30 июнь 2019 146

Як приготувати в мультиварці картопляну запіканку з фаршем

Про всі подробиці виникнення запіканки достеменно не відомо.

Однак, багато кулинароведы сходяться в єдиній думці, що походять це блюдо з Франції.

Як і всі відкриття, зобов'язані своєю появою на світ волі випадку, запіканка не є винятком.

Вона була придумана майстерним кулінаром, який змішав, що залишилися після чергового обіду, продукти в одному посуді, заливши це все яєчно-молочним соусом.

В результаті світ отримав ще один кулінарний шедевр.

У Росії ж це ласощі, вже так гаряче улюблений і популярний, з'явилося лише у 18 столітті (в епоху Просвітництва).

Цей історичний період, що сприяє активному розвитку наук і мистецтв, ввів в моду, в тому числі і кулінарну, багато іноземні (європейські) вишукування.

Таким чином, зробивши запіканку традиційним блюдом російської знаті.

Згідно з визначенням тлумачного словника Ожегова С. В., запіканка — це запечене страву.

Еволюція, що зачепила не тільки технічного розвитку, але і кулінарного, перетворила дане блюдо з другорядного страви в повністю самостійне блюдо.

І зараз запіканка — це і десерт, і основне блюдо.

Її базовими продуктами можуть бути м'ясо, риба, овочі, сир і фрукти.

Найкориснішою, на думку дієтологів, вважається сирна запіканка.

Взагалі, говорячи про склад цієї страви, варто відзначити, що за своїм характером запіканка — це досить демократичне блюдо.

Тут цілком доречні експеримент і імпровізація.

Головне — дотримання технології її приготування і соус і відмінний результат гарантовано.

Тонкощі даного страви

Ось вже де, будь-яка, навіть починаюча господиня зможе повною мірою розкрити свої приховані творчо-кулінарні таланти, так це в приготуванні запіканки.

Калорійність макаронів, деякі ще не знають, тому настійно рекомендуємо відвідати наш сайт і прочитати цікаву статтю. Харчуйтеся правильно!Чим так корисний селера і чим він може викликати негативну реакцію організму, розповість ця стаття. Рекомендуємо прочитати.

Про корисні властивості чаю каркаде, можна прочитати тут: #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/chay-karkade-poleznue-svoystva.html

Вона невибаглива і є місце для фантазії.

Як кажуть: «Все геніальне — просто!».

Так і запіканку складно зіпсувати.

Однак, все ж, існують певні правила приготування цього універсального наїдки.

Для створення цього шедевра необхідно взяти всі необхідні інгредієнти.

В залежності від того, яку готуємо запіканку, солодку чи ні, підбираємо потрібні продукти.

Робимо заготовки: миємо, чистимо, ріжемо, трьох та інше.

Беремо посуд, змащуємо її маслом і починаємо укладати туди всю провізію шарами.

В кінці процесу поливаємо це творіння спеціальним соусом, який складається із збитих з молоком/сметаною/майонезом яєць і відправляємо блюдо в духовку на 35-60 хвилин.

Все, наша запіканка готова!

Слід особливо відзначити, що суворої прив'язки до певного списку продуктів для приготування запіканки немає.

До того ж, в кожній країні є свої фірмові запіканки, володіють оригінальним назвою та рецептурою і стали візитними картками національних кухонь.

Наприклад, французький гратен готується, в основному, з сирої картоплі під молоком з вершками і тертим сиром; італійська лазанья — на макаронній основі з додаванням овочів; горезвісний англійський пудинг — традиційний солодкий десерт.

І це далеко не весь перелік.

Список різновидів цієї страви, такий же великий і різноманітний, як і наш світ.

Дане страву можна готувати практично з усього, що є в холодильнику.

До того ж, інгредієнти можуть бути різними за станом готовності: сирі, напівсирі або повністю готові.

Наприклад, макаронна запіканка готується виключно з вже зварених макаронів.

Зазвичай в якості основи для цієї страви використовують крохмальні продукти: крупи, каші, макарони, картоплю, борошно і навіть черствий хліб.

Це надає страві ситності.

До цих продуктів можна додавати й інші інгредієнти:

  • овочі;
  • фрукти;
  • м'ясо;
  • рибу;
  • фарш;
  • консерви.

Використання різних продуктів, роблять запіканку і її смак неповторним і універсальним.

Варіанти рецептів

Найбільш популярними в нашій країні є картопляна з м'ясним фаршем, сирна і макаронна запіканки.

М'ясна запіканка

Наочний приклад приготування запіканки в мультиварці Редмонд. Приємного перегляду!

Продукти:

  • кілька штук картоплі;
  • одна цибулина;
  • 400-500 г будь-якого м'ясного фаршу;
  • два/три яйця;
  • твердий сир;
  • 200 г сметани/майонезу/молока/вершків;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  1. Картоплю слід відварити до повної готовності і потовкти її з молоком і яйцями до консистенції пюре;
  2. Дрібно нарізану цибулю додати у фарш і обсмажити цю суміш на сковороді до готовності;
  3. Взяти необхідну посуд (деко, каструлю або спеціальну духову тарілку) і змастивши її олією;
  4. У неї викласти всі інгредієнти;
  5. Викладати частини запіканки слід пошарово: спочатку шар картоплі, потім фарш (до нього можна потерти сир), потім ще шар картоплі;
  6. Зверху все страву посипати тертим сиром, поставити в духовку і запікати до 60 хвилин;
  7. До речі, картопля може бути і сирим;
  8. Тоді його нарізають тоненькими кружальцями і при укладанні поливають сметаною.

Сирна запіканка

Як приготувати швидко і смачно, сирну запіканку в мультиварці Редмонд, ви можете дізнатися, переглянувши дане відео.

Продукти:

  • 500 г сиру;
  • кефір (півтори склянки);
  • манка (стакан);
  • цукор (стакан);
  • два/три яйця;
  • ванілін;
  • чайна ложка соди і різні добавки у вигляді сухофруктів або свіжих фруктів і ягід.

Приготування:

  1. Першим ділом, манну крупу потрібно залити кефіром і дати настоятися годину;
  2. Потім сир розтерти з цукром і яйцями до однорідної маси, додавши ванілін;
  3. Отриману суміш з'єднати з набряклою манкою і ретельно все перемішати;
  4. Сюди також можна додавати різні інгредієнти;
  5. Масу викласти на змащене маслом і посипану манкою, деко (можна використовувати і харчову папір) і запікати від 40 до 60 хвилин при температурі 190 градусів.
Макаронна запіканка
Інгредієнти Кількість
зварені макарони - 250 г
сир - 50 г
вершкове масло - 50 г
цукор - 50 г
молоко - стакан
яйце - 2 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 268 Ккал

Готується вона дуже просто.

Приготування:

  1. Лист необхідно змастити олією і викласти на нього макарони;
  2. Зверху посипати їх тертим сиром;
  3. Яйця, цукор і молоко збити в однорідну суміш і полити нею макарони;
  4. В кінці додати решту масла і запікати до готовності.
Всі ці рецепти гарні і для приготування запіканки в мультиварці: інгредієнти закладаються в чашу, заливається соусом і на режимі «Випічка» готуються 60 хвилин.

До речі, тут можна використовувати і сирі продукти.

Поради кухарів

Щоб уникнути помилок і неприємностей у приготуванні запіканки, варто взяти собі на замітку деякі поради досвідчених у цій справі кухарів:

  • для ідеальної випічки, її необхідно ставити в духовку температурою 160-200 градусів, попередньо її розігрів;
  • чим більше яєць в запіканці, тим легшим і пишніше вона вийде;
  • солодкий перець баклажани і цукіні перед запіканням трохи обсмажуються;
  • слід завжди використовувати тільки свіжі інгредієнти;
  • щоб макарони при випічці зберегли форму, після варіння їх слід потрібно промити холодною водою;
  • рис для цієї страви використовується коротко зернистих і крохмалистих сортів, щоб не розсипалися після варіння.
Що ще почитати: