28 март 2019 365

Як спекти житній хліб вдома в духовці

У Росії здавна прийнято, щоб на столі постійно перебував смачний хліб. Неважливо, яка саме трапеза чекає вас, від нього практично неможливо відмовитися. Скільки б дієт не існувало, від краюшки хліба відмовиться вкрай мале число росіян.

На даний момент існує величезна кількість різноманітних видів хліба – пшеничний, дріжджовий, навіть безглютенові сорти, однак, саме житній займає в душі людини своє особливе місце. Як кажуть досвідчені господині, приготувати такий хліб досить просто навіть в домашній духовці. При цьому він вийде у багато разів смачніше магазинного, з просто приголомшливою хрусткою скоринкою.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
житнє борошно - 130 г
дріжджі - 15 г
пшеничне борошно - 260 р
сіль - 1 чайн. л.
цукор - 1/3 чайн. л
вода - 1 ¼ склянки
мед - 1 чайн. л.
ростить. масло - 2 стіл. л.
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 174 Ккал
Хоча зараз завжди в супермаркеті можна знайти житній хліб, саме класичне хлібобулочний виріб зустрічається досить рідко. Якщо за смаком, ймовірно, можливо знайти подібний, то ціна його буде достатньо висока, а кількість добавок просто вражає своєю кількістю.

Насправді подібний вид хліба відрізняється найбільш великою кількістю корисних речовин, тому, як і цільнозерновий, досить мало може зашкодити здоров'ю. Якщо ви хочете з'їсти хліба, то саме житній хліб має стати вибором господині.

Як готується житній хліб в домашніх умовах в духовці:

  1. В одній з мисок змішується половина борошна зі склянкою води – це буде основа тесту. У другій мисці робиться опара з води, що залишилася з додаванням цукру. Опара повинна доходити ще близько сорока хвилин в закритому стані. Місце слід підібрати тепле;
  2. Вміст двох мисок слід перемішати між собою, і поступово додаючи решту інгредієнтів, вимісити тісто до потрібного стану. Можливо, слід додати ще трохи борошна;
  3. Тісто викласти у форму, після чого відправляється в розігріту до 220 градусів духовку на 40 хвилин. Якщо піч має функцію охолодження, то обов'язково включіть її. Після випічки хліб буде обвисати ще близько години, загорнутий у рушник.

Житній хліб на заквасці домашнього приготування

Представляючи житній хліб, одразу ж пригадується особливий, щільний м'якуш з особливим, неповторним ароматом, який володіє знайомої кислинкою. Саме закваска і надає цьому сорту хліба такий неповторний смак. Крім цього, закваска робить приготування хліба набагато більш легким, адже з її допомогою досить легко домогтися збалансованості смаків.

Інгредієнти:

  • житнє борошно – 3, 5 склянки;
  • цукор – 1/3 ст. л.;
  • мед — 1 ст. л.;
  • вода – 2,5 склянки;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • раст. масло – 2 стіл. л.

Час приготування: близько тижня.

Калорійність: 134 Ккал на 100 гр.

Приготування житнього хліба на заквасці в духовці:

  1. Для приготування такого виду хліба варто приготувати закваску. В ній не буде використовуватися дріжджі, тому частина її можна навіть заморозити. Для закваски змішуються 4 ст. л. борошна, а також цукор і теплу воду, щоб в кінцевому підсумку вийшла суміш консистенцією схожа на сметану. Суміш в закритій ємності повинна дозрівати 5 днів у теплому місці. Бродіння тут проявляється у вигляді бульбашок;
  2. Коли закваска приготується, можна починати готувати тісто. Борошно висипають у велику миску. Саме тут суміш буде вымешиваться. В борошно додають мед, сіль і воду. Тісто ретельно вимішується до однорідного стану, можна скористатися лопаткою. Закваска додається в тісто і знову перемішується. Останнім інгредієнтом стане масло, це допоможе тесту не прилипати. Тісто доводиться до потрібної консистенції, при необхідності додаючи борошно або воду;
  3. Тісто викласти у змащену форму, яка накривається, щоб тісто дійшло в теплому місці. На це піде приблизно 24 години, після чого хліб випікається в нагрітій до 200 градусів духовці приблизно 5 хвилин. Щоб хліб остаточно приготувався, його слід випікати ще годину при 150 градусах. Після перевірки готовності дістати з форми і залишити обм'якати близько півгодини.

Житній хлібець на кефірі в духовці

Існує лише один інгредієнт, який додасть житньому хлібу дивовижний кислуватий смак. Такий характерний аромат слід розбавити чайною ложкою цукру, втім, можна обійтися і без нього.

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно – 150 гр;
  • житнє борошно – 250 гр;
  • кефір – 200 мл;
  • тепла вода – 150 мл;
  • сухі дріжджі – 1 чайн. л.;
  • сіль і цукор – по 1 чайн. л.;
  • оливкова олія – 1 стіл. л.

Час приготування: 4 години.

Калорійність: 200 Ккал на 100 гр.

Рецепт хліба з житнього борошна на кефірі в духовці покроково:

  1. Кефір змішується разом з кефіром. У цю суміш втручається сіль і цукор, інгредієнти розмішують до розчинення;
  2. Борошно ретельно просіюється, після чого два види змішується між собою. Додаються дріжджі, які повинні рівномірно розподілитися по борошняної суміші;
  3. У борошняний гірці робиться поглиблення. Саме в нього поступово вливається кефір. Тісто повільно має вымешиваться до гладкого і еластичного стану. Накрите тісто піднімається близько півгодини. Після цього вона покривається маслом за допомогою ложки, щоб тісто повністю ввібрало його. Тісто буде доходити ще пару годин, поки не збільшиться в розмірах;
  4. Тісто викласти у форму і випікається близько 40 хвилин, після чого відстоюється ще 30. Температура духовки 200 градусів.

Як приготувати смачне тісто для піци з кефіру або дріжджової закваски.

Рецепт салату з щавлю — це краща страва для весняного застілля.

Як приготувати смачну курячу грудку на сковороді. Смачні рецепти тут.

Як спекти пшенично-житній хліб

На даний момент в найбільш класичному з усіх існуючих рецептів з'явилася досить велика різноманітність відступів, які додають свої власні смаки в гармонію рецепта. Однак практично незмінним залишається одне – рівномірне кількість використовуваної борошна як пшеничного, так і житнього.

Інгредієнти:

  • житнє борошно – півтори склянки;
  • пшеничне борошно – півтори склянки;
  • тепла вода – 1,5 склянки;
  • дріжджі сухі – 1 ст. л;
  • ростить. олія – 1 ст. л.;
  • цукор – 0,5 ст. ложки;
  • сіль – 1 чайн. л.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Калорійність: 222 Ккал на 100 гр.

  1. Насамперед варто почати з приготування опари. Для цього змішується цукор і дріжджі, які розбавляються водою. Все слід замісити і залишити бродити на чверть години;
  2. В окремій мисці змішується два види борошна, в які потім додаються масло і сіль. Броженную суміш повільно вливають у борошняну суміш, постійно вимішуючи, поки воно не перестане прилипати до рук;
  3. Тісто накривається рушником і залишають на годину, щоб воно дійшло. Обсяг збільшитися приблизно в 2 рази, після чого знову вимішується і викладається у форму, після чого доходить ще половину години;
  4. Духовка попередньо нагрівається до 200 градусів, після чого хліб випікається приблизно 45 хвилин. Приготовлений хліб викладається з форми і закутується в рушник.

Секрети приготування

  1. Якщо ви не хочете готувати закваску для хліба кожен раз, то можна використовувати частину попередньої, щоб приготувати нову. Смак такого хліба вийде більш насиченим;
  2. Аромат житнього хліба досить просто посилити приправами, такими як квас або солод. Також можна додати коріандр, кмин, родзинки та інші смаки;
  3. Житнє борошно містить набагато більше малу кількість клейковини, тому, щоб правильно вимісити тісто знадобитися докласти набагато менше зусиль, ніж при приготуванні пшеничного;
  4. Житній хліб воістину є джерелом корисних речовин, адже в ньому міститься велика кількість харчових волокон, калію, магнію, кальцію і багатьох інших вітамінів. Все це робить кінцевий продукт надзвичайно корисним для вживання, так як все це допомагає нормалізувати роботу кишечника. Існує лише одне серйозне протипоказання для вживання – житній хліб шкідливий, якщо людина має серйозні захворювання травного тракту начебто гастриту або виразки.

Випічка житнього хліба в домашніх умовах в духовці з легкістю може стати постійним домашнім заняттям, адже отриманий смак не можна не запам'ятати на все життя. Вашим близьким явно припаде до душі отриманий результат.

Що ще почитати: