09 июнь 2019 103

Як правильно приготувати люля-кебаб з курки

Люля-кебаб – це універсальне м'ясне блюдо, яке вдало впишеться і в святкове меню, і в літній пікнік на свіжому повітрі. Воно являє собою довгасті котлетки невеликого розміру, приготовлені з фаршу. Існує кілька варіацій його приготування, серед яких кожна господиня знайде підходящий.

Цікаві факти про страву

Назва м'ясного блюда люля-кебаб має різні переклади, але існує найпоширеніша версія, на основі якої люля-кебаб – це «смажене м'ясо трубкою». Якщо звернути увагу на форму закуски, то правда можна помітити її схожість з трубкою.

Оригінальний рецепт люля-кебаба належить Туреччині. За традицією його готують, використовуючи мангал, а за основу закуски береться баранина. Однак, люля-кебаб вже тривалий час користується популярністю і в інших країнах, тому можна знайти безліч вдосконалених рецептів. З точок світу, найбільш почитали це м'ясне блюдо, можна виділити Середню Азію, Балкани та Кавказ.

Національне блюдо Туреччини має багату історію, адже вперше його приготували ще у II столітті до нашої ери. Тоді для приготування фаршу було використано м'ясо барана, а також масло оливи і мед. На сьогоднішній день можна зустріти рецепти приготування люля-кебаба з усіх видів м'яса, і навіть з риби та птиці.

Люля-кебаб не обійшли стороною легенди. Приміром, одна з них оповідає про те, що знаменитий полководець Олександр Македонський в період одного військового походу випадковим чином зібрав смачне блюдо: він накрив тонкими скибочками баранячого м'яса хлібну корж, і після чого додав прянощів. Отриману закуску назвали на честь його творця, таким чином, народився всім знайома різновид люля-кебаба – іскандер-кебаб.

За час свого існування це м'ясне блюдо отримало багато варіацій приготування, внаслідок чого деякі країни донині сперечаються про первісний походження люля-кебаба. Однак, класичний рецепт цієї закуски відомий практично кожному, і дуже популярний в Росії.

Класичний люля-кебаб з курки на мангалі
Інгредієнти Кількість
м'ясо курки (філе) - 2 кг
цибулю - 2 головки
часник - 1 головка
базилік - пара гілок
зіра (кумин) - 1 ч. л.
кінза - 1 ст. л.
яйця курячі - 4 шт.
оцет столовий 6% - 2 ст. л.
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 105 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

Як вже зазначалося раніше, у першому рецепті приготування люля-кебаба за основу використовується фарш з баранячого м'яса. Однак, це м'ясна страва є інтернаціональним, і кожна країна готує його в залежності від власних уподобань. Приміром, в Росії найбільш поширене саме куряче м'ясо, що дозволяє зробити люля-кебаб більш легким, низькокалорійним і корисним стравою.

Етап приготування цієї закуски не містить складних моментів, які б сильно відрізняли її від інших рецептів російської кухні. Але для того, щоб отримати по-справжньому смачне і містить у роті блюдо, слід володіти деякими навичками і дослухатися порад досвідчених кулінарів.

Перш ніж почати готувати фарш, слід обробити м'ясо курки. Заморожене м'ясо попередньо треба розморозити. Потім, використовуючи гострий ніж, необхідно зняти з філе надлишки жирової плівки. Готове м'ясо залишається пропустити через м'ясорубку. Слід зауважити, що у фарш для люля-кебаба не потрібно додавати хліб або борошно, що є якоюсь особливістю рецепту страви.

Потім слід курячі яйця збити за допомогою виделки, віночка або міксера, додати яєчну суміш у фарш. Слідом за нею в масу йдуть попередньо очищені і порізані головки цибулі та часнику, а також дрібно порубана зелень і приправи за смаком. Масу необхідно ретельно вимішувати протягом 15 хвилин.

Після фарш потрібно відбити. Для цього його поміщають в кухонний поліетиленовий пакет і підкидають в повітря. Робити це потрібно до тих пір, поки маса не набуде однорідну в'язку консистенцію. Як тільки це відбудеться, курячий фарш слід залишити на 60 хвилин. Це дозволить йому прийняти найбільш густу форму.

Щоб посмажити люля-кебаб, знадобляться мангал і шампури для наколювання. Слід відокремлювати від фаршу великі шматки, а після формувати з них довгасті котлетки. Для цього зручно спочатку скачати між долонь куля, і розтерти його в ковбаску.

Отримані м'ясні сосиски залишається наколоти на шампури і посмажити над розжареним вугіллям. Готову страву краще подавати разом зі свіжими овочами.

Рецепт приготування в духовці

Для тих, хто вирішив зробити люля-кебаб в якості доповнення святковий стіл, підійде наступний рецепт приготування в духовці. Для нього знадобляться такі інгредієнти, як:

  • м'ясо курки (філе) – 700 г;
  • цибуля – 2 головки;
  • крохмаль – 3 ст. л.;
  • масло вершкове – 65 г;
  • сир твердого сорту – 60 г;
  • базилік – пара гілок;
  • петрушка – пару гілочок;
  • орегано (сушений) – 1 ст. л.
  • чорний перець;
  • сіль.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність на 100 г – 160 ккал.

Спосіб приготування фаршу для люля-кебаба в духовці практично не відрізняється від класичного рецепту. Слід помити філе, зняти з нього жирову плівку, після чого пропустити через м'ясорубку.

Залишити вершкове масло постояти при кімнатній температурі для його розм'якшення. Цибулю почистити, нарізати невеликими шматочками. Сир натерти, використовуючи дрібну тертку. Ретельно змішати між собою фарш, крохмаль, спеції, дрібно посічену зелень і м'яке масло, при бажанні додати сіль і перець.

Перед формуванням фаршу бажано змочити долоні в прохолодній воді. Після чого можна створювати ковбаски звичним чином: скачувати шматок фаршу в кульку і розтирати між долонями в довгасту котлетку.

На заключному етапі приготування потрібно змастити форму маслом, помістити майбутній люля-кебаб у розігрітий до стандартної температури духова шафа. Час приготування – 15 хвилин. Подавати страву краще з асорті з свіжих овочів.

Піца з морепродуктами — справжнє італійське блюдо з неперевершеним смаком.

Овочеве рагу з куркою і овочами. Читайте цікаву підбірку рецептів.

Торт зі свіжими ягодами і фруктами — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Поради господиням на замітку

Щоб відтворити справжній люля-кебаб, недосвідченим господаркам слід взяти на замітку наступні секрети приготування:

  1. Для того, щоб зробити фарш, бажано використовувати м'ясорубку з крупною решіткою;
  2. Якщо в процесі приготування люля-кебаба в духовці застосовуються дерев'яні шпажки, їх важливо завчасно замочити в прохолодній воді. У цьому випадку вони точно не будуть підгоряти під час випікання;
  3. При приготуванні на мангалі не варто лити воду на розпечене вугілля, краще скористатися опахалом;
  4. Оптимальний час тримання закуски над вугіллям – 13 хвилин. Головне, не забувати перевертати м'ясо.

Таким чином, можна зробити наступні висновки про цю м'ясної закуски:

  1. Вона є інтернаціональною, чому в кожній країні готується по-різному;
  2. Люля-кебаб має багату історію та легенди про походження;
  3. Час приготування не займає більше 60 хвилин;
  4. Блюдо роблять з різних видів м'яса, птиці та риби;
  5. Для виготовлення курячого фаршу з курки не використовують хліб.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: