17 апрель 2019 242

Рецепт і секрети цього тіста для пиріжків в духовці

Важко уявити собі людину, яка жодного разу не їв пиріжків.

На Русі це традиційна страва.

Всі ми з дитинства любимо пробувати бабусині здобні вироби з різними начинками.

Солодкі і солоні здоби швидко заглушають апетит.

Пиріжки можна їсти де і коли завгодно, вони є відмінним перекусом.

Найбільш популярними є печені пиріжки.

Вони нежирні, смачні в будь-якому вигляді (гарячі або холодні) і можуть служити справжнім прикрасою столу.

«Пиріжкова» історія

Звичайно ж, пиріжки на Русі з'явилися дуже давно.

Це блюдо служило для пригощання дорогих гостей.

Адам Олеарій у своїй стародавній книзі подорожей в Московію описав «пироги».

Він описав їх як особливий вид печива з начинкою з подрібненого м'яса і цибулі або риби.

Тоді їх запікали у коров'ячому маслі, використовуючи рослинний аналог лише під час посту.

Тобто, по суті, мандрівник описав сучасні смажені пиріжки.

Різновидів пирогів існувало безліч.

Лише частина рецептів дійшла до наших днів.

Ні один царський бенкет не обходився без великої різноманітності печеностей.

Пироги мають також ритуальне значення.

У різних сімейств зберігалися власні рецепти страв, без яких не обходилося жодне свято.

У водохресні свята головним ласощами були пироги-хрести.

Жоден поминальний обід по сей день не обходиться без пиріжків, які роздають перехожим або жебракам.

Саме слово «пиріг» є спільнокореневим від слова «бенкет».

Пироги шанувалися більше, ніж хліб.

Дівчат змолоду вчили готувати це частування.

Особливо шанувалося дріжджове тісто.

Рецепти удосконалювалися протягом століть.

Ці способи приготування використовуються й донині.

Рецепт приготування тіста для пиріжків в духовці
Інгредієнти Кількість
свіжих дріжджів (можна замінити сухими, пропорції вказані на упаковці) - 25 г
води 40 градусів - 0,25 склянки
борошна - 600 г
соняшникової олії - 100 г
цукру - 1 ч. л.
солі - 2 ч. л.
Час приготування: 200 хвилин Калорійність на 100 грам: 289 Ккал

Коли всі продукти готові, слід приступити до приготування тіста:

  1. Для початку замішуємо опару. Для цього в склянку з теплою водою додає цукор, дріжджі і пару чайних ложок борошна. Все ретельно перемішуємо і залишаємо в сторону на 15 хвилин. Через чверть години маса в склянці значно збільшиться в об'ємі і спіниться.
  2. Готуємо ємність для тіста. Вона повинна бути великою, так як тісто буде збільшуватися в об'ємі. У підготовлену посудину висипаємо просіяне борошно. Додаємо туди сіль і добре перемішуємо.
  3. В отриману суміш вливаємо дріжджі, розведені в склянці.
  4. Додаємо трохи нагріте рослинне масло.
  5. У ємність починаємо поступово додавати теплу воду. Всі інгредієнти слід акуратно перемішувати. Вливати воду слід акуратно. Консистенція тіста повинна вийти не дуже крутий, але і не липкою.
  6. Вимішуємо тісто руками. Воно має вільно відлипати від пальців.
  7. Тепер тісто має підійти. Ємність слід накрити рушником і поставити в тепле місце. Відмінно підійде духовка, розігріта до 30 градусів. Біля ємності не можна робити різких рухів, кричати і тупотіти. Краще взагалі залишити кухню на час.
  8. Через годину потрібно тісто обім'яти і відставити в тепле місце ще на годину. У цей час можна приступити до приготування начинки.
  9. Тісто викладаємо на робочу поверхню, присипану борошном. Робимо з нього джгут.
  10. Воно ділиться на 18-20 рівних частин, які слід сформувати кульки.
  11. Викладаємо кульки на робочу поверхню і накриваємо рушником. Даємо йому 5 хвилин відпочинку.
  12. З кожної кульки робиться корж, на яку слід викласти начинку. Краї тіста акуратно защепляются.
  13. На деко пиріжки викладаються швом вниз. Вироби накриваються рушником і підходять протягом 20 хвилин.
  14. Перед тим, як відправляти пиріжки в духовку, змащуємо їх збитим яйцем.
  15. Відправляємо деко в попередньо розігріту духовку (240-250 ° С) до готовності (приблизно 10 хвилин).

Ароматні пиріжки готові!

В якості начинки найчастіше використовують капусту, рубане м'ясо або рибу, гриби, яйце з цибулею і багато іншого.

Така випічка дуже сподобається любителям російської кухні.

Пропоную вам ознайомитися з відео-сюжетом з приготування відмінного тіста для пиріжків і не тільки.

Адже з такого повітряного тіста будь-які борошняні вироби вийдуть пишними і без грудок.

Секрети приготування хорошого тіста

Будь кулінарний рецепт має свої секрети, які роблять процес приготування простіше, а результат виконаної роботи стає смачнішим.

Дріжджове тісто не виняток.

Отже, основні правила для відмінного дріжджового тіста.

Правило 1. Дотримання пропорцій

Кожен рецепт тіста пиріжки в духовці починається з переліку інгредієнтів в певній кількості, яке необхідно суворо дотримуватися.

Більша або менша використання різних продуктів призводить до зовсім інших результатів.

Найчастіше помиляються з такими інгредієнтами:

  1. Рідина. Якщо її мало, то тісто не буде підходити, а готові вироби вийдуть жорсткими. Якщо її багато, то вироби будуть розпливчастими і тонкими.
  2. Сіль. Надмірна кількість псує смак виробу, не дає тесту бродити і робить випічку блідою. Якщо солі кладеться мало, то випічка стає несмачною і розпливчатою.
  3. Дріжджі. Багато дріжджів псує смак готових виробів, а найменша їх кількість може призвести до того, що тісто взагалі не заграє.
  4. Цукор. Велика кількість цукрового піску заважає процесу бродіння. При випічці виріб дуже рум'яниться, але не пропікається всередині. При використанні невеликої кількості цукру здоба стає блідою і несмачною.

Правило 2. Використання тільки свіжих продуктів

Свіжі інгредієнти сприяють хорошій і смачної випічки.

Окрему увагу варто приділити вибору борошна.

Недосушена або стара борошно робить випічку жорсткою.

Перед використанням її слід просіяти.

Таким чином вона насичується киснем, що робить пиріжки більш легкими.

Правило 3. Кімнатна температура всіх інгредієнтів

Щоб тісто добре зійшло, а вироби вийшли повітряними, всі продукти повинні бути теплим.

Особливо уважно потрібно поставитися до маслу.

Його необхідно злегка розігріти, але не вище 35-40 градусів.

Ємність для замішування тіста також повинна бути кімнатної температури.

Місце, в яке ставиться посуд, зобов'язана бути сухим та теплим, без протягів.

«А що на вечерю?» — вічне питання дітей, чоловіка та й вас він теж хвилює не менше! Давайте підемо простим шляхом. Можна зварити картоплю, а до неї подати рибу. Напевно, і те, і інше оцінять по достоїнству. У виборі риби віддайте перевагу корюшке і не пошкодуєте. Готуємо корюшка, рецепти приготування, поради.

На нашому сайті ви завжди можете знайти багато цікавих, смачних і нових рецептів. Приміром, ось простий, але смачний рецепт: #deletetag#/retsepty-blyud/vtory-e-blyuda/luchshie-makaroni-s-farshem-v-multivarke.html

Любите готувати курячу печінку? А ви знаєте, як правильно її вибирати, щоб вона була дійсно свіжою та якісною? У статті ви дізнаєтеся і про це, і про те, які є рецепти для її приготування.

Правило 4. Вимішування тіста на пиріжки в духовці

Щоб смак готових виробів вийшов однорідним, тісто треба добре замісити.

Тільки тоді всі продукти ретельно перемішуються між собою.

Вимішувати його краще руками.

Робочу поверхню слід посипати борошном.

Не потрібно боятися сипати багато борошна, тісто вбере в себе рівно необхідну кількість.

Вимішувати до тих пір, поки маса не буде легко відставати від рук.

Користуючись цими нескладними, але дуже важливими правилами, випічка добре підійде, придбає апетитну золотисту скоринку і стане чудово повітряної.

Дріжджове тісто має на увазі використання будь начинки.

Влітку особливо популярні пиріжки з вишнею, полуницею, малиною, смородиною, яблуками та іншими ягодами і фруктами.

Також дуже популярний мак, кориця, горіхи з курагою і медом в якості начинки.

У будь-якому випадку вдале тісто – обов'язкова умова для господинь, які бажають зробити смачну здобу.

А ось ще один рецепт, представлений у відео.

Давайте ще раз переконаємося в універсальності цього тесту.

Що ще почитати: