27 июнь 2019 14

Слива — так це ягода чи все-таки фрукт?

Рід Слива містить безліч підродів, таких як: Черемха, Мигдаль, Вишня, Абрикос, Персик та інші. Але найпоширенішим представником цього роду є підрід Сливові – це плодоносні кущі та дерева, яких налічують більше 30 видів.

Слива – це фрукт або ягоду?

Слива вважається фруктовим деревом, хоча деякі називають сливу ягодою. Так чим же є зливу насправді? Зараз ми дамо вам обгрунтовану відповідь.

Згідно з ботаніки, називають ягодою багатонасінні плоди рослин (такі, як полуниця, ожина, суниця і т. д.). У сливи лише одна кісточка, а значить, перша не є ягодою. Слива – це фрукт, адже плоди її дозрівають на дереві, а не на рослинах.

Але в побуті більш звично називати її ягодою, з-за її невеликого розміру. У народі фруктами вважаються великі плоди, сливу до таких можна віднести, тому її можна називати як фруктом, так і ягодою.

Слива – це дерево чи кущ?

Зливу у висоту може досягати від 2 до 15 метрів – значення тут має сорт сливи. В залежності від висоти, сливу можна віднести як до чагарнику, так і до дерева.

Має стрижневу кореневу систему і округлу крону. Форма листя сливи – овальна, квітки – рожеві і білі.

До якого виду плодів відноситься зливу?

Всі плоди по кількості насіння можна розділити на два види: односім'яні і багатонасінні. У многосемянных плодів міститься більше одного насіння, до таких відносять: помідор, гарбуз, смородину, виноград та ін

Сливу відносять до односемянным рослинам. Плід сливи – однокостянка довгастої або круглої форми, він вкритий тонкою шкіркою, має жовтий, червоний, ліловий або фіолетовий колір.

Класифікація сортів сливи

Сорти сливи поділяються на такі категорії:

  • Декоративні. Не можна вживати в їжу. Вирощують їх заради прикраси. Декоративна зливу широко використовується в ландшафтному дизайні, для озеленення дачних ділянок, також скверів і парків. В період цвітіння, декоративна зливу добре виглядає на тлі хвойних дерев. Чагарникові види декоративної сливи використовують в якості живих огорож;
  • Їстівні сорти. Плоди цієї категорії можна є, зазвичай, вони мають великий розмір, так як виведені штучним шляхом;
  • Умовно їстівні. Такими є дика слива. Плоди абсолютно несмачні і дрібні, але є їх, все ж, можна.

Їстівних сортів існує три категорії:

  1. Кулінарні. З них готують варення, джеми, компоти;
  2. Десертні сорти рекомендовані для вживання виключно у свіжому вигляді;
  3. Універсальні. Їх можна їсти як у свіжому вигляді, так і використовувати при приготуванні різних страв.
Торт «П'яна вишня» рецепт з покроковими фото і детальним описом робіт.

Рогалики з яблуками з дріжджового тіста за нашим рецептом.

З чого роблять цукати? Прочитайте нашу статтю і приготуйте цукати в домашніх умовах з різних фруктів, і навіть зі звичайних кірочок.

Найпопулярніші сорти слив

  1. Китайська зливу. Даний вид містить кілька сортів, які ростуть переважно в середній Азії. Китайська слива добре переносить морози і рано починає цвісти. Плоди червонуватого кольору та круглої форми, мають приємний солодкий смак;
  2. Зливу Алича. У Росії даний сорт дуже популярний. Має дрібні кисло-солодкі плоди, з яких виходять смачні компоти і джеми;
  3. Медова, біла. Десертний сорт, виведений в Україні. Дерево медової сливи володіє морозостійкістю і високою врожайністю. Плоди жовтого кольору, мають середній розмір і круглу форму, мають солодкий смак;
  4. Ганна Шпет. Сорт вивели в Німеччині. Плоди яйцеподібні, великого розміру, мають шкірку фіолетового кольору, зеленувату м'якуш солодкий смак;
  5. Угорка звичайна. Є одним з найбільш популярних сортів. Плоди мають середній розмір, овальну форму і фіолетову шкірку. Соковитість плодів помірна, смак кисло-солодкий;
  6. Американська зливу. Рекомендовано для вирощування в північних районах. Має вигляд високого чагарника, рано цвіте. Плоди середнього розміру з фіолетовою шкіркою.

Правила посадки сливи та догляд

Слива – примхлива і вимоглива культура. Важливо дотримати всі умови при посадці:

  • Зливу дуже теплолюбна, і садити її краще навесні. Садять її і восени, але в такому випадку вона може не прижитися з-за холодів;
  • Посадочні ями треба викопувати шириною 70 сантиметрів, а в глибину 60 сантиметрів. Насипати в яму спочатку перегній, потім звичайну грунт;
  • В середину ями забивають дерев'яний кілочок, до нього прив'язують саджанець після посадки;
  • Необхідно правильно вибрати місце для посадки. Воно повинно знаходитися на сонячній стороні, і бути добре захищеним від вітру;
  • Сливу потрібно садити на значній відстані від інших плодових дерев, інакше їй не буде вистачати вологи і поживних речовин.

Щоб крона правильно сформувалася, в перший рік після посадки дерево необхідно обрізати, і потім, робити це щорічно в кінці березня – початку квітня. Зрізати треба багаторічні гілки, особливо це рекомендується, коли зливу погано росте.

Застосування сливи і її користь

Калорійність сливи дорівнює 42 ккал на 100 грам. Плоди домашньої сливи містять:

  • Вуглеводи;
  • Залізо;
  • Вітаміни А, С і Е;
  • Магній і калій;
  • Мікроелементи;
  • Дубильні речовини;
  • Пектин.

Сливу широко застосовують в кулінарії. Використовують в якості начинки для випічки, для приготування джемів, варення, роблять наливки, застосовують при різних дієтах.

Застосування сливи в медицині:

  • Чорнослив і соки з м'якоттю використовують як проносний засіб при запорах;
  • Сушена слива сприяє виведенню холестерину з організму;
  • Має сечогінну дію, виводить солі з організму;
  • Для попередження розвитку тромбів в судинах, заварюють настій з сливових листя;
  • Слива володіє ранозагоювальною властивістю, в цьому випадку, використовують примочки з її відвару;
  • Використовують для зміцнення імунітету при простудних захворюваннях;
  • Зливу містить органічні кислоти, які допомагають при гастриті зі зниженою кислотністю шлунка;
  • Плоди сливи покращують обмін білків в організмі;
  • Також рекомендується при підвищеному тиску;
  • У зв'язку з тим, що слива багата залізом, її застосовують при анемії.
Крім усього перерахованого вище, плоди сливи використовують у косметології. З неї роблять маски для шкіри і волосся. Маска з м'якоті сливи, нанесена перед сном, надає шкірі свіжість і гладкість, а також насичує її усіма потрібними мікроелементами.

Протипоказання до застосування

Слива, незважаючи на всі її корисні властивості, може принести і шкоду. Вживати її не рекомендується у наступних випадках:

  • При цукровому діабеті вона протипоказана, оскільки містить у собі багато цукру;
  • Не варто давати сливу маленьким дітям – вона викликає здуття живота і може послужити причиною проносу;
  • Гастрит шлунка з підвищеною кислотністю;
  • При ожирінні;
  • Протипоказано застосування сливи при подагрі.

Обов'язково потрібно пам'ятати, що нестиглі плоди сливового дерева марні, мало того — можуть завдати шкоди здоров'ю. Також, сливу краще вживати у свіжому вигляді, адже при термообробці витрачається 30% вітамінів.

Що ще почитати: