01 май 2019 284

Калій: вміст мікроелемента в продуктах

Калій в організмі людини відповідає за процеси.

Він приймає роль в обміні всередині клітин, регулює водно-сольовий обмін, впливає на показники тиску і кислотно-лужний баланс.

Також калій необхідний для роботи серця, тому що він є одним з мікроелементів, потрібних для проведення нервових імпульсів до м'язів.

Як знижений, так і підвищену кількість калію в організмі людини є порушенням, з яким треба боротися.

Загальна інформація та головні функції

В організмі людини цей мікроелемент, по відношенню до багатьох інших, міститься у великій кількості.

90% цієї речовини міститься у внутрішньоклітинній рідині, 8% — в кістковій тканині і тільки 2% в позаклітинному середовищі.

В нормі у здорової людини присутній 50% калієвої рідини і 15% натрієвої.

Весь натрій знаходиться в позаклітинному середовищі.

Виходить, що солі калію та магнію є антагоністами, тобто, мікроелементами, які витісняють один одного.

Основні функції організму, на які калій безпосередньо впливає:

  • Відповідає за нормальний водний баланс. Він, у свою чергу, впливає на правильну роботу і ритм серця, діяльність нервів і м'язів;
  • М'які тканини організму існують і працюють завдяки цьому елементу. Мова йде про м'язах, печінці та нирках, навіть тканинах мозку та залоз внутрішньої секреції;
  • Попереджає розвиток атеросклерозу;
  • Сприяє нормалізації тиску;
  • Лікує алергію;
  • Виводить шлаки;
  • Знімає спазми;
  • Знижує стомлюваність мозку, тому що постачає її киснем. Допомагає ясно мислити і перешкоджає розвитку синдрому хронічної втоми.

Нормальний рівень калію в організмі треба підтримувати всім, а особливо людям, які активно займаються спортом, захоплюються дієтами або перейшли за кордон п'ятдесятирічного віку.

Незначні відхилення в більшу або меншу сторону – це хворобливі стани, які потребують лікування або, як мінімум, коригування харчування.

Нестача і надлишок калію

Гіпокаліємія– це стан, коли в організмі людини описуваного мікроелемента не вистачає.

Воно може призвести до збоїв в роботі деяких систем людини.

Насамперед, нестача калію гостро позначається на роботі серця, судин.

Також відбивається на кісткової та м'язової системи, процесах насичення клітин мозку киснем.

Паралельно знижується діяльність печінки і нирок, залоз внутрішньої секреції, може виникнути гіпертонія.

Основні ознаки нестача калію:

  • Слабкість;
  • Біль і судоми в м'язах;
  • Постійна втомлюваність;
  • Перепади тиску;
  • Набряки, які довго не проходять;
  • Виникнення алергії;
  • Серцева аритмія або параліч дихальних м'язів (при важкій формі нестачі калію, коли його рівень падає нижче двох моль/л).

Головною причиною нестачі цього елемента є недостатнє надходження солей калію разом з продуктами харчування.

Також до можливих причин відноситься порушення калієвого обміну, роботи видільної або ендокринної системи, навіть тривалий стрес.

Гіперкаліємія– це надлишок калію в організмі.

Як і недолік цієї речовини, даний стан може викликати різні розлади, навіть деякі захворювання.

Ехінацея гомеопатія для дітей якщо не знаєте, що це, читайте на нашому сайті.

Рекомендуємо до прочитання, дану статтю про брокколі, читайте рецепти приготування брокколі в мікрохвильовці.

Тут: #deletetag#/retsepty-blyud/vtory-e-blyuda/tefteli-s-risom-i-podlivkoi.htmlви дізнаєтесь дуже смачний рецепт приготування тефтелькою з рисом. Приємного апетиту!

Основні ознаки надлишку калію:

  • Підвищене почуття роздратування і занепокоєння;
  • Оніміння кінцівок, розлади чутливості кінцівок;
  • Постійний занепад сил і характерна загальна слабість;
  • Часті сечовипускання;
  • Порушення ритму серця;
  • Кишкові коліки.

Точний діагноз може поставити тільки лікар, але, якщо виявлені дані симптоми, то треба пройти додаткове обстеження.

Щоб виправити ситуацію нестачі чи надлишку калію, треба скорегувати своє харчування.

Це важливо! Добова доза описуваного мікроелемента для дорослої здорової людини повинна становити 2-4 грами.

Продукти, що містять калій

Назва продукту Кількість калію в мг
на 100г продукту
Чай 2480
Какао-порошок 1689
Кава в зернах 1600
Ізюм 860
Шпинат 774
Горох 731
Горіхи волоські 664
Гриби білі свіжі 468
Підберезники свіжі 443
Крупа гречана 380
Капуста брюссельська 375
Капуста кольрабі 370
Персики 363
Крупа вівсяна 362
Крупу «Геркулес&raquo 330
Абрикоси 305
Томати грунтові 290
Буряк 288
Яблука 278
Часник 260
Цибуля зелена 259
Горошок зелений 258
Виноград 255
Редис 255
Баклажани 238
Морква жовта 234
Салат 220
Крупа пшенична 211
Хліб столовий 208
Крупа ячна 205
Гарбуз 204
Морква червона 200
Апельсин, грейпфрут 197
Капуста білокачанна 185
Сир «Рокфор» 180
Перець червоний солодкий 163
Крупа перлова 172
Груші 155
Суниця садова 161
Кефір жирний 146
Молоко цільне 146
Ацидофілін 145
Кисляк 144
Огірки грунтові 141
Яйце куряче 140
Крупа манна 130
Борошно пшеничне, в. с. 122
Сік яблучний 120
Диня Сто вісімнадцять
Сир російський 116
Бринза 112
Сир жирний 112
Крупа рисова 100
Сир голландський 100
Сметана 30% 95
Кавун 64
Майонез 38
Масло вершкове несолоне 15
Какао-порошок 1689
Ізюм 860
Горох 731
Гриби білі свіжі 468
Крупа гречана ядриця 380
Капуста кольрабі 370
Крупа вівсяна 362
Абрикоси 305
Буряк 288
Часник 260
Горошок зелений 258
Редис 255
Морква жовта Двісті тридцять чотири
Крупа пшенична 211
Крупа ячна 205
Морква червона 200
Капуста білоголова 185
Крупа перлова 172
Суниця садова 161
Сік виноградний 150
Молоко цільне 146
Кисляк 144
Яйце куряче 140
Борошно пшеничне, в. с. 122
Диня 118
Бринза 112
Крупа рисова 100
Сметана 30% жирності 95
Майонез 38
Шпик свинячий 14


Кажучи узагальнено, джерелами цього мікроелемента є овочі і фрукти.

Крім овочів і фруктів, докладний список, який призведе нижче, при необхідності підвищити кількість калію в організмі в раціон кожного дня треба включати:

  • Молочні продукти;
  • Бобові;
  • Рибу.
Але, порівняно з овочами і фруктами, ці продукти будуть мати велику калорійність.

Інші продукти, які містять калій у великій кількості:

  • Із фруктів особливо треба придивитися до яблук і абрикосам, банани, дині, ківі і апельсинів. Також сюди варто включити полуниці, сливи і персики, сухофрукти (родзинки, чорнослив);
  • З овочів виділяють шпинат і гарбуза, бобові, картоплю, селеру. Також спаржу і капусту, кукурудзу, цибулю, петрушку, зелений горошок;
  • Бразильський горіх, смажений з шкірою арахіс;
  • З риби особливо багаті калієм тріска, лосось, сардини і камбала;
  • Курки та індика;
  • Яловичина;
  • Пшениця і висівки, коричневий і білий рис, пшеничний хліб.

При термічній обробці овочів кількість описуваного мікроелемента знижує.

Приміром, трохи відварений шпинат втратить до третини калію.

Зведення тривалості термічної обробки до мінімуму – це можливість зберегти максимум калію в продукті.

Якщо стежити за своїм харчуванням і загальним станом організму, то вдасться легко тримати рівень калію в нормі.

Коли виникають якісь симптоми, пов'язані з нестачею або надлишком цього мікроелемента, не варто самостійно ставити діагноз.

Краще всього спочатку проконсультуватися з лікарем, а потім коригувати режим і склад харчування.

Відео десерт

Невелике відео, в якому, розповідають про калій, його роль в житті людини.

Що ще почитати: