25 июнь 2019 337

Користь ягід смородини для організму

Смородина є смачною ягодою, яка трохи кисла на смак.

Розрізняють різні сорти і види цієї рослини, але незалежно від цього ягода є корисною для людини.

До речі, користь для здоров'я приносять як ягоди смородини, так і її листя.

Всього смородина включає до 150 видів, 50 з яких поширені в Європі, Азії і Північній Америці.

У Європейській частині Росії є три дикорослих видів, багато зосереджено у Східній Сибіру.

Це цікаво!Свою назву ягода отримувала від давньоруського слова «смородь», яке перекладається як «сильний запах».

Найбільш яскравий аромат плодів і листя має чорна смородина, а ось самий насичений колір — червоний.

Плоди смородинового куща великі і круглі.

Можуть бути чорного або червоного кольору, також зустрічаються білі сорти.

Збирають тільки плоди, які повністю достигли.

Якщо зібрати пізніше на кілька тижнів, ягоди втратять до 70% вітаміну С.

Склад чорної смородини

Багатий цей продукт антиоксидантами, також в його складі є багато вітамінів, мінералів і важливих незамінних жирних кислот.

У ста грамах продукту міститься 85 грама води, півтора грама білків, 0,4 грама жирів і 15,5 грамів вуглеводів.

Найбільше ягоди цієї рослини міститься вітаміну С, який і є по своїй суті сильний антиоксидант.

Також можна виділити вітаміни групи В, РР, А і Е, К.

З органічних кислот найбільше міститься яблучної, лимонної та лінолевої, рідкісної жирної кислоти Омега6.

Цукор представлений фруктозою і глюкозою.

Певну частку у складі займає калій і натрій, фосфор, залізо і магній.

Це цікаво!Таку ж кількість чорної смородини містить в чотири рази більше вітаміну С, ніж в апельсинах.

У два рази більше калію, ніж в бананах.

За настільки насичене забарвлення відповідають антоціани.

Загальна калорійність ста грамів ягід становить 63 ккал, за смаком смородина солодкувато-кислий і завжди має тонкий аромат.

Яка користь

Величезна кількість вітаміну З – це важлива частина складу, яка приносить найбільшу користь людині.

Цей вітамін сильно зміцнює захисні функції організму і знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.

Вітамін С допомагає вирішити багато проблем періоду менопаузи, також впоратися з головними болями, порушеннями роботи нервової системи.

Фахівці кажуть, що практично при будь-якому недугу ця ягода зробить свій позитивний вплив:

  • Покращує роботу травної системи (допомагає послабити або повністю вилікувати печію);
  • Сприяє нормалізації роботи печінки, нирок;
  • Допомагає боротися із запаленнями;
  • Можна використовувати проти артриту;
  • Ефективна при захворюваннях серця і судин;
  • Є профілактикою хвороби ясен, зубів.
Як варити ліниві вареники? Читайте цю та іншу інформацію про цих виробах у нас сайті.

Подобаються канапе на шпажках? Ця стаття, донесе до вас інформацію про те, як їх можна швидко і легко, а головне смачно приготувати їх.

Капуста броколі, дуже корисна для людини, тут:#deletetag#/retsepty-blyud/vtory-e-blyuda/kak-prigotovit-vkusno-kapustu-brokkoli.html ви дізнаєтесь, чи зберігає вона корисні властивості, якщо вона готувалася на пару.

Жінки, які хочуть зрівняти нерівний колір шкіри, також можуть використовувати для цих цілей смородину.

Треба просто їсти ягоду і незабаром шкіра стане білішою і красивіше.

Смородину зовнішньо часто використовують для видалення веснянок.

Актуальний описуваний продукт для чоловіків і жінок, які мають підвищену кількість інсуліну в крові.

Смородина допомагає в боротьбі з цукровим діабетом.

Це важливо: всі описані корисні властивості чорна смородина, також зберігає в замороженому вигляді.

Тому, заготовляти смородину на зиму треба обов'язково.

Щоб заморозити смородину треба її добре промити, потім розкласти на рушник і просушити.

Потім розфасувати по пакетах і відправити у морозильну камеру: чекати своєї години.

Листя

Окремо треба сказати, що листя смородини також використовуються в народній медицині і навіть кулінарії.

Особливо сильно свої позитивні дії вони проявляється в настої і відвари.

З допомогою таких відварів лікують захворювання нирок і сечового міхура.

У листі міститься багато ефірних масел і дубильних речовин.

Можна заготовлювати листя запас.

Вміст пектинів в листя і в плодах рослини підвищують цінність продукту для здоров'я.

Тому що вони допомагають боротися з шкідливими речовинами, виводячи їх з організму.

Корисно їсти смородину при атеросклерозі після інфарктів або інсультів, при варикозному розширенні вен.

Також ягоди чорної смородини, мають корисними властивостями і використовуються як потогінний, сечогінний та послаблюючий засіб, вони володіють жарознижуючим ефектом.

Які існують протипоказання

Насамперед, у вживанні цієї корисної ягоди треба знати міру.

Але це, швидше, не протипоказання, а рекомендація при використанні будь-якого продукту харчування.

До яскравим протипоказань у даній ситуації належить наявність тромбофлебіту або схильність до утворення тромбів.

В будь-якому вигляді смородина буде корисною для людини.

Ця красива ягода з насиченим неповторним смаком.

Вона допоможе зміцнити здоров'я, активізувати захисні функції організму і виявиться корисною в боротьбі з багатьма захворюваннями.

Відео десерт

В даному відео, ви дізнаєтеся, якими корисними властивостями володіє чорна смородина, її листя, і як цю ягоду слід зберігати.

Що ще почитати: