06 июнь 2019 2 404

Як приготувати холодець з свинячих ніжок

Холодець з свинячих ніжок – це блюдо, яке належить виключно російської кухні, але його готують по всьому світу. Чому ж воно так популярно? А це пов'язано з дивовижним і неповторним смаком. Крім цього, холодець можна готувати і взимку, і влітку.

А як же приємно в спекотні літні дні їсти холодне, освіжаючу і одночасно поживне, і дуже ситне частування. Правда, є один недолік — це тривалий відварювання свинячих ніжок, вони варяться майже 4 години, а іноді і більше.

Але воно того варто, адже це страва має високий вміст корисних компонентів, необхідних для повноцінної життєдіяльності організму. Але про все по порядку.

Користь і шкода холодцю

Всі люблять холодець, ось тільки мало хто знає про його корисні властивості. Варто відзначити, що навіть багато лікарі призначають це блюдо при проблеми з опорно-руховим апаратом. Це пов'язано з тим, що у холодець міститься речовина колаген, який виступає в якості будівельного білка.

За рахунок цієї речовини відновлюються клітини, сповільнюється процес старіння, а також сповільнюється зтирання хрящів в суглобах. У страві містяться амінокислоти лізин, які сприяють швидкому засвоєнню кальцію.

Але не варто забувати, що холодець має протипоказання, на які також варто звернути увагу:

  1. У ньому міститься високий рівень холестерину. Він викликає хвороби судин, тромби і появи бляшок в судинах;
  2. Також у багатьох м'ясних бульйонах присутній гормон росту, який провокує запальні процеси;
  3. У холодець з свинини присутній гістамін. Ця речовина може викликати фурункульоз, апендицит та хвороби жовчного міхура.
Класичний холодець зі свинячих ніжок
Інгредієнти Кількість
Свинячі ніжки - 2 задні, передні 2
Цибулю - 1 середня головка
Морква велика - 1 штука
Часник - 3-5 часточок
Великий корінець петрушки - 1 штука
Лаврушка - 1-2 листочка
Желатин - 30-40 грам
Сіль - на свій смак
Перець чорний мелений - на свій смак
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Приступаємо до готування:

  1. Свинячі ніжки потрібно підготувати. Для цього їх потрібно промити, зачистити ножем шкіру, вона повинна бути чистою без щетини і бруду;
  2. Ніжки ставимо в глибоку ємність, вони повинні повністю поміститися в ній. Заливаємо їх гарячою водичкою до самого верху;
  3. Моркву чистимо від шкірки, промиваємо, розрізаємо на дві частини і кладемо в воду до ніг;
  4. Цибулину також потрібно почистити і помістити в каструлю;
  5. Додаємо туди сіль, кілька лаврових листочків і ставимо отвариваться на 2,5-3 години;
  6. Відварюємо все на середньому вогні і під закритою кришкою;
  7. Цибулю і моркву виймаємо через 30 хвилин після початку готування;
  8. Готові ніжки виймаємо шумівкою і викладаємо у велику чашку;
  9. Бульйон потрібно процідити, щоб позбавитися від зайвих кісточок і інших неприємних частинок;
  10. Також потрібно спробувати бульйон на смак, якщо він буде недосоленим, то в нього слід додати ще солі. Додаємо туди чорний мелений перець і трохи желатину. Все перемішуємо вінчиком, щоб всі розподілилося;
  11. Часникові зубки чистимо, ріжемо на пластинки і покласти в бульйон. Всі заливка готова;
  12. Потім переходимо до оброблення охололих ніжок. Зрізаємо все м'ясо, кістки нам не знадобляться;
  13. Також потрібно зняти верхню шкірочку, зрізаємо тільки м'ясо з салом. Всі розбираємо невеликими скибочками і розкладаємо по невеликих чашках;
  14. Відварену моркву ріжемо кружечками, цибулю ріжемо дрібно. Розкладаємо овочі до м'яса;
  15. Розливаємо бульйон по чашках і прибираємо їх у холодильник на 3-4 години. За цей період він схопиться і застигне.

Як зварити холодець з курки і свинячих ніжок

Складові компоненти:

  • 2 свинячі ніжки;
  • 750 грам свинячої голяшки;
  • 2 курячих стегенця;
  • 400 грам свинячого м'яса;
  • 300 грам курячих лапок;
  • Одна морквина;
  • 2 головки цибулі;
  • 4-5 часникових зубчиків;
  • 2,5 літра води;
  • Сіль – за смаком;
  • Трохи чорного перцю.

Скільки готується – 6,5 годин.

Скільки калорій на 100 грам – 200.

Як готувати:

  1. Свинячі ніжки, голяшку і курячі лапку промиваємо, зачищаємо всю грязь. Викладаємо в ємність, підливаємо води, щоб вона була до самого верху, підсолюємо і ставимо на вогонь;
  2. Як тільки все почне кипіти, зменшуємо вогонь, прикриваємо кришкою і відварюємо протягом 2,5-3 години;
  3. Промиваємо свиняче м'ясо і стегенця і через 1,5-2 години викладаємо до ніжок. Також кладемо туди очищений цибульку і моркву. Залишаємо нудитися ще на 1,5 години;
  4. Зубчики часнику очищаємо і ріжемо дрібненькими пластинками або розтираємо в ступці;
  5. Як тільки всі м'ясні інгредієнти зваряться, виймаємо їх у друшляк і залишаємо остигати;
  6. Бульйон бажано процідити, це допоможе позбавитися від зайвих кісточок і інших частинок;
  7. Додаємо туди чорний перчик, чесночек, трохи солі, все розмішуємо і наполягаємо хвилин 20-30;
  8. Остигле м'ясо відокремлюємо від кісток і розбираємо маленькими скибочками. Викладаємо його в чашку;
  9. Моркву нарізаємо кружечками і кладемо на м'ясо;
  10. У чашку з м'ясом наливаємо бульйон і прибираємо в холодильник на 3-4 години. За цей період холодець схопиться і стане як желе.

Як приготувати холодець з ніжок і рульки в мультиварці

Потрібно наступне:

  • Ніжки свинячі – 2 штуки;
  • Свиняча рулька – 1 штука;
  • Ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • Одна часникова головка;
  • Один морквяний коренеплід;
  • Лавровий лист – 2-3 штучки;
  • Запашний перець – 6-8 штучок;
  • Сіль – за своїм смаком.

Тривалість приготування – 8 годин.

Скільки калорій – 190.

Приступаємо до готування:

  1. Свинячі ніжки, рульку ретельно обполіскуємо холодною водою. Шкірку зачищаємо ножем, щоб зчистити щетину і бруд;
  2. Викладаємо очищені ніжки і гомілку ємність мультиварки;
  3. Моркву чистимо, промиваємо від бруду і нарізаємо на кілька частин. Кладемо в ємність до м'яса;
  4. З лука знімаємо шкірку і кладемо в цілому вигляді в мультиварочный агрегат;
  5. Заливаємо все водою до самого верху, додаємо туди запашний перець, сіль і лавровий лист;
  6. Виставляємо режим «Смаження» і доводимо до кипіння, знімаємо зверху пінку;
  7. Потім переставляємо на режим «Гасіння» і залишаємо варитися на 4,5 години;
  8. Після звукового сигналу виймаємо шумовий всі компоненти в глибоку чашку і залишаємо остигати;
  9. З зубчиків часнику чистимо шкірку і протираємо теркою або видавлюємо чесночницей. Кладемо часник в бульйон;
  10. Виставляємо програму «Смаження» і доводимо до кипіння. Кип'ятимо пару хвилин;
  11. Відокремлюємо м'ясо від кісток, зрізаємо шкірку і розбираємо невеликими шматочками. Викладаємо його в глибоку чашку або по формах;
  12. Моркву нарізаємо кружечками і кладемо до м'яса;
  13. Заливаємо все бульйоном і ставимо в холод до повного застигання.

Рецепт холодцю з яловичини і свинини

Що буде потрібно:

  • Дві великі ніжки;
  • Півкіло яловичого м'яса;
  • Одна середня цибулинка;
  • 100 грам моркви;
  • 1 часникова головка;
  • Сіль – за смаком;
  • Щіпка чорного меленого перцю;
  • 1 велика ложка сухих трав;
  • Лаврове листя – 2-3 штучки.

Скільки готується – 7 годин.

Скільки калорій на 100 грам – 200.

Як готувати:

  1. Свинячі ноги і м'ясо споліскують холодною водою. З ніжок гарненько зчищаємо щетину, весь бруд. Викладаємо м'ясні інгредієнти у велику ємність, наливаємо воду до самого верху, додаємо сіль, лавровий лист;
  2. Ставимо на плиту, відварюємо до готовності. На це піде мінімум 3-4 години. Дивимося самі, якщо м'ясо буде відходити від кісток, то значить все готове;
  3. Цибулю чистимо від лушпиння, морква промиваємо від бруду;
  4. Викладаємо овочі через 1,5-2 години початку відварювання;
  5. Готові інгредієнти викладаємо в глибоку ємність і залишаємо остигати;
  6. Очищаємо часникові зубці, нарізаємо або пропускаємо через часникодавку. Кладемо в бульйон і проварюємо його хвилин 20. Додаємо туди суміш з трав;
  7. Розбираємо остигле м'ясо. Відокремлюємо кістки, видаляємо шкірку і розділяємо разом з яловичиною невеликими скибочками і кладемо за формами;
  8. Моркву нарізаємо кружечками і поміщаємо в ємності з м'ясом;
  9. Заливаємо бульйоном і ставимо в холод на 3-4 години. За цей період всі схопиться і холодець застигне.

Як приготувати азу по-татарськи читайте рецепт, цього цікавого страви.

Солянка з капусти в мультиварці? Ви ще не пробували це блюдо? Читайте наші рецепти і нюанси його приготування.

Читайте як приготувати соус для піци — наша добірка рецептів.

Секрети приготування

  • Якщо ви готуєте холодець зі свинячого м'яса, то до нього слід додавати желатин, інакше він не схопиться і вийде рідким;
  • Найкраще в холодець додавати тільки м'ясо і сало. Шкірку краще не використовувати, вона дуже жорстка і може зіпсувати холодець;
  • Готовий холодець треба подавати з хріном, гірчицею, аджикою і гострими перчиками чилі.

Холодець з свинячих ніжок – це, дійсно, відмінна і чудове частування, яке буде чудово поєднуватися з будь-якими стравами. Крім цього, його можна зробити на різні свята, гості вже точно оцінять його по вищому рівню!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: