23 июнь 2019 3 036

Як спекти смачний кіш зі шпинатом

Проста випічка, співзвучна з традиційним для французької кухні кішем, є в багатьох народів. Відкритий пиріг хороший тим, що тісто для нього замішується просто і швидко, начинкою можуть служити найрізноманітніші продукти. Наприклад, класичний кіш зі шпинатом доповнюється різними сортами сирів, м'ясом, грибами, рибою, овочами. Причому в будь-якому поєднанні інгредієнтів начинки пиріг виходить незрівнянним.

Кіш зі шпинатом і сиром
Інгредієнти Кількість
борошна - 2,5 склянки
порубаного кубиками масла вершкового - 150 г
води крижаної - ¼ Склянки
шпинату - 3 пучка
цибулі-шалот - 3 стебла
сиру грюєр - 200 г
сирих яєць - 8 шт.
молока 1,5%-ой жирності - 375 мл
вершків 10%-ой жирності - 375 мл
мускатного горіха - щіпка
солі - 1 ч. л.
перцю - ¼ Ч. л.
цукру - 1 ч. л.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 172 Ккал

У запропонованому рецепті використовується швейцарський сир грюєр, але це не принципово. Для кіша підходять абсолютно будь-які тверді сири. Вибирати можна по своєму смаку – солодкуваті, гострі, з пікантним присмаком.

Що робити:

  1. Змішали сипучі інгредієнти тесту. Додали масло. Швидко зробили крихту. Додали крижану воду. Замісили еластичне тісто для кіша. Якщо зазначеного об'єму рідини не вистачить, в тісто потроху вливаємо ще чверть склянки крижаної води.
  2. Розділили тісто навпіл. Загорнули в плівку і на півгодини поставили в холодильник.
  3. Шпинат і цибулю-шалот ретельно промили. Нарізали крупно.
  4. У сковороді масло розтопили. Обсмажили шалот 2 хвилини, часто помішуючи. Додали до шалоту шпинат. Посолили, поперчили за смаком. Обсмажили 3 хвилини.
  5. Гарячу начинку відкинули на сито. Рідина віджали ложкою. Змішали інгредієнти заливки. Посолили, поперчили, приправили мускатним горіхом.
  6. Охолоджене тісто розкатали на застеленому пергаментом столі в 2 кола (діаметр кожного 35 см). Посипали борошном. Качалкою перенесли тісто у форми (діаметр 22 см).
  7. Акуратно сформували основу кіша, не надто щільно притискаючи тісто до дна і стінок форми. Звисаючі краї тіста підрізали ножицями, пальцями зробили гарний зубчастий бортик.
  8. Остиглий шпинат виклали в рівних частинах у форми для пирога. Заповнили пироги заливкою. Зверху посипали натертим великої стружкою сиром.
  9. Пироги поставили в гарячу (180 градусів) духовку. Печемо 1 годину.

Чекаємо, поки готову страву трохи охолоне, дістаємо з форм. Подаємо киши теплими.

Кіш лорен зі шпинатом і бринзою

Проста в приготуванні випічка з ніжною солонуватою начинкою. Замість бринзи можна використовувати рікотту, інший м'який солоний сир. Шпинат краще взяти свіжий, але якщо такого немає, підійде і заморожена зелень.

Для тіста візьмемо:

  • борошно – 250 г;
  • яйце;
  • масла вершкового – 100 г;
  • 3 ст. л. холодного молока (можна води);
  • солі трохи.

В начинку підуть:

  • бринза – 350 г;
  • 400 грамів шпинату;
  • трохи-трохи солі;
  • 100 мл 10%-них вершків;
  • 3 яйця;
  • перець.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність – 216 ккал/100 р.

Як готувати:

  1. Масло порубали і втерли в борошно з сіллю. Додали яйце і молоко. Швидко замісили еластичне тісто. На півгодини поставили в холодильник.
  2. Митий шпинат нарізали смужками. Бланшируем, у киплячій воді хвилину.
  3. У блендері збили яйце і холодні вершки. Бринзу натерли на тертці.
  4. З'єднали всі компоненти начинки.
  5. Подмерзшее тісто розкатали в тонкий пласт. Перенесли у форму, краї підрізали і подвернули.
  6. Вилити начинку.
  7. Випікаємо 45 хвилин (200 градусів).

Подаємо кіш лорен зі шпинатом і бринзою теплим.

Варіант випічки з сиром

Начинка цього пирога схожа на кіш зі шпинатом і бринзою. Однак смак не такий солоний. Пряні спеції і часник надають їй нотки пікантності.

Для тіста візьмемо:

  • борошно – 2 ст.;
  • ½ Ст. висівок;
  • масла рослинного половину склянки;
  • 125 мл окропу;
  • ½ Ч. л. соди;
  • трохи солі

В начинку підуть:

  • шпинату – 400 г;
  • 200 г розсипчастого сиру;
  • 2 великих зубчики часничку;
  • 200 мл 10%-х вершків;
  • масла вершкового столова ложка;
  • сіль, суміш перців, базилік сушений мелений, тертий мускатний горіх – за смаком.

Час – 1 година.

Калорійність – 195 ккал/100 р.

Готуємо так:

  1. Змішали сипучі компоненти тіста. Додали масло і окріп. Швидко, ретельно вымесили. Відклали тісто хвилин на 15.
  2. Шпинат промили, обсушили, нарізали смужками.
  3. У сковороді на вершковому маслі обсмажили нарізану маленькими шматочками часник. Як тільки часник почне темніти, прибираємо його зі сковороди.
  4. Висипали в гаряче масло шпинат. Протушили на маленькому вогні, помішуючи, 2 хвилини. Відставили остигати.
  5. Тісто тонко розкатали в один або кілька кіл потрібного розміру. Качалкою перенесли в форми. Поставили в холодильник на півгодини.
  6. Сирок перетерли через сито, влили вершки, додали шпинат, сіль, спеції. Перемішали все.
  7. Начинку виклали у форми з остившім тестом. Підрізали і красиво загнули кіскою краю пирогів.

Печемо кіш 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Французький пиріг з куркою

Незвичайність рецепта кіша зі шпинатом і куркою в тому, що тісто замішують з білої і чорної муки. Начинка традиційна для відкритих пирогів – кислуватий шпинат і ніжне куряче філе.

Для тіста візьмемо:

  • борошно пшеничне – 150 г;
  • борошно житнє – 80 г;
  • масла вершкового охолодженого – 100 г;
  • яйце;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 2 ст. л. води з льодом.

В начинку підуть:

  • свіжого шпинату 100 грамів;
  • курячого філе без плівок і жиру 300 г;
  • цибулина невелика;
  • ½ Ч. л. солі;
  • мускатний горіх – щіпка;
  • олії 2 ложки.

Робимо Заливку з:

  • сметани (20%) – 200 мл;
  • 50 грамів твердого сиру;
  • 2 яєць;
  • ½ Ч. л. солі.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність – 217 ккал/100 р.

Якщо ви стежите за своїм харчуванням, зверніть увагу на страви зі свіжого шпинату.

Корисні властивості шпинату, а також рецепти страв з нього можна знайти за посиланням.

Любителів риби може зацікавити цей рецепт кіша з лососем і брокколі.

Готуємо так:

  1. Тісто замісили, як для кіш лорена. Охолоджуємо, загорнувши в харчову плівку, 30 хвилин.
  2. Старанно промитий шпинат нарізали смужками. Цибуля порубали дрібно.
  3. Куряче філе (вже мите і обсушенное паперовим рушником) нарізали кубиками 1х1 див.
  4. На сковороді в рослинному маслі обсмажили в першу чергу цибулька (3 хвилини), слідом шпинат (2 хвилини) і шматочки філе (5 хвилин). Все це постійно перемішуємо.
  5. В кінці начинку солимо, приправляємо спеціями. Перемішуємо, відставляємо остигати.
  6. З натертого стружкою сиру, яєць, сметанки і солі змішали заливку.
  7. Охолоджене тісто розкатали тонким шаром. Перенесли з допомогою качалки у форми. Накололи дно в декількох місцях виделкою.
  8. Основу відкритого пирога 5 хвилин запекли при 180 градусах.
  9. Виклали на підсушене тісто начинку з шпинату і курки. Залили зверху.

Випікаємо киши при тій же температурі 20 хвилин. Подаємо ледь теплими.

Подивившись відео, ви познайомитеся ще з одним рецептом кіша з куркою. В якості додаткового інгредієнти використовуються гриби.

Кіш зі шпинатом і лососем

Дивно ніжний пиріг з приємно похрустывающей основою. Готується просто і швидко.

Для тіста візьмемо:

  • борошно – 300 г;
  • ложку цукру;
  • ½ Ч. л. солі;
  • масла вершкового — 150 г;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. води з льодом.

В начинку підуть:

  • 400 г морозива рубленого шпинату;
  • 300 г малосольного лосося;
  • 1 цибулина;
  • 80 г оливки з кісточкою;
  • 100 г пармезану;
  • 150 г м'якого вершкового сирка;
  • масла вершкового чайна ложка;
  • 2 яйця;
  • сіль, перець;

Ще знадобиться 2 жовтка, щоб змастити основу кіша всередині перед запіканням.

Час – 60 хвилин.

Калорійність – 223 ккал/100 р.

Готуємо так:

  1. Замісили тісто за звичайним рецептом. Розкатали коло потрібного діаметру і перенесли в форму. Накрили плівкою і поставили в морозилку на 15 хвилин.
  2. Очищену цибулю нарізали півкільцями. Обсмажили у вершковому маслі 5 хвилин.
  3. Завчасно розморожений шпинат віджали, щоб сік, не потрібний в начинці, стек. Філе лосося нарізали кубиками 1х1 див.
  4. З оливок витягли кісточки, розрізали навпіл. Пармезан натерли крупно.
  5. Шпинат змішали з яйцями, вершковим сиром, половиною натертого пармезану, цибулею, оливками, лососем. Посолили, поперчили за смаком.
  6. Форму з подмерзшим тестом дістали з морозилки. Змастили основу пирога жовтком.
  7. Виклали начинку. Посипали зверху залишками пармезану.

Печемо квш при 180 градусах 40 хвилин.

Кіш зі шпинатом однаково гарний як в гарячому, так і в холодному вигляді. Причому якщо на наступний день його потрібно розігріти, на смаку й зовнішньому вигляді відкритого пирога це ніяк не відіб'ється.

Корисні поради

  1. Чим приваблює кіш, так це можливістю експериментувати з тестом і начинкою до нескінченності, не боячись зробити помилку і зіпсувати страву. Недарма ж цю випічку вважають пирогом для бідняків.
  2. Як основу, так і начинку цього дивовижного пирога роблять в буквальному сенсі слова із залишків продуктів. Причому на його смакових якостях це ніяк не відбивається. Наприклад, щоб прискорити процес готування, тісто беруть заморожене листкове (бездріжджове), рубане або пісочне.
  3. Борошно для кіша в більшості рецептів використовують пшеничну. Хоча для кіша чудово підходить житнє або вівсяне борошно.

Також подивіться ще один відео-рецепт кіша зі шпинатом і рибою:

Що ще почитати: