07 июнь 2019 42

Рецепти приготування буженини будинку

Буженина – відоме м'ясне блюдо, яке можна побачити на будь-якому святковому столі.

Незвичний смак цього ніжного і ароматного страви не залишає байдужим жодного гурмана.

Традиційно буженину їдять холодною, проте і в гарячому вигляді вона має прекрасний смак.

На додаток до буженини подають різні приправи – хрін, оцет з травами, гірчицю.

Що таке буженина?

Це блюдо поширене в української, російської, молдавської кухнях.

Аналоги даного продукту зустрічаються також в австрійській та квебекської кухнях.

Під терміном «буженина» традиційно розуміють великий шматок м'яса, який готують в духовці.

Зазвичай дане блюдо готують зі свинячого окосту, натертого сіллю і спеціями.

Однак у деяких випадках для приготування буженини використовують баранину і навіть ведмежатину.

М'ясо натирають олією, поливають вином або пивом і ставлять у духовку.

Іноді її, загортають у фольгу або використовують рукав для запікання.

До повної готовності м'ясо зазвичай випікають 1-1,5 години.

Вперше це смачне блюдо згадується в «Домострої», текст якого був остаточно написаний в шістнадцятому столітті.

Це говорить про те, що буженина має багату історію і здавна популярна на Русі.

Як вибрати м'ясо для буженини?

Традиційно цю страву готують із свинини, хоча іноді використовують баранину або ведмежатину.

Сучасні ж господині нерідко роблять буженину з яловичини або курки.

Для того щоб буженина вийшла смачною, дуже важливо правильно вибрати м'ясо.

Шматок повинен бути цілісним, ідеальний вагу становить 1-3 кг.

Краще вибирати м'ясо, не має ребер і кісток.

Дуже добре, якщо воно буде містити невелику кількість жиру – це зробить страву більш соковитим.

чи придерживатьс

Якщо готувати буженину з свинини, краще всього вибрати окіст, задню частину або шию.

Вважається, що ідеальним варіантом є саме шия – вона має прошарки жиру і неоднорідну структуру.

При цьому дуже важливо, щоб м'ясо було в міру свіжим – не замороженим і не парним.

Технологія приготування буженини

Приготування буженини складається з декількох етапів:

  1. Промивання і обсушування м'яса;
  2. Підготовка – маринування, вимочування, шпигование;
  3. Підготовка до запіканню;
  4. Випікання.

Існує досить багато варіантів підготовки м'яса до процесу випікання – його можна маринувати, вимочувати, шпигувати, натирати приправами.

Для маринування буженини в домашніх умовах використовують квас або пиво.

Також підійдуть будь-які маринади для шашлику.

З метою вимочування потрібно приготувати розсіл, який складається з 65 г солі і 1 л води.

У цю суміш занурюють м'ясо, після чого додають охолоджений запашний розсіл – він складається з 0,5 л води, закип'ячена з перцем, прянощами, лавровим листом.

За традиційною технологією вимочують як мінімум 5 діб.

Температура зберігання не повинна перевищувати 8 градусів.

Після вимочування вага м'яса повинен збільшитися на 30 %.

Якщо цього не сталося, необхідно набрати розсіл в шприц і зробити кілька уколів.

Це ж можна зробити і тоді, коли ви не хочете витрачати 5 днів на вимочування.

Але після цього м'ясо повинно трохи полежати в маринаді.

Перепелині яйця калорійність яких, багато кому невідома. Читайте наш сайт, харчуйтеся правильно!Цікава стаття про червону обліпиху і її корисні властивості, буде корисна всім читачам нашого сайту.

Цікавий рецепт приготування столичного салату з куркою, знаходиться тут: #deletetag#/retsepty-blyud/salaty-i-zakuski/salat-stolichnij.html

Для того щоб нашпигувати м'ясо, потрібно зробити в ньому надрізи з допомогою гострого тонкого ножа і вставити в них часник, лавровий лист, моркву.

Крім того, в такі надрізи можна насипати сіль і перець.

Також м'ясо можна натерти різними приправами – головне, щоб вони покривали його рівномірно.

Традиційно буженину прийнято запікати без фольги, однак сьогодні багато господинь використовують це пристосування, вважаючи, що воно допомагає зробити страву більш соковитим.

При цьому м'ясо потрібно викладати на матову бік фольги, тоді як дзеркальна обов'язково повинна знаходитися зверху.

Існує ще одне зручне засіб – рукав для запікання.

В результаті буженина завжди виходить соковитим, оскільки сік залишається всередині.

У процесі запікання в ємність з м'ясом рекомендується підливати воду і час від часу поливати його цією рідиною.

На час запікання впливають самі різні чинники – сорт м'ясної частини, особливості духовки, розміри шматка.

Як правило, на це йде не менше 1,5 год і не більше 4 ч.

Температура випікання може становити 160-200 градусів.

Якщо буженина готується у фользі, незадовго до готовності її потрібно зняти – це дозволить зробити її більш рум'яної.

Для перевірки готовності м'яса його потрібно проткнути: блідо-рожевий або сіруватий бульйон говорить про те, що наш продукт готовгда буженину зав.

Якщо ж виділяється червонуватий сік, страву потрібно потримати в духовці.

Рецепт приготування буженини
Інгредієнти Кількість
свинина (шия або окіст) - 1 кг
часник - 10 часточок
сіль - 50 г
перець - за смаком
лавровий лист - 2-3 шт.
Час приготування: 840 хвилин Калорійність на 100 грам: 169 Ккал

Приготування:

  1. М'ясо потрібно вимити і висушити;
  2. Часник очистити і нарізати на тонкі пластини;
  3. За допомогою гострого ножа виконати надрізи, злегка натерти їх сіллю і перцем, нашпигувати часником;
  4. Для приготування пряної суміші почистити і дрібно нарізати часник, подрібнити лавровий лист;
  5. Змішати часник, лавровий лист, сіль і перець;
  6. Натерти підготовленим складом і залишити маринуватися – бажано на ніч;
  7. Загорнути у фольгу і поставити в духовку;
  8. Запікати при температурі 180 градусів. Робити це необхідно 60-90 хвилин;
  9. Готового м'яса потрібно дати охолонути, після чого можна тонко нарізати.

Також існує надзвичайно смачне і оригінальне блюдо – буженина з яловичини з чорносливом.

Як приклад, перегляньте відео про приготування буженини з чорносливом. Приємного перегляду.

Для його приготування потрібні такі інгредієнти:

  • яловича вирізка – 600 г;
  • сіль – 4 ч. л.;
  • чорнослив копчений – 15 шт.;
  • лавровий лист – 10 шт;
  • суміш прянощів – 2 ст. л.;
  • червоне сухе вино – 6 ст. л.

Приготування:

  1. Викласти яловичу вирізку на фольгу, розстелену на деку;
  2. Посолити з усіх боків і змастити спеціями. Для цього можна використовувати суміш перців, сушений кріп, хмелі-сунелі;
  3. З допомогою широкого ножа зробити глибокі надрізи вздовж волокон;
  4. Нашпигувати м'ясо чорносливом;
  5. Зверху полити яловичину червоним вином;
  6. Лавровий лист поламати на шматочки і розкласти біля м'яса;
  7. Накрити яловичину фольгою і зробити зверху проколи для виходу пари;
  8. Поставити в духовку на 2 години. Температура випікання – 200 градусів;
  9. М'ясо вийде досить соковитим з присмаком копченостей і солодкого винограду.

Корисні поради

Щоб буженина вийшла смачною і соковитою, треба виконувати наступні рекомендації:

    1. Якщо м'ясо запікається без рукава або фольги, його потрібно класти жирним місцем вгору;

 

    1. Щоб буженина вийшла соковитою, її слід ставити в розігріту духовку;

 

    1. Якщо вся вода з ємності з м'ясом википіла, потрібно підлити ще;

 

    1. Щоб м'ясо на деко не підгоріло, його можна покласти на дерев'яні палички таким чином, щоб вона не торкалася посуді;

 

  1. Щоб з м'яса не витікав сік під час запікання, його потрібно обсмажити на сковороді.

Якщо дотримуватися всіх рекомендацій з приготування буженини, у вас вийде смачне і незвичайне блюдо, яке неодмінно порадує членів вашої родини.

Що ще почитати: