13 март 2019 62

Скільки грам цукру в різних за обсягом склянках

У рецептах часто можна зустріти такі словосполучення як «додайте 50 г цукру, 95 г вершкового масла, 57 г борошна, 10 г розпушувача, 7 г солі», але відміряти таку масу продуктів без використання спеціальних кухонних ваг буває досить проблематично.

Досвід показує, що вимірювання об'єму інгредієнтів можна проводити не тільки за допомогою чайних і столових ложок, але і за допомогою різних склянок.

Різновиди склянок

Існує кілька видів:

  1. Гранчасто — був розроблений для мореплавців ще в часи правління Петра I – під час хитавиці посудину опрокидывался, але не скочувався зі столу з-за характерного розташування граней. У сучасному світі цей рід судин широко застосовується в громадському харчуванні та в поїздах, так як в силу своєї будови він є більш міцним, ніж свої побратими. Вміщає в себе традиційний радянський стакан 250 мл, а до ризики (смужки) – 200 мл
  2. Мірний використовується для виміру сипких речовин або рідин під час приготування їжі. Зазвичай його мінімальна місткість становить 200 мл.
  3. Old fashion використовується для алкогольних напоїв з великим числом кубиків льоду в складі, він може вмістити в себе 300 мл Виготовляють його з товстого скла для запобігання швидкого танення льоду. У кулінарній справі для вимірювання кількості продуктів Old fashion не застосовується.
  4. Collins призначений для алкогольних напоїв зі значним обсягом – так як він вміщує в себе цілих 350 мл, а ємність має циліндричною формою. В кулінарних рецептах не використовується.

Скільки цукру в гранчастій склянці

Цукор має досить великою вагою внаслідок хімічного пристрою молекул (молярна маса однієї молекули ( приблизно становить 343 м моль).

Тим не менш, сипкий рафінад у гуртку важить трохи менше води внаслідок фізичної будови молекул: між ними утворюються настільки великі відстані, що в них здатні проникати атоми.

Для того, щоб знайти масу солодкого речовини в гранчастій посудині, потрібно знати його щільність і обсяг. До ризики (смужки) в цей посудину вміщається 200 мл, в системі СІ — 200 кубічних див.

Щільність цукру з таблиці густин харчових продуктів: 0.8 м на см кубічний. Для обчислення маси необхідно помножити на щільність обсяг: 200*0.8=160 гр. Виходить, в одному двухсотмиллилитровом гранчастій посудині 160 г солодкого речовини.

Як виміряти сипкий продукт в ємності 250 мл, 300 мл, 350 мл

Використовуючи даний алгоритм множення щільності рафінаду на місткість ємності), можна легко скласти таблицю відповідності мл в ємності і кількості г солодкого речовини:

Кількість мл в посудині (склянці) Кількість г цукру
150 120
200 160
250 200
300 240
350 280
400 320

2, 3, 4, 5 склянок цукру — це скільки грам?

Для того, щоб дізнатися скільки грамів солодкого речовини в ємності, можна слідувати тим же алгоритмом, що і при розрахунку кількості грамів в певному обсязі ємності.

Для розрахунків потрібно враховувати наповнюваність стандартного гранчастого судини – 200 мл = 200 см кубічних. В одній склянці 160 г рафінаду, тобто у двох в 2 рази більше — 320 м, у трьох — 480 і т. д. Таблиця відповідності кількості ємностей і маси рафінаду в них:

Кількість склянок Цукровий пісок, м
1 160
2 320
3 480
4 640
5 800
6 960

Як відміряти 200, 250, 300 грам цукру

Щоб правильно розрахувати, скільки судин потрібно для конкретної маси солодкого речовини потрібно знати просту формулу: для знаходження обсягу потрібно розділити масу на щільність.

При поділі 200 г цукру на табличне значення щільності (0.8 г на см кубічний) вийде 250 см кубічних (або 250 мл). Це значення відповідає місткості повністю заповненої гранчастою радянської ємності.

Аналогічно можна розрахувати кількість склянок, які потрібні для 250 г солодкого речовини. 250 р цукрового піску займають 312.5 см кубічних, що відповідає наповненню двох судин: перший повинен бути повністю заповнений, а другий лише на чверть.

300 грам цукрового піску займають 375 кубічних див. Для цього обсягу необхідно взяти 2 гранованих склянки: перший вщерть заповнений, а другий лише наполовину.

Як приготувати тарталетки на святковий стіл з різними начинками. Рецепти з покроковими фото і підказками.

Скільки грам борошна в одній столовій ложці. Читайте як відміряти сипучі продукти якщо під рукою немає ваг.

Проста і смачна випічка на кожен день. Візьміть на замітку рецепти домашньої випічки.

Поради для визначення маси сипучих продуктів

Правильно певну кількість кожного інгредієнта дуже важливо в кулінарії: якщо змінити пропорції води і борошна при випіканні хліба, тісто може не піднятися або навпаки занадто водянисту структуру.

Для визначення маси сипучих продуктів можна скористатися інформацією про те, скільки мілілітрів може вмістити кожна ємність.

Щоб визначити вагу сипучих продуктів можна скористатися фізичної формулою: маса дорівнює щільності, помноженої на обсяг.

Щільність речовини можна дізнатися з таблиці в інтернеті, а місткість посудини повинна бути вам вже відома, наприклад, місткість їдальні ложки – 15 мл, чайної ложки – 5 мл.

Якщо у вас відсутній гранований стакан, але є кухонні ваги, візьміть звичайну чашку і з допомогою вимірювань вагами знайдіть і позначте лінію 200 або 250 мл – як вам зручно.

Що ще почитати: