31 март 2019 48

Сонячна диня — корисні властивості і протипоказання

Диня – однорічна трав'яниста рослина зі сланкими стеблами і плодами довгастої форми різного забарвлення.

У Росії вона була завезена з Персії в кінці 16 ст., де вважалася одним з плодів раю.

Пізніше її почали вирощувати в парниках по всій Європі.

Хімічний склад фрукта

У дині відзначається високий вміст пектинових речовин, фолієвої кислоти і заліза (1000 мкг на 100 г їстівної частини).

Її корисно вживати при захворюваннях:

  • сечовивідних шляхів;
  • серцево-судинної системи;
  • анемії;
  • гастроэнтероколитах;
  • захворюваннях печінки (хронічному гепатиті і цирозі);
  • атеросклерозі.

Ніжна клітковина плодів посилює перистальтику кишечника, виявляється помірне послаблюючу дію і сприяє виведенню холестерину.

Фрукт характеризується хорошим сечогінним і жовчогінним дією.

Регулярне їх вживання у їжу покращує стан хворих на подагру, сечокам'яною хворобою та іншими розладами обміну речовин.

Плоди містять:

  1. цукор у вигляді сахарози (18%);
  2. бета-каротин;
  3. яблучну і лимонну кислоту;
  4. пантотенову кислоту;
  5. вітаміни С, Е, В6, В2, В1;
  6. калій, кальцій, магній, кремній (біля шкірки), фосфор, залізо, йод, фтор.

Звіробій: корисні властивості застосування, рецепти народної медицини і багато іншого.

На замітку практичною господині! Всі рецепти з корисними властивостями чорноплідної горобини, дивіться тут.

Енергетична цінність – 35 ккал на 100 г їстівної частини.

У лікувальних цілях використовують свіжу і сушену м'якоть, свіжоприготовлений сік і насіння плоду.

М'якоть дині добре втамовує спрагу, заспокійливо діє на нервову систему, корисна при ішемічній хворобі серця, порушеннях серцевого ритму, нестачі внутрішніх рідин, туберкульозі легень, занепаді сил, ожирінні.

Протипоказання при вживанні

Помірне споживання рекомендується матерям та особам, які страждають каменями в нирках.

Також можна їсти диню в невеликих кількостях, при хворобі з випаданням фосфатів у лужній сечі і при загостренні шлунково-кишкових захворювань.

Цей фрукт забороняється вживати зі спиртними напоями, медом і запивати холодною водою.

Це може призвести до здуття, кишкових кольок і важкого проносу.

Крім зазначених вище причин, вживання дині протипоказано при хворобах:

  • дванадцятипалої кишки;
  • цукровому діабеті;
  • виразкової хвороби шлунка;
  • дизентерії;
  • при будь-кишкових розладах.

Насіння і їх лікувальний ефект

Насіння дині посилюють статеву потенцію, їх рекомендується вживати при лікуванні простати і імпотенції.

Екстракт з насіння допомагає при кашлі і заспокоює біль у грудях.

Насіння призначаються при лікуванні нирковокам'яної хвороби, нефроциррозе і нефросклерозе.

Їх добре подрібнюють в кофемолці і поступово додають холодну переварену воду, постійно перемішуючи ложкою.

Отримана маса проціджують і приймається по половині склянки 3 рази на день.

Відвари насіння (1 ст. л. подрібненої сировини на 1 склянку окропу) надають омолоджуючу дію на шкіру, вирівнюють тон, використовуються при лікуванні вугрової висипки, лишаю і пігментних плям.

Диня «торпеда» і її застосування в народній медицині

«Торпеда» – пізній сорт, відрізняється яскраво вираженим смаком і тонким ароматом.

Плоди мають довгасту форму, пофарбовані в жовтий колір, шкірка покрита сіточкою.

М'якоть менш цукриста, але містить велику кількість аскорбінової кислоти, катехінів і ферментів, які покращують засвоюваність сорту і сприятливо впливають на роботу кишечника.

«Торпеда» добре підходить для проведення розвантажувальних днів при хронічній недостатності кровообігу, нефритах, пієлоциститах, хворобах печінки і жовчного міхура.

У раціон хворого включається 1,5 кг м'якоті зрілих плодів, розподіленої на 5 прийомів.

Розвантажувальні дні рекомендується проводити за призначенням лікаря, частота їх може змінюватися від двох разів на тиждень до одного разу на десять днів.

Сік дині корисний для шлунка

Хорошим лікувальним ефектом володіє цілісний свіжоприготований сік дині.

У ньому не містяться харчові волокна, менше органічних кислот, що знижує ймовірність ускладнень в роботі шлунково-кишкового тракту.

Сік багатий інозитом – речовиною, що володіє вітамінними властивостями і перешкоджає випаданню волосся, накопичення жиру в печінці і холестерину.

Він надає сприятливу дію на нервово-трофічні процеси та регулює роботу шлунку і кишечника.

У косметології сік, змішаний з рівною кількістю мінеральної води, що використовується для догляду за сухою шкірою обличчя.

Динний лосьйон зволожує і тонізує шкіру, робить її м'якою та еластичною, вирівнює колір обличчя.

Призначається сік по 50-100 мл 2-3 рази на день.

При лікуванні хронічного кашлю та захворювань горла рекомендується випивати по склянці 3 рази в день.

Дізнайтеся, про шавлія, корисні властивості та рецепти народного лікування.

Мед з чебрецю. Корисні властивості і смачне ласощі одночасно. Дізнайтеся більше: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/poleznye-svojstva-chabreca.html.

Про глід, його корисні властивості і протипоказання до застосування, можна дізнатися тут.

Також напій володіє хорошим протиглистну дію.

Сушена диня: як заготовити м'якоть і зберегти корисні мікроелементи

Сушена диня за складом вітамінів і мікроелементів повністю відповідає свіжою.

Тому для лікування протягом року використовують в'ялені плоди, заготовлені в сезон дозрівання.

Шматочки висушеної дині мають загальнозміцнюючу дію, добре насичують організм, зменшують апетит і покращують настрій.

Щоб правильно висушити диню, її необхідно нарізати тонкими скибочками і очистити від шкірки.

Часточки викладаються на дерев'яну дошку і виставляються на сонці.

Протягом двох тижнів вони досить пров'ялюють.

При необхідності диню можна досушити в духовці при температурі до 120 градусів.

Як правильно вибирати диню

Диню вибирають за кольором, твердості шкірки і аромату.

У хорошого фрукта зазвичай буває стебло.

Щоб визначити зрілість, необхідно натиснути на плід з протилежного боку від стебла, у недозрелой дині шкірка тверда, у стиглої – піддається при натисканні.

Стигла диня, залежно від сорту, має жовте забарвлення – від блідого до насиченого відтінку.

Насичений колір м'якоті вказує на підвищений вміст вітаміну А.

Плоди повинні бути без пошкоджень, вм'ятин і тріщин, темні плями дають гіркий присмак.

Диня має загальнозміцнювальну, антитоксичну, сечогінний, протимікробний, седативну і тонізуючу дію на організм людини.

Якісне і кількісне поєднання біологічно активних речовин і низька калорійність роблять плід даного фрукта незамінний лікувальних і дієтичних продуктом.

Відео-десерт

Що ще почитати: