'язково пробував їх відому у всьому світі закуску і стане шукати її в своїй країні на прилавках супермаркетів або намагатися приготувати її самостійно.

Так, що ж це таке — хумус?

Отже, хумус – це єврейська холодна закуска, що має консистенцію мусу, пряний солодкуватий смак і приготована з нуту (сорт гороху) і тхины (кунжутною пасти). Подається найчастіше з коржем, лавашем або чіпсами.

Існує безліч версій, звідки бере свій початок це блюдо. Навіть в даний час немає єдиної думки національним блюдом, якої країни воно є: Греції, Туреччини, Ізраїлю або може бути Кіпру.

Вважається, що перші згадки про нього знайдені в Єгипті. Сільське господарство в цій країні було сильно розвинене, в особливості вирощування зернових і бобових, а зокрема нуту, який і продавали в країни Малої Азії.

Навіть на фресках, присвячених любові Нефертіті і імператора Ехнатона, зображена гілка нут, символізує чоловічу силу. А в Японії нещодавно змогли зійти зерна нуту, виявлені в гробниці Тутанхамона.

Згадки про хумусе ще зустрічаються в творі великого Гомера «Іліада» 8 століття до н. е.. У ньому він детально розповідає про харчування грізних греків і, зокрема, про хумусе.

Відомий історик Пліній теж говорив про цю закуску і рекомендував її як стимулятор пологів і лактації.

У давні часи нут використовувався не тільки у приготуванні хумуса. Засновник ботаніки Діоскорид виявив і його лікарські властивості: позитивний вплив на травну систему. Він часто використовував його в лікуванні воїнів і навіть заніс нут в свої відомі описи 1500 лікарських засобів, виведених ним.

У 1-2 ст. н. е. вважається, що прийшов розквіт торгівлі Риму і саме в цей час нут потрапив до Індії, де і отримав своє подальше поширення і розвиток. Там були винайдені нові способи його переробки і використання.

Порівняно недавно 10-15 років тому хумус пробрався до Європи і здобув там визнання. Зараз його готують по безлічі різних рецептів, він зустрічається у багатьох країнах світу і є однією з найпоширеніших холодних закусок.

Склад закуски і як її приготувати

Рецептура приготування цієї єврейської закуски може бути різною, видозміняться вона в залежності від джерела і країни походження. Як вже говорилося вище, кілька країн претендує на хумус як своє національне блюдо і кожна з них розробила свій унікальний рецепт.

Але незалежно від цього в ньому є шість основних інгредієнтів: нут, тхина, оливкова олія, лимонний сік, чорний мелений перець і часник.

У деяких країнах оливкова олія виключають з цього списку, але як показує практика – це не зовсім вірно. Без нього текстура виходить не такою ніжною і не виходить домогтися потрібної консистенції. Звичайно, часто додають воду, в якій варився нут, але тоді хумус виходить швидше водянистим, ніж маслянистим.

Більш того, можна навіть додавати вершкове масло в гарячий зварений нут. Тоді він набуде більш м'який смак і легше піддасться подрібненню. Тому не варто нехтувати оливковою олією, додайте його не шкодуючи, близько 150 мл на половину каструлі нуту.

Ще один важливий рада – готувати хумус краще з гарячого нуту. Тоді спеції набудуть більш виражений смак, консистенція буде просто дивовижною.

Часто нут після варіння звільняють від шкірки. Це дуже кропіткий процес, але його можна обійти, якщо нут ретельно зварити і гарненько подрібнити блендером.

Отже, ще один важливий компонент – це тхина. Не всім господиням нашої країни він знайомий.

Вона являє собою густу маслянисту пасту з молоденьких насіння кунжуту. Її ще називають сезамовой або тахинной пастою. Багато соусу мають в основі тхину.

На прилавках сучасних супермаркетів її не зустріти. Так що доведеться шукати її в арабських крамницях.

Звичайно, можна спробувати приготувати і без неї і це теж буде смачно, але це вже не буде хумусом. Так що, якщо ви не змогли роздобути тхину, спробуйте приготувати її самостійно.

Обсмажте один стакан молодого кунжуту і трохи зіри на розпеченій сковороді без додавання масла і добре розітріть його в ступі з оливковою або кунжутним маслом до однорідної маси.

Наступний основний інгредієнт – лимонний сік. Тут, звичайно, справа смаку, але як мінімум потрібно використовувати цілий лимон, а можна і 1,5 – 2 лимона.

Нут – дуже підступний інгредієнт. Тут мають значення кілька факторів: рівень хлорування води у вашому регіоні, сорт гороху, яка погода сьогодні чи ще якийсь непередбачуваний момент, вариться нут може від 2 до 6-8 годин.

Наливаємо води в три рази більше, ніж взятого гороху. В принципі, на одну порцію хумуса буде досить однієї склянки гороху.

Чорний перець і часник — останні основоположні інгредієнти. Пропорції тут немає сенсу вказувати, це залежить виключно від ваших смакових уподобань.

Але будь ласка, не обмежуйтеся тільки цими спеціями. Чим більше сортів спецій, тим насиченішим смак ви отримаєте.

Але підбирайте їх з розумом. Наприклад, заатар – найвідоміша в Ізраїлі суміш прянощів, яка ідеально підходить до всіх видів бобових.

Коріандр, мелений імбир, кмин, добре кінза подрібнена і так далі. Все це тільки покращить вашу закуску.

Всі ці інгредієнти неможливо вилучити з будь-якого рецепту хумуса, а ось їх кількість і пропорції цілком можуть змінюватись.

Корисні властивості і шкоду

Хумус став дуже популярним блюдом у вегетаріанців, так як багатий насиченим білком, схожою за складом з твариною. Крім цього, він володіє величезною кількістю корисних властивостей, завдяки своєму складу і інгредієнтам:

  1. Унікальні поліненасичені жирні кислоти, які виводять холестерин і працюють на зниження ваги і зниження артеріального тиску;
  2. Вітаміни, що належать до групи В, а саме В1, В4 і В5, які регулюють рівень цукру в крові, допомагають в роботі ендокринної та серцево-судинної систем, стимулюють мозкову діяльність і відповідають за генетичні процеси;
  3. Фолієва кислота, яка незамінна при біосинтезі білка для функціонування імунної системи та кісткового мозку, сприяє кращому засвоєнню вітамінів групи В;
  4. Рослинна клітковина;
  5. Молібден, марганець і залізо – важливі мікроелементи;
  6. Триптофан – важлива амінокислота, яка бере участь у синтезі «гормону щастя» — серотин;
  7. Вітамін Е, що міститься в оливковій олії;
  8. Кальцій – в кунжутній олії;
  9. Вітамін С з лимонного соку.

Виходячи їх цього, хумус – комора корисних речовин і мінералів, виключно корисне блюдо. Ось тільки воно може негативно позначитися на вашій фігурі, так як є дуже калорійним (300-400 ккал). Плюс лаваш, коржик або чіпси, з якими вона подається. Тому це зовсім недиетическое блюдо.

Відео нижче ви зможете побачити не тільки рецепт цієї єврейської пасти, але і детальніше дізнатися про корисні властивості, якими вона володіє:

Класичний рецепт з нутом і тахині
Інгредієнти Кількість
Нут - 1-2 склянки
Тахін - від 2 до 4 столових ложок
Лимонний сік - одного-двох лимонів
Часник - від одного до п'яти зубчиків
Оливкова олія - 150 мл на півкаструлі нуту
Вершкове масло - за бажанням
Чабер - за смаком
Промолотый висушений імбир - за смаком
Паприка - за смаком
Кінза (ретельно подрібнена) - за смаком
Час приготування: 480 хвилин Калорійність на 100 грам: 340 Ккал

Можна додати свіжу зелень, огірки, тертий сир або смажені гриби на смак.

Схема приготування:

  1. Промийте нут і замочіть його на ніч. В теплому приміщенні до ранку він може придбати трохи кислуватий запах і покритися білою піною. Не бійтеся цього, а просто промийте його проточною водою;
  2. Відваріть нут до повної готовності, щоб він став м'яким і шкірка легко знімалася. Посолити ближче до кінця варіння;
  3. Злийте воду. Можна трохи залишити на дні каструлі для більш ніжної консистенції хумуса;
  4. Прогріти і подрібнити необхідні спеції, видавити часник;
  5. Змішати нут, часник спеції і підготовлені, можна додати трохи вершкового масла, подрібнити все це блендером. Пам'ятайте, що нут повинен бути гарячим;
  6. Додати оливкову олію, тхину і сік лимонів. Знову подрібнити до однорідного стану. Можна додати подрібнену зелень.

Хумус готовий! Можна подавати до столу з пітою, нарізаною зеленню і сиром.

Рекомендуємо до перегляду відео, в якому детально описується процес приготування хумуса і даються рекомендації з його подачі:

Рецепт хумуса з сочевиці

Щоб приготувати хумус, необов'язково прочісувати всі магазини в пошуках нуту. Можна скористатися приємною заміною, приготувавши хумус з зеленої або червоної сочевиці.

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки червоною (зеленою) сочевиці;
  • 2 зубчики часнику;
  • Сік одного лимона;
  • 4 столових ложки оливкової олії;
  • 2 столові ложки тхина;
  • Петрушка, сіль, спеції за смаком.

Приготування:

  1. Залити сочевицю літром води і варити до готовності (40-45 хв на повільному вогні). Залишки води не слід зливати. Остудити;
  2. Перетерти з часником, петрушкою;
  3. Додати лимонний сік, оливкова олія, сіль, перець і спеції за смаком;
  4. Ще раз перетерти і перемішати блендером;
  5. Можна подавати до столу з кумином, полив додатково оливковою олією і прикрасивши зеленню.

Звичайно, це не справжній хумус, але цілком гідна йому заміна.

Інші рецепти приготування

Щоб урізноманітнити основні продукти, можна приготувати хумус з кабачка, який теж володіє насиченим приємним смаком.

Дрібно нарізаємо свіжі кабачки, якщо шкірка товста, краще її зрізати. Змішуємо їх з кунжутом або тхиной, часником, зірою.

Додаємо оливкову олію, лимонний сік, сіль, перець і спеції за смаком. Це Все подрібнюємо блендером до отримання однорідної, не дуже густої маси.

В якості основи можна використовувати і помідори, гарбуз, горіхи, тофу або мигдаль. З цими продуктами теж виходить цікавий смак альтернативного хумуса.

Як і з чим їдять цю єврейську закуску?

Традиційно хумус подається з пітою – арабської коржем. У багатьох країнах навіть заборонено черпати хумус ложкою.

Обов'язково відривається шматочок піти, згортається і нею черпається.

Піту можна замінити будь коржем або лавашем, а в деяких місцях подається страва з чіпсами.

Хумус викладається на тарілку, у центрі робиться поглиблення, куди наливають трохи оливкової олії, посипається зверху спеціями і зеленню. Часто прикрашається горіхами або тертим сиром. Піта або коржик подається на окремій тарілці.

Пропонуємо вам приготувати хачапурі. Це ситно і з собою на роботу можна сміливо взяти. Хачапурі з сиром: фото-рецепти знаменитих коржів. Погодьтеся, ринковим хачапурі до домашніх дуже далеко.

Заглянувши в грузинську кухню, не можемо пройти повз чанахи в горщиках. Дуже смачне блюдо. Читайте тут його рецепти!

Вам сьогодні готувати лінь? Ну тоді прийшов час ледачих голубців. Ви швидко впораєтеся з таким рецептом. Удачі!

Часто хумусом фарширують такі овочі, як кабачки, баклажани, гарбуз або солодкий перець. Ще хумус використовують в якості соусу до м'ясних, рибних страв або салатів. Їм він додає пікантний східний смак.

Хумус відмінно поєднується з різними сортами вина і коньяку.

Це дуже популярне східне блюдо, яке має різні варіації приготування, багату давню історію і корисні властивості, використовується як самостійне блюдо або як доповнення до інших.

У будь-якому разі воно має унікальний насичений смак, який ви не зможете забути і яким захочете наповнити ваш раціон.

Спробуйте здивувати гостей незвичайним блюдом, приготувавши хумус з смаженою фаршем!

Ну це просто смакота!

А ось і відео-рецепт цього оригінального мусу з м'ясної ноткою:

Що ще почитати: