12 апрель 2019 29

Як правильно їсти моркву з метою схуднення

Ще зовсім недавно багато дієтологів негативно ставилися до того, щоб включати в свій раціон моркву тим, хто прагне швидко скинути кілька зайвих кілограмів. Такий міф існував з-за того, що довгий час її глікемічний індекс досягав величезних висот. Однак згодом цей показник був різко скорочений, а морква стала вельми корисним продуктом для тих, хто бажає схуднути.

У цій статті ви дізнаєтеся, як за допомогою моркви можна досягти бажаного ваги за відносно короткий термін. Обов'язково спробуйте приготувати парочку пропонованих внизу рецептів, адже крім того, що вони ці страви дуже смачні і малокалорійні, ви також напитаете організм вітамінами.

Користь і шкода моркви при схудненні

На даний момент моркву можна сміливо називати одним з головних овочів, які необхідно включати в раціон тим, хто всерйоз сів на дієту. Саме він є справжнім джерелом вітамінів, містячи в собі практично всю палітру різних їх груп. При цьому в моркви зовсім немає жирів, що надає йому дуже малу харчову цінність. Регулярне вживання цього овоча не тільки допоможе домогтися гарної фігури, але і підлікує організм в цілому.

Однак що ж робить цей продукт настільки цінним для тих, хто піклується про свою вагу. Тут можна вказати кілька вагомих причин:

  • велика кількість клітковини допомагає організму забезпечити відчуття ситості протягом тривалого часу;
  • з-за наявності фруктози дозволяє наситити організм корисними вуглеводами, які необхідні для нормального функціонування;
  • поліпшує склад клітин в крові і підвищує гемоглобін;
  • підвищує рівень метаболізму, а також в цілому прискорює обмін речовин.

До того ж, морква має ще один величезний плюс. Існує безліч рецептів на основі цього овоча, тому ви зможете експериментувати дуже довгий час.

Однак глікемічний індекс вареної моркви хоч і опустився, але при цьому залишився в зоні ризику. Саме тому утримайтеся від вживання простий вареної моркви. У разі приготування страв з неї просто поєднуйте її з продуктами, що містять малу калорійність.

Правила схуднення на моркві та наявні протипоказання

Що дивно, морква при схудненні може допомогти не тільки досить швидко скинути пару-трійку зайвих кілограмів, але і трохи оздоровити організм у цілому. Як говорилося раніше, морквина надзвичайно корисний овоч, тому справа тут повинні йти не тільки салати, але і сік.

Можна їсти моркву ввечері і на ніч при схудненні? Звичайно, так, її цілком можна їсти і на ніч, адже салат з тертої овоча з додаванням лимонного соку дозволить швидко вгамувати організм і при цьому не додасть зайвих сантиметрів.

Однак, як і у будь-якої дієти, заснованої на малій кількості продуктів, таке схуднення досить негативно в цілому може вплинути на організм. Великий стрес може привести до того, що робота серця і кишечника може бути порушена. До того ж, таку монодієту ні в якому разі не можна проводити тим, хто страждає від виразки, хвороб кишечника і нирок, а також проблемами з шлунково-кишковим трактом. Оскільки морква продукт з негативною калорійністю, то на його перетравлення йде досить довгий час, що не дозволяє організму отримати всю повноту потрібних організму речовин для ведення повноцінного життя.

Так що не ризикуйте і не проводите таку чистку частіше, ніж раз на місяць. А якщо ви відчуєте які-небудь негативні зміни, то відразу ж зверніться до лікаря, адже наслідки можуть бути досить серйозними.

Допомагає корейська морква при схудненні

Відповідь тут буде однозначно позитивним. Сама по собі корейська морква має не такий вже великий калорійністю, але при цьому у неї дуже високий рівень насичення, тому їй дуже швидко можна втамувати голод. Проте вживання її потрібно строго фіксувати і поєднувати з іншими продуктами, повними білка. Також вживання її більше 10 днів поспіль зовсім не рекомендується.

Таку корейську моркву потрібно обов'язково готувати в домашніх умовах і при цьому не додавати великої кількості солі, а краще взагалі від неї відмовитися.

Вживаючи під час дієти корейську моркву можна спокійно втратити до 4 кілограм. При цьому через експериментування зі спеціями вам точно не набридне цей продукт.

Простий морквяний салат з буряком для схуднення
Інгредієнти Кількість
морква - 200 г
буряк - 150 г
чорна редька - 50 г
часник - 2 зубці
гарбузова олія - 15 мл
петрушка і кріп - за бажанням
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 54 Ккал

Самі по собі морквяні салати мають досить малої калорійністю і з легкість терпить сусідство з різноманітними фруктами і овочами. Саме це дає великий простір для експериментування. Однак щоб овочі швидше засвоювались організмом, обов'язково використовуйте в якості заправки різноманітні види масел.

Рецепт салату з моркви для схуднення покроково:

  1. Для приготування цього салату візьміть свіжі овочі і добре їх промийте. Після цього необхідно зняти з них шкірку і натерти на середній тертці або дрібно нашаткувати;
  2. Викладіть всі овочі в салатницю. Після цього почистіть часник і за допомогою чеснокодавкі перетворіть його в пюре. Додайте його до гарбузової олії і при його допомозі заправте салат. Після цього його необхідно перемішати і подавати.

Морквяно-яблучний салат для схуднення

Рідко можна знайти більш смачне і унікальне поєднання для салату як одночасне використання моркви і яблук. При цьому рецепт дуже простий і надзвичайно смачний, тому приготувати його взапас просто не вийде. Ви відразу ж його весь з'їсте.

  • морква – 200 г;
  • рослинна олія – 15 мл;
  • яблуко Гренні Сміт» — 100 г;
  • яблучний оцет – 5 мл;
  • сік лимона – 15 мл;
  • чищені насіння соняшнику – 10 р.

Часовий ліміт: 20 хв.

Харчова цінність: 58 Ккал.

Як приготувати дієтичний салат із моркви і яблука:

  1. Насамперед необхідно підготувати моркву для салату. Після того, як ви помиєте і почистіть, необхідно буде натерти її за допомогою великої терки, можна навіть тієї, що призначена для виготовлення корейської;
  2. Ви можете самі вирішити, чи потрібно зрізати з яблук шкірку. В ній знаходиться велика кількість вітамінів, однак салат може вийти більш кислим. У яблук вирізати кісточки з серцевиною і поріжте його на шматочки середнього розміру;
  3. В окремій мисці змішайте заправку. В неї увійде рослинна олія, яблучний оцет (тільки натуральний, а не його сурогат), а також сік лимона. Змішайте її гарненько і при її допомозі приправте змішані моркву і яблука. Дайте салату постояти хвилин 10, щоб аромати змішалися і подавайте до столу, попередньо посипавши насінням.

Морквяний салат зі сметанною заправкою

Такий салат не буде відрізнятися низькою калорійністю, однак встояти перед ним абсолютно неможливо. Однак його харчова цінність не так вже й висока, тому в обмежених розмірах такий салат можна спокійно вживати, не боячись за свою талію.

  • морква – 250 г;
  • сметана – 50 мл;
  • цукор – 7 г;
  • волоський горіх – 50 г;
  • часник – 2 зубці;
  • яблучний оцет – 1 чайн. л.;
  • сіль і перець.

Часовий ліміт: 140 хвилин.

Харчова цінність: 97 Ккал.

Як приготувати моркву зі сметаною для схуднення:

  1. Морква дуже ретельно миємо й чистимо за допомогою овочечистки. Після цього слід натерти на крупній тертці. До неї слід додати подрібнений горіх і пропущений через прес часник. Все змішайте і відставте в сторону;
  2. Тепер настав час для приготування соусу зі сметани. Для нього до головного інгредієнта, тобто сметані необхідно додати спеції і оцет. Все добре вимісити і збийте. Продовжуйте робити це до тих пір, поки не вийде абсолютно однорідна суміш;
  3. Морква полийте сметанною заправкою і ще раз перемішайте. Приберіть салат в холодильник. Через пару годин він повністю просочиться, і його можна буде подавати на обід.

Низькокалорійний морквяний суп

Якщо ви хочете спробувати приготувати суп з моркви, то для того, щоб зробити його дуже низькокалорійним потрібно знати одне правило – не піддавайте овочі ніякої попередньої обжарке. Насправді існує велика кількість різноманітних рецептів морквяних супів, однак такий воістину можна назвати навіть жиросжигающие.

  • морква – 200 г;
  • селера – 50 г;
  • сочевиця – 125 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • черрі – 125 г;
  • свіжий імбир – 25 г;
  • чилі свіжий – 10 г;
  • коріандр.

Часовий ліміт: 45 хвилин.

Харчова цінність: 82 Ккал.

Як готувати дієтичне перше блюдо з моркви:

  1. Спочатку необхідно підготувати сочевицю. Для цього супу використовуйте червону, тому що вона не потребує замочуванні і готується дуже швидко. Обов'язково промийте її;
  2. Всі овочі ретельно промийте і почистіть. Стебла селери наріжте на невеликі шматочки, а моркву натріть на тертці. Цибулю наріжте на кубики невеликого розміру. Томати черрі просто розріжте навпіл, адже вони і так досить дрібні;
  3. Візьміть каструлю. Обов'язково потрібно, щоб у неї було товсте дно. В неї слід викласти сочевицю і овочі. Всі залийте водою і варіть протягом 20 хвилин, цього часу вистачить, щоб сочевиця розм'якла. Використовуйте для варіння слабкий вогонь;
  4. Як тільки суп буде готовий, до нього слід вмішати натертий імбир, нарізаний чилі і спеції. Все це додасть страві свою родзинку, тому кількість в загальному можна варіювати за смаком;
  5. Суп необхідно пюрировать за допомогою блендера і прикрасити петрушкою.

Морквяно-персиковий смузі для схуднення

Все частіше дієтологи називають різні смузі оптимальними напоями для того, щоб не тільки отримати відмінну фігуру, але і наситити організм. По суті, таким напоєм з легкістю можна замінити весь сніданок без яких-небудь побічних ефектів.

  • персики – 3 шт.;
  • морквяний сік – 150 мл;
  • насіння льону – 5 р.

Часовий ліміт: 10 хв.

Харчова цінність: 45 Ккал.

Рецепт приготування смузі по кроках:

  1. Зі свіжих персиків необхідно витягти кісточки і кожен з них порубати на кілька частин;
  2. У блендер помістіть шматочки персика, залийте їх морквяним соком. Перед додаванням насіння льону його необхідно перетворити в борошно за допомогою кавомолки;
  3. Всі ці складові частини необхідно розмолоти в блендері протягом п'яти хвилин. За цей час коктейль насититься киснем і отримає більш ніжну текстуру.

Дієта на моркві: різні її варіанти, меню і наслідки

Звичайно, морква добре впливає на зайву вагу, якщо її потроху вводити в раціон. Однак існують і дієти, засновані на цьому продукті. Під час них за обмежений проміжок часу ви зможете отримати відмінні результати і позбавитися від зайвих кілограмів. На даний момент таких варіантів 3. Кожний з них ми розглянемо нижче.

Спробуйте приготувати корисне печиво з геркулесу з допомогою наших покрокових фото і підказок кулінарів.

Як приготувати млинці на кисляку читайте в нашій статті.

Порадуйте своїх близьких незвичайним татарським стравою — кыстыбый. Як його правильно готувати читайте тут.

3-х денна монодієта

Самі по собі монодієти хоч і дуже ефективні, але і досить небезпечні. Саме тому перед її початком бажано проконсультуватися з дієтологом, щоб він зрозумів і пояснив ризики вашого вибору. Ні в якому разі таку дієту не можна проводити тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом або нирками.

Суть цієї дієти в тому, щоб протягом 3-х днів харчуватися тільки водою і морквяним салатом. Салат повинен бути самим простим і складатися з простої натертої моркви, заправлений оливковою олією і соком лимона. Їсти його треба кожні три години приблизно по 200 г за раз. При бажанні в такий салат можна ввести ще один інгредієнт, зазвичай ним є фрукт. Проте кожен день він повинен бути іншим. Кожен день необхідно випивати мінімум 2 літри води. Так ви зможете за 3 дні втратити до 4 кілограм.

Семиденна дієта

Під час морквяної дієти на 7 днів раціон стає помітно багатший, тому просидіти на ній можна спокійно. Стандартно втратити за цей час можна близько 11 кг. Що ж дає такий ефект? Все той же морквяний салат з додаванням одного з фруктів – яблука, ківі або апельсина. Крім води, можна вживати кисломолочні продукти – кефір і 150 г знежиреного сиру. Є необхідно не менше 4 раз на день, однак оптимальною кількістю вважається 5 прийомів їжі.

Меню:

  1. 150 г сиру зі сметаною;
  2. Морквяний салат з додаванням меду;
  3. Яблучно-морквяний салат зі сметанною заправкою;
  4. Морквяний салат з медом;
  5. 200 мл нежирного кефіру.

Так можуть бути розписані всі п'ять прийомів їжі на кожен день.

Морквяна дієта на 10 днів

Така дієта також вважається звичайною монодієтою, оскільки доведеться вживати вже знайомий морквяний салат. Однак заправляти його потрібно буде не маслом, а сметаною. Прийомів їжі також залишається 5. Бажано харчуватися через рівні проміжки, тобто кожні 3 години. Посередині дня салат із сирої моркви можна замінити на відварену в якості теплої їжі. У день необхідно випивати не менше пари літрів води.

Проводити таку дієту можна тільки раз у три місяці і при консультації з дієтологом. Однак крім того, що ви істотно скинете вагу, вас організм почистится від токсинів і шлаків. Ви відразу ж помітите поліпшення в стані шкіри. Також морква допоможе нормалізувати стан цукру в крові і запобігти розвитку діабету.

В загальному можна сказати, що вживання моркви дійсно допоможе скинути зайву вагу. Однак оскільки дієти досить жорсткі і мають багато протипоказань, слід дуже ретельно готуватися до них. До речі, морква може накопичувати в собі шкідливі речовини, тому слід дуже ретельно підходити до її вибору.

Відгуки

Марина, 36 років, Самара:

Морква дуже сильно люблю, тому в своєму раціоні завжди тримаю її. Насправді існує величезна кількість дієтичних страв з цього овоча, а не тільки салатики. Наприклад, можна спробувати приготувати морквяно-сирну запіканку. Однак коли я вирішила сісти на 3-денну монодієту, то зламалася на 2 день, просто не витримав організм.

Юлія, 32 роки, Ярославль:

Оскільки постійно мучуся з зайвою вагою, то дуже часто намагаюся сісти на різні дієти. Однією з них стала морквяна. Сиділа на ній 7 днів і результати вийшли неоднозначними. Скинула я всього лише 4 кг, проте сидіти на ній було досить легко, оскільки постійне відчуття голоду зовсім не переслідувало.

Єлизавета, 27 років, Санкт-Петербург:

Дуже часто проводжу чистку організму за допомогою морквяної монодієти. З незвички перші пару раз було важко, оскільки є дуже хочеться, а можна лише морквяний салат. Однак через деякий час втягнулася і тепер виходу з неї відчуваю себе просто приголомшливо.
Що ще почитати: