08 май 2019 31

Популярні рецепти приготування мантів з фото

Манти — це класика східної кухні, мабуть, найпопулярніша страва в Центральній Азії, Монголії, Туреччини, Татарстані. Складається з посіченого м'яса тонкої коржі з тіста, приготоване на пару. Дуже схоже з пельменями.

Кілька тисяч років тому в Китаї придумали «поузы» – пиріжки на пару. Уйгури, що населяли Китай, почали готувати вже «мантьоу», що в перекладі означає «приготований на пару хліб».

Ці кухаря, до речі, досі вважаються найкращими в приготуванні мантів. З часом це блюдо видозмінювалося, потрапило в Середню Азію. Тут поузы видозмінилися і стали звичними нам мантами.

У чому готувати страву?

Одне з головних відмінностей мантів від пельменів – спосіб приготування. З назви вже зрозуміло, що готувати їх на пару. Раніше кочові народи укладали їх на переплетені гілки в котлі і накривали кришкою.

Пізніше з'явилися спеціальні решітки, які встановлюють на дно великого казана або каструлі, — касканы. Найкращі касканы виробляють на батьківщині мантів – у Китаї, з бамбукових лозин.

Але знайти такий каскана зараз дуже складно. Більш поширені в Росії спеціальні мантоварки, ну або пароварки, які є майже у всіх російських господинь.

Крім того, приготувати манти можна і в мультиварці при наявності спеціальної решітки, вона зазвичай йде в комплекті з чашею.

Начинка — феєрія смаків!

Ще манти від пельменів відрізняє спосіб приготування фаршу. У кочівників, природно, не було м'ясорубок, тому вони рубали м'ясо.

Ця родзинка страви збереглася і в наш час. Фарш в манти прийнято дрібно посікти ножем, але при гострій нестачі часу можна перемолоти через велику м'ясорубку.

Традиційно м'ясна начинка робиться з яловичини, конини або верблюжатини. Деякі кухарі для смаку додають у фарш нашатковану гарбуз, цибулю і обов'язково сало чи смалець, щоб блюдо вийшло соковитим. Манти прийнято їсти руками.

  1. Як ми вже говорили, начинку для мантів традиційно подрібнюють ножем, хоча багато господинь використовують для цього м'ясорубку. Але в Азії, наприклад, м'ясорубку при приготуванні цієї страви категорично не визнають. І це неспроста: манти з рубаним м'ясом набагато смачніше;
  2. Сама начинка найчастіше буває з м'яса. Дуже часто змішують кілька сортів м'яса. Наприклад, яловичину, баранину, свинину, птицю;
  3. В начинку неодмінно додають дрібно порізану цибулю. Він дає поліпшує соковитість і смак страви. Лука кладуть досить багато, деякі навіть в рівних пропорціях з м'ясом;
  4. У кожен мант кладуть по шматочку жиру, що надає соковитість і покращує смак;
  5. Багато кухаря додають до традиційного м'ясного фаршу шматочки різних овочів і багато зелені;
  6. У Росії начинку для мантів можуть робити з фруктів, сиру, грибів, морепродуктів;
  7. В Азії люблять манти з гарбузом. Її можна додати до м'яса, а можна приготувати їх тільки з гарбузом і цибулею.
До речі, гарбуз є просто джерелом вітамінів. Вона містить в собі найбільшу кількість заліза серед усіх овочів.

Крім того, гарбуз — чемпіон за змістом каротину, що приносить надзвичайну користь для зору. Ще цей овоч повний вітаміну С, який незамінний для підтримки імунітету і допомагає швидкому одужанню при захворюваннях.

У гарбузі є ряд вітамінів В, Е, нікотинова кислота, магній, білки, крохмаль, пектин, цукор, кальцій. Ще в ній міститься рідкісний вітамін Т, він надзвичайно корисний для налагодження обміну речовин в організмі. При всій своїй корисності гарбуз низькокалорійна, що надає можливість вживати в їжу її людям, які дотримуються правильного харчування або дієти, і маленьким дітям.

Класичний варіант
Інгредієнти Кількість
борошна - 4,5 ст.
води - 250-300 мл
яєць - 1 шт.
солі - 1 ч. л.
баранини або свинини (можна і те, і те) - 900 г
сала - 200 г
лука - 600 г
солі і спецій - за смаком
Час приготування: 160 хвилин Калорійність на 100 грам: 222 Ккал

Щоб зробити тісто, борошно необхідно просіяти в миску, зробити в ній ямку, влити яйце, поступово додавати воду і сіль.

Замісити туге однорідне тісто до еластичного і досить пружного стану.

Скатати тісто в грудку, накрити поліетиленом і відправити в холодильник на пару годин.

М'ясо, цибулю і сало для фаршу пропустити через велику решітку м'ясорубки.

Ретельно перемішати з сіллю, приперчити.

Тісто розділити на кілька частин, кожну з яких треба розкачати у велику і тонкий коржик.

Фігурним ножем (можна і звичайним, але фігурним гарніше) розрізати корж на кружечки, розкласти фарш, защипнути сильніше краю.

Укласти в мантоварку, закрити кришку, варити 20-30 хвилин.

Дивовижні манти по-узбецьки

Узбецькі манти включають в себе такі інгредієнти.

Тісто:

  • 4,5 ст. борошна;
  • 250-300 мл води;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л. солі.

Начинка:

  • 1 кг баранини;
  • 1-1,5 кг цибулі;
  • 200-300 г курдюка;
  • 1 ч. л. солі;
  • 0,5 ч. л. чорного перцю (можна і більше, якщо любите гостре);
  • 1 ч. л. зіри;
  • 1 ч. л. коріандру.

Вишуканий, смачний і пікантний — все це про нього, про соус Цезар. Він здатний підкорити будь-якого гурмана! Популярні рецепти соус для Цезаря неодмінно мають бути на замітці у кожної господині.

Якщо ви розумієте, що гарбуз дуже корисний, але ніяк не можете примусити себе її є, то ця стаття для вас. У ній зібрані рецепти на будь-який смак. Вам сподобається!

Чому так прославився французький Кіш? Дізнайтеся тут. Пиріг дійсно цікавий!

У просіяне борошно додати яйце, холодну солону воду. Замісити тісто так, щоб не прилипало до рук. Прибрати в пакет і в холодильник.

Баранину нарізати якомога дрібніше. М'ясо краще трохи приморозить, в такому стані його легше різати.

Курдюк нарізати скибочками розміром приблизно як мигдаль. Цибулю нашаткувати тонкими смужками. Змішати м'ясо з цибулею, спеціями (сіллю, перцем, коріандром, зірою).

Тісто розділити на кілька частин. Потім розкачати частина цього тесту в коржик тонший.

Розрізати на квадратики 10х10 див. В кожен покласти фарш і шматочок курдюка, защепити куточки по діагоналі. Приготувати в мантоварке (в Узбекистані її називають «мантикаскон»), попередньо змащену маслом, з прикритою кришкою хвилин 30-40.

Подавати до столу з кисломолочними продуктами або м'ясним бульйоном. Посипати перцем і зеленню.

Пропонуємо переглянути детальну відео-інструкцію з приготування справжніх узбецьких мантів:

Корисні манти з гарбузом

Про користь гарбуза написано вище, а тепер прийшла пора приступити до найцікавішого — процесу приготування мантів з нею. Почнемо з інгредієнти для рецепта.

Тісто:

  • 4,5 ст. борошна;
  • 250-300 мл води;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л. солі.

Начинка:

  • 1 кг гарбуза;
  • 150 г масла вершкового;
  • 200 г цибулі;
  • 1 ч. л. солі.

Просіяти борошно, по черзі додати яйце, воду і сіль. Замісити тісто до однорідного стану. Коли воно стане крутим і еластичним, накрити рушником і дати постояти хвилин 20.

Гарбуз необхідно вибирати дуже стиглий. Очистити від шкірки і насіння, натерти або нарізати 0,5х0,5 см і присолити.

Через кілька хвилин добре віджати. Додати дрібно порізаний лук і подрібнене масло. Якщо гарбуз несолодка, можливо трохи підсолодити цукром.

Тісто розкачати як можна тонше, нарізати невеликими квадратами. У кожний покласти нашу начинку по столовій ложці. Зліпити краї тіста, закрутивши спіраллю. Готувати в мантоварке 25-30 хвилин. Подавати з зеленню або змастити маслом.

Можете проглянути всі етапи приготування нижче:

Способи ліплення: включаємо фантазію

Існує кілька способів того, як ліпити манти, кожен кухар вибирає свій, залежно від часу і бажання. Ось кілька основних:

  1. Конвертиком: тонко розкатаний пласт тіста розрізати на квадратики 8-10 см, закріпити по діагоналі попарно куточки, потім склеїти краю в центрі;
  2. Кіскою: тісто розділити на великі шматки, скрутити їх в джгути і порізати на маленькі порційні шматочки. Ці шматочки розкачати, покласти начинку і зліпити як ялинку або косичку: кожен защипи тесту підтягуємо до середини і направляємо на попередній зверху;
  3. Трояндочкою: тісто тонко розкачати у велику і тонкий корж, розрізати його на прямокутні смужки, по центру прокласти доріжку з начинки, зібрати і заліпити краї, згорнути в рулет;
  4. Пучок: з розкатаного в тонкий корж тіста кухлем видавити невеликі гуртки, в середину покласти начинку, швидко і енергійно з'єднати протилежні краї і закрутити їх у спіраль.

Який би спосіб ліплення мантів не був обраний, скрізь є одне важливе правило: дуже міцно защеплять краю, інакше під час приготування вони розклеїтися.

Наочний спосіб ліплення кіскою дивіться нижче:

Секрети приготування

  1. Починати приготування страви слід з тіста, тому що йому необхідно трохи відпочити перед ліпленням. Завдяки цьому ви скоротите час приготування;
  2. Тісто треба розкачати тонко, тоді воно краще скріплюється, але тут важливо не перестаратися, так як воно може порватися під час варіння, і сік може вилитися;
  3. Чим більше часу витратите на вимішування тіста, тим більш ніжним воно буде на смак. Необхідно довго і ретельно його перемішувати, м'яти руками, тиснути долоньками. Деякі додають ложку майонезу в тісто для м'якості;
  4. Хибною є думка, що немає різниці в тому, як подрібнювати м'ясо – ножем або в м'ясорубці. Адже всім відомо, що при перемелюванні м'ясо втрачає половину свого соку, його волокна сильно деформуються і не можуть утримувати решту вологу. Тому, якщо хочете приготувати справжні манти, то краще використовувати гострий ніж і саме різати м'ясо, хоч це і займе набагато більше часу;
  5. Класична начинка для мантів повинна бути соковитою і досить жирною. Тому якщо м'ясо пісне, то необхідно додавати сало або курдючний жир. Ще треба додавати досить цибулі, деякі кладуть цибулю в півтора рази більше, ніж м'яса.

Подавати манти до столу слід з соусом. Можна приготувати кілька різних. Найпоширеніший – сметанний.

Необхідна свіжа досить жирна сметана і така ж свіжа зелень: кріп, кінза, петрушка, – яку любите, часник. Зелень і часник порізати подрібніше, саме порізати, пропустити через прес або тертку – необхідно, щоб часник був шматочками.

Додати спеції за смаком, наприклад, зіру, коріандр, чорний перець, можна використовувати хмелі-сунелі, сіль. Бажано, щоб соус постояв у холоді кілька годин.

У Сибіру люблять оцтовий соус, для цього розбавляють кип'ячену воду парою ложок оцту, посипають перцем.

У Киргизії воліють соус до манта на основі м'ясного бульйону. Для його приготування змішують пару головок шинкованої цибулі, 4 зубчики часнику, 150 гр. томатного соку, кілька лаврових листочків і 400-500 гр. готового бульйону.

Все це прокип'ятити приблизно півгодини, після чого додати перець та кріп. Коли соус охолоне, процідити, додати ложку оцту і топленого олії, розкласти зверху зелень і подавати до будь-якого виду мантів.

Класичний рецепт мантів є дуже калорійним стравою. З цієї причини не можна його вживати щодня, особливо страждають зайвою вагою або з порушеним обміном речовин людям, дітям.

Але по святах або в особливо значущі дні можна побалувати себе і свою сім'ю цим смачним блюдом!

Що ще почитати: