20 апрель 2019 316

Каперси, що це таке, застосування, поради

Мабуть, деякі росіяни про них чули, хоча практично напевно, кожен з нас вже встиг з ними познайомитися: в основному, суто теоретично, переглядаючи полиці магазинів.

У практичному ж сенсі: безпосередньо спробувати ці об'єкти на смак вдавалося далеко не всім.

Пам'ятайте ностальгичный радянський «Олів'є» або солянку з рибою?

Так от, в рецептурі цих популярних страв ще з часів Радянського Союзу місце каперсів зайняли пробивні солоні огірочки, хоча за традицією необхідно додавати саме ці веселі «ягідки».

Каперси – що за фрукт?

Насправді, це зовсім не ягоди або фрукти.

Каперси – це специфічні нерозпущеною бутончики вельми колючого, але при цьому дуже цілющого чагарника під назвою каперсник.

До речі, ще в період розквіту Імперії греків це рослина використовувалося для лікування серйозних судинних захворювань і метеоризму.

Як саме вони отримали своє нетривіальне назва?

На цей рахунок існує маса легенд.

Однак за найпопулярнішою версією, це слово утворилося від назви італійського острова Кіпр, який по-грецьки, вимовляється як Кипрос.

Там дійсно перебуває багате безліч видів цього чагарнику, але зустріти його можна і на Кавказі, а також у Криму.

Їх масово проводять в Середземномор'ї, в особливості, в Туреччині і екзотичному Марокко, а також на італійських островах.

Характерна риса каперсників – виняткова витривалість: ці невибагливі рослини можуть вільно рости на голих каменях і скельниках.

Цвітуть вони в жаркий літній період – великими яскравими квітами.

Чому сила, брат?

Каперси зазвичай використовуються в кулінарії, проте відомі випадки окремого застосування цих об'єктів і в лікувальних цілях.

Приміром, на Кавказі корою цієї рослини, лікують ревматизм, в Середній Азії плодами чагарнику, зважаючи на великий вміст йоду, позбавляються від хвороб зобу: просто розводять з водою свіжий сік і випивають приготовану субстанцію 4 рази на день.

Застосування в медицині

Відвар коренів каперсника здавна застосовується в народній медичній практиці як потужний засіб для лікування хвороб селезінки, а також при ниркових захворюваннях.

Деревій корисні властивості цієї рослини не розкриті ще повністю для людей, але у нас на сайті ви можете ознайомитись з цим чудовим рослиною.

В користь чаю каркаде для організму, можна не сумніватися, в цій статті, ви знайдете багато корисної інформації.

Фізаліс, що це взагалі таке і які у нього є корисні властивості? Тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/fizalis-poleznue-svoystva.htmlви зможете дізнавшись це, переглянувши його фото.

При сильному головному болі використовуються свіжі насіння каперсів, які досить просто пожувати.

Абсолютно всі частини цього чагарника володіють потужними знеболюючими властивостями, а також антисептичну і в'яжучим ефектом.

Тому не варто дивуватися тому, що відвар з квіток каперсника, його чудових плодів, довгих коренів і маленьких листочків використовують як лікувальне зілля від щитовидки і нестерпним зубному болі, для ефективного загоєння ран, при серцевих захворюваннях.

Подані перед їжею, ці бутончики, не поступаючись аналогічного ефекту від пижма, повертають здоровий апетит і міцний сон.

А розтерті зі свіжим часником, пагони цієї рослини ефективно протистоять грибкових та інших шкірних захворювань.

Специфічний склад

Всі ці особливості каперсів пояснюються унікальним хімічним складом, який, до речі, так до кінця і не вивчено.

Головне активна речовина рослини – глікозид рутин чинить позитивний ефект при підвищеному артеріальному тиску.

Надзвичайно корисний вплив, завдяки особливому флавонолу – кварцетину, виробляє каперс на організм, захищаючи його від виникнення серйозних онкологічних і шкірних захворювань. Кварцетин сприяє миттєвому зняття запальних процесів, швидко нейтралізуючи алергічні реакції.

Це речовина актуально при захисті від ракових хвороб із-за свого ефективного впливу на структуру ДНК.

Пропонуємо вашій увазі декілька фото каперсів.

Крім цього продукту, кварцетин також міститься у свіжих яблучках і малині, однак його там у кілька разів менше: в яблуці – 35, а в малині – у 13 разів, тому цей чагарник називають абсолютним лідером конкретно в цьому порівнянні.

Бутони куща включають в свій склад дуже багатий спектр вітамінів і клітковини, славляться виключним змістом білків і корисних жирів, а в насінні перебуває до 35% цілющого олії.

Кальцій і залізо, марганець і магній, плюс вітаміни A і C, рибофлавін (P) і ніацин (PP) – всі вони є незмінними складовими рослини.

Є у цієї рослини і недоліки, один з яких – дуже високий вміст натрію.

Але і цей момент можна виправити, попередньо замочивши бутони перед вживанням у воді (очищеної) або в оливковій олії.

З приводу дії каперсів на організм людини, існує безліч доказів і думок.

Деякі вважають його цілком нешкідливою спецією, з допомогою якої можна лікуватися від різних видів захворювань.

Думка живо, оскільки завдяки цій рослині вже кілька століть люди позбавляються від шкірних захворювань і зубного болю.

При цьому ще цілителі тих далеких часів виділяли окремий вид каперса, вживання якого може сприяти виникненню блювання і здуття.

І все ж більшість лікарів і професійних дієтологів висловлюються за вживання цієї рослини в їжу, причому не тільки в якості звичайної спеції.

Кулинарим з каперсами!

Сьогодні ці маленькі бутончики втратили свій загадковий ареол, оскільки зараз їх можна з легкістю придбати в будь-якому відомому супермаркеті.

Проте росіяни не особливо прагнуть купувати цю баночку з маринованими темно-оливковими кульками, підозріло обходячи такий прилавок стороною, так як просто-напросто не догадуються про надзвичайну користь цих плодів.

Кухарських справ майстри вже давно запримітили каперси у вигляді відмінної спеції: відомості про використання цієї рослини фігурують ще в перших кулінарних книгах давнину.

Однак свіжі, щойно зірвані бутони не відрізняються приємним смаком, залишаючи на мові уплетающего специфічну гірчинку.

Саме тому в кулінарних традиціях різних країн світу каперси використовують у засоленому, або маринованому видах, завдяки яким кінцеве страва набуває дуже пікантний, пряний смак з відтінками терпкості, гостроти і кислинки.

Часто солоні бутончики або маринад з плодів додають до рибних страв та пиццам, створюють за допомогою них дуже смачні салати і селянки, а специфічне масло використовують для заправки.

Каперси займає особливе місце в традиційній кухні Італії та Марокко, Греції та Туреччини.

Вони входять до складу макаронів і мартіні, соусу тартар і подаються у вигляді спецій до різних копчення.

Нерідко їх поєднують з соковитими оливками.

Ягоди чагарнику можуть подаватися як закуска на Менорці, а в Греції, наприклад, вони можуть додаватися в улюблене блюдо – мезе або використовуватися в якості закваски для сирів.

На жаль, у нас в РФ практично відсутня можливість покупки каперсів в натуральному соку: фабричне маринування цього продукту найчастіше обмежується оцтом, тому-то й смак у цих плодів виходить не особливо приємним.

Однак, застосовуючи їх у готуванні, і знаючи деякі хитрощі, можна домогтися високої якості страви.

Мариновані каперси

Інградієнти:

  • оливкова олія;
  • банку маринованих бутонів каперсника;
  • прянощі: чебрець, розмарин, орегано.

Приготування:

  1. Підігріти оливкова олія з духмяними спеціями на водяній бані;
  2. Злити куплений в магазині маринад з каперсів і промити бутончики, осушити і покласти їх в каструлю з теплою олією;
  3. Маринувати кілька днів;
  4. Це все, тепер плоди позбавилися від неприємного заводського відтінку і придбали дивовижний традиційний смак і аромат.

Рецепт в'єтнамської салату з каперсами

Інгредієнти:

  • 0,1 кг пропареного рису;
  • 0,1 кг фісташок;
  • 50 гр. плодів каперсника;
  • апельсин;
  • оливкова олія;
  • спеції: базилік і м'ята.

Приготування:

  1. Зваріть рис;
  2. Ретельно вимийте апельсин і зніміть цедру, вичавити сік в окремий посуд;
  3. Розтовчіть горіхи;
  4. Крупно наріжте зелень або порвіть її руками;
  5. Дрібно наріжте бутончики;
  6. Змішайте всі інгредієнти і залийте суміш ароматним соусом з соку апельсина і оливкової олії.

Рибна солянка з каперсами

Відео рецепт прикладу приготування рибної солянки з каперсами. Приємного перегляду!

Інгредієнти:

  • 70 гр. свіжого філе стерляді;
  • 60 гр. свіжого філе сьомги;
  • 2,5 ст. л. оливкової олії;
  • один солоний огірок;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • 3-4 шт. каперсів;
  • 80 мл рибного бульйону;
  • 1/3 ст. л. томатної пасти;
  • 4 шт. зеленої оливи;
  • 4 шт. чорної оливи (без кісточок);
  • сіль, кріп, сметана, «чіпси лимона» – за смаком.

Приготування:

  1. Кубиками нарізати цибулю і солоний огірок;
  2. Обсмажити До прозорості на олії цибулька;
  3. Додати пасту, огірок, каперси і оливи, нарізані кружечками;
  4. Підлити рибний бульйон, ½ склянки води;
  5. Тушкувати 15 хвилин до того, як огірок не розм'якнути;
  6. Додати до рибного філе приправи і збризнути олією, запікати при 170 градусах близько 7 хвилин у духовці;
  7. Накласти суп у тарілку і додати оброблену рибу;
  8. Страву можна заправити зверху сметаною, або прикрасити лимоном і кропом.

Корисні поради

  • Кращий спосіб зберігання каперсів – маринад, хоча можна і засолювати бутончики;
  • Додаючи плоди незадовго до повної готування страви, ви збережете тим самим більшість вітамінів і ефірних масел продукту.
  • Не вживайте занадто багато спеції, деколи вона може спровокувати здуття і блювоту;
  • Поганий апетит піде, як страшний сон, якщо з'їсти пару каперсів до обіду;
  • Купуйте невеликі бутончики (d = 6 мм): вони особливо багаті вітамінами;
  • Використовуючи плоди рослини в кулінарії, беріть невелике їх число;
  • Додавши цю рослину в блюдо під час готування, відпадає необхідність солити страву.
Готувати з каперсами цікаво: вони не тільки надають страві незвичайний пряний присмак, але завдяки їхній специфіці багато «заїжджені» страви відкриваються з новою неповторною боку.

Рослина це корисно при багатьох захворюваннях, однак, пам'ятайте, що всьому своя міра.

Будьте ситі та здорові!

Що ще почитати: