14 апрель 2019 45

Як спекти справжній бородинський хліб в хлібопічці

Ароматний чорний хліб з кмином і коріандром – візитка національної російської кухні. Склад цієї знаменитої на весь світ випічки давно перестав бути секретом.

Однак спекти вдома ідентичний магазинного бородинський хліб в хлібопічці тієї або іншої торгової марки не так вже просто, тому як технологія приготування має багато нюансів. Ці правила потрібно уважно вивчити і слідувати їм.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
житнього борошна (сіяного) - 470 г
пшеничного борошна - 80 г
фільтрованої води - 410 мл
порошкової суміші для домашнього квасу - 4 ст. л.
порошкових дріжджів і кухонної солі - по 2 ч. л.
меленого коріандру - 4 ч. л.
оцту яблучного 6% і рафінованої олії соняшникової - по 2 ст. л.
гречаного меду - 90 г
меленого кмину, червоної паприки, коріандру в зернах - по 2 ч. л.
Час приготування: 195 хвилин Калорійність на 100 грам: 197 Ккал

Спекти чорний хліб з запропонованої рецептурі можна в хлібопічці будь-якої марки. Єдина умова: встановити програму, тривалість якої становить не менше 180 хвилин. Якщо все робити правильно, тісто добре підніметься, випічка вийде високою і добре пропечеться.

Рецепт покроково:

  1. Від загального обсягу води відмірюють 80 мл. Кип'ятять.
  2. Суху суміш для хлібного квасу висипають в піалу, заливають крутим окропом. Перемішують, настоюють 15 хвилин. До змішування з іншими інгредієнтами суміш повинна охолонути до кімнатної температури.
  3. У ємність хлібопічки виливають іншу воду (теплу), оцет, олію. Додають мелені спеції, мед, сіль, остиглу закваску.
  4. У рідкі компоненти вводять просіяне пшеничне і житнє борошно. Зверху насипають дріжджі.
  5. Кришку закривають. Вибирають програму для випічки хліба з житнього борошна тривалістю мінімум 3 години.
  6. Верхівку піднявся, готового до випікання тіста змочують водою і посипають зернами коріандру.
  7. Після сигналу про завершення процесу чашу виймають з хлібопічки. Трохи остуджують. Дістають хліб, кладуть на решітку.

Щоб розкрилися всі аромати і смаки домашньої випічки, готовий бородинський хліб залишають на 2 години під тонким кухонним рушником.

Бородінський хліб на житньому солоді в хлібопічці

Цей рецепт теж може використовуватися для хлебопечей будь-якої марки. Підготовка інгредієнтів до закладці вимагає деякого часу, але в підсумку виходить класичний чорний хліб з прянощами, практично ідентичний тому, який продають у магазинах.

Беремо:

  • житнє борошно (обдирне) – 500 г;
  • 40 г житнього солоду;
  • дріжджів порошкових – 8 г;
  • 430 мл води фільтрованої;
  • 30 г 6%-го яблучного оцту;
  • 50 мл темного меду;
  • солі – 15 г;
  • 1,5 ст. л. меленого коріандру;
  • 1 ст. л. насіння кмину.

Час підготовки інгредієнтів і випічки – 3 години 10 хвилин. Калорійність – 185,63 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. Сухий солод заварюють окропом, для чого від загального обсягу води відміряють 100 мл і нагрівають на плиті або в мікрохвильовій печі. Суміш ретельно перемішують, настоюють 7 хвилин.
  2. Мед розводять в іншому обсязі води.
  3. Обдирне борошно просівають через друшляк з дрібною сіткою.
  4. Запарені житній солод перекладають у медовий розчин. Добре перемішують.
  5. У невеликій піалі заварюють окропом насіння кмину.
  6. Всі інгредієнти закладають в чашу хлібопічки в порядку, зазначеному в інструкції. В одному варіанті першими можуть йти сухі продукти, у другому – рідкі. Цей порядок не можна порушувати.
  7. Хлібопічка закривають і включають програму активного замісу дріжджового тіста, розраховану на 90 хвилин (мінімальна тривалість). У результаті повинно вийти густе, липке, але не дуже круте тісто.
  8. Коли цикл активного замісу завершиться, поверхню тіста змочують водою і посипають рівномірно запареним кмином. Кришку хлібопічки закривають. З цього моменту і до завершення процесу відкривати її не можна. Стежити за тим, як піднімається тісто, можна тільки через віконце на кришці.
  9. Коли маса збільшиться вдвічі, встановлену програму вимикають. Хлібопічка переводять в режим «Стандартна випічка» на 30 хвилин.
  10. Після сигналу відразу ж повторюють програму, але час виставляють 60 хвилин.
  11. Коли пристрій подасть сигнал про закінчення, випічку залишають в закритій хлібопічці на 10 хвилин.

Чашу дістають, виймають гарячий бородинський хліб. Перекладають його на решітку, накривають чистим рушником. Остуджують і наполягають 2 години.

На відео — як приготувати житній хліб в хлібопічці:

Базовий рецепт бородінського хліба в хлібопечі «Панасонік»

В залежності від моделі порядок встановлення програм може трохи змінюватися. Тому, використовуючи цей рецепт домашнього бородінського хліба, необхідно виконувати дії згідно інструкції до хлібопечі «Панасонік». При цьому склад і пропорції інгредієнтів не змінюються.

Потрібно взяти:

  • 210 г житнього сіяного і стільки ж пшеничного борошна в/с;
  • 1,5 ч. л. порошкових дріжджів;
  • 240 мл води;
  • червоного солоду (сироп), меду, винного білого оцту, олії, насіння кмину – по 2 ст. л.;
  • коріандр в зернах – 1 ст. л.;
  • 1,5 ч. л. звичайної солі.

Час підготовки інгредієнтів і випічки хліба – 4 години 20 хвилин. Калорійність – 228 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. Солод заливають окропом, перемішують. Чекають, поки розчин охолоне (15 хвилин).
  2. В чашу хлібопічки виливають солодовий розчин, оцет, олію. Додають мед.
  3. До рідких інгредієнтів додають обидва види борошна, сіль, кмин, коріандр.
  4. Дріжджі висипають останніми в центр суміші.
  5. Кришку закривають. Встановлюють програму «Французька випічка» тривалість 4 години 10 хвилин.

Якщо у пристрої такої програми немає, можна вибрати «Бородинський хліб» або комбінувати різні режими для замісу і випічки хліба з житнього борошна. Головне, щоб тривалість загального циклу була не менше 3,5 годин.

Готовий хліб, випечений в хлібопечі «Панасонік», остуджують і настоюють 2-3 години на решітці, накривши рушником.

Читайте також, як спекти французький хліб в хлібопічці.

Рецепти кукурудзяного хліба для приготування в хлібопічці ви знайдете в наступній статті.

А тут дізнаєтеся, як приготувати справжній хліб на сковороді.

Як спекти в хлібопічці «Мулинекс»

Технологія випічки чорного хліба у хлібопічках цієї марки складається з трьох етапів – запарювання солодової закваски, закладка інгредієнтів в чашу, випікання. Для кожного етапу є свої правила, яких потрібно дотримуватися неухильно.

Необхідні продукти:

  • 650 грамів житнього просіяного борошна;
  • 290 мл фільтрованої води;
  • 112 г житнього солоду;
  • 1,5 ч. л. гранульованих дріжджів;
  • 3 ч. л. меленого коріандру;
  • 37 г яблучного оцту;
  • 40 мл соняшникової олії;
  • 22 г солі;
  • 60 грамів меду.

Час випічки – від 2 годин 20 хвилин (програма №9 хлібопічки Мулинекс ОW 5024) до 3 годин (залежно від моделі). Калорійність – 230 ккал/100 р.

Рецепт покроково:

  1. В окремій ємності заварюють 60 мл окропу 80 г солоду і третина коріандру. Перемішують, залишають остуджуватися.
  2. У суворої черговості у хлебопеь закладають: 65 г просіяного борошна, 0,5 ч. л. дріжджів, 25 г червоного солоду, 1 ч. л. подрібнених зерен коріандру, 70 мл теплої води.
  3. Включають програму «Бородинський хліб». Закривають кришку.
  4. Після звукового сигналу вливають у відерце заварений окропом солод. Додають за порядком залишилися інгредієнти: воду, сіль, оцет, олію, мед, борошно, коріандр, дріжджі.
  5. Перезапускают ту ж програму. Після проміжного звукового сигналу (за 60 хвилин до завершення циклу) посипають хліб цілими зернами коріандру.

Коли хлібопічка подасть сигнал про закінчення роботи, хліб залишають всередині ще на 15 хвилин. Потім виймають з чаші і остуджують.

На відео — приготування дуже смачного хліба в хлібопічці «Мулинекс»:

Корисні поради

Солод з просмажених зерен жита продається в магазинах готовим до використання у вигляді сухої порошкової суміші, сиропу або густого екстракту, зовні схожого на цикорій. Для випічки бородінського хліба підходить будь-який вид. При цьому пропорції закладки інгредієнта в тісто потрібно розраховувати, звірившись з інструкцією на упаковці.

Якщо житній солод не вдалося купити, можна замінити його готовою сухою сумішшю для приготування квасу, червоним житнім солодом або концентрованим квасним суслом.

Замість меду, зазначеного в кожному рецепті домашнього бородінського хліба, можна використовувати патоку. В крайньому випадку допускається замінити цей інгредієнт цукровим піском.

Описані рецепти підходять для випічки бородінського хліба в духовці. Різниця лише в тому, що всі процеси виконуються вручну і потребують більш пильного контролю.

Що ще почитати: