03 июнь 2019 56

Манти в мультиварці: традиційні і ледачі

Навряд чи знайдеться людина, яка хоча б раз не пробував манти.

Це м'ясне блюдо дуже схоже на пельмені, тим не менш, має свої відмінності: необхідно варити пельмені, манти – готувати на пару; для пельменів фарш пропускають через м'ясорубку, для мантів – м'ясо рубають; пельмені виходять не такі соковиті, як манти, та й, що гріха таїти, з пельменями високий ризик їсти окремо тісто і начинку.

Історія виникнення страви

Манти є традиційним блюдом у азіатів, пакистанців, татар, хоча існує думка, що справжня історична батьківщина – Китай, де їх назвали «мантьоу» народ уйгури.

На українську дослівно це перекладається як «хліб, приготовлений на пару».

І тільки від них пішло поширення страви.

Напевно, завдяки цьому утвердилася думка, що уйгурські кухарі готують виключно справжні традиційні манти.

Традиційно для фаршу використовується яловичина, однак фактично підійде будь-яке м'ясо.

Також у фарш додається ріпчасту цибулю, черемша і гарбуз, для соковитості – верблюже вим'я або горб, або курдючне сало.

Подаються вони з салатом з помідорів, часнику, перцю, заправленого рослинною олією.

Але це, знову-таки, традиційний рецепт.

У Росії прийнято додавати сало свині.

Щоб приготувати цю страву, необхідна спеціальна решітка – каскана, яка встановлюється на дно пароварки.

Хоча її сьогодні цілком можливо замінити на мантоварку.

Ми ж скористаємося інший диво-машиною і нижче докладно розповімо, як приготувати манти в мультиварці.

До речі, вироби прийнято їсти руками, утримуючи їх за хвостик, щоб сік не витік, тоді як пельмені – вилкою.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна - 400 грам
яйце - 1 куряче
теплої води - 130 грам
солі - 1 чайна ложка
свинини - 600 грам
сала - 200 грам
ріпчастої цибулі - 400 грам
гарбуза - 200 грам
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал

Приготувати манти в мультиварці дуже просто, головне – вибрати рецепт, а якщо зовсім точно – начинку, так як тісто практично скрізь однакове.

Отже, приготуємо класичні манти – з цибулею і гарбузом.

Власне, змішуємо всі інгредієнти, і вимішуємо тісто до еластичності.

Після залишаємо його «відпочити» приблизно на півгодини, накривши серветкою або рушником.

Додаткові інгредієнти для подачі на стіл:

  • 100 мл соняшникової рафінованої олії;
  • 100 грам сметани;
  • 1 пучок кінзи, петрушки, зеленої цибулі;
  • 10 грам чорного меленого перцю з сіллю.

А тепер покроково пояснюємо, як готувати манти в мультиварці.

Очистимо й дрібно поріжемо цибулю.

Нашинкуем гарбуз кубиками, свинину теж ріжемо на кубики.

Все ретельно перемішуємо.

Поки готуємо начинку – тісто «підходить».

Беремо його і ділимо на необхідну кількість частин.

З них формуємо кульки приблизно три сантиметри в діаметрі.

Тепер беремо качалку і розкачуємо кульки до необхідної товщини – справа смаку і вправності.

Залишається сформувати майбутній мант.

Для чого в центр вийшла міні-коржі викладаємо начинку, а зверху для додаткової соковитості — шматочок сала.

Знову-таки, якої форми буде мант – це теж справа кожного.

Можна зробити його квадратним, злегка витягнувши краю і з'єднавши їх хрест-навхрест, можна зробити круглим, все тісто скрутивши в джгутик і так далі.

Господині частенько запитують: як варити манти в мультиварці?

В цьому немає нічого складного!

У мультиварочную чашу наливаємо трохи води, можна підсолити за смаком, встановлюємо туди парову тарілку, попередньо змащену маслом і викладаємо вироби.

Закриваємо кришку і, встановивши режим готування на пару, чекаємо від 40 до 50 хвилин.

Ось і всі премудрості того, як зробити традиційні манти в мультиварці.

Коли страва буде готове – вийманням, посипаємо зеленню і спеціями, поливаємо сметаною.

Прикріплюємо відео з докладним покроковим описом всього процесу приготування цього рецепту:

Ледачі манти в мультиварці

Можливо, вони так названі тому, що там рецептура начинки дуже легка, так і приготувати їх легше через те, що немає необхідності формувати кожен мант окремо – тісто з начинкою згортається в рулет.

Власне, тісто готуємо так само, як і в попередньому рецепті приготування мантів в мультиварці, з:

  • 1 курячого яйця;
  • 400 грам борошна;
  • 1 чайної ложки солі;
  • 130 грам теплої води.

І залишаємо його на півгодини.

Приготуємо Начинку наступним чином: 2 цибулини середнього розміру дрібно нарізаємо досить, 400 грам картоплі очищаємо і нарізаємо на дрібні кубики, складаємо в миску 600 грам фаршу додаємо цибулю з картоплею.

Додатково варто додати за смаком сіль і перець.

Власне, ретельно перемішуємо і начинка готова.

Отриманого обсягу тесту вистачить на чотири рулету.

Тобто ділимо тісто на 4 частини і кожну частину розкачуємо в тонкий квадрат.

Викладаємо на нього начинку, природно, не доходячи до країв буквально на 5 міліметрів, згортаємо.

Готуємо в режимі «пара» по одному рулету, попередньо змастивши чашу маслом і налив води.

Скільки варити манти в мультиварці?

Часу знадобиться також від 40 до 50 хвилин.

Подається такий рулет нарізаним на частини, политою сметаною і посипаний зеленню.

Якщо мантів вийшло більше, ніж планувалося – їх можна прибрати в морозилку, поклавши на дошку або піднос, посипаний попередньо борошном, і поклавши зверху харчову плівку.

Варто зауважити ще один момент, який припаде до смаку любителям даного страви: соус тільки поліпшить смак мантів, але головна проблема – як його правильно застосовувати, щоб сік не витік, і смак не зіпсувався.

А справа ось у чому: мант необхідно надкусити і чайною ложкою поливати соус всередину його.

Таким чином соковитий і цікавий смак – залежно від соусу – буде гарантований.

Традиційним вважається соус зі сметани з зеленню і продавлений часником – буквально пара зубчиків.

Ось таким може вийти наш ледачий рулетик:

Особливості приготування мантів в мультиварці

Звичайно, можна придбати спеціальну мантоварку.

Але навіщо такі складнощі, якщо сьогодні практично у кожної господині на кухні є помічниця – мультиварка?!

Кожен виробник додає свої особливості і функції, однак приготування мантів в мультиварці практично не розрізняється, будь то Поларіс або Редмонд, або будь-яка інша.

Власне, ось кілька порад, як зварити манти в мультиварці:

  • борошно для тіста повинна бути просіяна;
  • зелень можна додавати прямо в начинку, а не посипати готову страву зверху;
  • ледачі манти можна не згортати в рулет, а просто скріпити по краях тісто;
  • у мультиварочную чашку наливається рівно п'ять мультистаканов води.

Хоч в магазинах вже давно продається варена згущене молоко, деякі господині все одно варять її будинку самостійно в силу звички або особистих переваг. Завжди цікавило одне питання: Скільки потрібно часу, щоб зварити згущене молоко? З'ясуємо це обставина!

Запропонуйте вашим дітям Снікерс! Ні, не батончик в красивій обгортці, а справжній домашній торт з такою назвою. А ось і його рецепт.

На початку літа достигає вишня і потрібно поспішати, щоб встигнути приготувати вишневе варення на зиму. Повний опис рецепту тут.

Перш ніж опустити манти в мультиварку, кошик для приготування на пару необхідно ретельно змастити маслом (рослинним або вершковим), і, не поміщаючи її в мультиварку, скласти вироби.

В іншому випадку тісто прилипне до ярусу і весь сік витече, і страва втратить будь-який товарний вигляд.

Додатково змастити необхідно і самі манти.

Як бачите, навіть недосвідчена в кулінарних тонкощах людина зможе приготувати по-справжньому смачні манти на пару в мультиварці.

Головне – дотримуйтесь рекомендацій і покроковому опису процесу.

Потренуватися з ліпленням можна в наступному відео, в якому запропоновано три різних варіанти:

Що ще почитати: