30 март 2019 154

Хміль: склад, користь і шкоду для організму

Хміль – рослина з сімейства конопльових з довгим, подібним шнуру стеблом, повзучим коренем.

Рід складається з двох видів:

  1. Хміль звичайний — росте в дикому стані в помірному поясі північної і південної півкуль у вогких чагарниках;
  2. Хміль японський — батьківщина рослини — Японія і Китай, в Росії можна знайти на Далекому Сході, Сахаліні, на Кунаширі.

Це рослина з розітнутим листям, суцвіття не шишковидне, тому застосовується тільки з декоративною метою.

Батьківщина цієї рослини, не встановлена.

Є припущення, що він з'явився на Кавказі або в південних слов'ян.

Визнати за собою первооткрытие хмелю вимагає і Фінляндія, а англійці дають конкретну дату появи – 1520 рік.

Хміль був широко відомий у Стародавньому Римі.

Використовувався також як компонент для приготування пива естонцями та латишами. На Русі рослина відомо з літератури з Х ст.

У дикому вигляді він існує по всій Європі, в європейській частині СНД, в Сибіру, в Середній Азії.

Він любить вологу і сиру землю в долинах річок, ярах, в листяних лісах і по чагарниках чагарників.

Цікаві факти, пов'язані з хмелем

Хміль – рослина, яке було відомим в Київській Русі ще з періоду ідолопоклонства.

За легендою, він вважався символом родючості і тому під час його збирання селяни завжди організовували народні розваги.

Не кожен знає, як приготувати селера, рекомендуємо до прочитання.

Вам цікаво, як приготувати овочі в мультиварці? Читайте статтю, готуйте смачну і корисну їжу!

Читайте тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/belki/sodershanie-belka-v-belke-yajtsa.html цікаві факти про яйця.

У давні часи молодят обсипали не рожевими пелюстками, а хмелем, щоб їхній шлюб був міцним, здоров'я міцним, а дух не впадав у зневіру.

В наші дні всім відомо про використання хмелю в пивоварінні, але багато раніше на це рослина звернули увагу знавці народної медицини.

Хімічний склад

Хміль складається з:

  • антоціанідів;
  • катехінів;
  • фенолкарбонову кислот;
  • ефірних олій;
  • гірких речовин;
  • 8-пренилнарингенина;
  • хмелевих смол;
  • восків;
  • камеді;
  • валеріанової кислоти;
  • хмельовий кислоти;
  • лупулина;
  • каротину;
  • вітаміну С;
  • холіну;
  • тіаміну;
  • нікотинової кислоти;
  • жовтого барвника;
  • в'яжучих компонентів;
  • флавоноїдів;
  • вітамінів В і РР;
  • інших складових.

Вітаміни хмелю є групою натуральних речовин різного хімічного складу.

За кількістю містяться ефірних масел шишки хмелю не поступаються лікарських рослин (троянда, лаванда, полин, ромашка, шавлія, евкаліпт, коріандр).

Корисні властивості

Корисні властивості хмелю давно вже відомі людині.

У медицині з допомогою шишок цієї рослини, вирішують дуже багато проблем зі здоров'ям:

  • відновлюють нервову систему;
  • лікують захворювання серця та судин;
  • використовують як сечогінний;
  • застосовують як знеболювальний засіб;
  • вирішують проблеми з сечостатевої системою;
  • використовують при безсонні і неврозах;
  • вживають при гастриті;
  • позбавляються від глистів;
  • проводять профілактику морської хвороби;
  • позбавляються від хвороб печінки і жовчного міхура;
  • нормалізують сон;
  • відновлюють і лікують волосся;
  • нормалізують жіночий гормональний фон;
  • позитивно позначаються на обсязі грудей;
  • регулюють функції клітин і біохімічні процеси;
  • підвищують стійкість шкіри до розвитку зморшок.

Застосування шишок хмелю

Наведені вище корисні властивості хмельових шишок, дають можливість успішно застосовувати їх у фармакології, додавати до складу різних ліків.

Приміром, «Ховалеттен» і «Валоседан», які використовуються як заспокійливі засоби, які позитивно впливають на нервову систему, мають у своєму складі сухий екстракт або ефірні олії з хмельових шишок.

«Валокордин», в якому є той же компонент, що використовується для лікування захворювань серця і судин.

Широко застосовуваний препарат «Уролесан», необхідний для лікування захворювань нирок, теж не обійшовся без екстракту шишок хмелю, чиї сильно виражені сечогінні властивості дають можливість ефективного застосування їх в урології: при лікуванні циститу, пієлонефриту, каменів в жовчному і нирках, запаленні сечового міхура.

Ще ширше шишки даної рослини, застосовуються і в народній медицині.

Так, при лікуванні хвороб, які супроводжуються запаленням сечової системи і циститом, приймають відвар з шишок, який знеболює, знімає спазми і запалення.

Цей же відвар корисний для нормалізації роботи травної системи.

Заспокійливі властивості після сушіння подрібнених шишок припускають їх використання при лікуванні розладів нервової системи.

При наявності суглобових болів, а також для зменшення болю від ударів, можна використовувати зовнішньо настойку з шишок на спирту.

У відповідності з сучасними медичними відомостями, а-токоферол, що знаходиться у складі хмелю, є сильним антиоксидантом, тому його також додають у косметичні креми.

Якщо сприймати хміль, як кулінарний компонент, то його шишки є основною складовою для створення якісного та приємного на смак напою – пива.

До речі шишки хмелю володіють корисними властивостями для жінок,завдяки їм, можна скинути зайву вагу.

Також майстри кулінарного мистецтва застосовують його для випічки хліба і солоних булочок.

Корисні властивості листя

Так само дуже багатьом відомі корисні властивості листя хмелю.

Листя хмелю використовують:

  • при раку шкіри;
  • для консервативного лікування раку грудей;
  • для поповнення кількості вітаміну С в організмі;
  • в якості харчової добавки до салатів ( як спаржу);
  • при невротичних станах як заспокійливе;
  • при порушеннях сну;
  • для поліпшення апетиту;
  • при підвищеному статевому збудженні.

Протипоказання та можливу шкоду

На жаль, це прекрасне рослина має крім корисних властивостей і протипоказання, природно, при неправильному застосуванні.

Це рослина, вважається токсичним, тому при використанні всередину велика можливість передозування.

Не займайтеся самолікуванням, а застосовуйте рослина тільки при призначенні.

Також протипоказаннями є вагітність і наявність алергічних реакцій на цей продукт.

Застосовувати ліки, що мають у складі шишки, необхідно вкрай обережно, уникаючи перевищення дози, яка може викликати нудоту і блювання, сонливість, апатію і стан втоми організму.

Відео десерт

Що ще почитати: