29 март 2019 10

Корисні властивості ягоди кизил

Багато людей в даний час вітають здоровий і правильний спосіб життя.

Намагаються дотримувати режим дня, позбутися від шкідливих звичок і максимально дотримуватися правильного і здорового харчування, включаючи в свій раціон продукти натурального походження, які володіють корисними речовинами, мінералами і вітамінами.

Одним з таких продуктів, багатих вітамінами, є кизил.

Ця ягода широко використовувалася у народній медицині з давніх часів.

Кизил — це крупний чагарник або іноді деревце до 8 метрів заввишки з великою кількістю невеликих ягід довгастої форми червоного кольору з кисло-солодким смаком.

Цей чагарник виростає до 4-5 метрів і може прожити до 250 років.

Цвіте навесні, дозрівання ягід відбувається пізно восени.

Кизил любить рости високо в горах, вздовж берегів річок, на узліссях лісів.

Дикорослі кущі поширені в Криму, на Кавказі, в Молдові, Середній Азії.

Ягоди дикого кизилу не більше двох сантиметрів.

Цей чагарник одомашнили вже давно, так як це дуже корисні і смачні ягоди.

У домашнього ягоди більші, ніж дикі, до чотирьох сантиметрів у довжину.

Склад ягід

Ягоди кизилу в біологічному відношенні дуже цінні.

У м'якоті плодів міститься: від 10 до 17 відсотків глюкози та фруктози; прості вуглеводи, вітаміни Е, Р і С; провітамін А; азотисті, дубильні і пектинові речовини; до 3,5% органічних кислот, а саме яблучна, лимонна та янтарна; флавоноїди; солі заліза, калію, сірки і магнію; ефірне масло, фітонциди, глікозиди.

Корисні властивості ягід:

  1. Сприяють зміцненню імунітету. У 100 грамах ягід міститься 50 міліграмів аскорбінової кислоти, тому їх рекомендується вживати для профілактики і при загостренні простудних захворювань: ГРВІ, грип, бронхіт та інші.
  2. Покращують апетит і відновлюють обмін речовин. Людям, які страждають порушенням травлення, рекомендується вживати ягоди. Вони допоможуть при поганому апетиті, нетравленні шлунку і печії. Також просто необхідно вживати ягоди людям, у яких знижена кислотність шлункового соку.
  3. Сприяють запобіганню виникнення інфекцій та заражень. Фітонциди, які входять до складу ягід, володіють антибактеріальними і антиинфекционными властивостями.
  4. Читайте докладніше, про кардамон, корисні властивості цієї прянощі і багато іншого.

    Хочете дізнатись детальніше про корисні властивості ромашки аптечної? Читайте, все тут.

  5. Сприяють виведенню токсинів, важких металів і продуктів метаболізму, завдяки пектинам входять до складу ягід. Рекомендується вживати при звичайних і хімічних отруєннях.
  6. Допомагають виведенню сечової і щавлевої кислоти.
  7. Регулюють обмін жирів і сприяють нормалізації обміну речовин за рахунок заліза і інших корисних речовин, що знаходяться в складі плодів кизилу. Тому рекомендується вживати жінкам, схильним до повноти.
  8. Тонізують і зміцнюють організм.
  9. Підвищують гемоглобін, зміцнюють стінки судин і нормалізують кров'яний тиск. Дуже корисні людям із захворюваннями крові: анемія, недокрів'я та інші.
  10. Кизил є незамінним продуктом при авітамінозі.

Кизил сушений

Свіжі фрукти при тривалому зберіганні можуть втрачати велику частину вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, які в них містяться.

А сухофрукти — навпаки, здатні всі корисні властивості зберігати більш тривалий період часу.

Вони дуже актуальні взимку.

Кизил заготовляють різними способами, але лише в сушеному вигляді він зберігає практично всі кількість корисних властивостей і вітамінів, так як термічно не обробляється.

Тільки стиглі ягоди підходять для сушіння і сушать їх разом з кісточкою.

Сушені ягоди більш солодкі на смак, ніж свіжі.

Так що людям, які не люблять кизил за кислуватий смак, сушений доведеться по душі.

І діти з задоволенням його можуть їсти замість цукерок, запасаючи свій організм вітамінами і корисними речовинами.

Відвар сушеного кизилу використовується як засіб від лихоманки при застуді і для стимуляції апетиту.

Кількість вітаміну С в кизилі більше навіть ніж у лимоні, горобині і агрус.

Тому відмінним засобом при нестачі вітаміну С є сушений кизил.

Кісточки кизилу в народній медицині і косметології

Кизил, кісточки якого, як і ягоди, володіють корисними властивостями, вони містять до 34% жирних олій, які використовуються як в народній медицині, так і в домашній косметології.

Кісточки цих ягід допомагають позбутися від холестерину, володіють властивістю звуження судин і забезпечують в'яжучу дію.

Широко застосовується настоянка насіння кизилу.

Наприклад, її можна використовувати як засіб від лупи.

При цьому 2 літра настоянки потрібно розбавити 5 літрами води і обполіскувати волосся.

Також настоянка застосовується при лікуванні геморою, хвороб ШЛУНКОВО-кишкового тракту, проносу.

Можна використовувати перемелену серцевину кісточок як замінник кави.

Як приготувати корисну ягоду

При авітамінозі можна застосовувати не тільки свіжі та сушені ягоди кизилу, але і відвар.

При цьому для приготування необхідно невелику кількість ягід кизилу залити водою 1:2 і кип'ятити на повільному вогні 25-30 хвилин.

Обов'язково потрібно процідити і до вихідного об'єму додати води.

Вживати по 1/3 склянки три рази в день.

При розладах травлення добре допомагає настій кизилу

При цьому необхідно три столових ложки сушеного кизилу залити двома склянками окропу, закип'ятити і наполягати 8 годин.

Пити По 100 мл 3 рази на день, при цьому необхідно розім'яти м'якоть.

При ревматизмі застосовується відвар з кори і коренів

Щоб приготувати потрібно 1 чайну ложку коренів і кори на склянку води і прокип'ятити 15 хвилин.

Потім необхідно настоювати 2 години. Процідити і пити 3 рази в день по 2 столових ложки.

Читайте, про листя м'яти, корисні властивості їх застосування і вплив цієї рослини на наш організм.

Додатково ознайомтесь, які корисні властивості має перга для жінок: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/perga-poleznye-svojstva-i-primenenie.html.

Читайте, про особливий вид шавлії мускатного, і його корисні властивості для нашого організму тут.

При простудних захворюваннях

Краще всього використовувати наступний настій: 1 столову ложку листя необхідно залити 250 мл окропу і настоювати 12 годин і вживають 4 рази на день по 50 мілілітрів.

При проносі

У такій ситуації також застосовують чай з сушеного кизилу.

5-7 грам сухофрукта заливають 1 склянкою окропу і настоюють 1 годину.

За день потрібно випити 2-3 склянки чаю.

Варення з кизилу

Кизил, варення якого, також володіє своїми корисними властивостями, дуже рекомендується вживати дітям.

Воно допомагає в боротьбі з простудними захворюваннями, такими як ГРВІ, грип, кір, ангіна, скарлатина.

Для приготування варення необхідно:

  • вимити і прибрати кісточки у стиглих і великих ягід. Головне, щоб кісточка легко відділялася, в іншому випадку вийде джем.
  • отбланшировать в окропі вимиті і очищені ягоди. Плоди помістити в марлю і поступово опускати в окріп, потім відразу ж в холодну воду, щоб прибрати частину пектину і сироп не став желе.
  • приготувати сироп. На 1 кг ягід необхідний сироп з 1,5 кг цукру і 0,5 літра води.
  • помістити кизил в гарячий сироп на 2 години.
  • отриману масу кип'ятити до варення потрібної густоти. Головне не переварити.
  • необхідно покласти 3-5 гр. лимонної кислоти за 2-3 хвилини до закінчення варіння.
  • залити в стерильні та гарячі банки приготоване варення.
  • укутати до повного охолодження.

Дане варення з масою вітамінів може зберігатися довгі роки, при цьому свої корисних властивостей і колір не втрачає.

В'ялений кизил відрізняється низькою калорійністю

Для заготівлі кизилу використовують не тільки метод сушіння і варення, але і вяленья.

Він, також як і сушений, зберігає масу вітамінів і володіє корисними властивостями.

Використовують кизил в'ялений не тільки як солодкість, але і в народній медицині.

В'ялений кизил низькокалорійний і не містить жирів.

У 100 гр. даного продукту — 40 калорій.

Для приготування в'яленого кизилу потрібно: ягоди перебрати, помити, видалити кісточки, додати 150 гр. цукру і залишити на добу.

Потім потрібно злити сік, а ягоди залити гарячим сиропом, приготованим з цукру і води.

Отриману суміш нагрівають до 85 градусів і настоюють 5 хв.

Все це проціджують, ягоди вилучаються і розкладаються на деко з сітки.

Помістити деко в духовку і в'ялять 2 рази по 20 хв.

Перший раз при температурі 64-70 гр., другий — температура 80 градусів.

Потім, коли оброблений продукт охолоне, його необхідно помістити в сито з нержавіючої сталі, накрити марлею і розташувати над нагрівальним приладом або батареєю на 4-6 годин, при цьому періодично помішувати в період цього часу.

Приготоване сировину розмістити за паперовими пакетиками і залишити на 4-6 діб для того щоб вирівняти вологість.

Зберігатися в'ялений кизил в паперових пакетиках в темному місці.

Кизил при діабеті

Кизил є дуже корисним при цукровому діабеті, тому що містить фруктозу, глюкозу, різні кислоти і вітаміни.

Завдяки своїм складом ця ягода у хворих цукровим діабетом допомагає знизити рівень глюкози в крові, посилити функцію підшлункової залози, нормалізує обмін речовин, покращує травлення та підвищує імунітет.

Якщо хворим на діабет не подобається смак свіжих ягід, то можна приготувати настоянку або компот.

Для приготування настоянки, яка буде підтримувати рівень цукру в крові необхідно: запарити в склянці окропу 10 грам сухофрукта і настоювати годину.

Компот і настоянку необхідно приймати у перервах між їжею.

Кизил при геморої — вживаємо з кісточками

Плоди використовуються також і при лікуванні геморою. Їх можна не тільки їсти, але і використовувати в якості примочок, ванночок і мікроклізм.

Найдієвіший спосіб при лікуванні геморою — це вживати 3-4 рази в день 13-15 ягід кизилу.

При цьому ягоди їдять з кісточками — це обов'язкова умова.

Лікування необхідно продовжувати поки не зникнуть симптоми.

Дуже хорошим профілактичним засобом є кизилове варення з кісточками.

Кизил – це джерело корисних речовин і вітамінів, який просто необхідно використовувати в своєму раціоні харчування.

Відео-десерт

Дивіться відео про корисні властивості для нашого організму ягід кизилу.

Що ще почитати: