18 март 2019 302

Готуємо борщ: рецепти, рекомендації

Борщ часто називають «родичем» борщу, деякі господині навіть не знають різниці між названими супами.

Червоний колір страви внаслідок додавання буряків – мабуть, єдина схожість між цими стравами.

Його можна змінювати в залежності від пори року: холодний суп прийде по смаку влітку, гаряче блюдо допоможе зігрітися взимку.

Додаючи ті чи інші інгредієнти, можна також контролювати калорійність першого страви, при цьому борщ не втратить своєї оригінальності.

Борщ: історія появи і корисні властивості супу

Страви з буряка першими спробували ассірійці ще 2 тис. років до н. е.., причому овоч використовувався не тільки у приготуванні їжі, але і в якості лікарського засобу.

На початку основним продуктом служили верхня частина овоча, через сто п'ятдесят століть жителі Азії стали вживати в їжу вже корінці.

На нашому столі буряк з'явилися лише в X-XI століттях, овоч став настільки популярним при засіванні полів, що незабаром селяни стали вважати його місцевим рослиною.

Борщ – суп популярний не тільки в Росії, але і Україні, Польщі, Білорусі, країнах, де проживають слов'яни.

Завдяки корисним властивостям буряків та рецептури приготування, борщ особливо цікавий наступним особам:

  • людям, що страждають зайвою вагою. Рецепт малокалорійної супу не тільки допоможе позбутися пару сантиметрів талії, але і поліпшить роботу кишечника;
  • особам, які мають ризик онкологічних захворювань. Буряк є ефективним засобом для профілактики хвороб такого роду;
  • людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Найкращий час року для приготування цього супу – серпень, у цьому місяці вже можна додавати свіжу молоду буряк, яка містить найбільшу кількість вітамінів.

Вибираємо рецепт і борщів зелених по своєму смаку

Немає в кулінарії першого страви, у якого існує стільки варіацій приготування, як у і борщів зелених.

Суп можна зварити як на м'ясному бульйоні, як на овочевому відварі.

Пропонуємо вашій увазі фото приготованого холодного і борщів зелених.

Крім цього більшість літніх юшок виготовляється на кисломолочних продуктах, кефірі або кисляку, борщ – не виняток.

Наведемо найбільш популярні рецепти приготування і борщів зелених

Класичний рецепт і борщів зелених

У традиційному виконанні юшка подається в холодному вигляді і без додавання м'ясних продуктів.

Склад інгредієнтів може нагадати окрошку: пару яєць і огірків, пучок зеленого цибулі, картопля.

Основна відмінність – всі продукти заливаються буряковим відваром, після чого суп приправляється оцтовим розчином і цукром.

Особливість класичного варіанту і борщів зелених в додаванні овочевий бадилля в суп, попередньо дрібно нашаткованої і обробленої окропом.

Крім цього смак і насичений колір страви залежить від часу настоювання, тому овочевий відвар можна зберігати тиждень і додавати інші інгредієнти по мірі вживання супу.

Холодник на кефірі: допомога кишечнику та органів ШКТ

Наочний приклад того, як можна приготувати холодний суп борщ.

Такий борщ можна приготувати з додаванням ковбаси або яловичини, так і, виключно, з овочами (за аналогією з класичним рецептом).

Основною заправкою тут є кефір з додаванням бурякового відвару або мінеральної води.

Використання в супі сирої буряків в поєднанні з молочним продуктом низької жирності допомагає дбайливо очищати кишечник і не дає перевантажувати органи ШКТ.

Такий рецепт часто присутня в різних дієтах: при малій калорійності суп надовго вгамовує почуття голоду.

Гарячий дієтичний борщ

Приготовлений суп розсольник, заснований на овочевому відварі, можна подавати і гарячим.

Інгредієнти, цибулю і моркву, в цьому випадку не відварюються, а обсмажуються на сковороді.

При використанні керамічної посуду масло можна не додавати.

На перший погляд приготоване блюдо може нагадати борщ, але, спробувавши на смак, ви не відчуєте смак капусти і запах м'яса, так як їх у супі немає.

Такий борщ незважаючи на малу калорійність створить відчуття ситості в шлунку.

Буряковий суп на м'ясному бульйоні

Такий варіант і борщів зелених є найбільш поживним і калорійним.

Рецептура практично нічим не відрізняється від приготування борщу, тільки в національному українському супі додаються капуста і помідори.

Відрізняється і спосіб подачі на стіл: борщ традиційно прикрашають вареними яйцями, а борщ їдять з пампушками.

Суп можна доповнити відварними шматками м'яса: яловичиною або куркою.

З свинини бульйон не раджу використовувати на увазі його високої калорійності і жирності.

Так само дуже смачний, виходить борщ з бадиллям, його приготування дуже просте, таке ж, як і звичайного гарячого супу, але з додаванням самої бадилля.

Готуємо борщ по кроках
Інгредієнти Кількість
буряк з бадиллям (бажано, молода) - 2 шт.
квас хлібний - 1 л
кип'ячена вода - 3 ст.
огірок - 2 шт.
морква - 1 шт.
яйця - 2 шт.
цибуля зелена - 1 пучок
сметана - за смаком
цукор і сіль - за смаком
оцет 9% - за смаком
лимонна кислота - за смаком
зелень - для прикраси
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 28 Ккал

Приготуємо класичний борщ з додаванням квасу, такий рецепт особливо підійде в спекотний день.

З посуду будуть необхідні каструлі великого і малого розміру, дошка для оброблення овочів, ніж, терка і чиста марля, якщо знадобиться проціджувати відвар.

Насамперед необхідно ретельно вимити овочі, так як буряк і моркву будуть варитися в мундирі.

Бадилля буряків від наріжте і залийте окропом, щоб вона стала трохи м'якше.

Через пару хвилин злийте воду.

Липа корисні властивості і протипоказання. Читайте у нас на сайті.Всім, хто любить бобові, зокрема червону квасолю, в цій статті, знаходиться інформація про користь цього цінного продукту.

Хочете розібратися, який це знежирений сир? Тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/obezzhirennuy-sur.htmlви знайдете відповідь на це цікаве питання.

Коренеплоди залийте водою, трохи посоліть, додайте пару крапель оцту, лимонної кислоти, варіть до готовності.

У цей час у невеликій каструлі відваріть яйця, потім остудіть і наріжте.

Огірки і яйця можна нарізати різними способами: кубиками, соломкою, натерти на тертці.

Відварну буряк і моркву очистіть від шкірки, наріжте маленькими кубиками і змішайте в мисці з порізаної бадиллям і дрібно нашаткованими зеленню і цибулею.

Додайте підготовлені овочі і яйця в миску, приправити цукром і сіллю.

Заправка готова, заливаємо її відваром і хлібним квасом, прикрашаємо зеленню і сметаною, подаємо в глибоких піалах.

Поради з приготування супів бурякових

Для того, що б приготувати справді смачний борщ, розглянемо декілька порад.

Оскільки основним інгредієнтом страви є буряк, рекомендації базуються на особливостях приготування цього овоча.

  • трохи лимонного соку, кислоти або оцту додадуть відвару насичений червоний колір;
  • використовуйте сорти типу «бордо» замість звичайного столового буряка;
  • для збереження вітамінів овоч можна запекти в духовці, приготувати на пару;
  • при відсутності свіжої буряків можна використовувати маринований або консервований продукт;
  • для гарячих бурячників у киплячий бульйон закладається спочатку картоплю, потім буряк і обжарювання.

У підсумку слід зазначити, що заправлений борщ зберігається не більше 1 доби, потім він стане в'язким і кислим.

Сам відвар ж стає смачнішим і насиченішим на другий день, тому зберігайте овочеву суміш і саму юшку в окремих ємностях, і змішуєте перед подачею!

Не забудьте додати сметану, яка додасть страві більш ніжний смак.

Що ще почитати: