11 июнь 2019 134

Як приготувати класичний вінегрет: рецеты, тонкощі

Хто з нас не пам'ятає, що на святковому столі обов'язково має з'явитися такий дивно простий і казково смачний салат з дивним закордонним назвою «вінегрет».

З величезного страви, ароматно пахне справжнім маслом і трохи кислуватою домашньої капустою, так здорово було виловлювати маленькі горошинки, пофарбовані в дивний буряковий колір.

Що ж це за такий салат – вінегрет?

Незважаючи на поширену думку, він не є споконвічно російським блюдом: для російської кухні взагалі не характерно подібне «змішування» великої кількості інгредієнтів.

Сама страва, як і його назва, з'явилися під час правління Олександра I.

Досить незвичайна ситуація виникла у зв'язку з поширенням цього салату на Заході: у всіх країнах Європи він гордо іменується «російським салатом», тоді як в самій Росії носить витончене і легке гальське ім'я – «вінегрет».

Швидше за все, своєю назвою він зобов'язаний слова «vinaigre», що в перекладі з французької – «оцет», яким повинен був заправлятися прадід сучасного вінегрету.

Російське походження вінегрету можна поставити під сумнів, навівши численні варіанти шведських і німецьких салатів з куховарських книг XIX століття: до їх складу входять ті ж картопля, буряк, пікулі й оселедець.

Інгредієнти: вибираємо правильно продукти для салату

Продукти для вінегрету повинні бути якісними і свіжими – це стандартна вимога для будь-якої страви.

Не менш важлива і попередня підготовка продуктів для салату, оскільки це є визначальним чинником: змінюється і вигляд і смак страви.

Розварені і розвалені овочі не прикрасять салат.

Стандартним набором продуктів для цієї страви прийнято вважати:

  • варені овочі (буряк, моркву і картоплю) – особливий смак цих овочів можна додати, якщо відварити їх в м'ясному бульйоні;
  • солоні огірки і капуста (за бажанням використовується квашена);
  • ріпчасту або зелену цибулю – для салатів рекомендують вибирати солодкий великий лук.

Всі продукти додаються в однакових пропорціях: досвідчені кухарі радять додати більше солодкого лука, але менше моркви.

Деякі різновиди салату можуть включати в себе слабосолону оселедець, варене м'ясо або рибне філе, яйця.

ФАКТ! Відварене яйце вважається ознакою класичного російського вінегрету.

Такий різний, але незмінно смачний вінегрет

Класичний вінегрет
Інгредієнти Кількість
відвареної буряків і картоплі - по 300 грам
вареної моркви - 200 грам
квашені або солоні овочі - по 150 грам капусти і огірків
консервованого (або відвареного) зеленого горошку - 200 грам
салатного лука - 100 грам
заправка з рослинного масла, оцту, солі, цукру і перцю - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 50 Ккал

РАДА! Ідеальна буряк для цієї страви вийде, якщо не варити її, а запекти в духовій шафі.

Приготування:

  1. Морква, картопля і буряк нарізати однаковими кубиками або скибочками: розмір шматочків кожен вибирає для себе – деяким за смаком великі кубики, інші воліють дрібну нарізку;
  2. Солоні огірки нарізати кубиками, а великі попередньо очищаються від шкірки;
  3. Ріпчасту цибулю нарізати тонкими півкільцями. Якщо у луці відчувається зайва гіркота, його слід замочити в невеликій кількості оцту.

Корисні властивості базиліка. Читайте більше на нашому сайті.Які ж продукти, що містять складні вуглеводи, у даній статтіви знайдете всі відповіді.

Ягода чорниця, її користь описана тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/chernika-poleznue-svoystva.html.

Домашній вінегрет прийнято заправляти звичайною рослинною олією, але для додання страві більш тонкого та вишуканого смаку слід використовувати спеціальну вінегретні заправку.

Вінегрет з квасолею

Вінегрет з квасолею прийнято вважати однією з варіацій стандартного рецепта: багато хто з дитинства пам'ятають смак цього салату, в якому звичний зелений горошок замінювався більш поживною і ситної квасолею.

Крім стандартних буряків, моркви, картоплі, солоних огірків і капусти, а також лука, салат додається 1 баночка консервованої квасолі і половина кисло-солодкого яблука.

РАДА!Якщо для салату використовується відварна квасоля, то важливо ретельно стежити за часом її приготування: ні сира, ні розварена квасоля не прикрасить вінегрет.

    • Квасоля для салату обов'язково промивається холодною водою перед додаванням до інших овочів. Нарізані кубиками яблука слід збризнути лимонним соком (це захистить м'якоть плоду від потемніння);

 

  • Нарізаючи овочі для такого салату звичними кубиками, пам'ятайте, що в склад входить і досить велика квасоля: її розмір слід враховувати, щоб не створити дисонансу між шматочками овочів у страві.

Калорійність квасоляного вінегрету становить близько 110 ккал (результат може коливатися в залежності від використовуваних інгредієнтів).

Вінегрет без капусти

Здавалося б, ну який же <вінегрет без капусти? Але відсутність цього, на перший погляд, ключового інгредієнта не псує смак страви, а додає родзинку.

Такий варіант страви підійде для особливо ніжних натур, які можуть сприйняти неоднозначно кислий капустяний присмак в салаті.

Оскільки якісна квашена капуста – продукт не дуже доступний, то часто такий варіант називають «студентським».

Готується такий салат точно так само, як і класичний варіант, тільки квашену або солону капусту додавати не слід.

Деякі господині разом в капустою «виганяють» з салату ще й огірки, або замінюють класичні солоні або квашені акуратними маринованими корнішонами.

Подавати вінегрет слід через півгодини після приготування, щоб дати продуктів час настоятися.

Дно тарілки вистилає листям салату, а сама страва посипається дрібно нарізаною зеленою цибулею.

Любителі креативу можуть викласти на велике блюдо в середину сам вінегрет, а по краях у вигляді пелюсток квітки» окремі інгредієнти, заправлені оливковою олією.

Пропонуємо вашій увазі декілька фото класичного вінегрету. Приємного перегляду.

Тонкощі приготування: поради досвідчених кухарів

Як і в приготуванні будь-яких страв, у кожної господині є своя методика роботи з вінегретом.

Але досвід шеф-кухарів і їх рекомендації допомагають досягти ідеального результату.

    • Справжній вінегрет не повинен бути пофарбований буряком: щоб уникнути цього, слід перед змішуванням з іншими овочами змастити її олією;

 

    • Пропорції поєднання продуктів в цьому салаті підбираються кожної господинею індивідуально: від зміни кількості того чи іншого інгредієнта змінюється смак всього страви;

 

    • Шеф-кухарі не рекомендують використовувати для приготування салату і змішування продуктів металеві каструлі: порцелянові або скляні миски краще;

 

    • Дрібно нарізані овочі в салаті дають насичений і яскравий смак;

 

    • Оскільки сіль не розчиняється в маслі, для правильного засолу салату слід спочатку посолити страву, а вже потім заправляти його маслом;

 

    • Всі продукти для приготування цієї страви, повинні бути охолоджені до кімнатної температури, інакше змішування теплих і холодних продуктів може привести до зміни смаку.

 

  • Важливо пам'ятати, що заправлений вінегрет – страва швидко псується, і зберігати його в холодильнику більше доби не рекомендується.
Як би не готувався вінегрет, які б варіанти цієї страви не використовувалися конкретної господинею, цей салат завжди буде популярним у домашній кухні.

Безумовно корисне і поживне блюдо відмінно підходить і для святкового столу, і для буденного вечері.

Яскравий і барвистий салат не залишать без уваги і діти: так можна буде нагодувати маленьких прівередой корисними овочами.

Відео десерт

Пропонуємо вашій увазі відео рецепт приготування вінегрету з оселедцем. Приємного вам перегляду!

Що ще почитати: