24 март 2019 2492

Рецепти і рекомендації з випікання домашнього житнього хліба в хлібопічці

Найсмачніший хліб – чорний.

Цієї думки дотримується кожен другий житель Росії за двох причин: любити житній хліб – це патріотично, а потім, він такий чудовий зі своєю хрусткою скоринкою, приємно-щільним м'якушем і неповторною кислинкою.

Випічка з житнього борошна – споконвічно російський продукт, що має багату історію і безліч легенд.

Легенда про житньому хлібі

Перші хлібці з житнього борошна з'явилися на території сучасної Росії ще в ХІ столітті.

Нескладні у приготуванні й зручні в зберіганні вони відразу завоювали надзвичайну популярність.

Необхідно відзначити, що житнє борошно в ті часи була в честі не тільки у простолюду, її поважала і знати, з задоволенням смакуючи вироби з неї приготовані.

Існує одна цікава то легенда, чи то бувальщина, що дійшла до наших днів з часів російсько-турецької війни: російські солдати, вигодувані раніше кашею та доброї окрайцем житнього хліба, трохи було не зазнали поразки в одному з важливих боїв з-за відсутності звичного меню.

Каша-то була, а от обози з випічкою у військовій плутанині були загублені.

Щоб виправити становище, місце бойових дій доставили «гуманітарну допомогу» – пшеничний хліб з Кавказу.

Виявилося – не воно.

Не дав білий хлібець російській війську необхідних сил – солдати почували себе вкрай пригнобленими і стомленими.

Але все ж битва була програна.

Думаєте, казки все це?

Тоді давайте дізнаємося, чим же так корисна така випічка.

Корисні властивості

І історія, і сучасна медицина свідчать про те, що факт відсутності авітамінозу у людини, що постійно вживає житній хліб, беззаперечний.

Вміст вітамінів в невеликому скибочці улюбленого хлібця величезна.

Список очолюють самі необхідні: А,В, Е, РР, а є ще макро - і мікроелементи, мінеральні солі, клітковину.

Одним словом, маючи в запасі буханочку «бородінського» чи якогось іншого, ані з голоду, ані від ослабленості організму померти неможливо.

Зате можливо провести ряд корисних процедур за допомогою однієї тільки житнього хліба: вивести шлаки, позбутися холестерину і токсинів, нормалізувати функції травної системи.

Його рекомендують вживати людям, що страждають недокрів'ям, цукровим діабетом, а також тим, хто побоюється онкологічних появ – в якості превентивного засобу випічка з житнього борошна відмінно справляється з покладеними на неї завданнями.

Основні правила випікання в хлібопічці

Пекарі мають свої секрети, які ніколи не відкривають відразу, особливо початківцям кулінарам.

Хоч кожен знає, що найбільш корисний і смачний хліб виходить не на дріжджах, а на заквасці, починати відразу з «кислого» не рекомендовано – може не вийти, а перше розчарування, зазвичай, настільки стійко, що довго потім не дає підійти до печі і почати все заново.

Отже, купувати свій перший досвід у випіканні житнього хліба в хлібопічці, слід, використовуючи рецепти 50/50 – з двох видів борошна: житнього і пшеничного.

Для початку візьміть 60% житнього та додавайте по 10% при кожному наступному випіканні, поступово доводячи до повних ста.

Першу випічку зробіть на сухих дріжджах, другу – на брикетированных, третю – на кислому тесті, і тільки після цього використовуйте закваску.

Житній хліб – досить примхливий і, при всьому старанні господині, може вийти сируватим, важким і недостатньо пористим.

Секрет, який допоможе «умовити» хлібець стати таким, як треба, – в звичайній воді і борошні.

Частина води, приготованої для замісу, слід залишити (20 грам всього) і в процесі піднімання житнього колобка, стежте, чого йому не вистачає: якщо води – долийте, тоді він не буде липким, якщо борошна – досипте, тоді він не буде растресканным.

Намагайтеся як можна ретельніше вимішувати тісто – житнє випічка «любить» підвищену увагу і старанний заміс.

Покрокові кулінарні рецепти

Хліб «Смачненький»
Інгредієнти Кількість
теплої води - стакан
пшеничного борошна - 250 г
житнього борошна - 150 г
сухих дріжджів - чайна ложка
рослинна олія - 50 мл
цукор - 10 г
сіль - 10 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 270 Ккал

Даний рецепт житнього хліба в хлібопічці готується так:

  1. В чашу хлібопічки покладіть всі продукти обов'язково в певному порядку: воду, цукор, сіль, масло, обидві борошна (обидва види), попередньо змішавши їх, дріжджі.
  2. Зазвичай житні буханочки випікають у програмі «Французький хліб». Цей рецепт – не виняток. Встановіть програму, виберіть вага готового виробу – 750 р, і якість твердості скоринки – середнє.
  3. Для рівномірного піднімання тіста його можна підрівняти вручну і стежити за тим, як воно росте.
  4. Після того, як процес запущений, а тісто стало підніматися, кришку печі краще не відкривати і тісто не чіпати.
  5. Своїм сигналом хлібопічка сповістить про готовність. Тоді буханець можна вийняти і покласти на решітку для охолодження.

Радимо вам переглянути відео-рецепт домашнього бородінського хліба, ну просто неймовірно смачного:

Житній хлібець без дріжджів

Компоненти:

  • вода;
  • півтори ложки сухого молока;
  • щіпка солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 2 склянки пшеничного борошна і 1,4 склянки – житній;
  • по чайній ложці меленого запашного перцю, кмину (інгредієнти додадуть хлібу пікантності);
  • 1,5 столової ложки рослинної олії;
  • 9 столових ложок закваски.

Приготування:

  1. Компоненти складайте в ємність у порядку: спочатку рідкі, потім – сухі, якщо немає інших рекомендацій по закладці продуктів від виробника печі.
  2. Встановіть режим «Основний» або «Житній хліб» і задайте параметри: вага, колір скоринки.
  3. В процесі піднімання тіста, стежте за його станом: колобок не повинен бути дуже рідким і розмазаним по чаші, якісне тісто від легкого дотику має пружинити.
  4. Після того, як булка буде готова, дайте їй охолонути. Житнє випічку не можна різати і вживати гарячим.

Також можете спробувати спекти цільнозерновий бездріжджовий хлібець на заквасці без молока і спецій:

Рецепт заварного хліба для печі Panasonic

Компоненти:

  • 500 г житнього обдирного борошна;
  • 35 р подкислителя;
  • 40 г сухого солоду (ферментованого);
  • столова ложка цукру;
  • сіль за смаком;
  • 8 г сухих дріжджів;
  • два склянки теплої кип'яченої води і 100 мл окропу.

Приготування:

  1. Заваріть солод окропом і залиште на п'ять хвилин.
  2. Тим часом виберіть потрібний режим. Для різних моделей печі Panasonic потрібні різні режими: SD-253 (252, 254, 255) працюють «Без глютену», а SD-2500 (01, 02) – на «Основному швидкому». Виберіть лопатку, призначену для житнього тесту, вона зробить вимішування більш легким і швидким.
  3. Викладайте компоненти, дотримуючись певного порядку: борошно – закваска (підкислювач) – цукор – дріжджі.
  4. Знову поверніться до солоду, розбавте його ще й кип'яченою теплою водою, розмішайте і вилийте до решти інгредієнтів.
  5. Контейнер з інгредієнтами поставте в піч, запустіть певний режим («Основний» або «Без глютену») і слідкуйте за процесом замісу, при необхідності допомагаючи машині лопаткою. Замішування повинна тривати не менше 15 хвилин.
  6. Скиньте попередній режим і негайно увімкніть програму «Випічка». Після запуску цієї програми відкривати кришку і тісто не можна чіпати, щоб не опало.
  7. Час випікання – 90 хвилин, після чого буханочку слід охолодити протягом двох годин.

Пропонуємо до перегляду інший рецепт, який, до речі, теж призначений для хлібопічки Панасонік:

Добавки: для чого вони потрібні?

В рецептурі такого хлібця часто можна зустріти різні добавки.

Дізнаємося про них більше:

  1. Глютен – клейковина, якої так не вистачає житньому тесту. Необхідна для підняття і пишності буханочки.
  2. Аграм – закваска, надає хлібу «фірмову» кислинку. При додаванні аграма ніякої оцет в тесті не потрібен, а то існують рецепти з додаванням яблучного або звичайного столового оцту.
  3. Екстра -Р – закваска зі смаком солоду, що підкреслює солодкий солодовий присмак.
  4. Солод – необхідний компонент у чорному хлібі, надає йому темний колір і своєрідний смак.

Якщо таких інгредієнтів у вас не виявилося під рукою, їм можна знайти заміну.

Звичайно, хліб з «замінниками» не можна вважати автентичним, але все ж спробуйте.

Замість глютену додайте в тісто кілька чайних ложок манної крупи, при цьому зменшивши кількість пшеничного борошна, якщо вона є в складі тесту.

Замість аграма використовуйте оцет, лимонний сік або аскорбінову кислоту.

Деякі господині додають терте яблучко і отримують в результаті відмінний хліб.

Головне – вибрати «правильне» яблуко кислого сорту.

При бажанні отримати булку з кислинкою і абсолютне небажання використовувати для цього оцет, можна зробити заміс на сироватці або кефірі замість води.

Солод нічим не замінити, але якщо його мало, можна додати в тісто гречаний мед, квас, квасовое сусло, або, на худий кінець, темне пиво.

Якщо вам подобається пекти пироги і торти, то, напевно, буде цікаво дізнатися про різних видах крему зі згущеного молока і, звичайно ж, навчитися їх готувати. Зробіть свої десерти! Скарбничка рецептів улюбленого крему для торта зі згущеного молока.

Навчитися готувати «правильні» манти ви зможете на нашому сайті тут. Ми впевнені, що початківці господині швидко освоять процес приготування, а досвідчені — отримають для себе багато корисних порад, а може і своїми секретами поділяться.

Апетитні човники з баклажанів в духовці стануть чудовим блюдом для вечірньої трапези. Загляньте сюди за рецептом і готуйте із задоволенням!

Ще кілька хитрощів

  1. Житній хліб і ароматні трави дуже гармонують один з одним, тому не бійтеся проявляти творчість і додавати в тісто базилік, кмин, прованські трави, вони лише підкреслить унікальний смак вашої випічки.
  2. Вдалість чи невдалість готового продукту залежить від правильного співвідношення води і борошна. Дуже рідке тісто загрожує перетворити м'якуш у вологе і липке непорозуміння (гливкость), а при дуже густому замісі м'якуш буде щільним, трескающимся і швидко черствеющим.
  3. Безпосередньо після завершення процесу випікання в печі навіть вийнятий назовні хліб продовжує «готуватися у себе всередині». Тобто процес дозрівання м'якушки триває до її повного остигання. Тому розрізати житній хліб гарячим не можна.

Зверніть увагу ще на спосіб готування випічки на основі кефіру в наступному відео:

Що ще почитати: