23 июнь 2019 166

Корисні властивості свіжого і сушеного інжиру

Інжир також відомий нам як фігове дерево, фіга, смоква або смоковниця.

Вчені довели, що інжир – це один з кращих джерел корисних і цілющих речовин.

Ця рослина має східно-середземноморське походження: воно родом з Малої Азії (Карії). В кінці 16 століття цей фрукт був завезений в Америку, після чого отримав широке поширення завдяки своїм смаковим якостям і корисним властивостям.

У Росії ж фігове дерево з'являється лише в 18 столітті. Сьогодні інжир вирощують в основному в південних країнах, таких як Єгипет, Іран і Туреччина.

Так як плоди фігового дерева можуть зберігатися у свіжому вигляді відносно недовго, то їх часто засушують. Таким чином, в сушеному/в'яленому інжирі зберігаються всі корисні речовини.

Сушений інжир

Сушений інжир має в'язкий, терпко-солодкий смак.

Зазвичай люди вживають фрукт у свіжому вигляді, але саме засушений плід володіє великим набором корисних властивостей, оскільки в ньому концентрація мінералів і вітамінів значно вище.

У цьому фрукті міститься велика кількість клітковини, що позитивно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту.

Хочете дізнатися в яких продуктах містяться швидкі вуглеводи? Зведена таблиця продуктів з повільними та швидкими вуглеводами.

Як варити корисну рисову кашу на молоці можна дізнатися тут.

Сушений або сухий інжир допомагає тим, хто прагне скинути зайву вагу: вживання цих плодів викликає відчуття ситості, тому їх рекомендується включати в дієтичний раціон.

В них міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів, які сприяють нормальному функціонуванню організму людини. До складу входять магній, калій, залізо, кальцій, а також вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, РР).

За рахунок цих вітамінів нормалізується діяльність нервової системи, підвищується розумова працездатність і покращується настрій.

Цей фрукт характеризується високим вмістом пектину, який особливо цінний після отримання травм суглобів і кісток, оскільки позитивно впливає на загоєння сполучних тканин.

У сушеному інжирі присутній галова кислота, відома своїми бактерицидними властивостями, відновлюють мікрофлору кишечника після різних інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Рутин – ще одна корисна речовина у складі фрукта: він допомагає засвоювати вітамін С і зміцнює стінки капілярів.

За рахунок поліфенолів і флавоноїдів, що містяться в сушених плодах, збільшується антиоксидантна активність плазми крові, що сприяє очищенню крові від бляшок холестерину.

Сушені плоди фігового дерева використовуються як ліки для лікування респіраторних захворювань.

Так, інжир, відварені в молоці, допоможе при ангіні, бронхіті і пневмонії. Крім того цей відвар має жарознижувальну дію при даних захворюваннях.

У 100 г сушеного інжиру міститься 256 калорій, що говорить про його поживної цінності. Тому цей фрукт буде корисний ослабленим і перенесли операції людям з низькою вагою.

Корисні властивості

Корисні властивості свіжого інжиру відрізняються від корисних властивостей сушеного фрукта:

  • Так, в медицині свіжі плоди використовуються при лікуванні захворювань серцево-судинної системи, тромбофлебіту і тромбоемболії;
  • Фрукт має цінне значення при венозної недостатності, відіграє велику роль у профілактиці гіпертонії.

    У плодах фіги міститься фіцін, який знижує згортання крові, тим самим сприяючи розсмоктуванню тромбів;

  • Інжир надає дезинфікуючу дію, очищає кишечник від шкідливих бактерій. Крім того він має проносну властивість і використовується в якості потогінного засобу;
  • Цей плід часто застосовується при лікуванні захворювань печінки і селезінки, оскільки відомий своїми кровотворні властивості.

    Рекомендований до використання в якості допоміжного засобу при каменях у нирках і при захворюваннях сечовивідних шляхів;

  • В Японії існує практика використання плодів інжиру для лікування ракових захворювань.

    Вважається, що цей фрукт завдяки своїй протипухлинної активності здатний зупиняти розмноження злоякісних клітин, тим самим поступово розсмоктуючи саму пухлину;

  • В Індії свіжий інжир завдяки його позитивному впливу на шкіру розглядають як джерело молодості.

    Для того щоб очистити і освіжити шкіру, плід розрізають і протирають їм обличчя і шию;

Для людей, що страждають запорами, рекомендується приймати вранці натщесерце плоди інжиру, замочені в оливковому маслі або воді.

Інжир в поєднанні з волоськими горіхами допоможе організму чинити опір з отруєннями та інтоксикаціями, а також посприяє підвищенню потенції.

При гастриті дуже корисно інжирне варення.

Чому не можна зловживати інжиром

Незважаючи на те, що інжир – це джерело корисних речовин, існує низка протипоказань до його вживання.

Як уже згадувалося, в ньому міститься велика кількість клітковини.

  • Зважаючи на це, його не варто вживати людям, що страждають загостреною хворобою шлунково-кишкового тракту.
  • Цей фрукт також протипоказаний цукровий діабетикам, так як в ньому міститься велика кількість цукру.
  • Крім того в інжирі присутній щавлева кислота, яка може чинити негативний вплив на хворих, що страждають на подагру і панкреатитом.
  • Цей плід також варто виключити з раціону, якщо у нирках виявлені оксалатні камені.
Щоб навчитися правильно варити вареники не треба докладати особливих зусиль, просто уважно прочитайте нашу статтю.

Багато рецептів спаржевої квасолі ви можете побачити тут.

Якщо хочете схуднути, рекомендую напій з імбиру: #deletetag#/pitanie/spetsial-noe-pitanie/imbir-i-korica-dla-pohudinia.html

В інших випадках інжир не несе ніякої шкоди, а лише підтримує та поліпшує стан здоров'я людини. Рекомендується їсти цей фрукт при вагітності, його корисні властивості неоціненні.

Таким чином, інжир, як сушений, так і свіжий, володіє цілим набором корисних властивостей і при цьому має приємний смак, так що її по праву можна назвати «смачним ліками».

Якщо у вас немає перерахованих вище показань, то сміливо включайте плоди фіги в свій щоденний раціон, і ваш організм обов'язково віддячить вам своїм гарним функціонуванням.

Що ще почитати: