14 май 2019 333

Як приготувати карасів у сметані на сковороді

У давні часи карасі, як страву російської кухні, дуже славилися, їх готували буквально в кожному будинку. З часом популярність рибки втратила свої позиції і даремно. Виявляється, що з карасів можна приготувати дуже смачні страви на кожен день і святковий стіл.

Особливість рецептів — смажених карасиків доводять до готовності на сметані. Для готування не потрібно духовка і дорогі продукти, все набагато простіше, ніж здається!

Озброївшись свіжими карасями і сковорідкою, можна сміливо експериментувати з стравами не тільки російської, але й циганської кухні.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжий карась - 1 кг
рослинна олія - близько 150 мл
сметана жирна або домашня - 4 ст. л.
цибулина - 1 шт.
сіль, лавровий лист - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 301 Ккал
  1. Вибираючи рибу для готування карасів у сметані на сковороді, насамперед, варто звернути увагу на її свіжість. Якщо рибку ловити самостійно, проблем з її походженням не виникне.
  2. Карасів очистити від луски, випатрати нутрощі, обрізати плавники. Залишати голову чи ні вирішувати вам, щоб рибка не гірчила, видаліть зябра.
  3. Поверхня вимитих карасів натерти сіллю. Залишити на кілька хвилин, а тим часом обсмажити до золотистого кольору цибулю.
  4. Як тільки рибні тушки просолятся, їх треба просушити на серветці і обсмажити з обох боків до красивої скориночки. Готові карасі повинні апетитно виглядати, а також смачно пахнути.
  5. У сковорідку до рибі додати смажену цибулю, лавровий листочок, сметану. Воду лити не треба, досить розподілити по рибці сметану, накрити сковорідку кришкою. Під час готування на повільному вогні сметана розтечеться. Довго мучити страва не варто, вистачить 3-4 хвилин.

Риба по-циганськи

Необхідні інгредієнти:

  • свіжа риба — 5-6 шт;
  • печериці (лисички) — 350 гр;
  • 2 великі цибулини;
  • рослинна олія для смаження — близько 110 мл;
  • борошно — приблизно 3 ст. л;
  • сіль, перець горошком, спеції;
  • жирна сметана — 3 ст. л.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність: 2541 ккал.

  1. Свіжу рибу почистити від луски і нутрощів. Зробити з обох боків черевця надрізи. Добре посолити, після чого відкласти в сторону.
  2. Поки карасі просаливаются на сковороді, обсмажити цибулю з грибами. Нарізати овочі довільно, на смак це не вплине.
  3. Обваляти рибу в борошні і смажити її на окремій сковороді до рум'яної скоринки.
  4. Коли всі рибні тушки будуть обсмажені, зверху розподілити цибулю з грибами. Додати лаврового листа, перцю. Розбавити сметану склянкою води, залити цією сумішшю карасиків, накрити кришкою, дати час рибі потушиться.
  5. По готовності рибні тушки акуратно перекласти в тарілку, полити сметанним соусом, прикрасити зеленню з овочами.

Червоний рис користь і шкода — як приготувати злак правильно, які страви можна готувати.

Домашній хлібний квас — напій, який обов'язково потрібно навчитися готувати.

Корисний салат зі щавлем — весняне блюдо, яке поповнить ваш запас вітамінів.

Карась у сметані з помідорами

Необхідні інгредієнти:

  • карасі середні — 3-4 шт;
  • помідори свіжі — 350 гр;
  • рослинна олія для смаження — приблизно 90 мл;
  • панірувальні сухарі — 3 ст. л;
  • сіль, спеції;
  • сметана жирністю 40% — 3 ст. л.
  • цибуля порей за смаком.

Час приготування страви: 50-65 хвилин.

Калорійність: 2676 ккал.

  1. Карасів очистити від нутрощів, видалити зябра, луску. Рибу добре промити, зробити з обох боків надрізи. Натерти сіллю, перцем і відкласти на серветку, щоб стекла рідина.
  2. Цибуля порей з помідорами нарізати кружечками. Вкласти овочі всередину промаринованной риби.
  3. Вмочити карасів в сухарі, після чого обсмажити до готовності на розпеченому маслі.
  4. Якщо помідори з цибулею пореєм залишилися, їх можна викласти до риби. Залити сметаною, накрити кришкою і протомитися на повільному вогні, щоб карасі наїлося сметаною.
  5. Щоб кістки не відчувалися в рибі, час гасіння можна збільшити, але при цьому потрібно додати півсклянки води в сковорідку.

Секрети приготування

  1. Підготовка риби до смаження самий трудомісткий процес, якщо луску чистити під струменем води спеціальним ножем, робота піде швидше.
  2. Щоб риба добре просолились, не варто відразу ж смажити, дайте час настоятися.
  3. Сметану краще брати жирну або домашнього приготування. Однак якщо ви дотримуєтеся дієт, можна взяти знежирений продукт сметанний або йогурт.
  4. Практично кожне представлене страва готується з цибулею, в обсмаженому вигляді він надає рибі пікантних ноток, аромату.
  5. Карасі добре поєднуються зі свіжими грибами, помідорами, цибулею. Зелень краще додавати після готовності, безпосередньо перед подачею.
  6. Смажити рибу виключно на рослинній олії при гарній температурі до золотистої скоринки.
  7. Обвалювати перед смаженням рибу можна в борошні, панірувальних сухарях або манки.
  8. З карасями співзвучні спеції: лавровий лист, перець запашний і чорний мелений.
  9. Щоб риба не розвалювалася після гасіння на сметані, її потрібно добре обсмажують з обох сторін.
  10. Якщо всередині залишити ікру або молоки, вона буде смачніше. Залишати делікатесні нутрощі — вирішувати вам.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: