05 июнь 2019 32

В'ялені помідори на зиму: найкращі способи приготування

В'ялені помідори є невід'ємною складовою багатьох рецептів класичної італійської кухні, за останні роки сильно полюбилася російської душі.

Представлені в магазинах томати італійського виробництва коштують досить дорого, а приготувати їх самостійно не так вже й складно, потрібно лише правильно вибрати овочі і чітко дотримуватися технології, адже спочатку це не було стравою для гурманів, а було звичайною домашньою заготовкою на зиму італійських господинь.

Вибір ідеальних томатів

Запорукою того, що улюблене ласощі італійців вийде смачним, є правильний вибір помідорів для вяленья.

Це повинні бути невеликі м'ясисті сорти з щільною, не дуже соковитою м'якоттю.

Примітно, що для приготування досить дорогий заморської закуски ідеально підходить один із самих бюджетних і легкодоступних сортів – «сливка».

Також гарні в сушеному вигляді сорту «дамський пальчик» та «виноград».

Часто можна зустріти рецепти в'ялених помідорів на зиму з використанням сорту «черрі», але вони виходять занадто сухим, тому їх можна застосовувати тільки для вяленья в духовці.

Підготовка до вяленью

Томати потрібно вимити під проточною водою і нарізати уздовж на половинки.

З кожної половинки чайної ложкою акуратно дістати соковиту м'якоть і насіння.

Для в'ялення використовується виключно щільна м'якоть, яка прилягає до шкірці.

Очищені половинки викладаються на чисте тканинне або паперовий рушник м'якоттю вниз на півгодини, щоб з овочів остаточно вийшов сік.

Переходимо до найцікавішого етапу, де розглянемо покрокові рецепти в'ялених помідорів на зиму.

Автентичний рецепт в'ялених на сонці томатів з Саленто
Інгредієнти Кількість
Помідори - 10 кг
Сіль морська - 5 ст. ложок
Рослинна олія - 250 мл
Час приготування: 10080 хвилин Калорійність на 100 грам: 37 Ккал

Найважливішим аспектом при вяленье помідорів на сонці є прогноз погоди!

По-перше, в найближчий тиждень не повинно бути опадів, а по-друге, температура не повинна опускатися нижче 32-34С, інакше овочі запліснявіють.

Насамперед, необхідно правильно підготувати продукти і робоче місце.

Велику рівну поверхню необхідно застелити чистими кухонними рушниками.

Томати швидко вбирають запахи, тому дуже важливо, щоб на рушниках не було запаху порошку.

Також, знадобиться миска для відходів, гострий ніж і чайна ложка.

Отже, овочі необхідно вимити, обсушити, розрізати навпіл уздовж і видалити насіння і перегородки.

Після цього викласти їх зрізом вниз на підготовлену рушник і почекати поки зайва рідина стече і вбереться в тканину.

Підноси треба вистелити пергаментом і змазати рослинним, в ідеалі оливковим маслом. Потім укласти на них помідори зрізами вгору.

Після цього їх слід посолити, це необхідно для того, щоб допомогти вийти вологи.

Потім підноси з заготовками на зиму з в'ялених помідорів потрібно накрити марлею і залишити на сонці.

Увечері їх потрібно перенести в тепле сухе приміщення – справа в тому, що в'ялені продукти володіють високою гігроскопічністю і легко вберуть нічну вологу.

Вранці їх знову потрібно поставити на сонце.

В'ялиться закуска близько тижня, поки з половинок не вийде практично вся волога.

Показником готовності є білуватий колір на зрізі.

Витрата: 10 кг свіжих томатів виходить близько 600-800 г в'ялених, при цьому трохи менше половини втрат припадає на відходи, інша втрата ваги обумовлена усиханням.

В'ялені помідори на зиму таким чином не рекомендується поміщати в масло, це зробить їх жорсткими і несмачними.

Їх слід просто скласти в чисті скляні банки з щільними кришками.

Завдяки низькому вмісту вологи (менше 10%) зберігати їх можна протягом року.

Бобові — це джерело цінних речовин і тому їх обов'язково потрібно включати в свій раціон харчування. Рецепти корисних і поживних салатів з консервованої червоною квасолею.

Після вдалої риболовлі чоловіка ваші продуктові запаси поповнилися коропом в необмеженій кількості? Тут ми підкажемо як смачно приготувати цю рибу в духовці.

Кабачкові заготовки на зиму — от та консервація, яка повинна стояти в одному ряду з солоними огірочками та салатами з болгарського перцю. Традиційні і незвичайні рецепти закаток з кабачків читайте в статті.

Прованські в'ялені помідори в духовці

Свою назву заготівля отримала з-за присутності в рецептурі ароматних прованських трав.

Брати можна будь-які, орієнтуючись на свої власні смакові відчуття, головне — не переборщити.

Смак і запах дійсно вражають!

Беремо:

  1. Помідори — 5 кг.
  2. Сушені прованські трави (майоран, базилік, чебрець, розмарин і т. п.).
  3. Рослинне масло — 3 ст. ложки.
  4. Чорний перець мелений.
  5. Сіль — 1 ст. ложка.

Овочі вимити й обсушити.

Нарізати половинками і чайною ложкою видалити середину з насінням, у них занадто багато вологи, яка буде випаровуватися дуже довго.

Викласти заготовочки на решітку або застелений пергаментом деко зрізом вгору.

Змішати трави з сіллю і перцем і посипати цією сумішшю кожен скибочку.

Злегка збризнути майбутню закуску маслом.

Зручніше всього використовувати спеціальний кухонний пульверизатор, якщо ж його немає, допоможе силіконова кисть.

Тепер можна відправити деко в духовку.

Температура не повинна перевищувати 80 градусів, інакше помідори не высушатся, а испекутся.

Також, щоб не було зайвої вологості в духовці, необхідна циркуляція повітря.

Оптимально, якщо вона оснащена функцією конвекції, якщо ж її немає, можна злегка відкрити дверцята духової шафи, і пара буде виходити.

Відкривати дверцята варто приблизно через годину готування і наступні 4-5 годин тримати прочиненими.

В залежності від розмірів плодів, процес сушіння займе від 4 до 6 годин.

За цей час томати втрачають не менше 60% власної ваги.

Витрата: з 5 кг свіжих помідорів виходить близько 1-1.5 кг в'ялених.

Зберігати їх можна або укладеними у полотняний мішечок при кімнатній температурі, або ж додатково законсервувати в ароматній олії.

Хоч процес приготування і займає досить багато часу, але в підсумку ви будете раді своїх «праць», адже вийде така смакота, от як у відео:

Рецепт в'ялених томатів консервованих

  1. В'ялені томати — 0,5 кг.
  2. Свіжі листя базиліка.
  3. Рафінована рослинна олія — 0. 5 л.
  4. Часник.

Насамперед необхідно простерилізувати банки.

Вимити і обсушити листя базиліка, почистити часник і нарізати пластинами.

Помідори (вже підготовлені вище описаним методом) укладаються в банку щільними шарами.

Між ними кладуть часник і базилік.

Масло можна використовувати як традиційне для Італії – оливкова, так і більш звичне соняшникова.

Піддавати чи масло термічній обробці перед заливкою, слід вирішувати виходячи з способу і передбачуваного терміну зберігання – якщо банку буде зберігатися в холодильнику менше року, прожарювати масло немає необхідності, для більш тривалого зберігання масло слід прожарити, а також замінити свіжий базилік на сушений.

Після того, як тара доверху заповниться овочами, її слід трохи нахилити і обережно по стінці влити олію, тоді воно заповнює всі порожнечі.

Банку щільно закрити і перевернути.

А ось і відео з цим способом виготовлення на зиму в'ялених помідорів:

І сушена закуска, і незвичайна добавка до страв!

Застосування в'ялених томатів в кулінарії набагато ширше, ніж звичні піца і соус для пасти.

Ними можна урізноманітнити салати, домашні соуси, гуляш і навіть суп.

А консервовані в олії ароматні скибочки чудові в якості закуски.

Навіть звичайний бутерброд з шматочки підсмаженого хрусткого хліба і скибочки сиру може стати кулінарним шедевром, якщо додати до нього гілочку базиліка і шматочок в'яленого помідора.

Тим, хто стежить за фігурою важливо пам'ятати про те, що калораж сушеної закуски значно зростає в тому випадку, якщо помідори поміщені в масло.

Якщо в 100 г сушених овочів міститься всього 40 ккал, то при консервації в олії – близько 270 ккал/100 р.

Один з найсмачніших рецептів ви можете подивитися прямо зараз відео нижче:

Корисні поради по приготуванню і зберігання

Крім додавання смаку сіль є консервантом, тому при сушінні на сонці вона є обов'язковим компонентом.

Для вяленья ідеально підходить велика морська сіль — великі кристали не проходять через шкірку і знижується ризик пересолити помідори.

Втім, навіть крупної солі не можна додавати занадто багато, інакше вони втратять солодкість і смак.

Використовуються спеції краще стовкти в ступці безпосередньо перед тим, як додавати їх у томати або заливку, так їх аромат стане більш яскравим і насиченим.

Для заливки потрібно брати рафінована олія без запаху.

Італійці використовують оливкова першого холодного віджиму.

В'ялені помідори отменны на смак, екзотичні та надають стравам неповторний колорит, а приготувати їх самостійно на зиму не дуже складно, потрібно лише запастися терпінням і слідувати запропонованим рекомендаціям.

Пропонуємо вам дізнатися більше інформації про цю зимової заготівлі: про її корисні властивості, способи приготування, застосування в стравах і ще багато чого цікавого:

Що ще почитати: