Як приготувати мексиканський торт «Три молока»
Торт «Три молока» — творіння кондитерів Латинської Америки, де часто в рецептурі різних десертів зустрічається концентроване консервоване молоко. Найбільш яскравим і популярним далеко за межами своєї батьківщини таким десертом став Tres leches (дослівно «три молока»).
Цей десерт дуже популярний в Мексиці, Нікарагуа, Кубі, Гватемалі, Пуерто-Ріко та інших країнах Латинської Америки і Карибського басейну. Між кулінарами цих країн йдуть дискусії з приводу того, хто ж його приготував першим.
Незважаючи на це, кондитери з Європи впевнені, що як і інші подібні торти, він має європейське походження і рецепт потрапив в Латинську Америку на банку зі згущеним молоком компанії Nestle.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
коров'ячого молока - | 200 мл |
вершкового масла - | 200 г |
курячих яєць - | 4 шт. |
кристалічного цукру - | 250 мл |
розпушувача - | 10 г |
ванільного цукру - | 10 г |
кухонної солі - | 3 р |
пшеничного борошна - | 370 г |
згущеного молока з цукром для просочення - | 200 мл |
вершків 10-15% жирності для просочення - | 200 мл |
коров'ячого (краще домашнього) молока для просочення - | 200 мл |
цукрового піску для глазурі - | 120 г |
яєчного білка для глазурі - | 1 шт. |
питної води для глазурі - | 45 мл |
лимонного соку для глазурі - | 15 мл |
Час приготування: 480 хвилин | Калорійність на 100 грам: 272 Ккал |
В його основі десерту соковитий бісквіт, просочений трьома видами молочних продуктів: згущеним молоком, концентрованим консервованим і звичайним коров'ячим молоком. Але часто в рецептах зустрічається й інше поєднання продуктів, коли коров'яче молоко або концентроване консервоване замінено вершками.
Випічка торта «Три молока» покроково:
- Для бісквіта влити в сотейник з товстим дном молоко, покласти туди нарізане невеликими кубиками вершкове масло і прогріти на вогні до повного його розчинення. Потім зняти сотейник з вогню і дати молока з маслом трохи охолонути. Суміш не повинна бути гарячою;
- На середніх і високих оборотах протягом трьох-чотирьох хвилин збивати курячі яйця. Коли вони перетворяться в густу білу піну невеликими порціями ввести ванільний і звичайний цукор. Після додавання цукру збивати масу ще 2 хвилини;
- До моменту закінчення збивання молоко встигне охолонути до потрібної температури, тому його потрібно влити в миску з цукром і яйцями, всі інгредієнти перемішати;
- Окремо з'єднати залишилися сухі продукти (борошно, розпушувач і сіль). Замінивши на міксері віночок насадкою для тіста, потроху ввести суміш із сухих інгредієнтів і замісити рідке налите тісто. Саме з такого рідкого тіста вийде м'який і ніжний бісквіт;
- У підготовленій формі (застеленому пергаментом, змазаним маслом і обсипаної борошном) спекти бісквіт. На це знадобиться 50-60 хвилин і духовка, розігріта до 175 градусів;
- Поки печеться бісквіт, можна зайнятися просоченням. Для неї просто потрібно змішати молоко, згущене молоко і вершки до однорідного стану. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури;
- Готовий бісквіт необхідно повністю остудити. Якщо він нерівномірно піднявся, то горбок у центрі можна акуратно зрізати ножем. Потім перекласти корж в глибоку тарілку або форму для випічки більшого діаметру, зробити в ньому десять і більше проколів зубочисткою або вилкою;
- Після цього можна приступати до просочення десерту, поливаючи його зверху молочною сумішшю з великої ложки. Не варто побоюватися, що молочна просочення буде витікати на дно форми (тарілки), потім вона вся вбереться. Дати торту кілька годин просочитися в холодильнику;
- Для глазурі зварити сироп з води, лимонного соку і цукру. Щоб перевірити його готовність, потрібно капнути трохи гарячого сиропу в холодну масу. Якщо з нього буде легко скачати м'який кульку, то він готовий;
- Білок яйця збити в пишну піну, потім влити в нього тонкою цівкою гарячий сироп і збивати до повного застигання глазурі;
- Просочений торт зверху і з боків прикрасити глазур'ю по своєму смаку. Для цього можна використовувати кондитерський мішок з насадками, або просто обмазавши торт з усіх боків і зробивши на поверхні глазурі малюнок виделкою.
Мексиканський торт «Три молока» з горілкою
У приготуванні цього мексиканського десерту важливо правильно спекти бісквіт, щоб корж вийшов високим, щільним, але пористим і рум'яним. Як цього добитися, у кожної господині свої секрети.
Одним із секретів правильного смачного бісквіта стало додавання алкоголю в тісто, що робить корж ідеальним для торта «Три молока». До того ж, десерт виходить менш калорійним, адже в тісто не потрібно додавати вершкове масло.
Для бісквіта, замішаного з додаванням алкоголю, будуть потрібні:
- 4 курячих яйця;
- 160 г цукрового піску;
- 5 г розпушувача;
- 15 мл горілки;
- 255 г пшеничного борошна.
Інгредієнти молочної просочення:
- 430 мл згущеного молока з цукром;
- 410 мл молока згущеного без цукру;
- 200 мл молока жирністю від 3,5% і вище.
Для прикраси торта використовуються:
- 210 мл вершків для збивання жирністю від 33%;
- 100 г цукрової пудри.
Час приготування торта буде залежати від тривалості просочення бісквіта. Насичуватися сумішшю з трьох видів молока торт повинен мінімум 10 годин, але можна його і залишити на ніч. На випічку коржа і прикраса готового десерту потрібно ще 1,5-2 години.
Калорійність цього варіанту торта буде нижче, ніж у попередньому рецепті, і складе 246,7 ккал/100 р.
Як спекти:
- Збити В міцну піну курячі яйця разом з цукром. Для цього спочатку потрібно збивати одні яйця на малих обертах. Коли вони перетворяться в легку піну, поступово всипати цукор, продовжуючи збивати на середніх оборотах, і довзбивать після введення цукру на високій швидкості;
- Наступним в тісто вводиться просеянная суміш з розпушувача і борошна. Коли маса стане однорідною і гладкою, влити горілку, перемішати все, і тісто готове;
- Прямокутну вогнетривку форму вистелити фольгою або пергаментів, перекласти в неї тісто, розрівняти і випікати до готовності при 170 градусах;
- Після охолодження бісквітний корж, не виймаючи з форми. Наколоти виделкою і просочити сумішшю з трьох видів молока. Після цього помістити його в холод на десять годин, а ще краще на всю ніч;
- Протягом чверті години охолодити в морозильній камері віночки і миску для збивання вершків. Потім холодні вершки перелити в миску і збити з цукровою пудрою міксером з насадкою віночок, охолодженої в морозильнику, в ніжну піну
- Просочений корж акуратно перекласти на блюдо або тортівницю. Покрити збитими вершками торт і прикрасити. Для декору можна використовувати свіжі фрукти, кондитерську посипання або вишеньками для коктейлів.
Тушковані кабачки з картоплею — одне з найпростіших страв, яке повинно бути на кожному столі.
Рецепти смачних тортів без випічки — візьміть на замітку рецепт торта з печива.
Читайте як приготувати смачне печиво — рецепт дивовижною, домашньої випічки.
Рецепт торта в мультиварці
Спекти бісквіт досить просто в мультиварці, тому відсутність духовки – це ще не привід відмовитися від приготування смачного і соковитого торта «Три молока». До речі, просочити бісквіт молочної заливкою можна безпосередньо в чаші мультипомощницы.
Ще один плюс коржа в мультиварці – оголений верх, який набагато краще вбирає в себе крем, ніж бісквіт з засмаженою рум'яною скоринкою.
Тісто для бісквіта в мультиварці замішується з таких інгредієнтів:
- 4 курячі яйця;
- 200 г цукру;
- 5 г розпушувача;
- 160 г борошна;
- 45 мл рослинного масла без запаху;
- 45 мл крутого окропу.
Просякати торт буде сумішшю з:
- 200 мл згущеного молока;
- 150 мл вершків 20% жирності;
- 150 мл жирного домашнього молока.
На замішування тіста і випікання бісквіта піде 1,5 години, і ще ніч торт буде просочуватися молочним соусом в холодильнику.
Енергетична цінність (або калорійність) десерту – 270,0 ккал на кожні 100 р.
Послідовність приготування:
- Замішування бісквітного тіста за цим рецептом включає в себе три етапи. На першому збивають в стійку піну яйця і цукор. Щоб досягти необхідної консистенції, доведеться попрацювати міксером хвилин десять;
- У двох наступних процесах міксер вже не знадобитися, оскільки спочатку потрібно буде невеликими порціями додавати суміш з просіяного борошна і розпушувача. Роблять це ложкою, рухами знизу вгору;
- Останніми в тісто вводиться суміш з крутого окропу і рослинного масла. Ці продукти вливають у тісто тонкою цівкою і розмішують такими ж рухами, що і сухі інгредієнти;
- Далі тісто слід перекласти в змащену маслом мультикастрюлю і випікати протягом 60 хвилин, скориставшись опцією «Випічка». Щоб корж не опал, відкривати мультиварку можна тільки після закінчення 10 хвилин після звукового сигналу про закінчення приготування;
- Якщо господиня готувати цей торт вперше і боїться, що після просочення не зможе дістати його з чаші, то можна відразу його витягти і просочувати в глибокій тарілці. А можна зробити кілька проколів бісквіта дерев'яною шпажкою і залити все молочним соусом прямо у формі, де він випікався;
- Помістити торт на ніч у холодильник, після чого прикрасити по своєму смаку і можна подавати з чашкою ароматної кави або міцного чаю.
Корисні поради
Щоб просочення добре наситила корж, обов'язково зробити побільше проколів бісквіта. Також можна зрізати верхню скоринку, включаючи верхній неестетичний горбок, який часто утворюється у центрі під час випікання бісквітів, і трохи підігріти молочну суміш.
У просочення бісквітів для аромату і збагачення смаку досить часто додають алкоголь. В молочний соус для торта «Три молока» можна додати коньяк, кокосовий ром Malibu, солодкий лікер (Amaretto, Tia Maria або Advocaat).
Зовнішній вигляд десерту часто буває блідим, що йде на противагу багатого смаку. Це відбувається з-за того, що зверху його просто обмазують збитими вершками. Щоб зробити торт яскравіше і красивіше, можна використовувати крем різних кольорів, свіжі ягоди і фрукти, цукати, коктейльні вишеньки, шоколадну стружку та інші прикраси.