23 март 2019 32

М'ясо по-французьки (свинина en français) — смачно, швидко і оригінально

Французьку вишуканість — свинина в духовці

Французьке Блюдо — смак російська

Коли хочеться приготувати що-небудь смачненьке, але так, щоб довго не морочитися, завжди на розум приходить страва — м'ясо по-французьки.

Що ще може бути таким ситним та смачним одночасно?

До того ж це так "по-закордонному".

Таке блюдо буде доречно завжди: і на вечері tête-à-tête, і на вечірці, і на сімейному обіді.

Чоловіки будуть у захваті, а дами забудуть про дієту.

Начебто вже всім відомо, як воно готується: шматок філе з сиром, запечене в духовці.

І завжди можна додати компоненти на свій смак.

Але все-таки у цієї страви є традиційні компоненти, свої правила в приготуванні.

Хоч м'ясо по-французьки і було вперше приготовлено у Франції, але воно не є французьким стравою.

Його готували спеціально для російського графа: шматок телятини під скоринкою з тертого сиру.

А для того щоб приготоване блюдо могло з гордістю називатися м'ясом по-французьки, треба дотримуватися правил його приготування, виконавши рецептами.

А будь-який інший шматок м'яса з духовки нехай називається якось інакше.

Приготувати його можна двома способами, багато в чому схожих, але все одно мають відмінності.

Варіант перший, більш звичайний і відомий в нашій країні.

Всі інгредієнти готуються і в сирому вигляді укладаються на деко шарами, потім запікаються.

Але не все так просто.

Французька кухня не вимагає поспіху.

Справжній французький смак укладений у вині і особливих травах.

Другий варіант приготування — з французької родзинкою.

Перед запіканням продукти проходять первинну обробку: швидке обсмажування для стейків і для гасіння овочів.

Який варіант кращий, на якому ви зупиніться — вирішувати самим.

Для можливості вибору будуть розглянуті обидва варіанти готування.

Миски, ложки, ополоники... все, що необхідно

Для приготування м'яса по-французьки крім продуктів буде потрібно і невеликий набір посуду.

Краще приготувати заздалегідь, щоб нічого не відволікало від готування:

  1. Сковорода для смаження овочів. На ній буде тушкуватися цибулю, часник та інші овочі, якщо це необхідно за рецептом.
  2. Сковорода для смаження м'яса. У цій спосуде воно буде попередньо обсмажуватися перед подальшою обробкою.
  3. Кухонні лопатки для перевертання і рівномірного гасіння продуктів.
  4. Деко або жароміцний посуд. В залежності від кількості приготавливаемого м'яса можна використовувати невелику ємність або велике деко.
  5. Глибока чаша, миска для замочування м'яса, якщо того вимагає рецепт.
  6. Терка, щоб натерти сир для ідеальної скоринки зверху.
  7. Часничниця, якщо рецепт вимагає роздавленого часнику.
  8. Дошка і ножі для оброблення.
  9. Кухонний молоток для відбивання.
  10. Широке блюдо для складання м'яса.
  11. Серветки, харчова плівка, паперові рушники.
  12. Тарілка, ніж, виделка для дегустації готового страви.

4 рецепти м'яса по-французьки

По ідеї, запропоновані рецепти повинні відрізнятися тільки складом.

Але в них буде вказано різну кількість продуктів і форма закладки на деко.

Це дозволить легко орієнтуватися в приблизному наборі продуктів, знати, який продукт і в яку сторону можна варіювати з вагою, не лякаючись відхилень від рецепту.

Варіанти класичного рецепту М'яса по-французьки

Рецепт з радянського минулого
Інгредієнти Кількість
Свиняча вирізка - 500 г
Цибулю - 2 шт.
Майонез - 250 г
Сир - 100 г
Сіль, перець - за смаком
Рослинна олія - 10 г
Зелень на прикрасу - за бажанням
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 277 Ккал

Перший рецепт — це звичний нам вид запікання.

Страва, адаптована до наших реалій ще в радянський час.

У Франції так не готують, але м'ясо аж ніяк не стала від цього менш смачним.

Спосіб приготування:

  1. Нарізати м'якоть тонкими скибочками і відбити його.
  2. М'ясо посолити, поперчити і дати постояти, поки нарізати цибулю.
  3. Духовку попередньо розігріти до 190°.
  4. Цибулю очистити і тонко нашаткувати півкільцями.
  5. Натерти сир на тертці.
  6. Змішати сир і майонез разом.
  7. У змащену маслом форму для випічки покласти шарами інгредієнти: м'ясо, цибуля, майонез з сиром. За бажанням, можна укласти в декілька шарів, повторивши їх по черзі.
  8. М'ясо запікається в духовці близько години. Для утворення скоринки за 7 хвилин до кінця готування можна посипати зверху тертим сиром.
  9. Перед подачею на стіл страву бажано присипати різаною зеленню.

Рецепт з французьким традиціям

А ось для справжніх цінителів французької кухні, підійде рецепт свинячих відбивних, які готують у Франції.

Набір продуктів на 4 порції:

  1. Відбивні великі — 4 шт.
  2. Цибуля — 6 шт.
  3. Часник — 2 зубчики.
  4. Вино біле — 250 мл
  5. Сир — 100 гр.
  6. Вершки жирні — 3 ст. ложки.
  7. Вершкове масло — 10 гр.
  8. Сіль, перець, трави - за смаком.

Приступаємо до створення кулінарного шедевру:

  1. Цибулини почистити і нарізати півкільцями.
  2. Зубчики часнику видавити через землянку.
  3. У глибокій сковорідці розтопити масло і викласти на нього лук. Перемішати і обсмажувати цибулю до прозорого кольору.
  4. До підготовленого цибулі додати часник, сіль, перець, трави і залити ½ склянки білого вина. Вимкнути вогонь і залишити овочі на сковороді.
  5. У другій сковороді нагріти масло до кипіння.
  6. Обсмажити м'ясо з двох боків до коричневого кольору.
  7. Прибрати надлишки жиру, склавши шматки на паперову серветку.
  8. Духовку розігріти до 210°.
  9. Сир натерти на тертці, краще дрібної.
  10. Вершки змішати з рештою вином і при необхідності посолити, поперчити, приправити травами. Наприкінці всипати тертий сир.
  11. У посуд для запікання викласти цибулю рівним шаром. Зверху покласти м'ясо. Все залити сирно-вершковим соусом.
  12. У духовці випікати близько 20 хвилин. Після 15 хвилин готування встановити режим "гриль" для утворення рум'яної коричневої скоринки.

Обидва рецепта показали які варіанти готування існують.

Можна вибрати один з вподобаних, а можна компонувати і поєднувати ідеї обох рецептів.

Наприклад, просто замаринувати м'ясо у вині, а потім все по-звичайному для нас способом приготування.

М'ясо по-французьки з помідорами — вдале поєднання

М'ясо по-французьки з помідорами не є класичним рецептом, але це варіант того, як можна урізноманітнити блюдо.

Тим більше помідори додадуть страві соковитості і внесуть свою частку смаку.

Набір продуктів:

  1. Свинина — 500 гр
  2. Цибуля — 2 шт.
  3. Помідор — 3 шт.
  4. Сир — 150 гр.
  5. Майонез — 200 гр.
  6. Сіль, перець — за смаком.

Спосіб приготування:

  • М'ясо нарізати скибочками, відбити, посолити і поперчити.
  • Головку цибулі очистити, розділити навпіл і нарізати тонкими півкільцями.
  • М'ясисті помідори вимити і нарізати пластинами.
  • Сир натерти на тертці.
  • В добре змащену маслом форму для запікання укласти шарами: м'ясо, цибулю, свіжі помідори, майонез, сир.

М'ясо по-французьки з грибами — всі тонкощі рецепта

М'ясо з грибами — дуже насичений, найкалорійніший рецепт.

До речі, це і був початковий рецепт м'яса по-французьки, саме в такому складі його подали російській графу.

Часом для тих, хто хоче схуднути, не потрібні жорсткі дієти, досить знати невеликий секрет — Жиросжигающие продукти. Повний список та рекомендації фахівців.

Чим корисний родзинки? Дізнаємося тут.

Будь-яка господиня повинна вміти готувати знамениту «Оселедець під шубою». Перевірте, чи вмієте ви за посиланням #deletetag#/retsepty-blyud/salaty-i-zakuski/klassicheskiy-retsept-seldi-pod-shuboj.html

Набір продуктів:

  1. Свиняча корейка або вирізка — 500 гр.
  2. Твердий сир — 200 гр.
  3. Зелень — 10 гр.
  4. Гриби шампіньйони — 250 гр.
  5. Рослинне масло — 3 ст. ложки.
  6. Ріпчаста цибуля — 2 шт.
  7. Майонез — 250 гр.
  8. Часник — 3 зубчики (за бажанням).
  9. Сіль, перець — за смаком.

Спосіб приготування:

  • Духовку розігріти до 200°.
  • М'ясо нарізати на шматочки, товщина яких не більше 1,5 см. Шматки, відбити, приправити сіллю і перцем, змастити олією.
  • Часник очистити, дрібно покришити або пропустити через прес.
  • Зелень дрібно нарізати.
  • Цибулину (1 шт.) нарізати тонкими півкільцями. Другу цибулину порізати кубиками.
  • Натерти сир, краще на крупній тертці.
  • Цибулю, порізану кубиками, обсмажити на рослинній олії до прозорості. У підготовлений цибулю, додати гриби. Можна посолити і поперчити. Все обсмажується до золистой скоринки.
  • Змішати майонез, зелень, 100 гр сиру, часник і гриби з цибулею.
  • Форму змастити олією. У форму кладемо цибулю півкільцями, потім м'ясо. Зверху рівномірно викладається грибна начинка. Все засипається тертим сиром.
  • Запікати 35 хвилин. Перед подачею блюдо повинне 10 хвилин постояти в теплій духовці.

У наступному відео продемонстровано приготування м'яса по-французьки з додаванням грибів.

Дивимося і запам'ятовуємо!

8 порад для ідеального страви

  1. Для м'яса по-французьки підійде свиняча шия, корейка або м'якоть.
  2. Найкраще м'ясо розрізати вздовж волокон.
  3. М'ясо обертається плівкою і відбивається тупою стороною молотка, без гострих зубчиків. Такий спосіб не зашкодить волокна і позбавить кухню від кривавих бризок.
  4. Посоленному, поперечному і приправленному травами м'яса краще всього дати трохи полежати, щоб воно повністю могло увібрати в себе всі аромати.
  5. Після смаження м'яса (за рецептами) щоб позбутися зайвого жиру шматки слід покласти на серветки, т. к. чином зайва рідина вбереться в папір.
  6. Сир для рецепта краще брати твердих сортів. Тоді він ідеально потреться і не буде злипатися.
  7. При використанні помідора, краще буде, якщо його попередньо очистити від шкіри. Для цього слід свіжий помідор обшпарити окропом, тоді шкірка легко зійде.
  8. Щоб уникнути всій шкідливості майонезу і так в досить калорійне блюдо, його можна замінити сметаною або зробити соус у співвідношенні 1:1. А краще всього приготувати домашній майонез, що ще більше підкреслить вишуканість страви.

В готуванні немає нічого неможливого, головне — мати бажання.

Якщо немає духовки, то м'ясо по-французьки цілком можливо приготувати і на сковороді.

Для цього спочатку на сильному вогні обсмажується м'ясо з двох сторін.

Потім викласти на нього шар цибулі, помідори/гриби, майонез, сир.

Накрити кришкою і на повільному вогні томити до готовності 20 хвилин.

Це м'ясне блюдо характеризується своєю простотою в приготуванні.

Іншими словами, приготувати його може кожен.

Пробуйте, експериментуйте, додавайте свої смаки і все вийде!

Зараз представляю вам відео-сюжет із циклу програм «Рецепти холостяка», в якому м'ясо по-французьки в руках простого холостяка перетворюється на кулінарний шедевр!

bon appétit!

Що ще почитати: