01 апрель 2019 32

Як правильно варити і вживати пшоняну кашу для схуднення

Пшоняна каша приносить в організм безліч поживних речовин: вітаміни, мінерали та енергію. Вона не лише легко засвоюється, але й тамує відчуття голоду, а значить, чудово підійде всім, хто бореться із зайвою вагою.

Можна їсти пшоняну кашу при схудненні?

Існує поширена думка, що каші під час схуднення їсти не варто, оскільки вони дуже калорійні і скинути вагу, харчуючись ними не вийде. Чи це Так? Насправді люди отримують неякісну інформацію, крупи дійсно містять багато калорій і саме тому вони мають високу енергетичну цінність (тобто вивільняють в людині багато енергії), але при цьому втамовують голод на довгий час і забезпечують організм корисними вітамінами та мінералами.

Пшоно має ряд переваг перед іншими крупами:

  • найцінніший джерело необхідної енергії;
  • сприятливо впливає на роботу кровоносної системи;
  • стабілізує роботу травної системи;
  • знижує рівень цукру в крові;
  • перешкоджає утворенню холестеринових бляшок;
  • стимулює імунітет;
  • містить всі необхідні амінокислоти, мінеральні речовини та вітаміни;
  • уповільнює процес старіння.

При всьому цьому пшоняна каша легко засвоюється і допомагає виводити з організму шкідливі речовини, що накопичилися і солі важких металів. Тому відповідь на питання «чи Можна їсти пшоняну кашу при схудненні?» — так, тільки робити це правильно.

Хімічний склад, калорійність і корисні властивості

Калорійність пшоняної каші висока (близько 160 калорій на 100 г готового продукту), але при цьому вона неймовірно корисна для людського організму, завдяки своїм хімічним складом, адже на 100 грамів пшона доводиться:

  • білок — 15%;
  • крохмаль — 70%;
  • жири — 3,7%;
  • цукор — 2%;
  • клітковина — 0,5-0,8%.

Крім того, пшоно багате на різні макро-та мікроелементи-фосфор, калій, магній, сірка, кальцій, хлор, натрій, залізо, цинк, марганець, мідь, нікель, кобальт, йод, хром.

Саме завдяки своїм складом пшоно корисно для будь-якого організму, а його корисні властивості вкрай позитивно позначаються на процесі схуднення, адже ця крупа:

  • регулює жировий обмін;
  • знімає набряклість;
  • виводить з організму шлаки і токсини;
  • перешкоджає відкладенню жирів.
Як варити пшоняну кашу
Інгредієнти Кількість
крупа - 1 ст.
вода - 3 ст.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Варити смачну кашу з маслом, приправлену ароматними спеціями може будь-яка господиня. Але такий варіант цієї страви, на жаль, не підходить для дієти і людей, що її дотримуються. Тому є більш дієтичний рецепт.

  1. Склянка води закип'ятити;
  2. Промити крупу окропом. Можна промивати проточною водою, але тільки окріп зможе змити з крупинок всю пил і масла;
  3. Висипати пшоно в каструльку з товстим дном і додати 2 склянки води;
  4. На середньому вогні довести до кипіння;
  5. Як тільки вода завирує – накрити каструлю кришкою і вимкнути вогонь;
  6. Каша повинна постояти 30 хвилин, за цей час вона набубнявіє і вбере воду, що залишилася;
  7. Розділити крупу на 4 частини – це 4 прийоми їжі в день;
  8. Не додавати в готову страву ні солі, ні масла.

Як готувати пшонку з овочами для схуднення

Смачна каша з овочами – це не тільки смачний обід чи вечерю, але і джерело корисних вітамінів та енергії.

Інгредієнти:

  • капуста кольрабі або кольорова) – 0,4 кг;
  • морквина – 0,2 кг;
  • перець – 1 шт.;
  • пшоно – 1 ст.;
  • овочевий бульйон (вода) – 3 ст.;
  • стебло селери – 1 шт.;
  • зелень.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 135 ккал.

  1. Всі овочі підготувати, очистити і нарізати кубиками;
  2. Пшоно промити під проточною водою кілька разів;
  3. У каструльці з товстим дном змішати крупу і овочі;
  4. Залити овочевим бульйоном або простою водою;
  5. Закип'ятити;
  6. Накрити і тримати ще 15-20 хвилин на повільному вогні;
  7. Після вимкнення печі, дати настоятися каші;
  8. Перемішати і подавати до столу.

Дієта на пшоняної каші: правила і меню

Худнути за допомогою пшона можна 2 способами: дотримуватися дієти або регулярно влаштовувати дні відпочинку і розвантаження. Дієт з раціоном у вигляді пшоняної каші існує декілька, але найпопулярніша — п'ятиденний, протягом якої можна скинути до 2,5-3 кілограмів.

Меню п'ятиденному дієти складається з жовтої пшінки, звареної на воді без масла, яку необхідно їсти три рази в день. Режим дня наступний:

  • сніданок — порція каші (150 гр), знежирений йогурт і будь-який фрукт;
  • обід: порція каші, дієтичний суп і салат з овочів;
  • вечеря: пшоняна каша і склянку кефірі (ряжанки).

Крім цього, протягом дня має бути 3 перекусу з фруктів (яблуко, апельсин) або горіхів. Також слід пити у великій кількості воду і зелений чай. Вживання солі, цукру, всіх спецій та алкоголю заборонено.

Дотримуються 5-денної дієти протягом 5 робочих буднів, а у вихідні вживають фрукти з овочами і молочні продукти.

Більш суворий варіант цієї дієти має на увазі тільки вживання прісного пшона і лляної олії (оливкової) в якості вітаміну для зміцнення кишечника. Проте довго дотримуватися такої дієти не варто, щоб не завдати шкоди організму.

Читайте, що приготувати зі свинини на друге — колекція найцікавіших рецептів.

Читайте як приготувати в мультиварці Поларіс плов з м'ясом рецепти з фото.

Смачні страви з курячих грудок — читайте як цікаво приготувати м'ясо.

Як проводити розвантажувальний день

Більш простий спосіб скинути зайві кілограми і очистити організм – це щотижневі дні, в які можна їсти тільки пшоняну крупу. Режим харчування для таких днів простий.

Сто грам відвареної пшоняної крупи (без масла і солі) розділити на 4 порції. При бажанні додати сирі або відварені овочі і їсти на протязі всього дня. Крім каші можна пити ромашковий відвар і зелений чай.

Протипоказання

Незважаючи на величезну користь від вживання пшоняної каші деяким людям вона протипоказана. Не можна її їсти тим, у кого:

  • знижена кислотність;
  • запори;
  • гипотиреодизм;
  • проблеми з щитовидною залозою.

Вагітним жінкам також варто утриматися від вживання цієї страви, а чоловікам пам'ятати, що у великих кількостях речовини, які містяться в пшонці, можуть викликати ослаблення потенції.

Відгуки та результати

«Вирішила зайнятися оздоровленням організму і трохи схуднути. Подруга порадила дієту на пшоняної каші. Спочатку я подумала, що це розіграш якийсь, адже всі знають, що ці страви калорійні, але подруга довго мене переконувала і я все-таки вирішила спробувати. За один тиждень я позбулася 6 (!) кг. Правда, весь цей час активно займалася спортом. Також пила лляне масло і вітамінний комплекс. Тепер періодично влаштовую собі такі розвантажувальні тижня»

Ольга

«У мене були проблеми з кишечником і тому було складно дотримуватися популярних дієт. Лікар порадила влаштовувати розвантажувальні дні на крупах, які стабілізують роботу шлунка і кишечника. Після пошуків в мережі дізналася про дієту на пшонці, вирішила спробувати. Вибрала 5-денний варіант, але була готова перервати експеримент, якщо відчую себе погано. На диво, все пішло добре, і я збільшила термін дієти до 7 днів. Тепер худну тільки таким способом і на кишечник більше не скаржуся!»

Вікторія

Що ще почитати: