10 май 2019 21

Приносить користь організму, ягода журавлина

Світові фахівці в сфері медицини схильні вважати, що журавлина має стати невід'ємною частиною раціону кожної людини, яка хоче відчувати життя повною мірою і бути здоровим по-максимуму.

Чи це Так?

Адже журавлина вважається надзвичайно корисною ягодою для нашого організму.

Вона росте в Росії, в основному на болотах, де її і збирають.

Це стелиться чагарник, який «любить», помірний клімат.

Чи може бути таке маленьке рослина настільки безцінним?

У цій статті ми дізнаємось чи так це насправді?

У чому ж полягає користь журавлини?

  • В першу чергу це сильний антиоксидант: захищає клітини організму від шкідливих радикалів, перешкоджає старінню;
  • У цій ягоді міститься багато калію, вітаміну С. Вживаючи її щодня, ви зможете запобігти простудні захворювання, захистити організм від вірусних інфекцій;
  • Чай з журавлиною є одним з перших помічників при підвищеній температурі. Ця ягода виводить, разом з сечею і потім, всі шкідливі речовини і на наступний день людина відчуває себе набагато краще – жар спадає;
  • Також журавлина буде корисною для жінок, які страждають на цистит. Для профілактики розвитку та загострення захворювання, лікарі рекомендують пити по 300 мл соку кожен день (активні речовини – бензойна кислота і проантоціаніди);
  • Вживання журавлини запобігає появі шкідливих мікроорганізмів у сечовому міхурі;
  • Це рослина покращує стан судин: вітаміни С і РР перешкоджають утворенню кристалічних бляшок, варикозного розширення вен, появі тромбів;
  • Вживаючи її, ви зможете знизити ризик виникнення раку шлунка та виразки (антибіотики в ягоді знищують мікроби на стінках ШЛУНКОВО-кишкового тракту);
  • Надає позитивний вплив на процес травлення, покращує апетит;
  • Регулює згортання крові;
  • Виводить шлаки з організму;
  • Підвищує фізичну і розумову активність.
  • Покращує стан волосся, нігтів, шкіри;
  • Також подібна чудо-ягода буде корисна при коліті, гастриті, запаленні підшлункової залози (вживати тільки після теплової обробки).

Навіть після сушки, ця ягода, зберігає свої корисні властивості, практично не поступаючись за хімічним складом свіжо зірваної ягоді.

Як вже було сказано, в ній міститься бензойна кислота, яка є потужним природним консервантом, що дозволяє зберегти майже всі вітаміни і мінерали.

Який комплекс вітамінів міститься в ягоді?

Вітаміни:

  • В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В5 ( пантотенова кислота), В6 (піридоксин), С, Е, К (філохінон), РР, холін.

Мінерали:

  • Кальцій, магній, натрій, калій, залізо, фосфор, мідь, цинк, селен, марганець.

Калорійність журавлини

У 100 грамах журавлини (свіжої) міститься 26 калорій.

Це досить низький показник (наприклад, яблуко, яке вважається дієтичним продуктом, містить 35 калорій в 100 грамах).

Тому можете сміливо додавати її в улюблені страви, або вживати окремо!

Але якщо говорити про журавлині сушеної, то калорійність буде в рази вище, бо в процесі її обробки використовується цукровий сироп (спершу з ягоди вичавлюють сік, потім змішують його з глюкозным сиропом; цю рідину вводять в журавлину, яка потім висушується).

У 100 грамах сушеної журавлини – 308 кал.

Тому вживайте сухофрукт в помірних кількостях, не перестарайтеся. (надмірна кількість цукрів точно не піде на користь організму).

Журавлина як антибіотик

В попередньому підрозділі, ви вже зустрічали інформацію, як вона впливає на хвороботворні мікроорганізми.

Тепер розглянемо її протимікробну властивість більш докладно.

Ізраїльські дослідники виявили, що в журавлині міститься дуже корисне органічне речовина танін, яка володіє терпкою дією.

Таким чином, коли журавлинний танін потрапляє в організм, то він просто прилипає до шкідливим бактеріям і виходить разом з сечею.

Отже, виконує яскраво виражену функцію антибіотика.

Тому журавлинний морс або ягоди в чистому вигляді відмінно допоможуть подолати застуду, грип, вивести шлаки з організму.

Крім того, примочки з журавлинного соку активно застосовуються при псоріазі, золотусі, гнійних ранах, лишаях, шкірної еритеми.

Противірусну, в'яжучу властивість благотворно позначиться на перебігу захворювань.

Також ряд компонентів в ягоді посилюють дію ліків.

Тому обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, чи можна їсти ягоду, в період застосування препарату.

Косметичні властивості ягід журавлини

Якщо говорити про вплив журавлини на зовнішність, то неодмінно треба відзначити, що вона може зробити людину прекрасніше як при зовнішньому, так і внутрішньому застосуванні.

Обов'язково варто ще раз підкреслити, що кислоти і мікроелементи, що містяться в журавлині, стимулюють оновлення клітин в організмі, очищають від шлаків.

А всім відомо, що чим чистіше організм і чим швидше він оновлюється, тим краще будуть зовнішні показники (шкіра, нігті, волосся – головні показники віку, краси та стану здоров'я).

Також журавлина використовується зовнішньо, для поліпшення стану покривів:

  • її сік виконує функцію «натурального ліфтингу» — підтяжка шкіри обличчя, позбавитися від дрібних зморшок, гусячих лапок (можна додавати в максі або прикладати теплий компрес (нагрівати до 37 С) на проблемні місця);
  • допомагає усунути прищі і пігментні (червоні) плями, звузити пори: досить щоранку втирати в шкіру обличчя сік журавлини. Чи можна зробити тонізуючі кубики льоду. Найкраще сік підійде для жирного типу шкіри;
  • Соком цієї ягоди, можна масажувати шкіру голови, наносити його на всю довжину волосся. У результаті, кількість лупи зменшиться, волосся стануть м'якше;
  • Якщо ваші нігті пережили не один сеанс нарощування або гель-лаку, то сік цієї ягоди стане справжньою «реанімацією» для них. Досить втирати ягоди або сік хвилин 20 в нігтьові пластини, 2-3 рази в тиждень. Буде прискорена регенерація в кілька разів.
Канапе з фруктів на шпажках, виходить цілком швидкої оригінальної закускою на будь-якій вечірці. Здивуйте своїх гостей!

Насправді запіканка з сиру, готується дуже швидко, в цій статті, ви дізнаєтеся як і що для цього потрібно.

Не замислювалися, як можна приготувати солянку на зиму? Тут: #deletetag#/retsepty-blyud/supy/kak-varit-sbornuyu-solanku.htmlви знайдете відповідь на це цікаве питання.

Протипоказання і шкоду

Журавлина, як і будь-який інший продукт в поєднанні з певними індивідуальними особливостями людського організму, може завдати шкоди.

Кому протипоказана журавлина?

  • Людям з індивідуальною непереносимістю ягоди;
  • При гастриті з підвищеним рівнем кислотності;
  • При виразці шлунка, дванадцятипалої кишки;
  • При деяких захворюваннях печінки (перед тим, як включити в раціон цю ягоду, варто проконсультуватися з лікуючим лікарем);
  • Годуючим матерям, дітям, віком до трьох років (ризик пошкодження чутливих стіночок шлунка).
Але якщо ви не маєте ніякого відношення до списку вище, то неодмінно задумайтеся про необхідність журавлини в вашому щоденному раціоні.

Якщо жменька ягід здатна зробити ваш день яскравіше, комфортніше і приємніше, то чому б не принести задоволення своєму організму, забезпечивши його таким різноманітним комплексом вітамінів і мінералів?

Відео десерт

Рекомендуємо переглянути дане відео, в якому ви дізнаєтеся все про журавлині і навіть більше!

Що ще почитати: