14 апрель 2019 54

До рябинушке звідки ти підійдеш — для тіла благо і душі спокій знайдеш...

Горобина звичайна.

Невибаглива, дуже поширене миле деревце, яке можна побачити всюди: в скромному сільському палісаднику, в тінистому міському парку, на сонячній лісовій галявині і на узбіччі швидкісної траси.

Як часто нам воно зустрічається, але що ж ми про нього знаємо?

Знаємо, що росте воно в Росії повсюдно.

Навесні цвіте непомітними білими китицями, а восени, до самого снігу, алеет ароматними стиглими гронами.

Але яскраві ягоди годяться не тільки для шукаючих ласощі птахів.

На Русі горобина червона стала популярною і улюбленою вже багато століть тому.

Шанували її і як харчова, і як лікарський засіб, і як декоративна рослина.

Наділяли магічною силою і робили з ягід прикраси-обереги.

Унікальні властивості ягід

Корисні властивості горобини червоної, відомі давно і підтверджені сучасною наукою, обумовлені її багатим складом.

Якщо розглядати її з точки зору здорового харчування, то не можна не відзначити особливо цінних властивостей плодів.

Терпкі, злегка гіркуваті і особливо смачні після заморозків ягоди відрізняються:

  • високим вмістом амінокислот і органічних кислот (сорбінової, яблучної, лимонної, винної, янтарної);
  • наявністю ефірних масел, пектинових і дубильних речовин;
  • багатим вітамінним складом (РР, Е, В2, К, Р, провітамін А — більше, ніж в окремих сортах моркви; З — більше, ніж в чорній смородині);
  • вмістом макро - і мікроелементів (солі кальцію, натрію, магнію, калію);
  • низьким вмістом білків і 8-13-процентним наявністю цукрів (глюкоза, фруктоза, сорбоза, сахароза).

Любите яблука? Корисні властивості смачних плодів, можна дізнатися детальніше!

Дізнайтеся, про лляне масло, корисні властивості, протипоказання до його застосування, та багато іншої корисної інформації про продукт тут.

Рецепти приготування

Ягоди широко використовують в якості вітамінного сировини в кондитерському виробництві (сиропи, желе, повидло, мармелад, варення, пастила, цукерки).

Крім того, застосовують при виготовленні наливок, горілок, лікерів, полівітамінних безалкогольних напоїв.

Часто додають при консервуванні.

В домашніх умовах традиційно вживають свіжі, заморожені або сушені плоди для приготування морсів, відварів, сиропів, чаю.

Включення цього цінного продукту в свій харчовий раціон сучасною людиною також має масу позитивних наслідків, завдяки широкому спектру корисних властивостей горобини червоної.

Які ж саме?

Лікувальні властивості

Високий вміст вітамінів А і С дозволяє успішно використовувати плоди горобини червоної в профілактиці і комплексному лікуванні самих різних захворювань, в тому числі онкологічних, підвищувати згортання крові, знижувати артеріальний тиск.

Цінністю вітаміну Р є здатність усувати прояви безсоння, дратівливості, зміцнювати нервову систему та організм в цілому.

Завдяки низькому вмісту білка і цукру, ягоди горобини показані при цукровому діабеті та порушеннях обміну речовин.

Відвари і напої на основі плодів, крім хороших смакових якостей, володіють вираженими профілактичними і лікувальними властивостями: протизапальні, капилляроукрепляющими, кровоспинними, в'яжучі, сечогінні, потогінні, в'яжучими.

З давніх часів цілителі застосовували ягоди горобини і сік з них, для успішного лікування цинги, недокрів'я, геморою, «хвороб живота», нирок, печінки.

З народної медицини можна почерпнути масу доступних і дієвих рецептів з використанням корисних і оригінальних на смак плодів.

У чому полягають корисні властивості айви звичайної? Дізнайтеся, докладніше про цей фрукт!

Корисні властивості м'яти для жінок, можна дізнатися детальніше: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/vse-o-polze-mjati-dlja-zdorovja.html.

Що таке перга бджолина? Корисні властивості цього дару природи для нашого здоров'я можна дізнатися тут.

І саме зараз, напередодні вірусних атак і простудних захворювань, не слід нехтувати цим найціннішим природним і доступним джерелом здоров'я.

Горобина — саме жіноча рослина

Горобина вважається самим жіночим рослиною не тільки для здоров'я, але і для краси.

Сік ягід — відмінний косметичний засіб.

Якщо замороженими з нього крижаними кубиками один раз в день протирати шкіру обличчя, це неодмінно допоможе звузити непривабливого вигляду кровоносні судини.

Маска з суміші подрібнених ягід горобини, лимонного соку і кефіру в рівних пропорціях ефективно відбілює шкіру.

Лосьйон з частини гліцерину, частини одеколону і двох частин соку горобини допоможе повернути свіжий сяючий вигляд увядшему особі.

А для усунення неестетичною бородавки закріпіть на ній лейкопластиром половинку свіжої ягоди горобини.

Існує ще безліч способів застосування плодів в косметичних цілях.

Крім цього, вони успішно допомагають жінкам справлятися з малоприємними проявами клімактеричного періоду.

Кашка з листя горобини

Слід зауважити, що корисними властивостями володіють не тільки плоди, але і квіти, і листя, і навіть кора горобини звичайної.

Кашка з подрібнених ягід і листя допоможе при грибкових захворюваннях шкіри й екземі.

Це також гарне зовнішнє кровоспинний засіб.

Відвар із суміші листя, недостиглих ягід і кори надає в'яжучу дію при діареї.

А букет із свіжих гілок сприяє знезараження повітря в приміщенні, завдяки своїм фітонцидним властивостям.

Використання горобини у народних обрядах

Як ритуальне, магічне рослина горобина червона шанувалася ще древніми скандинавами, слов'янами, азіатськими народами.

Вважалося, що вона відводить псування, захищає від пристріту і злих чар, і в першу чергу — жінок.

Горобинові намиста використовували як талісмани і обереги. Просили допомоги у цього дерева при жіночих хворобах, безплідді, нерозділеного кохання.

Використовували в складі приворотних зіль і напоїв для молодят.

Гілками з листям та плодами прибирали оселі для очищення і прикраси.

Горобинові гаї, в яких відбувалися магічні обряди та ритуали, суворо-пресуворо заборонялося вирубувати.

Стародавні святилища часто оточувалися посадками горобини, вважалася богоугодним і сприяє спілкування з вищими силами.

Протипоказання до застосування

І на закінчення.

Як і у випадку з будь-якими засобами та препаратами, неодмінно треба пам'ятати і про протипоказання до застосування.

Навряд чи слід надмірно захоплюватися застосуванням свіжих ягід горобини червоної, містять парасорбінову кислоту, як в їжу, так і в лікувальних цілях.

Діючи як антибіотик, вона має ще й побічними ефектами.

Проте в результаті варіння і сушіння кислота руйнується, і антибіотичні властивості втрачаються.

Необхідно також бути дуже обережними людям із зниженим артеріальним тиском, схильністю до алергії, підвищеними шлунковою кислотністю та згортанням крові, що страждають ішемічною хворобою серця і перенесли інфаркт або інсульт.

І не забувайте про те, що навряд чи варто заготовляти плоди і листя горобини в умовах забрудненого, загазованого міста, біля жвавих трас або промислових підприємств.

Тільки чистота і надійність місця збору забезпечить будь-якій рослинній сировині наявність корисних і цілющих властивостей.

Використовуйте екологічно чисті, не викликають сумніву в своєму походженні продукти і будьте здорові!

Відео-десерт

Що ще почитати: