04 апрель 2019 1 219

Покрокові рецепти приготування котлет з бичків

Морський бичок — це найдешевша, але корисна морська риба. З неї виходить не тільки смачна в'ялена закуска до пива, але і дуже ситні і бюджетні котлети. Вони мають приємний рибний смак і чимось нагадують котлети з філе тріски.

Це блюдо стане прекрасним доповненням до будь-якого гарніру для всієї родини. Далі розглянемо кілька нескладних рецептів приготування таких котлет.

Рибні котлети з бичка з манкою
Інгредієнти Кількість
бичков - 1 кг
сухарів для панірування - 1 ст. л.
цибулин - 1 шт.
сухої манки - 1 ст. л.
яєць - 1 шт.
морської солі - за смаком
чорного перцю - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 97 Ккал

Традиційно в рибний фарш додаються цибулю, яйце і хліб, але в даному випадку ми додамо ще і манку. Це зробить котлети більш ніжними, пишними і поживними.

  1. Бички миємо, чистимо, видаляємо хвости, плавники, голови і ще раз ретельно промиваємо. Викладаємо на сито, щоб стекла вода. Звільняємо від лушпиння цибулину, розрізаємо головку на кілька частин. Рибу з цибулею проганяємо через м'ясорубку з частою гратами або збиваємо в однорідну масу в измельчителе.
  2. Перекладаємо фарш в миску, в центрі робимо поглиблення, вбиваємо туди яйце. Сюди ж засипаємо суху манку, сухарі, спеції. Усе ретельно вимішуємо, даємо трохи постояти в холодильнику, затягнувши верх миски плівкою.
  3. Мокрими руками ліпимо котлети, викладаємо у добре розігріте масло, підрум'янюємо з двох сторін до золотинки.
  4. Котлети готові. Подаємо їх до картопляного пюре або відварного рису.

Як зробити котлети з фаршу з додаванням сала

Часто рибні котлети виходять сухими, тому можна в склад фаршу додати трохи сала.

Інгредієнти:

  • 1 кг бичків;
  • 50 г сала (без шкірки);
  • 1 ст. л. сухої манки;
  • 1 цибулина;
  • 1 свіже яйце;
  • трохи солі і перцю.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 123 кКал.

  1. Традиційно починаємо з підготовки основного продукту – бичків. Рибу миємо, потрошимо, звільняємо від голів і спинних плавників. Оброблені тушки ще раз промиваємо під струменем холодної води, обсушуємо полотняною серветкою.
  2. Прокручуємо рибу через м'ясорубку. А щоб уникнути попадання великих кісток, прокручуємо ще раз.
  3. Лук очищаємо, рубаємо невеликими скибочками, сало розрізаємо на кілька частин. Ці інгредієнти теж прокручуємо через м'ясорубку у фарш.
  4. Сюди ж додаємо яйце, манку і спеції. Масу старанно вимішуємо, трохи відбиваємо і починаємо формувати вироби.
  5. На розігрітій сковороді з олією і обсмажуємо котлети з двох сторін. Прямо на сковороду підливаємо трохи води, тушкуємо під кришкою на тихому вогні близько 5-7 хвилин.

Варіант приготування під овочевим соусом

Смачні котлети з морської риби можна доповнити будь-яким соусом. У даному рецепті буде використаний насичений овочевий варіант.

Інгредієнти:

  • 0,9 кг свіжих бичків;
  • 150 г черствого хліба (без кірок);
  • 300 г цибулі;
  • 100 г борошна;
  • 130 г моркви;
  • 100 г селери;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 100 г салатного перцю;
  • трохи дрібної солі і меленого перцю.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 98 кКал.

  1. Рибу ретельно промиваємо від слизу, крові і сміття. Кожну тушку розбираємо, відрізаємо голову і плавники. Повторно промиваємо, даємо стекти воді. Підготовлену рибу двічі проганяємо через м'ясорубку, щоб дрібніше перемолоти кісточки.
  2. Черствий хліб без скоринок замочуємо у воді на 10 хвилин. Потім, гарненько віджати м'якуш руками, кладемо у фарш. Масу приправляємо сіллю, перцем, ретельно вимішуємо руками.
  3. З котлетного фаршу формуємо невеликі круглі вироби, обвалюємо їх у борошні, смажимо на олії з усіх боків при мінімальному нагріві.
  4. Перекладаємо котлети в казанок і приступаємо до приготування соусу.
  5. Всі овочі промиваємо, чистимо. Цибулю з солодким перцем нарізаємо соломкою, а моркву із селерою тремо на крупній тертці.
  6. Всі підготовлені овочі викладаємо на сковороду, підсмажуємо до напівготовності, а потім перемішуємо з томатною пастою.
  7. Заливаємо котлети отриманим соусом, доливаємо воду, щоб вона покрила вміст на 2 див.
  8. Відправляємо закритий чавунець в духову шафу, запікаємо до м'якості кісток при середній температурі. У міру википання води її періодично доливаємо.

Вам напевно сподобаються пельмені з червоною рибою.

Тут ви знайдете рецепт салату з відварної риби.

У духовці можна приготувати стейк з червоної риби, тут можна ознайомитися з рецептом.

Рецепт для мультиварки

В дієтичному харчуванні обов'язково повинні бути рибні страви. Одним з таких страв можуть стати парові котлети з бичка.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг свіжих бичків;
  • 100 г вчорашнього хліба (без кірок);
  • 1 стручок болгарського перцю;
  • 1 пучок свіжого кропу.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 93 кКал.

  1. Обробляємо рибу за вже описаною схемою: промиваємо її, зчищають луску, потрошимо і зрізаємо все жорсткі частини (голову, плавники, хвіст).
  2. Перед тим як перекрутити рибу у фарш, ще раз її ретельно промиваємо й обсушуємо.
  3. Замочуємо м'якуш білого хліба або батона на кілька хвилин. Тепер його можна перемолоти разом з рибою, а можна просто розім'яти руками.
  4. Перекручуємо бички в фарш.
  5. Моєму, звільняємо від насіння солодкий червоний перець. Нарізаємо його невеликими брусочками, додаємо прямо в фарш. Овоч додасть готовому блюду приємний аромат, соковитість і красивий зовнішній вигляд.
  6. Особливу родзинку внесе в наш дієтичне блюдо кріп. Свіжу зелень добре промиваємо, обсушуємо, перебираємо. Дрібно-дрібно ріжемо його ножем, вмішуємо в рибний фарш.
  7. Масу акуратно перемішуємо, трохи відбиваємо, виганяючи зайве повітря, ліпимо котлети. Викладаємо їх на змащену олією форму пароварки, встановлюємо над чашею з гарячою водою. Вибираємо відповідний режим «На пару» або «Пар», закриваємо кришку, запускаємо пристрій. Вже через півгодини прозвучить сигнал, можна пробувати.

Рисово-рибні котлети з бичків

Рис прекрасно поєднується з рибою, робить страву більш ситним і маскує різкий рибний присмак.

Інгредієнти:

  • 1 ст. сухого рису;
  • 0,2 кг свіжих бичків;
  • 2 яйця;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2-3 ст. л. мелених сухарів;
  • трохи олії.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 182 кКал.

  1. Моєму рис у декількох водах, заливаємо двома склянками води і варимо 5-7 хвилин після закипання. Знімаємо з плити, настоюйте під кришкою близько чверті години. Потім перекладаємо рис у відкриту посуд, остуджуємо.
  2. Рибу ретельно обробляємо, перекручуємо у фарш. Додаємо до нього остиглий рис, яйця і вимішуємо, трохи ущільнюючи масу.
  3. З отриманого фаршу формуємо 10-12 котлет, паніруємо, обсмажуємо на сковороді до повної готовності по 3-4 хвилини з кожного боку. На стіл подаємо гарячими. Приємного всім апетиту!

Корисні поради господині

  1. Не поспішайте викидати непригодившиеся частини від бичків (голови, плавники і хвости). З них вийде дуже смачний легкий супч або бульйон для заливного.
  2. Щоб урізноманітнити смак страви, можна додавати у фарш різні крупи, зелень і овочі.
  3. Щоб фарш вийшов однорідним, ножі м'ясорубки рекомендується змочувати холодною водою.
  4. Чим дрібніше риба, тим суші виходять котлети.
  5. Якщо фарш вийшов рідкуватим, то ситуацію може врятувати паніровка. Запаніруйте котлети перед смаженням у борошні або панірувальних сухарях, котлети збережуть форму і покриються рум'яної хрусткою скоринкою.

На відео — приготування котлет з чорноморських бичків:

Що ще почитати: