16 июнь 2019 35

Прості, легкі, але дуже смачні рецепти супу з гречкою

Гречка є одним з найбільш популярних продуктів на території Росії і країн СНД. І не даремно, вона корисна, довго зберігається і з неї можна приготувати що завгодно!

Існує маса цікавих і простих рецептів, де з інгредієнтів головний продукт – це гречка. У цій статті ми розглянемо декілька простих, але дуже смачних рецептів перших страв з гречкою.

Покрокові рецепти супу з гречкою

Простий, але дуже популярний!
Інгредієнти Кількість
Гречана крупа - 5 ст. ложок
Картопля - 6-7 шт.
Морква - 1 шт.
Сіль - за смаком
Лавр або інші спеції - за смаком
Зелень - за смаком
Сметана - використовується при подачі з зеленню
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 107 Ккал

Суп є дієтичним, рекомендується людям з поганим здоров'ям, особливо, якщо потрібно дотримуватися здорової дієти при хворобах ШКТ. Дуже популярний цей рецепт і серед вегетаріанців.

Інгредієнти:

  • Гречана крупа — 5 ст. ложок;
  • Картопля — 6-7 шт.;
  • Морква — 1 шт.;
  • Сіль;
  • Лавр або інші спеції (за смаком);
  • Зелень (будь-яка за смаком);
  • Сметана (використовується при подачі з зеленню).

Спочатку готуємо овочі.

Чистимо моркву і картоплю, моркву натираємо на тертці, картоплю чистимо і нарізаємо на кубики.

Ріпчасту цибулю чистимо і дрібно нарізаємо. Паралельно нехай закипає вода на середньому вогні, щоб заощадити час.

Всі інгредієнти викладаємо в каструлю з вже киплячою водою. Картоплю на 5-10 хвилин раніше, ніж моркву і цибулю.

Як тільки картопля стане більш-менш м'якою (морква і цибуля вже варяться), перевірте вилкою – якщо картопля тверда, значить рано, засипте гречку.

Варити до готовності ще 15-20 хвилин.

У суп можна додати зелень і сметану при подачі.

Не забуваємо про сіль і лавр в кінці приготування!

Ароматний грибний

Ще один варіант супу з гречкою – це додати до нього гриби замість м'яса. Гарний рецепт, якщо м'ясо вам з якихось причин здоров'я є не можна або ви вегетаріанець.

Гриби дуже добре замінюють звичайне м'ясо. Рецепт неймовірно простий, а сама страва виходить смачним і ароматним.

Гречка за смаком дуже добре поєднується з грибами. Краще підходять для цього рецепта з усіх грибів печериці або білі гриби.

Печериці можна зустріти в кожному великому супермаркеті. Їх легко мити і тонко нарізати.

Виходить грибний супчик дуже смачним, а готується дуже просто. Підійде для освоєння кулінарної майстерності новачкам.

Інгредієнти:

  • Свіжі гриби шампіньйони — 300 г;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Морква — 1 шт.;
  • Помідор — 1 шт. (взимку і навесні можна замінити томатною пастою);
  • Картопля — 3-4 шт.;
  • Гречана крупа — стакан;
  • Сметана (для подачі);
  • Зелень (за бажанням, для подачі присипати сметану);
  • Масло рослинне (для обсмажування овочів і грибів);
  • Сіль.

Ставимо кип'ятити воду. Поки вода закипає, готуємо овочі, картоплю чистимо і ріжемо, моркву натираємо на тертці, цибулю чистимо і нарізаємо дрібно. Гриби нарізаємо пластинами.

Як і в першому рецепті, частина продуктів потрібно обсмажити на сковороді, щоб суп вийшов смачніше. Спочатку обсмажуємо цибулю з грибами, а після того, як вони пускають сік, додаємо моркву з помідорами (або пару ложок томатної пасти). Тушкувати 15-20 хв до випаровування рідини.

Коли вода в каструлі закипить, кидаємо картоплю та гречку, чекаємо 10 хвилин, а потім додаємо заготовку з грибів, цибулі та моркви з помідорами. Солимо суп і додаємо спеції за смаком.

Якщо ви прихильник нежирної їжі, нічого не обсмажуйте на сковорідці, а кидайте в суп в сирому вигляді. Тривалість приготування сирої цибулі, грибів і морквини збільшується до півгодини.

Відео-рецепт грибного супчика з гречкою:

Дуже ситний м'ясний

Цей смак всім знайомий з дитинства, готувати такий суп дуже просто. Досить попередньо підготувати м'ясо, інші інгредієнти залишаються незмінними. Час готування — годину-півтора.

М'ясо краще брати куряче, воно швидко готується, не вимагає додаткової чищення та обробки (якщо ви берете грудинку). Можна брати і яловичину, але вона підійде рецепти більш-менш знають кухарів, до того ж яловичина готується набагато довше, ніж курятина.

З продуктів нам будуть потрібні:

  • Крупа гречана — 150 г;
  • М'ясо (краще куряче) — 550-600 г;
  • Картопля — 5 шт.;
  • Морква — 1 шт.;
  • Сіль;
  • Лавр;
  • Часник — 2-3 зубчики;
  • Олія рослинна;
  • Цибуля — 1-2 шт.;
  • Масло рослинне (для обсмажування овочів).

Спочатку потрібно приготувати «перший бульйон». Робиться для того, щоб додатково очистити м'ясо. Промиваємо тушку в прохолодній воді, заливаємо в каструлі водою (досить пів каструлі, води повинно бути стільки, щоб повністю покривала м'ясо) і ставимо варитися на середній вогонь до кипіння, потім воду зливаємо.

Для всіх тих, хто збирається стати мамою найближчим часом або вже нею став: правильне складання меню годуючої мами по місяцях. Поради і підказки наших експертів вам неодмінно стануть в нагоді.

Спробуйте приготувати жульєн в мультиварці по одному з рецептів цієї статті. Неперевершений смак страви буквально творить чудеса, з головою занурюючи в кулінарний світ Франції!

Рецепти курячої печінки в сметані ви можете прочитати тут. Дивуйте близьких новими стравами!

Тепер готуємо наш «другий бульйон». Набираємо нову воду (тепер вода повинна займати всю каструлю), знову чекаємо, поки вода закипить, ставимо на середній вогонь, чекаємо, поки закипить, потім вогонь зменшуємо і трохи відкриваємо кришку, щоб наша вода не «втекла» і варимо м'ясо таким чином годину. Час краще зафіксувати на будильнику.

М'ясо виймаємо після приготування «другого бульйону», його можна далі використовувати частково в інших рецептах, а частину нарізати і кинути в суп після його остаточного приготування. Вийняти треба обов'язково – інакше м'ясо втратить свій смак.

Гречку варто прожарити на сковороді без масла, робимо це акуратно, але це за бажанням (додасть супу більш виразний смак та аромат гречки). Поки вариться курячий бульйон, можна підготувати картоплю – почистити і нарізати.

Моркву почистити і натерти на тертці. Цибулю почистити, дрібно порізати і разом з морквою обсмажити на сковорідці.

Після закінчення години, картоплю додати в суп і поставити більше вогонь, потім додати гречану крупу і почекати 10 хвилин поки провариться. Потім кидаємо в курячий суп моркву з цибулею, залишаємо варитися їх на маленькому вогні 10-15 хвилин.

У суп можна додати дрібно нарізаний часник і зелень (можна брати будь-яку, класика – петрушка і кріп), що додасть супу оригінальний смак. Не забуваємо про лавр, його додаємо в самому кінці, потім солимо за смаком.

Дрібно ріжемо наше м'ясо і додаємо в суп. Страви треба не менше години настоятися.

При подачі можна покришити свіжу зелень і дрібно нарізаний часник, якщо такі не додавалися під час варіння. Сметану краще не додавати, бо суп все-таки м'ясний.

Нижче відео ви можете подивитися інший варіант м'ясного гречаного супу з фрикадельками з яловичого фаршу:

Корисний суп з гречкою на молоці

Ідеально підходить для дитячого меню – смачно і корисно. Дітям потрібен білок, а якщо немає часу на поживний обід, то молочний суп – це вихід із ситуації, адже молоко – це той же білок, що і м'ясо.

Плюс цієї страви в тому, що готувати його можна як солоним, так і солодким, все залежить від фантазії кухаря. Часу вам буде потрібно зовсім небагато — всього 30-40 хвилин, в залежності від необхідної густоти супу.

Інгредієнти:

  • Молоко — 0,5 л;
  • Гречана крупа — стакан;
  • Вершкове масло;
  • Сіль або цукор;
  • Борошно (для додання більшої густоти);
  • Яйце сире (для приготування суміші з борошном, можна замінити водою);
  • Варення (за бажанням);
  • Овочі по сезону (побажанню).

Спочатку варимо гречку на воді, співвідношення гречки та води — 1:3. Додаємо дрібку солі. Чекаємо, поки закипить, а потім вимикаємо вогонь і чекаємо 15 хвилин (поки гречка не вбере в себе всю воду і не розбухне).

Поки готується гречка, готуємо молоко. Беремо іншу каструлю, виливаємо його в неї, ставимо на середній вогонь (молоко повинно добре прокипятиться, щоб всі можливі шкідливі бактерії загинули) і додаємо трохи солі.

Молоко має закипіти. В ідеалі повинна піднятися піна, але уважно стежте за молоком, щоб воно не «втекло» і не забруднило вам плиту.

Потім виливаємо його в каструлю, де у нас знаходиться гречка, перемішуємо і додаємо вершкове масло. Слід добре перемішати, щоб крупа не пригоріла до стінок каструлі.

Можна молочний супчик зробити більш густим і поживним. Для цього в окремій мисці замішуємо склянку борошна з сирим яйцем. Замість яйця можна додати трохи холодної води і ретельно перемішати.

Потім отриману суміш тонкою цівкою влити в суп. За смаком можна додати сіль чи цукор.

У такий молочний суп можна додати все, що завгодно. У сезон можна додавати кукурудзу, моркву і зелень зі сметаною. Однак м'ясо не варто додавати, воно не поєднується з молоком.

З супу можна зробити справжній солодкий свято для дітей! Робимо суп більш густим (в ідеалі виходить майже каша) і додаємо мед замість солі і варення. Густоту можна регулювати кількістю гречки в самому початку: якщо суп вийшов для вас сильно рідким, додайте борошна.

Рецептів з гречкою існує дуже багато і постійно створюються нові, ця крупа поєднується з багатьма іншими продуктами, її просто готувати і вона дуже корисна! Готуйте, експериментуйте і насолоджуйтеся своїми власними кулінарними шедеврами!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: