24 март 2019 238

Користь та протипоказання арахісу для організму

Натуральні компоненти в профілактиці і лікуванні захворювань представлені багатьма культурами, в числі яких – арахіс.

Це рослина сімейства бобових, культивується в регіонах з теплим кліматом.

Арахіс має великий запас корисних для людського організму компонентів.

А його назва походить від грецького слова «арахна», що означає «павук».

Таке визначення цей вид горіхів отримав через властивого його шкаралупі малюнка.

Історія і ореол проживання

Батьківщиною цієї рослини вважається американський континент, зокрема — Болівія і Аргентина.

Саме звідси цей горіх був завезений в Індії та Японії, а також на Мадагаскар.

В європейські держави арахісові плоди потрапили з Індії.

Вперше штучне культивування цього горіха було вироблено в Сенегалі в 1840 році, звідки була налагоджена його постачання в міста Франції.

У Росії вперше про цих плодах стало відомо в 18 столітті, коли в 1792 році з Туреччини була завезена його перша партія.

З лікувальною і профілактичною метою горіхи арахісу використовуються зараз у всьому світі.

І тому обсяги його вирощування з кожним роком зростають – тільки в США щорічно видобувається 450000 тонн цього продукту.

Основним цілющим продуктом на основі арахісової сировини є масло.

Корисні компоненти в складі арахісу

Однією з головних цінностей щодо змісту корисних речовин в арахісі вважається його калорійність.

Половина складу цього плоду припадає на жири – їх пропорція досягає 50 відсотків.

Не менш вагома частка припадає на вміст білка – його маса в структурі арахісу становить 26 грам на кожні 100 г продукту.

Майже вдвічі менше в ньому міститься вуглеводів – до 10 г на 100 г плодів.

На частку зольних речовин припадає близько 3 грам, а харчовим волокнам відводиться 8 р.

Крім великої кількості вітамінів в структурі горіха, зазначається їх високий процентний вміст.

У цьому рослині представлена група вітамінів В:

  • В1 (його частину становить 0,74 мг);
  • В2 (0,11 мг), а також В5 (до 1,767 мг), В6 (0,347 мг) і В9 (230 мкг).

Цього цілком достатньо для компенсації нестачі вітамінів в організмі.

Наприклад, тіамін (вітамін В1) має надходити в організм у кількості 1,5 мг, що рівноцінно вживання 200 г продукту.

Але найбільше в ньому виявлено вміст вітаміну РР, на частку якого припадає 13,2 мг.

Така кількість цього вітаміну здатне забезпечити майже 90 відсотків потреби добової дози.

Хміль корисні властивості якого мало кому відомі, що б бути в курсі, читайте наш сайт!

У цій пізнавальній статті, ви можете знайти відгуки про користь гарбузового масла. Харчуйтеся правильно!

Багато хто і не здогадуються, що сушений барбарис володіє корисними властивостями насправді, тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/barbaris-poleznue-svoistva.htmlможна прочитати корисну інформацію.

Серед вітамінної групи корисних компонентів в арахісі містяться вітаміни с і Е З відповідними пропорціями в хімічному складі 5,35 мг і 10,2 мг.

Цей земляний горіх у своєму складі не обмежений тільки вітамінними засобами і містить достатню для забезпечення організму кількість макроелементів, в числі яких:

  1. Магній (Mg) – його частка в структурі хімічного складу досягає 183 мг. А такий обсяг цього елемента становить приблизно 46 відсотків необхідної норми надходження магнію на добу;
  2. Фосфор (Р)– міститься в арахісі в обсязі 360 мг, що становить 44% необхідного добового запасу для нормальної життєдіяльності організму;
  3. Калій (К)– його частина в загальній масі горіха становить 657 мг і відповідає 26 % добової потреби.

У числі інших макроелементів – кальцію (76,0-93,0 мг), натрій (18,0-23,0 мг), кремній і сірка.

Не менше славиться цей теплолюбний плід і вмістом мікроелементів, чия роль теж дуже висока у функціонуванні всіх систем і органів:

  • Залізо – його частина забезпечує 28 відсотків всієї потреби протягом доби і становить 5 мг на кожні 100 грам горіхів;
  • Кобальт – поставляється арахісом в організм в обсязі 6,75 мг, що відповідає 65 відсотків необхідного добового запасу;
  • Бор – один з елементів, з явним надлишком містяться в плодах арахісу. Його частка становить 200,0 мг, у той час як для добової потреби достатньо майже в три рази менше;
  • Мідь – також забезпечується з надлишком 112% та її частина в масі становить 1140 мкг;
  • Цирконій – міститься в плодах у обсязі половини добової потреби, що виражається цифрою в 25,0 мкг.

В числі важливих для профілактики і лікування компонентів у складі цієї рослини є амінокислоти.

Загальна кількість незамінних амінокислот становить 12, і практично всі вони забезпечують майже повну добову дозу для стабільної функціональності організму.

Для прикладу – лише триптофан поставляється в 70%-му обсязі, а гістидин становить 57-59 % добової потреби при вмісті в обсязі 0,62 р.

Разом з цим набором структурі хімічного і біологічного складу арахісу є 8 замінних амінокислот.

Корисний вплив на організм

У процесі медичних досліджень було встановлено благотворний вплив арахісу і що містяться в ньому компонентів на попередження і лікування багатьох захворювань.

Так, зокрема, цей продукт сприяє кращому засвоєнню глюкози при цукровому діабеті, а присутність у ньому цинку сприяє пролонгації дії інсуліну.

Рослинні жири забезпечують повноцінну функціональність печінки та корисні при гастритах і виразкових захворюваннях.

  • При обсмажуванні горіхів у них підвищується рівень антиоксидантів;
  • Корисний цей плід і при лікуванні безпліддя завдяки поліпшенню гормонального балансу, як у жінок, так і у чоловіків;
  • Зміст П-кумаровой кислоти в арахісі на 8,3% знижує ризик виникнення ішемічної хвороби. А якщо збільшити споживання цього горіха до 4-кратного, протягом тижня, то цей показник зростає до 37 відсотків;
  • Експериментальні вивчення властивостей цієї рослини показали зниження ризику товстої кишки у жінок до 58% і у чоловіків до 27% при вживанні цього продукту два-три рази в тиждень;
  • Арахіс може благотворно впливати і на здатність згортання крові, що застосовується при профілактиці гемофілії;
  • Крім цих властивостей, горіхи цієї рослини успішно застосовуються при захворюваннях простудного характеру, підвищення функціональності імунної системи.

Протипоказання для вживання арахісу

Однак при всіх перевагах цього боба, він володіє і негативним впливом на організм в окремих випадках.

При великому обсязі споживання, наприклад, може спостерігатися прояв алергічних реакцій.

Вміст оксалатів у горіхах у вигляді солей щавлевої кислоти призводить до активізації утворення каменів у жовчному міхурі або в нирках.

Велика концентрація білка робить небажаним вживання арахісу хворими артрозами різного ступеня.

А гемостатичні властивості горіха роблять його небажаним продуктом при розширенні вен.

Для переварювання цього продукту потрібно велика витрата енергії, тому цей вид горіха, протипоказаний при захворюваннях панкреатитом.

Унаслідок високого вмісту в складі пуринів не варто вживати арахіс при виникненні подагри, так як ці компоненти сприяють відкладенню солей.

З урахуванням багатого змісту різних компонентів у плодах арахісу, важливо проявляти розсудливість щодо його вживання, так як одні і ті ж властивості що містяться елементів можуть по–різному впливати на різні патологічні прояви.

У будь-якому випадку перед включенням даного продукту в раціон необхідно проконсультуватися з лікуючим лікарем.

Відео десерт

Цікаве відео, в якому вам розкажуть, чим так корисний горіх арахіс для організму, які є протипоказання при його вживанні.

Що ще почитати: