20 март 2019 24

Користь дайкона для організму

Звідки прийшов дайкон?

Звичними коренеплодами для більшості є морква, буряк, редис.

Редька, не дивлячись на свої лікувальні властивості, популярністю не користується, в основному з-за гіркоти.

Альтернативою гіркої редьки є дайкон.

Виведений методом селекції з редьки, виростає в Азії – лоби, ще в давнину.

Тому і називають дайкон «китайської редькою».

Новий сорт вийшов високоврожайних, а кількість гірчичних олій було значно менше.

Приємний м'який смак цього коренеплоду, зробив його популярним спочатку в Середній Азії, а потім і практично у всьому світі.

Відноситься він до роду капустяних; має шорсткість на листках, характерну редису.

Коренеплід дуже соковитий, добре зберігається в підвалі або холодильнику, має тонку шкірку, яка може злегка гірчити.

Промислово вирощується в Японії, хоча умови для зростання задовільні у багатьох країнах, у тому числі в Росії та Україні.

Корисні властивості цього коренеплоду

Крім мікроелементів і вітамінів в корені міститься ряд досить рідких речовин, таких як фітонциди, глікозиди і лізоциму.

Сукупність цих речовин в редисці дайконе, завдяки корисним властивостям, забезпечує організму допомогу в боротьбі з інфекційними та грибковими захворюваннями.

Саме ці властивості здавна цінувалися у звичайній редьці.

Крім того, великий вміст вітаміну С забезпечує антиоксидантний захист організму.

Кальцій, калій і натрій, яких багато в коренеплоді сприятливо впливають на стан клітинних мембран, на транспорт поживних речовин у клітинах, на скоротливу активність м'язових тканин, на передачу нервових імпульсів і багато іншого.

Існують дані про те, що дайкон ефективно знижує кількість небезпечного холестерину в крові, тим самим покращуючи роботу всієї серцево-судинної системи.

Якщо Ви не знаєте, яка калорійність 1 вареного яйця, читайте нашу статтю про цей продукт.

Простий рецепт омлету на сковороді читайте в цій статті, пам'ятайте, яйця становлять важливу частину нашого харчування!

Чим корисний такий сорт груші, як дычка? Якщо Вам цікаво, читайте нашу статтю:#deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/poleznie-svoystva-ezeviki.html

Рекомендується вводити дайкон в раціон при можливості опромінення, така міра купірує деградаційні процеси в організмі.

В солодкій редьці міститься багато клітковини і пектину.

Вони гарні при порушеннях функцій травної системи, тобто, це, можна вважати тим, що редька дайкон володар і цих корисних властивостей.

При прийомі антибіотиків, які вбивають мікрофлору кишечника, вживання в їжу продуктів з високим вмістом клітковини сприятливо позначається на зростанні нових бактерій.

Також цей корінь, допомагає очищенню жовчних протоків, і як наслідок покращує роботу печінки.

При розладах сну сік цього виду редьки зніме зайву напруженість і заспокоїть.

Застосування

В їжу дайкон використовують в різному вигляді.

Звиклим до сирого редису європейцям важко уявити, що цей продукт їдять і вареним, і маринованим.

Але в Азіатській кухні регулярно використовують різні види його приготування.

Найбільшу цінність солодка редька представляє в сирому вигляді.

Вона містить речовини, що стимулюють травлення, має низьку калорійність, тому салати з кореня дайкона будуть гарні в якості гарніру до м'яса і риби.

Не можна забувати, що компреси і примочки з цього коренеплоду допомагають впоратися з проблемами шкіри – освітлюють колір, знижують пігментацію, позбавляють від вугрової висипки.

При системному використанні знімають біль у суглобах. Володіє загоюючими властивостями.

Протипоказання

Дайкон крім того, що володіє корисними властивостями, ще й може бути протипоказаний деяким групам людей.

У зв'язку з тим, що дайкон стимулює роботу печінки і нирок, у певному сенсі навантажуючи їх, при цих захворюваннях органів варто утриматися від вживання коренеплоду в їжу.

Страждають виразковою хворобою, деякими видами гастритів, і порушеннями обміну речовин, перш ніж використовувати цей продукт в їжу варто порадитися з гастроентерологом.

Вирощування

Прекрасний цей коренеплід тим, що має малий період вегетації, і його можна садити після збирання гороху, цибулі, часнику.

Молоді посіви дайкона люблять спеку, а вже виросли коренеплоди невибагливі до осінньої погоди.

Ось і висівають його з липня а прибирають у вересні – жовтні.

Потрібно стежити за режимом поливу – не повинно бути надлишку вологи, але і засуху теж допускати не варто, інакше плоди будуть гірчити.

Особливих вимог до грунту немає, як і всі культури він оцінить поживність вибраної ділянки.

Не можна відмовляти собі у здоров'ї, тому введення в раціон дайкона крок розумний.

Крім приємного смаку й загальнодоступності вона має ряд переваг.

При вирощуванні дайкона, а так само завдяки корисним властивостям, він стане прекрасним засобом для очищення організму, поліпшення стану судин, зниження артеріального тиску і т. д.

Відео десерт

В даному відео, Вам розкажуть як правильно вибрати редьку.

Приємного перегляду!

Що ще почитати: