29 апрель 2019 147

Як зробити смачну гірчицю з порошку в домашніх умовах

Створення домашньої гірчиці займає досить багато часу, так як за технологією приготування вона повинна добре выбродить для кращої якості. Час бродіння залежить від температури, в якій знаходиться гірчиця. Тільки після цього додаються всі додаткові смакові і ароматичні інгредієнти в залежності від того, який саме вид гірчиці ви маєте намір приготувати.

Бути може це буде класичний варіант цього соусу солодкий, кисло-солодка чи солона гірчиця. На основі класичного рецепту можна зробити багато різних видів. Навіть додати в неї шматочки стиглих фруктів, меду або патоки. Такі соуси збуджують апетит, надають стравам особливий аромат і смак.

Крім всіх переваг, у домашньої гірчиці є і недолік, вона зберігається не більше тижня. Після цього часу соус змінює свій смак і запах в гіршу сторону. Тому не рекомендується заготовляти його занадто багато, краще готувати гірчицю невеликими порціями по мірі необхідності.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
порошку гірчиці - 6 чайних ложок
звичайної солі - 1 чайна ложка
кип'яченої води - 200 мл
соняшникової олії - 2 чайні ложки
цукрового піску - половина чайної ложки
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 102 Ккал

Гірчиця в домашніх умовах з порошку вийде на славу, якщо дотримуватися всіх етапів приготування. Приступимо! Потрібно взяти помиту і стерилізовану банку в 300 мл, насипати в неї порошок гірчиці.

Залити в банку теплу кип'ячену воду і перемішати. Консистенція заготовки повинна бути однорідною, без грудок. Банку закрити чистою кришкою.

Поставити заготовку для гірчиці в тепле місце. Найкраще обгорнути банку декількома шарами щільного паперу і укутати в теплий рушник або невелике ковдру. Поставити для бродіння на ніч або на добу в тепле місце. Якщо температура повітря буде не достатнім, час бродіння збільшується.

Після закінчення зазначеного часу потрібно дістати банку і акуратно злити воду, яка виступила на поверхні заготовки.

Потім в банку додати сіль (без йоду), цукор і соняшникова олія. Ретельно перемішати і поставити в холодильник для охолодження. Через деякий час гірчиця готова.

Приготування гострої російської гірчиці з порошку

Інгредієнти:

  • 260 г порошку гірчиці;
  • 60 г цукрового піску;
  • 50 мл яблучного оцту;
  • 10 г крупної солі;
  • 75 г соняшникової олії;
  • щіпка меленого чорного перцю;
  • 100 мл теплої кип'яченої води.

Час приготування – від 12 до 24 годин.

Калорійність на 100 г: білки – 17,0 г; жири – 18,8 г; вуглеводи – 26,5 м; 342,2 кКал.

Порошок пересипати в скляну банку, залити водою. Акуратно перемішати до однорідної консистенції. Закрити кришкою, укутати і поставити в тепло біля батареї. Процес бродіння гірчиці займає від 12 до 24 годин в залежності від температури. Якщо тримати банку з заготівлею для гірчиці в досить теплому місці, вона буде готова швидше.

Коли на поверхні соусу проступить рідина, злити її. Додати гірчицю, цукор, сіль, олію, оцет яблучний і чорний мелений перець.

Перемішати соус до однорідного кольору і консистенції. Поставити в холодильник на годину або півтора.

Кисла гірчиця з розсолом в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • 150 г порошку гірчиці;
  • 25 мл яблучного оцту;
  • 300 мл розсолу.

Час приготування – від 12 до 24 годин.

Калорійність на 100 г: білки – 11,6 г; жири – 3,5 г; вуглеводи – 10,8 г; 126,5 кКал.

Розсіл процідити через дрібне сито, при цьому, можна також використовувати два шари марлі, щоб рідина була чистіша. Розсіл підійде будь-який: огірковий, з-під помідор або солоної капусти.

Порошок можна просіяти через сито.

У чисту скляну стерилізовану банку об'ємом 0,5 літра насипати порошок гірчиці.

Розсіл, довести до кипіння і залити в банку. Швидко перемішати і закрити кришкою. Потрібно бути акуратніше, так як летючі пари такої гарячої суміші дуже їдкі і можуть викликати нездужання. Краще їх не вдихати і берегти очі.

Банку обгорнути цупким папером і укутати рушником. Залишити для природного охолодження в теплому місці. Потім злити воду і додати оцет. Перемішати. Консистенція готової гірчиці повинна бути трохи щільніше магазинної.

Така гірчиця буде мати м'який гоструватий смак з кислинкою.

Рецепт солодкої домашньої гірчиці

Інгредієнти:

  • 200 г гірчичного порошку;
  • 2 середніх яблука;
  • 10 г звичайної крупної солі;
  • 60 мл яблучного оцту;
  • 125 г квіткового меду;
  • 100 мл води;
  • щіпка кориці;
  • щіпка мускатного горіха.

Час приготування – від 12 до 24 годин.

Калорійність на 100 г: білків – 13,0 г; жири – 3,9 г; вуглеводи – 26,3 г; 190,6 кКал.

Порошок гірчичний просіяти через дрібне сито.

Воду довести до кипіння.

Порошок висипати в банку або будь-яку іншу емальовану або скляну тару і залити окропом.

Банку закупорити і залишити в теплі для природного охолодження. Краще де-небудь на верхній полиці кухні, нагорі завжди тепліше.

Отже, заготівля для соусу охолола, пройшло близько 11-12 годин.

Підготувати яблука. Помити їх почистити, вирізати серцевину і нарізати на великі шматочки. Викласти шматочки у фольгу і запечатати зверху. Відправити запікатися в духовку при стандартній температурі 220°С приблизно на 20-25 хвилин. Час запікання залежить від величини яблучних шматочків.

Після цього витягнути і розгорнути фольгу. Запечені яблука подрібнити в пюре, можна просто протерти через металеве сито.

Тепер потрібно відкрити банку і прибрати зайву рідину, яка виступила на поверхні соусу.

В банку з заготівлею для соусу додати мед квітковий, оцет, корицю, мускатний горіх і сіль. Також ввести в соус пюре з яблук. Ретельно перемішати соус до однорідного стану і відправити охолоджуватися в холодильник. Через півгодини гірчиця готова.

Як правильно чистити гранат читайте в нашій статті. Більше ви не будете виколупувати зерна, побоюючись що сік бризне в око)))

Спробуйте приготувати коктейль Май Тай — рецепти цього цікавого напою ви знайдете в нашій статті.

Як зварити смачну мамалигу з кукурудзяного крупи читайте тут.

Як зробити французьку гірчицю

Інгредієнти:

  • 250 г гірчичного порошку;
  • 50 г цукрового піску;
  • 10 г крупної солі;
  • 100 г цибулі-шалот;
  • 100 мл води;
  • 80 мл оцту винного;
  • 80 мл соняшникової олії;
  • щіпка меленої кориці;
  • одне сухе суцвіття гвоздики.

Час приготування – від 12 годин до доби.

Калорійність на 100 г: білки – 13,2 г; жири – 14,9 г; вуглеводи – 21,2 г; 270,3 кКал.

Гірчичний порошок, просіяти через дрібне сито і насипати в скляну банку.

Воду довести до кипіння і залити нею порошок.

Закупорити банку і поставити в тепло на 11-12 годин.

Прибрати воду, яка з'явиться на поверхні.

Гвоздику перемолоти в ступці до порошкоподібного стану.

У цибулі-шалот зрізати шийку і дінці. Зняти сухі лусочки і промивають у холодній воді. Потім цибулю нарізати дрібним кубиком і пасерувати на рослинній олії до прозорого золотого кольору. Дуже важливо, щоб цибуля не підгорів. Після цього цибулю протерти через сито або подрібнити в пюре за допомогою блендера.

Змішати заготовку гірчиці з додатковими інгредієнтами рецепта. Додати в неї цибулю разом з маслом, цукор, сіль, корицю, гвоздику і оцет.

Соус добре перемішати.

Соус майонез з домашньої гірчицею

Інгредієнти:

  • два сирих курячих яйця;
  • 1 ч. л. домашньої гірчиці без добавок;
  • 1 ч. л. цукру;
  • щіпка меленого перцю;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 1 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку.

Час приготування – 15 хвилин (не рахуючи часу приготування домашньої гірчиці).

Калорійність на 100 г: білки – 0,05 г; жири – 58,3 г; вуглеводи – 3,0 г; 537,5 кКал.

Викласти всі потрібні продукти на стіл. Яйця помити в теплій воді і витерти рушником. Відокремити жовтки від білків.

Жовтки вилити в чашу блендера і збити. Не припиняючи збивання додати в чашу трохи олії, гірчицю, цукор, сіль і перець мелений. Коли консистенція соусу буде однорідною порціями додавати олію і при цьому збивати. Поступово можна буде помітити, що консистенція соусу густіє. В самому кінці збивання додати лимонний сік.

Корисні поради

Гірчичний порошок, який використовується для приготування соусу, повинен бути доброякісним.

Чим вище температура води або розсолу, яким заливається сухий порошок, тим м'якше вийде соус. Якщо заливати гірчичний порошок теплою водою, готовий соус буде гострий і трохи гіркуватий.

При приготуванні солоної гірчиці рекомендується використовувати не тільки огірковий розсіл, але і томатний, капустяний або розсіл від солоних болгарських перців. Це різноманітить смак приготовленої гірчиці.

Для додання гірчиці особливих смакових і ароматичних якостей можна додавати різні спеції та приправи. Наприклад, можна взяти корицю, імбир або мускатний горіх.

Зберігати приготовану гірчицю необхідно в щільно закритій тарі при температурі 4-5°С, краще всього на верхній полиці в холодильнику.

Якщо у готовий соус додати свіжовичавлений лимонний сік, гірчиця буде зберігатися довше, а її смакові якості значно покращаться.

Що ще почитати: